ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Μάη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ερίζουν για το ποιος θα είναι «ο εγγυητής της ανεξαρτησίας της»

Σε μια στιγμή που η κυβέρνηση επίσημα, διά του υπουργού Δικαιοσύνης, Α. Παπαληγούρα, καλύπτει πλήρως τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Ρ. Κεδίκογλου, και τις οικονομικές δραστηριότητες του γιου του Φαίδωνα, το δικαστικό σώμα ανησυχεί έντονα για την κατάσταση που επικρατεί τον τελευταίο καιρό στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Σήμερα συνεδριάζει η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων για τις διαστάσεις που έλαβε το θέμα Κεδίκογλου, ενώ η Ενωση Εισαγγελέων, ως γνωστόν, είχε προγραμματίσει να συνεδριάσει την περασμένη Δευτέρα αλλά εν αναμονή τότε των δηλώσεων του Α. Παπαληγούρα στη Θεσσαλονίκη ανέβαλε τη συνεδρίασή της. Επίσης, ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Δ. Κυριτσάκης, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό κανάλι ζήτησε να ελεγχθούν οι κατηγορίες που απευθύνονται σε βάρος του Ρ. Κεδίκογλου.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι εκατέρωθεν κατηγορίες με θύμα την ίδια τη Δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ ...συναγωνίζονται με δηλώσεις για το ποιος θα είναι ο καλύτερος «εγγυητής της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης»!

Το ΠΑΣΟΚ επιδίδεται σ' ένα ρεσιτάλ δημαγωγίας με αφορμή τα «κατορθώματα» του προέδρου του Αρείου Πάγου. Βέβαια, στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και της κυβέρνησης είναι ποιος θα μπορέσει να παρεμβαίνει πιο εύκολα στο χώρο της Δικαιοσύνης, πολύ περισσότερο που σύντομα το Υπουργικό Συμβούλιο θα κληθεί να αναπληρώσει τις θέσεις, στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, των δικαστικών λειτουργών που θα συνταξιοδοτηθούν, συμπεριλαμβανομένης και της θέσης του προέδρου του Αρείου Πάγου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, χτες, μετά τη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου, δήλωσε: «Εμείς εγγυόμαστε ανεξάρτητη Δικαιοσύνη». Στο ίδιο μοτίβο ο υπεύθυνος Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ, Αλ. Παπαδόπουλος, συμπλήρωνε πως «το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται ότι το καταρρακωμένο κύρος της Δικαιοσύνης και την αξιοπρέπεια του δικαστικού λειτουργού θα τα αποκαταστήσει». Ενδεικτικά, σταχυολογούμε αποσπάσματα από τις δηλώσεις του Αλ. Παπαδόπουλου: «Η Δικαιοσύνη βρίσκεται στο κατώτατο σημείο από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα», «η πολιτική ηγεσία, ο υπουργός Δικαιοσύνης, αρέσκονται περισσότερο σε μια προσπάθεια να ποδηγετούν τη Δικαιοσύνη», κλπ.

Λίγο αργότερα ήρθε η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Α. Παπαληγούρα, στις δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου: «Την ίδια ώρα που με τα ερωτήματά του κατηγορεί τα όργανα της Δικαιοσύνης και επιχειρεί να τα ποδηγετήσει, το ΠΑΣΟΚ παριστάνει και τον εγγυητή της Δικαιοσύνης. Είναι σαν να λέμε ότι ο λύκος προσφέρεται να φυλάξει τα πρόβατα».

Παράλληλα, δικηγόροι μέλη του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, με επιστολή τους στον πρόεδρο του συλλόγου, Δ. Παξινό, ζητούν να ριχθεί άπλετο φως και να δοθούν όλα τα στοιχεία, προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση με τις επαγγελματικές δραστηριότητες του υιού Κεδίκογλου, ενώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν χτες στη Βουλή νέα Ερώτηση για το θέμα Κεδίκογλου.

Στο μεταξύ, μια σειρά γεγονότων εκθέτουν τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Συγκεκριμένα, ο Ρ. Κεδίκογλου:

  • Προσπάθησε να ταμπουρωθεί πίσω από τα «προσωπικά δεδομένα» και με αίτησή του στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ζήτησε να επιβληθούν κυρώσεις στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», γιατί αποκάλυψε περιουσιακά στοιχεία του γιου του
  • Ο διορισμός του παντελώς άπειρου γιου του που, με δύο μόνο παραστάσεις για το 2006 στα δικαστήρια, τοποθετήθηκε σε νομοπαρασκευαστική επιτροπή η οποία θα ασχολούνταν με την ενσωμάτωση διεθνών κανόνων στο εθνικό δίκαιο, όπως Eurojust κλπ.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου συμμετείχε σε πολλές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές του υπουργείου Δικαιοσύνης ως αρεοπαγίτης και αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, μεταξύ των οποίων στον «τρομονόμο» Νο 2, καθώς και στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και παράδοσης.

ΒΟΥΛΗ - ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΩΝ
Νέα προσπάθεια συμψηφισμού

Ελπίδα Παντελάκη: Σοβαρές ευθύνες διαχρονικά και του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας

Σε μια νέα κόντρα και προσπάθεια συμψηφισμού από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το θέμα των αποθεματικών των Ταμείων, κατέληξε η συζήτηση χτες στη Βουλή της τροπολογίας του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με την οποία καταργείται η «Ειδική Γραμματεία» του υπουργείου και κατά συνέπεια ο θεσμός του γραμματέα.

Ο υπουργός Εργασίας, Βασίλης Μαγγίνας, υποστήριξε για τα αποθεματικά των Ταμείων ότι είχε κενά το νομοθετικό πλαίσιο για την ένταξή τους στο χρηματιστηριακό τζόγο. Οπως είπε «το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εκκινούνταν ήταν το ολιγότερο χαλαρό έως και διάτρητο και δεν καθόριζε καθόλου όρους και προϋποθέσεις επενδυτικής δραστηριότητας». Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Φλωρίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καταργεί μεν την ειδική γραμματεία του υπουργείου Εργασίας πλην όμως διατηρεί την οργανωτική δομή της.

«Οι τελευταίες εξελίξεις, σχετικά με τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, αναδεικνύουν τις σοβαρές ευθύνες διαχρονικά και του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας» τόνισε παρεμβαίνοντας η εισηγήτρια του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη, προσθέτοντας ότι σήμερα και τα δυο κόμματα επιδιώκουν το συμψηφισμό των ευθυνών τους. Η Ελπίδα Παντελάκη συνέχισε τονίζοντας: «Εμείς ζητάμε από τον ελληνικό λαό ακριβώς να γυρίσει την πλάτη και να τιμωρήσει τα δύο κόμματα γι' αυτό το συμψηφισμό. Εδώ είναι συγκεκριμένα τα πράγματα. Αν θα δοθούν τα χρήματα και πώς θα διερευνηθούν για τα δύο, για τα τρία, για τα πέντε, για τα δέκα χρόνια. Καταληστεύονται τα Ταμεία τα τελευταία πενήντα, εξήντα χρόνια και γι' αυτή τη ληστεία ακριβώς πρέπει να αναλάβουν και την ευθύνη».

Η βουλευτής του ΚΚΕ κατέληξε αναφερόμενη συνολικά στις πολιτικές που ακολουθήθηκαν για την Κοινωνική Ασφάλιση. Οπως είπε «το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία από κοινού όλα αυτά τα χρόνια, και ιδιαίτερα μετά τη μεταπολίτευση, έχουν ψηφίσει νόμους που έχουν αυξήσει τα όρια ηλικίας, έχουν μειώσει τις συντάξεις, φοροαπαλλάσσουν εφοπλιστές, βιομηχάνους από τις ασφαλιστικές εισφορές. Η μαύρη εργασία, η μερική απασχόληση, όλα αυτά αδειάζουν τα Ταμεία και δεν τα γεμίζουν για να δημιουργούν αποθεματικά».

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ
Απαλλάσσουν τους εφοπλιστές των ποντοπόρων πλοίων!

Η συζήτηση ενός ακόμη νομοσχεδίου, που ενισχύει τους εφοπλιστές μέσω της απαλλαγής τους από τις ασφαλιστικές εισφορές και αφορά τα ποντοπόρα πλοία, ολοκληρώθηκε χθες στη Βουλή με τη συζήτηση των άρθρων του.

Το νομοθέτημα καταψήφισε το ΚΚΕ, με την εισηγήτριά του Ελπίδα Παντελάκη να τονίζει ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ» και αφορά τα ποντοπόρα πλοία και τη μείωση των οργανικών συνθέσεων, η οποία εκφράζεται με τη μείωση των Ελλήνων ναυτικών από την οργανική σύνθεση και την αντικατάστασή τους από αλλοδαπούς ναυτικούς. Αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα, η εισηγήτρια του ΚΚΕ τόνισε πως «το SEA ROSE τώρα λέγεται ΜΑΡΑΦΗ και είναι δεξαμενόπλοιο. Στις 23 Απριλίου 2007 είχε 8 Ελληνες. Τώρα έχει 4 Ελληνες στη σύνθεσή του. Και αναρωτιέται κανείς με όλες αυτές τις ρυθμίσεις τι θα γίνουν τα Ταμεία. Πώς θα πάρει ο κόσμος συντάξεις; Γιατί δεν μπορεί μια κατηγορία εργαζομένων να απαλλάσσεται από τις ασφαλιστικές εισφορές και άλλη όχι; Και αυτός που κερδίζει, είναι φανερό, είναι μόνο ο εφοπλισμός. Και από την άλλη οι θέσεις απασχόλησης το 1981 ήταν 87.000 θέσεις εργασίας, σήμερα είναι περίπου 22.000 σε πλοία άνω των 100 κόρων». Η Ελπίδα Παντελάκη επισήμανε ότι λόγω τέτοιου είδους ρυθμίσεων το ΝΑΤ αντιμετωπίζει προβλήματα ακόμη και για την καταβολή των συντάξεων.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο υπουργός Ναυτιλίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, υποστήριξε ότι η απαλλαγές των εισφορών ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής ναυτιλίας και ανοίγουν το δρόμο για την ένταξη ακόμη περισσότερων πλοίων στην «ελληνική σημαία». Επίσης υποστήριξε ότι αυτή η πολιτική του υπουργείου καταπολεμά την ανεργία.

ΔΟΜΗΜΕΝΑ ΟΜΟΛΟΓΑ
Επιχείρηση συγκάλυψης

Προτάσεις «επαναγοράς» στην προσπάθεια να κλείσουν «άρον - άρον» το ζήτημα

Με συνοπτικές διαδικασίες, οι παρατάξεις της ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ που έχουν τον έλεγχο του ασφαλιστικού ταμείου των ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΤΑΞΥ) επιχειρούν να «κλείσουν» το θέμα των υψηλού τζόγου - δομημένων ομολόγων, κάνοντας αποδεκτούς τους όρους επαναγοράς που έβαλε η τράπεζα Μαρφίν. Να σημειωθεί πως η ίδια τράπεζα είχε πουλήσει στο ΤΑΞΥ και απλά ομόλογα σε τιμές «τσιμπημένες» σε σχέση με την ανώτατη τιμή στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ). Σε κάθε περίπτωση, η εμπλοκή των Ταμείων με το χρηματιστηριακό τζόγο αποδείχνεται, για μια ακόμη φορά, εγκληματική και ολέθρια για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η πρόταση της Μαρφίν, η οποία με συνοπτικές διαδικασίες έγινε αποδεκτή από τη διοίκηση του ΤΑΞΥ, προβλέπει τα παρακάτω:

  • Επαναγορά των δομημένων ομολόγων στην τιμή που πουλήθηκαν στο Ταμείο, δηλαδή 159,56 εκατ. ευρώ.
  • Το ΤΑΞΥ θα γυρίσει στη Μαρφίν τους τόκους που εισέπραξε για το διάστημα κατοχής ομολόγων, τους οποίους η Μαρφίν υπολογίζει σε 10,77 εκατ. ευρώ.
  • Ταυτόχρονα, η Μαρφίν θα πληρώσει στο Ταμείο ποσό 6,3 εκατ. ευρώ, το οποίο σύμφωνα με τους ίδιους, ισούται με την απόδοση που θα έδινε ένα απλό ομόλογο που θα έληγε τον Ιούνη του 2007.

Πρόταση επαναγοράς του δομημένου ομολόγου ύψους 130 εκατ. ευρώ υποβλήθηκε από την Proton στο Ταμείο των δημοσιογράφων (ΤΣΠΕΑΘ). Η εν λόγω τράπεζα, επίσης, επιχειρεί να κλείσει άρον - άρον το ζήτημα προφανώς για να καλύψει τις λαθροχειρίες της κλίκας των επιτηδείων. Ετσι βάζει καταληκτική προθεσμία για την αποδοχή της πρότασης μέχρι την Τρίτη 22 Μάη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ