ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Απρίλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Προς κοινή αντιαεροπορική - «αντιτρομοκρατική» άμυνα

Η προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή των Βαλκανίων, ήταν στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης που είχαν χτες στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας ο Ευ. Μεϊμαράκης με τον Βούλγαρο ομόλογό του Β. Βλίζνακοφ. Ετσι η Ελλάδα έχει αναλάβει ρόλο «εκπαιδευτή» της Βουλγαρίας για την ένταξή της στις ΝΑΤΟικές δομές. Στα πλαίσια αυτών των σχεδίων και της πλήρους ενσωμάτωσης της άμυνας των χωρών στους νεοταξικούς σχεδιασμούς, ανακοινώθηκε από τους δύο υπουργούς η λειτουργία κοινής αντιαεροπορικής άμυνας απέναντι σε ενδεχόμενες «τρομοκρατικές» απειλές.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Βούλγαρου υπουργού Αμυνας, καθώς ο Ευ. Μεϊμαράκης απέφυγε να κάνει σχετικές αναφορές, καταρτίζεται σχετικό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργείων Αμυνας για την «αντιαεροπορική άμυνα και προστασία». «Είναι ένα πολύ σημαντικό σύστημα, είπε, για την προστασία από τρομοκρατικές επιθετικές ενέργειες και δίνει τη δυνατότητα υλοποίησης διασυνοριακών αμυντικών δραστηριοτήτων». Μάλιστα όπως διευκρίνισε στη συνέχεια μετά από ερώτηση, το μνημόνιο αυτό, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο της κατάρτισης, «έχει στόχο να δώσει τη δυνατότητα υλοποίησης διασυνοριακών επιχειρήσεων».

Σύμφωνα με ελληνικές πηγές πρόκειται για ένα είδος συνεργασίας σε θέματα «ρενεγκέιτ», δηλαδή για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση μέχρι και κατάρριψη «υπόπτων» αεροσκαφών που κινούνται στον εναέριο χώρο. Την ευθύνη για αυτή την αποστολή έχει το ΝΑΤΟικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων που εδρεύει στη Λάρισα (7ο CAOC), το οποίο υπάγεται στο ΝΑΤΟικό Αεροπορικό Στρατηγείο της Σμύρνης. Στο 7ο CAOC, που υποτίθεται πως καλύπτει τον ελλαδικό χώρο, αφού το Αιγαίο είναι για το ΝΑΤΟ (κατόπιν τουρκικής απαίτησης) «γκρίζα ζώνη», υπάγεται επίσης ο εναέριος χώρος τόσο της Βουλγαρίας όσο και της Ρουμανίας.

Ωστόσο, πολλά ερωτηματικά προκύπτουν για το ζήτημα της επιχειρησιακής ευθύνης στον εναέριο χώρο του Αιγαίου και το ΝΑΤΟικό καταμερισμό. Εξάλλου, πρόσφατο είναι το συμβάν του Αϊ -Στράτη, όπου ΝΑΤΟική άσκηση ακυρώθηκε μετά από τουρκική παρέμβαση. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, έχουν καταργηθεί τα εθνικά όρια επιχειρησιακής ευθύνης, με αποτέλεσμα, η αμυντική κάλυψη ολόκληρων περιοχών του Αιγαίου, που περιβάλλουν και ελληνικά νησιά να είναι στα χέρια του τουρκονατοϊκού αεροπορικού στρατηγείου της Σμύρνης που κατά περίπτωση τη δίνει είτε στο 7ο CAOC της Λάρισας είτε στο 6ο CAOC στο Εσκί Σεχίρ.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
«Φέρτε πίσω τα κλεμμένα»

«Φέρτε πίσω τα κλεμμένα» αξιώνει η συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων, αν και την ίδια στιγμή δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ότι θα κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού «ALPHA», το 53,7% των ερωτηθέντων ζητά να επιστραφούν τα χρήματα στα ασφαλιστικά ταμεία, αξιώνοντας ταυτόχρονα σε μεγάλα ποσοστά να αποδοθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες. Ωστόσο, την ίδια στιγμή το 65% δεν πιστεύει ότι θα επιστραφούν τα χρήματα, ενώ έξι στους δέκα (ποσοστό 61%) δεν πιστεύει ούτε ότι θα αποδοθούν ευθύνες. Στο ερώτημα για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει στο εξής ο Κ. Καραμανλής, αίφνης το 53,7% εμφανίζεται να ζητά από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει... στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει, έναντι του 24,5% που ζητά προσφυγή στις εκλογές.

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα 2,4 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΠΑΣΟΚ (συγκεντρώνει 35,9% έναντι 33,5%) και ακολουθούν το ΚΚΕ με 6,7%, ο ΣΥΝ με 4,1%, ο ΛΑΟΣ με 3,7%, ενώ η «αδιευκρίνιστη ψήφος» ανέρχεται στο 14,1%.

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Η αθλιότητα των σωφρονιστικών κύκλων

Θα πρέπει να είναι περήφανος ο υπουργός Δικαιοσύνης για τον ξυλοδαρμό των κρατουμένων στη Δ πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού. Το υπουργείο του είναι γνωστό για τα ανθρωπάκια που κατά καιρούς το διοίκησαν. Σιγά να μην έσπαγε αυτή την παράδοση ο κ. Παπαληγούρας. Σε λίγο, ακόμα και στον ύπνο του, θα φωνάζει τα ΜΑΤ να διαλύσουν τυχόν εφιάλτες του.

Ποντάροντας στην ανασφάλεια των σωφρονιστικών υπαλλήλων για τη μονιμότητά τους, το υπουργείο Δικαιοσύνης εξαγριώνει εναντίον των κρατουμένων που παίζουν το ρόλο του πειραματόζωου στην άκρη της γλοιώδους δημοκρατίας μας. Η κυβέρνηση εκ του ασφαλούς διαλέγει τη βεντέτα ανάμεσα σ' αυτήν και στους απελπισμένους, διατάσσοντας με την πρώτη ευκαιρία τους στολισμένους κανίβαλους των ΜΑΤ να σαρώσουν τους κρατουμένους που διεκδικούν ανθρώπινη διαβίωση στις φυλακές. Η πολιτεία του Καραμανλή φροντίζει τακτικά τον τελευταίο καιρό να μας χαρίζει εικόνες βίας, υπενθυμίζοντας σε όλους ανεξαιρέτως τη φύση της κυβέρνησής της.

Χρόνια τώρα οι διάφορες κυβερνήσεις έχουν πετύχει τα κοινά προβλήματα της κοινωνίας να τα αντιμετωπίζουν οι πολίτες κατά μόνας και όχι συλλογικά. Η αφύπνιση των απελπισμένων σε όλες τις φυλακές της χώρας είναι ενδεικτική της στάσιμης κατάστασης στην οποία βρίσκεται το σωφρονιστικό μας σύστημα. Η εξέγερση αυτή είναι μια ύστατη έκκληση των «μέσα» για να συνδέσουν τη μοίρα τους με αυτήν των «έξω», προσπαθώντας να αποδυναμώσουν τον κατακερματισμό αυτής της κοινωνίας που επιχειρείται από ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία. Από τη μια στιγμή στην άλλη ο πολίτης μπορεί, λόγω των συνθηκών που ευδοκιμούν στην κυρίαρχη βαρβαρότητα που μας κυβερνά χριστιανικά, να βρεθεί χωρίς να το καταλάβει σ' ένα κελί ανυπεράσπιστος. Απέναντι σ' αυτήν την κατάντια, οι πνευματικοί άνθρωποι, έστω για μια φορά, ας πάψουν να πλάθουν κουλουράκια και ας αρπάξουν τον ταύρο από τα κέρατα.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902», σήμερα Παρασκευή, στις 20.35, στο πλαίσιο της εκπομπής «Ματιές στον κόσμο», τη συνέντευξη της Αννας Μπαλλή με τον Στέφανο Στεφάνου, μέλος της ΚΕ του ΑΚΕΛ, γγ του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τη δραστηριότητα του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης.

ΚΟΑ ΚΚΕ
Για τις εξελίξεις στην Τουρκία

Η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση την Πέμπτη 3 του Μάη, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ στον Περισσό με θέμα: «Οι εξελίξεις στην Τουρκία και στην ευρύτερη περιοχή. Οι λαϊκοί αγώνες στην Τουρκία και η δράση του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (ΤΚΡ)».

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Κεμάλ Οκουγιάν, Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΤ.

Προς τιμήν του Ν. Μπελογιάννη

-- Εκδήλωση - αφιέρωμα στον Ν. Μπελογιάννη διοργανώνει η ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ, αύριο Σάββατο, 28 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ., στο «Παυσίλυπο».

-- Ανάλογη εκδήλωση διοργανώνει και η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ, την Κυριακή 29 Απρίλη, στις 7:30 μμ, στο «πάρκο Ματσόπουλου».

Στο Συνέδριο του Κόμματος των Ιταλών Κομμουνιστών

Ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, θα συμμετάσχει στο 4ο Συνέδριο του Κόμματος των Ιταλών Κομμουνιστών που θα πραγματοποιηθεί στο Ρίμινι, από 27 - 29 Απρίλη.

Εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ

-- Η Κομματική Οργάνωση Αυλίδας του ΚΚΕ διοργανώνει σήμερα Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημαρχείου, εκδήλωση - συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του Κόμματος.

-- Η Αχτιδική Επιτροπή Θήβας του ΚΚΕ διοργανώνει σήμερα Παρασκευή, στις 8.30 μ.μ., στο Μαυρομάτι, εκδήλωση για τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ.

-- Σε πολιτική συγκέντρωση της ΚΟ Δεσκάτης Γρεβενών του ΚΚΕ θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αύριο Σάββατο, στις 8.30 μ.μ. στην αίθουσα του Δημαρχείου Δεσκάτης.

-- Σε εκδήλωση της ΚΟ Σερβίων του ΚΚΕ, για τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του Κόμματος, θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, την Κυριακή 29 του Απρίλη, στις 11 το πρωί, στο δημαρχείο Σερβίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ