Πέμπτη 17 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι εργαζόμενοι δεν ξεγελάστηκαν

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στις πρώτες σειρές της απεργιακής συγκέντρωσης των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στο Πεδίον του Αρεως φιγούραρε προχτές ο Νίκος Αθανασάκης, γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. «Διαδήλωνε» και αυτός για τα κλεμμένα αποθεματικά των ταμείων (!) μαζί με τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, το στέλεχος του ΣΥΝ Δ. Στρατούλη και τους εκπροσώπους της «Αυτόνομης Παρέμβασης», αλλά και τους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ, που βήμα βήμα μεθοδεύουν την επιστροφή τους στο προεδρείο της ΓΣΕΕ. Ο ένας ένιβε το χέρι του άλλου και όλοι μαζί το «πρόσωπο» του τζόγου με τα λεφτά των εργαζομένων. Οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, συνεπικουρούμενες από τον ΣΥΝ, έδωσαν πλήρες άλλοθι στη ληστεία των ταμείων επί ΠΑΣΟΚ, παίρνοντας τον Ν. Αθανασάκη στις αγκάλες τους. Και, βέβαια, ούτε κουβέντα για το συνολικό ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης και τις ανατροπές από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού, τις οποίες προσπαθούν όλοι μαζί να αποσυνδέσουν από το ζήτημα των αποθεματικών.

Ομως, για μια ακόμη φορά, οι εργαζόμενοι δεν ξεγελάστηκαν και απάντησαν στην πρόκληση. Στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα στη συντριπτική τους πλειοψηφία επέλεξαν και προχτές να διαδηλώσουν με το ΠΑΜΕ, συμμετέχοντας μαζικά στις πολλαπλάσιες σε όγκο συγκεντρώσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Γύρισαν την πλάτη στον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό και τα κόμματά του. Ως αποτέλεσμα, η συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως, παρά την πρεμούρα και των ΜΜΕ να παρουσιάσουν μαγική εικόνα, ήταν ισχνή. Τόσο που θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν αριθμούσε περισσότερους από τους νόθους αντιπροσώπους που ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ νομιμοποίησαν για το συνέδριο του ΕΚΑ που ξεκινάει σήμερα...

Περί όνου σκιάς

Ο γνωστός «πόλεμος» αρμοδιοτήτων μεταξύ Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, φαίνεται να επανέρχεται στο προσκήνιο μετά την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με το οποίο επεκτείνονται οι αρμοδιότητες ελέγχου των υπηρεσιών του σε εγκαταστάσεις που μέχρι σήμερα ήταν αρμοδιότητας του ΕΦΕΤ.

Στελέχη του ΕΦΕΤ εκφράζουν ανησυχία ότι η συγκεκριμένη διάταξη ισοδυναμεί με αφαίρεση της αρμοδιότητας από το Φορέα και μεταφορά της στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ομως όλο αυτό το σίριαλ περί των αρμοδιοτήτων του ΕΦΕΤ, που συντηρείται από συστάσεως του φορέα, στην πραγματικότητα σκιάζει την ουσία, που δεν είναι άλλη από αυτή καθεαυτή την πολιτική του ελέγχου των τροφίμων.

Γιατί εδώ που τα λέμε για τους εργαζόμενους - καταναλωτές, έχει πολύ μικρή σημασία η μοιρασιά των αρμοδιοτήτων σε ένα καθεστώς μέσα στο οποίο οι έλεγχοι χρησιμοποιούνται ως άλλοθι για τη νομιμοποίηση της ασυδοσίας των πολυεθνικών και των κάθε λογής κερδοσκόπων να δρουν σε βάρος της ασφάλειας και της υγείας των καταναλωτών...

Πιστοποίηση αγγλικής γλώσσας...

Σχεδόν μονοπώλιο εξακολουθεί να αποτελεί στη χώρα μας το Βρετανικό Συμβούλιο, για την έκδοση πιστοποιητικών σπουδών αγγλικής γλώσσας, αφού από αυτό περνά και δίνει εξετάσεις η μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών των ελληνικών σχολείων, για να πάρουν το πρώτο δίπλωμα των Αγγλικών (Lower) και όχι μόνο. Στις εξετάσεις, που κοστίζουν περί τα 150 ευρώ και γίνονται δύο φορές το χρόνο, πηγαίνουν αρκετές χιλιάδες ενδιαφερόμενοι, πολλοί από τους οποίους δεύτερη και τρίτη φορά, αφού το σύστημα των εξετάσεων είναι ιδιαίτερα αυστηρό και απαιτητικό.

Μέχρι εδώ ας πούμε πως τα πράγματα είναι καλά, παρακάμπτοντας το γεγονός ότι το ελληνικό Δημόσιο και οι διοικούντες - αυτοί δηλαδή που έχουν φροντίσει να μην μπορούν τα παιδιά μας να κάνουν βήμα χωρίς τα αγγλικά - θα έπρεπε να έχουν βρει τρόπους πιστοποίησης της γνώσης των αγγλικών, μέσα από το δημόσιο σχολείο.

... και μαγνητοφωνάκια

Τα πράγματα γίνονται όμως χειρότερα, όταν το Βρετανικό Συμβούλιο, από ό,τι φαίνεται, δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει κανονικές συνθήκες για τη διεξαγωγή αυτών των εξετάσεων, αφού - όπως μας καταγγέλλουν - στις εξετάσεις που έγιναν το περασμένο Σάββατο σημειώθηκαν διάφορα ευτράπελα με τη μετάδοση - εκφώνηση του αγγλικού κειμένου, που έπρεπε να επεξεργαστούν οι εξεταζόμενοι. Εκφώνηση που γίνεται μέσα σε ολόκληρη σχολική αίθουσα με ...φορητό μαγνητοφωνάκι. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως μας είπαν, η ένταση της φωνής ήταν τόσο χαμηλή που δεν έφτανε στα πίσω θρανία, ενώ σε άλλες η ποιότητα του ήχου ήταν τόσο κακή, που δε γινόταν κατανοητό το κείμενο.

Στην ουσία δηλαδή, και τουλάχιστον για τις περιπτώσεις που σημειώθηκαν παρόμοια προβλήματα, γίνονται εξετάσεις, με μαθητές που μαζί με την ένταση και το άγχος του διαγωνισμού σε μια ξένη γλώσσα έχουν και πρόσθετα προβλήματα, που τους εμποδίζουν να δείξουν τι ξέρουν και τι δεν ξέρουν. Βέβαια, το Βρετανικό Συμβούλιο ...κάνει τη δουλιά του, θα συνεχίσει να εισπράττει τα χρήματα του κόσμου και θα εξακολουθήσει να λειτουργεί με μαγνητοφωνάκια, που αναγκάζουν πολλούς εξεταζόμενους να ...ξαναδώσουν εξετάσεις.

Πρόταση συσπείρωσης και πάλης

Η πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 15 Μάη ήταν ένα αποφασιστικό βήμα στην υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης και των αποθεματικών των Ταμείων. Καθοριστικός στην οργάνωση και την επιτυχία της απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων ήταν ο ρόλος του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Με επιτυχία δόθηκε και η μάχη της περιφρούρησης της απεργίας, όπου χιλιάδες στελέχη του ΠΑΜΕ μαζί με τους εργάτες αναμετρήθηκαν με τους εκφοβισμούς και την πίεση της εργοδοσίας.

Και καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι οι 55 και πλέον απεργιακές συγκεντρώσεις που οργάνωσε το ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα, χαρακτηρίστηκαν από τη μαζική συμμετοχή, τον παλμό, την αποφασιστικότητα χιλιάδων εργατών. Εργάτες και εργάτριες πορεύτηκαν με τα λάβαρα του ΠΑΜΕ, απαίτησαν «Ούτε ένα ευρώ στον τζόγο», διατράνωσαν την πεποίθησή τους ότι «τα ταμεία ανήκουν στους εργάτες και όχι στα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες», όπως έλεγε και το σύνθημά τους. Και με αυτή την απεργία, απαίτησαν να δοθεί τέλος σε αυτή την άθλια ιστορία της λεηλασίας και της ληστείας των Ταμείων από το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του. Αλλά δεν περιορίστηκαν μόνο στην καταδίκη αυτής της άθλιας πολιτικής του τζόγου, της «νόμιμης» και παράνομης ληστείας των αποθεματικών. Ξεκαθαρίζοντας ότι ο πλούτος ανήκει σε αυτούς που τον παράγουν, απαίτησαν αξιοπρεπείς συντάξεις, που θα ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες τους. Και αυτός ο αγώνας είναι πολύτιμη παρακαταθήκη για τις αναμετρήσεις που έρχονται. Γιατί είναι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα οι εργαζόμενοι θα βρεθούν μπροστά σε νέα αντιασφαλιστική επίθεση. Αυτό σχεδιάζουν τα επιτελεία της κυβέρνησης, αυτός είναι ο κρυφός πόθος του ΠΑΣΟΚ, αυτές είναι οι απαιτήσεις του ΣΕΒ και οι επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Απ' αυτή την άποψη η πρόταση νόμου που παρουσίασε χτες το Κομμουνιστικό Κόμμα για τα αποθεματικά και τη διεύρυνση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, είναι όπλο στα χέρια της εργατικής τάξης. Είναι πρόταση συσπείρωσης, μάχης και διεκδίκησης όλων των εργαζομένων. Γιατί η υπόθεση των αποθεματικών δεν είναι ξεκομμένη από τη συνολική κατάσταση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Γιατί όποιος θέλει πραγματικά να περιφρουρήσει τα αποθεματικά των Ταμείων, δεν μπορεί παρά να φτάνει στην απαίτηση για ουσιαστικές αλλαγές στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης προς όφελος των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Πρέπει να παλεύει εδώ και τώρα για κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, που καταδικάζουν τους ασφαλισμένους σε συντάξεις πείνας και αποψιλωμένες παροχές στην υγεία. Η υπεράσπιση των αποθεματικών τότε και μόνο έχει αξία, όταν αυτά είναι στη διάθεση της βελτίωσης της θέσης των ασφαλισμένων.

Γι' αυτό ο αγώνας για την περιφρούρηση των αποθεματικών πηγαίνει αντάμα με την πάλη για την υπεράσπιση της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, την απαίτηση για μείωση του χρόνου συνταξιοδότησης και ουσιαστική αύξηση των συντάξεων. Και αν είναι επικίνδυνοι εκείνοι που έχουν επιδοθεί σε ένα δικομματικό καυγά συμψηφισμού για το ποιο κόμμα έκλεψε περισσότερο τα ταμεία, είναι εξίσου επικίνδυνοι και εκείνοι που τεχνητά διαχωρίζουν το ζήτημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, που αποσιωπούν ή υποβιβάζουν τις μεγάλες απαιτήσεις που έχουν ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι από το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Περί κλεμμένων...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΛΗΣΗ του ελληνικού λαού να επιστραφούν πίσω τα χρήματα που έχασαν τα ασφαλιστικά ταμεία, δήλωσε χτες περήφανος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου. Μόνο που ερμηνεύει αυτή τη «θέληση» όπως ...θέλει.

Εχει μήπως την εντύπωση πως αν ρωτήσει τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους αυτής της χώρας θα του πουν πως θέλουν να επιστραφούν στα Ταμεία όσα χάθηκαν στον χρηματιστηριακό τζόγο μόνο ...επί Νέας Δημοκρατίας;

Πιστεύουν ότι - για κάποιους απροσδιόριστους λόγους - όσα έστειλαν αυτοί στις τσέπες των τραπεζών και των χρηματιστηριακών εταιρειών, οι ασφαλισμένοι δεν τα θέλουν πίσω;

Πολύ περισσότερο, νομίζουν ότι ο κόσμος συμφωνεί με το να διατηρούνται οι νόμοι (της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ) σύμφωνα με τους οποίους το «τζογάρισμα» των αποθεματικών συνεχίζεται;

Το καλύτερο που έχουν να κάνουν, αντί να βγάζουν λογύδρια, είναι να καθίσουν να υπολογίσουν πόσα είναι τα χρήματα των ασφαλισμένων που χάθηκαν επί των ημερών τους, να προσθέσουμε σε αυτά τη «γαλάζια λεηλασία», για να ξέρουμε πόσα ακριβώς μας χρωστάνε.

ΕΝΤΑΞΕΙ ...ΑΝΑΣΑΝΑΜΕ. Ο πρίγκιπας Χάρι (διάδοχος του βρετανικού θρόνου) δε θα μεταβεί τελικά σε εμπόλεμη περιοχή του Ιράκ, διότι ο αρχηγός του γενικού επιτελείου της Βρετανίας εκτιμά ότι είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος για την πολύτιμη ζωή του.

Το πριγκιπόπουλο εξέφρασε τη μεγάλη λύπη του διότι δε θα του δοθεί η ευκαιρία να ανδραγαθήσει για χάρη του βρετανικού στέμματος, πλην όμως σημείωσε ότι ...κατανοεί πλήρως την απόφαση του επιτελείου.

Κι όσο τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης ασχολούνται με την εξαιρετικά σημαντική αυτή υπόθεση και την προβάλλουν δεόντως, πάνω από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ιράκ αυτή την εβδομάδα, οι περισσότεροι Ιρακινοί.


Γρηγοριάδης Κώστας

Μόνο που οι ζωές τους καθόλου πολύτιμες δεν είναι, οπότε γιατί τα «αντικειμενικά» διεθνή ειδησεογραφικά μέσα να δώσουν εκεί την προσοχή τους;

Τραμπουκισμοί σε βάρος απεργών

Γρηγοριάδης Κώστας

Σε όργιο τρομοκρατίας και τραμπουκισμού, με αποκορύφωμα τη δολοφονική απόπειρα σε βάρος συνδικαλιστή, προχώρησε στην προχτεσινή 24ωρη απεργία η εργοδοσία της «Ελληνικής Χαλυβουργίας». Μετά τις απειλές και τους εκβιασμούς προς τους εργαζόμενους, τα ξημερώματα, και ενώ είχε ξεκινήσει η περιφρούρηση της απεργίας, ο Στέλιος Ματθαιολαμπάκης, προϊστάμενος αποθήκης, χωρίς να διστάσει έπεσε με το αυτοκίνητο πάνω στον Θ. Παυλάκη, αναπληρωτή γραμματέα του σωματείου, τραυματίζοντάς τον στο πόδι. Την ίδια ώρα, τα στελέχη της εταιρείας Μπίρης και Κατσικέας στέκονταν στην πύλη και κατέγραφαν τους εργαζόμενους - απεργούς.

Ολα τα παραπάνω καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του και το επιχειρησιακό σωματείο των εργαζομένων και ταυτόχρονα δηλώνει, ότι τέτοιες ενέργειες δεν πρόκειται να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους, αλλά αντίθετα τους πεισμώνουν, τους ατσαλώνουν και τους συσπειρώνουν περισσότερο. Η μαζική συμμετοχή τους στην απεργία ήταν άλλωστε η καλύτερη απάντηση στην εργοδοσία και τους τραμπούκους της.

Παρόμοιο ήταν το δολοφονικό σκηνικό που επιχείρησε να στήσει η εργοδοσία και σε βάρος απεργών του ξενοδοχείου «Αίολος» στο Δήμο Μελιτιαίων της Κέρκυρας, κατά την προχτεσινή περιφρούρηση της επιχείρησης από τις ταξικές δυνάμεις. Ενας εκ των «επενδυτών» με το όνομα Πατσούρας, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, παρέσυρε και τραυμάτισε με το αυτοκίνητο τον εργαζόμενο Μιχάλη Κοσκινά, προκαλώντας κάκωση στο δεξιό του πόδι. Ενώ στα σούπερ-μάρκετ «Δήμητρα», επίσης στην Κέρκυρα, οι υπάλληλοι της εργοδοσίας κάλεσαν αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να «σπάσουν» χωρίς επιτυχία την περιφρούρηση του ΠΑΜΕ έξω από το πολυκατάστημα, όπου πρόσφατα απολύθηκε εργαζόμενη μετά από 14 χρόνια εργασίας.

Κάλεσαν τα όργανα της τάξης

Μέχρι και την Αστυνομία έφεραν για να εμποδίσουν συνδικαλιστές και εργάτες να παρακολουθήσουν τις εργασίες του εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου εργατικού κέντρου. Ο λόγος για την ηγεσία του Εργατικού Κέντρου Ναυπλίου και του προέδρου του Ραφαήλ Μπαρού, στελέχους της ΔΑΚΕ, που όχι μόνο δε δέχτηκε την πρόταση να παρακολουθήσουν εργάτες συνδικαλιστές τις εργασίες, χωρίς μάλιστα να παρεμβαίνουν - όπως του ζητήθηκε - αλλά έσπευσε να καλέσει την Αστυνομία για να απομακρύνει τους «παρείσακτους». Στη συνέχεια, με τη συνδρομή των «οργάνων της τάξης», οι συνδικαλιστές ωθήθηκαν έξω από την αίθουσα και τα στελέχη της ΔΑΚΕ κλείδωσαν και την πόρτα. Μάλιστα, ύστερα από μισή ώρα, οι «εργασίες» του συνεδρίου κηρύχτηκαν περαιωμένες. Συνέδριο φαστ-φουντ και απόλυτος εκφυλισμός, έτσι εννοούν στη ΔΑΚΕ το συνδικαλισμό, τη δημοκρατία στα σωματεία και το δικαίωμα των εργατών να συμμετέχουν στις διαδικασίες τους.

Στις «πρώτες θέσεις» και για το χρόνο συνταξιοδότησης

Κατά έξι μήνες μεγαλύτερο συγκριτικά με την Ευρώπη των «15» (61,1 έτη) και κατά οκτώ μήνες συγκριτικά με την Ευρώπη των «25» (60,9 έτη) είναι το μέσο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα για το έτος 2005, που διαμορφώνεται στα 61,7 έτη, σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού στους Οργανισμούς Κοινωνικής Προστασίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Ελλάδα το 2003 καταλάμβανε την τέταρτη θέση μεταξύ των χωρών με τον υψηλότερο μέσο όρο ηλικίας συνταξιοδότησης στην ΕΕ. Η όποια «στατιστική βελτίωση» στην κατάταξη της χώρας, όσον αφορά το χρόνο συνταξιοδότησης, καθόλου βέβαια δε σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη. Η όγδοη θέση που καταλαμβάνει στο σχετικό πίνακα το 2005, είναι τουλάχιστον πλασματική, καθώς οφείλεται στις πολλές πρόωρες συνταξιοδοτήσεις εργαζομένων από μεγάλες επιχειρήσεις, τράπεζες κλπ. προκειμένου να ρίξουν το εργατικό κόστος, το οποίο πολλές φορές φορτώνεται στα ασφαλιστικά ταμεία. Οφείλεται επίσης σε πρόωρες αποχωρήσεις εξαιτίας του κινδύνου που νιώθουν οι εργαζόμενοι από μια πιθανή επιδείνωση των όρων και προϋποθέσεων συνταξιοδότησης. Αποχωρήσεις, βέβαια, που πληρώνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, αφού λαμβάνουν και μικρότερες συντάξεις. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα είναι σύνηθες το φαινόμενο πολλοί εργαζόμενοι να συνεχίζουν να εργάζονται και μετά τη συνταξιοδότησή τους, στοιχείο που δεν καταγράφεται από καμία στατιστική.

Τι «μπλε», τι «πράσινοι»...

Κατά την προχτεσινή πανεργατική απεργία, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Πειραιά Γ. Οικονομόπουλος, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και διορισμένος από τον δήμαρχο (επίσης στέλεχος του ΠΑΣΟΚ) Π. Φασούλα, όχι μόνο εκβίαζε και απειλούσε τους εργαζόμενους για να «πιάσουν» δουλιά, όχι μόνο επιτέθηκε στην ομάδα περιφρούρησης που είχαν συγκροτήσει εργαζόμενοι του δήμου με την αλληλεγγύη δυνάμεων του ΠΑΜΕ μπροστά στην είσοδο του δημαρχιακού κτιρίου, αλλά, κάλεσε ο ίδιος και αστυνομικές δυνάμεις για να σπάσει την απεργία! Βέβαια, το μόνο που κατάφερε ήταν να εκτεθεί, καθώς οι εργαζόμενοι έδωσαν την απάντηση που έπρεπε συνεχίζοντας την απεργία. Ομως πρόκειται για ένα ακόμα σαφέστατο δείγμα γραφής για το τι επιφυλάσσει και η νέα «πράσινη» διοίκηση του δήμου σε βάρος των εργαζόμενων. Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα αποτελούν άλλωστε οι απλήρωτοι συμβασιούχοι εργαζόμενοι της Δημοτικής Επιχείρησης (ΔΕΠΑΠ), που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η αδυναμία τους λαϊκή δύναμη

Ο εκλογικός νόμος βρέθηκε τις τελευταίες μέρες στο επίκεντρο της δικομματικής αντιπαράθεσης, καθ' όλα υποκριτικής και διόλου αθώας ως προς τις πραγματικές της στοχεύσεις. Στελέχη της κυβέρνησης έθεσαν το ζήτημα της αλλαγής του, καλώντας το ΠΑΣΟΚ να συνδράμει, έτσι ώστε οι επόμενες εκλογές να διεξαχθούν με βάση το νέο, κοινά συμφωνημένο, εκλογικό νόμο, κάτι που, όπως λένε, επιβάλλεται από την ανάγκη να υπάρχει ισχυρή κυβέρνηση, που να μπορεί ανεμπόδιστα να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις. Ομολογώντας έτσι, εμμέσως πλην σαφώς, ότι στοχεύουν στην ενίσχυση του ληστρικού και καλπονοθευτικού του χαρακτήρα. Από την άλλη, στελέχη του ΠΑΣΟΚ σηκώνουν το γάντι και τους τόνους της αντιπαράθεσης, αντιτάσσοντας το αίτημα για «εκλογές τώρα». Και φυσικά προσπερνούν σαν μη γενόμενες τις τόσες αλλαγές εκλογικών νόμων που το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση έκανε, όποτε έκρινε ότι κάτι τέτοιο συνέφερε και το ίδιο και τα συμφέροντα που σε πολιτικό επίπεδο εκπροσωπεί.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ανοίγουν και συντηρούν αυτή τη συζήτηση τώρα, ενώ η χώρα διανύει μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, προκειμένου ο δικομματισμός στο σύνολό του να βγει από την εκλογική μάχη, όποτε κι αν αυτή διεξαχθεί, αλώβητος. Αυτό είναι το άγχος το δικό τους και της άρχουσας τάξης την οποία εκπροσωπούν, αγωνιούν για το ενδεχόμενο να εκφραστεί στην κάλπη η λαϊκή δυσαρέσκεια και αγανάκτηση για το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής που με συνέπεια και οι δύο εφάρμοσαν και εφαρμόζουν. Το ενδεχόμενο να τους δυσκολέψει η λαϊκή ψήφος αναδείχνοντας αδύναμη κυβέρνηση, να μην τους δώσει ο λαός τη δυνατότητα να συνεχίσουν ανεμπόδιστοι την εφαρμογή της, την προώθηση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που σαρώνουν στο διάβα τους δικαιώματα και κατακτήσεις, συμπιέζοντας όλο και πιο κάτω το επίπεδο ζωής της εργατικής λαϊκής οικογένειας.

Η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα από την πλευρά τους δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από μια κυβέρνηση ισχνή ή μη αυτοδύναμη. Αντίθετα, η αδυναμία των δικομματικών συνεταίρων θα είναι δική τους δύναμη. Εχουν κάθε συμφέρον να επιδιώξουν με την πάλη τους και την ψήφο τους μια τέτοια εξέλιξη. Να αποδυναμώσουν τόσο το δικομματισμό, που να μην μπορεί να προχωρήσει στη λήψη νέων αντεργατικών αντιλαϊκών μέτρων, να μη του δώσουν δύναμη, να του την αφαιρέσουν. Να απορρίψουν ως τρομοκρατική την κινδυνολογία που αναπτύσσεται και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ, που θέλει τη χώρα να μπαίνει σε μια περίοδο αστάθειας, δηλαδή αδυναμίας προώθησης των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, αν κανένα από τα δύο δε συγκεντρώσει μια άνετη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή. Κίνδυνος για το λαό είναι το ίδιο το δικομματικό πολιτικό σύστημα, όσο πιο δυνατό τόσο πιο επικίνδυνο για τα λαϊκά συμφέροντα. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, παρά τους μεταξύ τους διαγκωνισμούς για την εξουσία, δε θέλουν να υποστεί ρήγματα.

Αυτό πρέπει να το θελήσει ο λαός και να το επιβάλλει δυναμώνοντας τους κοινωνικοπολιτικούς του αγώνες, καταδικάζοντας παντού και με κάθε τρόπο το δικομματισμό και όσα αυτός εκπροσωπεί, εκφράζοντας τη θέλησή του αυτή και στην κάλπη, με ψήφο τέτοια που να ανοίγει θετική για τα δικά του συμφέροντα προοπτική, με ψήφο στο ΚΚΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ