ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Απρίλη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Επίθεση στα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα

Ενταση της επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων, με αιχμή τα ασφαλιστικά και την ευελιξία των εργασιακών σχέσεων, προανήγγειλε ο Κ. Καραμανλής, προειδοποιώντας ότι ο Γολγοθάς για τους εργαζόμενους δεν έχει τέλος.

Περιγράφοντας τη «μεταρρυθμιστική στρατηγική», που εφαρμόζει η κυβέρνησή του στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Λισαβόνας, ο πρωθυπουργός προσδιόρισε τις «διαρθρωτικές αδυναμίες», στις οποίες θα ρίξει το βάρος της η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, ενώ ξεκαθάρισε ότι «βρισκόμαστε στη μέση του δρόμου».

«Παρά τα έως τώρα θετικά αποτελέσματα, είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό απ' όλους ότι βρισκόμαστε στη μέση του δρόμου. Στη μέση ενός ανηφορικού δρόμου», τόνισε μιλώντας χθες το βράδυ σε συνέδριο του υπουργείου Οικονομίας με θέμα «Ποιο μοντέλο θέλουμε για την Ευρώπη;». Περιγράφοντας τις «διαρθρωτικές αδυναμίες» της ελληνικής κυβέρνησης, άφησε να διαφανούν οι προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα: «Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, η μακροχρόνια βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, η αύξηση της απασχόλησης και η μείωση της ανεργίας, καθώς και η συνέχιση της προσπάθειας για βελτίωση της Δημόσιας Διοίκησης, είναι προτεραιότητες που απαιτούν τη συμβολή όλων μας», είπε, «δείχνοντας» προς την κατεύθυνση των ανατροπών στα ασφαλιστικά δικαιώματα και των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων. Δεν παρέλειψε, βέβαια, να κάνει επίδειξη της αποφασιστικότητάς του, λέγοντας ότι «οι μεταρρυθμίσεις που έχουμε προωθήσει πρέπει να συνεχιστούν και θα συνεχιστούν. Δεν υπάρχουν περιθώρια, ούτε για εφησυχασμό, ούτε για καθυστερήσεις».

Ο πρωθυπουργός ενέταξε τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου των «διαρθρωτικών αλλαγών που όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ έχουμε δεσμευτεί στη Στρατηγική της Λισαβόνας», διευκρινίζοντας ότι «κάθε χώρα ορίζει το δικό της μεταρρυθμιστικό βηματισμό».

Ο Κ. Καραμανλής έδωσε απάντηση και στο ερώτημα του συνεδρίου, λέγοντας ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει την ταχύτερη πολιτική ενοποίηση και εμβάθυνση της Ευρώπης», επιχειρώντας να μεγεθύνει το ρόλο της «στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού μοντέλου». Το «αξίωμα» που καθορίζει τη στάση της κυβέρνησης είναι ότι «η παγκοσμιότητα των αγορών καθιστά πιο έντονη την ανάγκη μεταρρυθμίσεων, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών μας, την περιφερειακή και κοινωνική σύγκλιση».

Διαπίστωσε ότι «ενώ όλα τα κράτη - μέλη της Ενωσης συμπορευόμαστε στους στόχους αυτούς (σ.σ. της ανταγωνιστικότητας και της μεγέθυνσης του παραγόμενου προϊόντος), η Ευρώπη εξακολουθεί να υστερεί στην οικοδόμηση του πυλώνα της πολιτικής ενοποίησης». Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε να βγει η ΕΕ από την «περίοδο περισυλλογής» που διανύει για το «ευρωσύνταγμα», γιατί «δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο».

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
«Κούφιες» υποσχέσεις στους ΕΒΕ

Με γενικότητες που κατά ένα μέρος συναντώνται αυτούσιες και στις κυβερνητικές τοποθετήσεις, ένα - δυο «πυροτεχνήματα» παροχών και θέσεις που αποτελούν ταυτόχρονα αξίωση των μεγαλοβιομηχάνων, προσέγγισε τους «μικρομεσαίους» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, μιλώντας χτες σε ημερίδα του κόμματός του με θέμα «Επιχειρηματικότητα και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαπίστωσε σε ένα σημείο της ομιλίας του ότι οι μικρομεσαίοι απειλούνται από τα πολυκαταστήματα, αλλά απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί σε μέτρα που θα μπορούσαν να θωρακίσουν τις μικρές επιχειρήσεις. Αντίθετα, προδίκασε γι' αυτές μια πολιτική ανάλογη με αυτή της κυβέρνησης της ΝΔ, καθώς ουσιαστικά τις αντιμετώπισε με ίσους όρους με τις μεγάλες επιχειρήσεις. «Θέλουμε ο επιχειρηματίας να μπορέσει να συγκεντρωθεί στη δουλιά του, στο προϊόν του, στο μάρκετινγκ, την ανταγωνιστικότητά του», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου. Με αυτό τον τρόπο απέκλεισε ουσιαστικά από τη συζήτηση εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και πολύ μικρούς επιχειρηματίες, οι οποίοι δεν έχουν ούτε το ρόλο, ούτε τη δυνατότητα, αλλά ούτε και τη στόχευση για βελτίωση του... μάρκετινγκ, ή, ακόμη περισσότερο, την εξαγωγική δραστηριότητα και άλλα, στα οποία αναφέρθηκε επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Στους 4 βασικούς στόχους που έθεσε για τις ΜΜΕ, είναι και η μείωση της γραφειοκρατίας στις Εφορίες και άλλες υπηρεσίες, ένα από τα θέματα που αναμασά και η κυβέρνηση, μόνο και μόνο επειδή το μεγάλο κεφάλαιο απαιτεί πλέον εκσυγχρονισμό προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της εξυπηρέτησής του. Υποσχέθηκε λογιστικό προσδιορισμό των εσόδων, 5ετές αφορολόγητο για μικρές επιχειρήσεις νέων σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές, «δίκαιη» (;) διαδοχική ασφάλιση, συμμετοχή στις ...κρατικές προμήθειες. Το «κερασάκι» ήταν η υπόσχεση για εκμάθηση της επιχειρηματικότητας στα σχολεία, κάτι που προωθεί επίμονα ο ΣΕΒ για να αναβαθμίσει ηθικά το επιχειρείν.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ ΣΤΟ «ΕΚΟΝΟΜΙΣΤ»
Σαν «καλός μαθητής» του ΝΑΤΟ

Παρουσίασε το νεοταξικό ορισμό της «αμυντικής πολιτικής»

Σαν «καλός μαθητής» που δίνει εξετάσεις, εμφανίστηκε κατά τη χτεσινή ομιλία του στην εκδήλωση του περιοδικού «Εκόνομιστ» ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ε. Μεϊμαράκης, ο οποίος θέλησε να δώσει το νεοταξικό ορισμό της εθνικής άμυνας. «Ο σχεδιασμός μας, είπε, ο σχεδιασμός της εθνικής αμυντικής πολιτικής, πρέπει άμεσα κατά τη γνώμη μου να υπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την παρουσία της χώρας στο διεθνές πεδίο και το σύνολο των υποχρεώσεων που προκύπτουν απ' τη συμμετοχή στην αντιμετώπιση των σύγχρονων συνθηκών ασφαλείας».

Ταυτόχρονα, μίλησε για το «σημαντικό, πολύπλευρο ρόλο» που έχουν αναλάβει οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις «σε όλες τις διεθνείς προσπάθειες με γνώμονα την προώθηση της ειρήνης, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς και την επίλυση περιφερειακών συγκρούσεων με παράλληλη αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών κρίσεων». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις «πιέσεις» που ασκούνται από το ΝΑΤΟ για παραπέρα συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς. «Δεν είναι δυνατόν, είπε, η Ελλάδα να κάνει αυτές τις δύσκολες προσπάθειες αυτά τα τρία χρόνια ώστε να μπορέσουμε να ρίξουμε το έλλειμμα κάτω από το 3% και να θέλουμε ή να απαιτούν, γιατί υπάρχει και η απαίτηση της Συμμαχίας για περαιτέρω συμμετοχή σε όλες αυτές τις αποστολές».

Προχωρώντας παραπέρα το θέμα της στρατιωτικοποίησης της οικονομίας υποστήριξε ότι «η επένδυση στην άμυνα τελικά, είναι επένδυση στην ειρήνη. Είναι επένδυση στον άνθρωπο. Είναι επένδυση για την ανάπτυξη των κοινωνιών, διότι μόνο όταν δημιουργείται ένα ασφαλές περιβάλλον μπορούν να προσελκυστούν επενδύσεις οι οποίες ανοίγουν νέες θέσεις απασχόλησης, γιατί κανείς δεν τολμά να κάνει επενδύσεις σ' ένα αβέβαιο περιβάλλον».

Χ. ΑΛΜΟΥΝΙΑ
Επιταχύνετε για το Ασφαλιστικό

Οι αξιώσεις της ΕΕ για το γκρέμισμα ασφαλιστικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων αλλά και «κριτική» στην κυβέρνηση της ΝΔ για ...«μεγάλες αυξήσεις» στην εισοδηματική πολιτική ήταν τα θέματα στα οποία επικέντρωσε ο κοινοτικός επίτροπος για θέματα οικονομίας, Χ. Αλμούνια.

Από το βήμα του συνεδρίου με θέμα «Ποιο μοντέλο θέλουμε για την Ευρώπη», που διοργανώνει στην Αθήνα το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, ο επίτροπος έκανε λόγο για τα «προβλήματα», που, σύμφωνα με τον ίδιο, γεννά η «γήρανση του πληθυσμού» και συνεπάγονται «επιβάρυνση των δημόσιων δαπανών». Σε αυτό το πλαίσιο αξίωσε και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις «αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα». Ο κοινοτικός παράγοντας έκανε ...κριτική στην κυβέρνηση ακόμα και γι' αυτές τις αυξήσεις-κοροϊδία της εισοδηματικής πολιτικής, ισχυριζόμενος ότι οι μισθοί κινήθηκαν «πολύ πάνω από την παραγωγικότητα» της οικονομίας.

Ταυτόχρονα, έδωσε και τα εύσημα στην κυβέρνηση για τη μέχρι τώρα «δημοσιονομική προσαρμογή», δηλαδή για τη μείωση των ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού. Οπως είπε, τα στοιχεία που έχει στείλει η κυβέρνηση της ΝΔ θα εξεταστούν στις 7 του Μάη προκειμένου να ληφθούν στη συνέχεια οι οριστικές αποφάσεις από την ΕΕ με το κριτήριο και τη «διατηρησιμότητα» των προσαρμογών αυτών, δηλαδή το κατά πόσο θα αντέξουν σε βάθος χρόνου.

Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Προσήλωση στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις

Τους άξονες του σκληρού μεταρρυθμιστικού προγράμματος που θα ακολουθήσει το κόμμα του στην επόμενη τετραετία - στο όνομα της αντιμετώπισης των διαρθρωτικών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας - ανέπτυξε ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, στην ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο του οικονομικού περιοδικού «Economist» που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Αφού παρουσίασε τη «διαχωριστική γραμμή» της οικονομικής πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ - ισχυρίστηκε ότι το ΠΑΣΟΚ εφάρμοζε ένα κρατικοδίαιτο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, σε αντίθεση με τη ΝΔ η οποία εφαρμόζει συνεπείς νεοφιλελεύθερες πολιτικές - στη συνέχεια αναφέρθηκε στους στόχους της οικονομικής πολιτικής της επόμενης τετραετίας. Αυτοί οι στόχοι είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, η μακροχρόνια βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, η αύξηση της απασχόλησης και η μείωση της ανεργίας και η βελτίωση της δημόσιας διοίκησης...

Πρόκειται για τους τέσσερις άξονες, πάνω στους οποίους θα κινηθεί η επίθεση της - μελλοντικής - κυβέρνησης και του κεφαλαίου για την περίοδο έως το 2010-2011. Αξονες πολιτικής, οι οποίοι προϋποθέτουν:

  • Ανατροπές στο κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα και στην αγορά εργασίας
  • Την καθιέρωση νέων προνομίων στις επιχειρήσεις (στο όνομα της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας)
  • Αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στη δημόσια διοίκηση, η οποία πρέπει να γίνει πιο ...φιλική στο επιχειρηματικό περιβάλλον και να γίνει, φυσικά, μοχλός ενίσχυσης του ανταγωνισμού...


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ