ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Απρίλη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διαχρονική η καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων

Την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ενημέρωσε ο Σ. Τσιτουρίδης, αλλά και πρόεδροι των Ταμείων για το «τζογάρισμα» των αποθεματικών

Οι διαχρονικές ευθύνες τόσο της σημερινής κυβέρνησης όσο και του ΠΑΣΟΚ για την καταλήστευση των αποθεματικών των Ταμείων, αναδείχτηκαν χτες στη Βουλή, όπου ο υπουργός Εργασίας Σ. Τσιτουρίδης ενημέρωσε την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για το θέμα των «σύνθετων ομολόγων» που φορτώθηκαν στα ασφαλιστικά ταμεία.

Φάνηκε ξεκάθαρα ότι το θεσμικό πλαίσιο πάνω στο οποίο «άνθισε» η ληστεία των αποθεματικών, καθώς και οι διάφορες μίζες τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιρειών, διαμορφώθηκε σε βάθος χρόνου από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και διατηρείται αναλλοίωτο και από τη σημερινή κυβέρνηση. Αλλωστε και τα δύο κόμματα ομονοούν στο «τζογάρισμα» των αποθεματικών των Ταμείων και η μόνη τους ουσιαστικά διαφωνία είναι η κυβέρνηση ποιου κόμματος θα παίζει - με το αζημίωτο - χρηματιστηριακά παιχνίδια με τα λεφτά των ασφαλισμένων.

Ο Σ. Τσιτουρίδης ισχυρίστηκε ότι η περιουσία των Ταμείων δε χάνεται και ούτε κινδυνεύει η σύνταξη κανενός εργαζόμενου και είπε ότι εάν αποδειχθεί ότι κάποια τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία πήρε υπερβολικές μίζες τότε θα υπάρξει τιμωρία. Ανέφερε ότι το σκάνδαλο με το ομόλογο του επικουρικού ταμείου των δημοσίων υπαλλήλων αποκαλύφθηκε από την ίδια την κυβέρνηση σε αντίθεση όπως είπε με όσα γινόταν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Οχυρώθηκε πίσω από τη συλλογική λειτουργία της κυβέρνησης, λέγοντας ότι η «κυβέρνηση και στο θέμα αυτό λειτουργεί κατά τρόπον ενιαίο και συλλογικό και ο πρωθυπουργός όπως και το υπουργείο Οικονομικών έδωσαν εξηγήσεις».

Ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση ασκεί έλεγχο νομιμότητας στις αποφάσεις των ασφαλιστικών ταμείων και επανέλαβε ότι η χρηματιστηριακή «Ακρόπολις», που είχε εμπλοκή με το ομόλογο των δημοσίων υπαλλήλων, ζημίωσε τα ασφαλιστικά ταμεία και την περίοδο 2002 - 2003. Ισχυρίστηκε ότι μόνο το 4% της περιουσίας (1,26 δισ. ευρώ) των Ταμείων είναι επενδυμένο σε σύνθετα ομόλογα και συγκεκριμένα τα 770 εκατομμύρια σε σύνθετα ομόλογα του Δημοσίου και τα υπόλοιπα σύνθετα ομόλογα τραπεζών.

Κατά τον υπουργό τα 24 Ταμεία που αγόρασαν σύνθετα ομόλογα λειτούργησαν αυτόνομα και οι αποφάσεις τους ήταν ομόφωνες. Τα ομόλογα αυτά, είπε, είναι προϊόντα υψηλού ρίσκου αλλά μόνο μετά το τέλος της λήξης τους μπορεί κάποιος να δει εάν υπήρξε απώλεια ή κέρδος.

Αναφερόμενος στο θέμα της επιστροφής των χρημάτων στα Ταμεία είπε ότι αυτό είναι θέμα των διοικήσεών τους, με γνώμονα όμως ότι δε θα έχουν την παραμικρή απώλεια χρημάτων.

Δείχνοντας τη δικομματική ευθύνη αρκετές φορές στην ομιλία του ανέφερε ότι η σημερινή κυβέρνηση κινήθηκε πάνω στο θεσμικό πλαίσιο, τους νόμους και τις υπουργικές αποφάσεις που είχαν θεσπιστεί επί ΠΑΣΟΚ. Σε μια ξεκάθαρη επιχείρηση συμψηφισμού των ευθυνών είπε ότι επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ τα Ταμεία οδηγούνταν στο να επενδύουν σε μετοχές φούσκες στο χρηματιστήριο από το οποίο προέκυψαν απώλειες 3,5 δισ. ευρώ. Οι ίδιες κυβερνήσεις, είπε, εξαίρεσαν τον έλεγχο για την αγορά ή πώληση ομολόγων από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εστίασαν την κριτική τους μόνο στα τελευταία φαινόμενα, αποσιωπώντας σκόπιμα της ευθύνες των δικών τους κυβερνήσεων, οι οποίες άνοιξαν την πόρτα στο «τζογάρισμα» των αποθεματικών και την καταλήστευσή τους από την εμπλοκή που είχαν στο χρηματιστήριο.

Ο μόνος που έθεσε το θέμα στην ουσία του ήταν ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης. Ανέφερε ότι ο πυρήνας του προβλήματος είναι το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει και οδηγεί στη δημιουργία σκανδάλων. Εμείς εκεί επικεντρώνουμε, είπε, και έκανε λόγο για «γαλαζοπράσινο θερμοκήπιο» που καλλιεργεί τη ληστεία των χρημάτων των ασφαλισμένων και κατοχυρώνει τα υπερκέρδη των τραπεζών και των διάφορων χρηματιστηριακών εταιρειών.

Απευθυνόμενος στον υπουργό αναρωτήθηκε γιατί περίμενε να «σκάσει» το θέμα του ομολόγου του επικουρικού ταμείου των δημοσίων υπαλλήλων και ύστερα να κινηθεί. Χαρακτήρισε αποπροσανατολισμό την επιχείρηση συμψηφισμού με τις προηγούμενες κυβερνήσεις (μετοχές - φούσκες, άρνηση εξεταστικής επιτροπής) αφού κινείται στη λογική «κάνω και εγώ ό,τι έκανες και εσύ».

Η καταλήστευση των αποθεματικών είναι διαχρονική, είπε ο Α. Τζέκης, ξεκινάει πριν από 50 χρόνια που δεσμεύτηκαν άτοκα τα αποθεματικά, περνάει από τις επενδύσεις στο χρηματιστήριο και φτάνει στα σημερινά σκάνδαλα.

Απαιτείται, κατέληξε, να σταματήσει ο τζόγος με επενδύσεις σε «δομημένα ομόλογα» με την κερδοφόρα εμπλοκή διάφορων μεσαζόντων και να γίνονται μόνο αγορές κρατικών ομολόγων σταθερού επιτοκίου. Η δε διαχείριση των αποθεματικών των Ταμείων πρέπει να περάσει στα χέρια των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Την επιτροπή ενημέρωσαν και οι Ε. Παπαδόπουλος ειδικός γραμματέας του υπουργείου Απασχόλησης και Π. Θωμόπουλος υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.

Οι πρόεδροι των Ταμείων

Ως ...ένθερμοι υπερασπιστές των δομημένων ομολόγων εμφανίστηκαν εν χορώ χτες στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, οι πρόεδροι 13 Ταμείων, κατά τη διάρκεια της θητείας των οποίων έγιναν επενδύσεις σε τέτοιου είδους ομόλογα. Με τις τοποθετήσεις τους φάνηκε ξεκάθαρα η κατεύθυνση για το συνεχές «τζογάρισμα» των αποθεματικών σε πολυετή ομόλογα, τα οποία χαρακτήρισαν ως επενδύσεις με χαμηλό έως μηδενικό ρίσκο.

Από την πλευρά των 2 Ταμείων της αστυνομίας (ΕΤΕΧ και ΤΑΑ) οι πρώην πρόεδροι Ν. Μπλάνης και Γ. Αγγελάκος επισήμαναν ότι επένδυσαν συνολικά 40 εκατομμύρια ευρώ σε ομόλογα διάρκειας 20 και πλέον ετών, υποστηρίζοντας ότι αυτά θα έχουν εγγυημένες αποδόσεις, ενώ υποστήριξαν ότι ουδέποτε τα Ταμεία προχώρησαν σε «σπάσιμο» ομολόγων. Ενδεικτικά ο Ν. Μπλάνης υποστήριξε ότι «το Ταμείο είναι θεσμικός επενδυτής», ενώ ο Γ. Αγγελάκος σημείωσε ότι όλες οι επενδύσεις «ήταν σε γνώση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.» και «δεν πληρώθηκε για καμία προμήθεια η Εθνική Τράπεζα» που είναι και ο χρηματιστηριακός σύμβουλος.

Εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του πρώην προέδρου του Ταμείου των ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Τσουράκη, ο οποίος αναφέρθηκε σε επενδύσεις ομολόγων 18 εκατομμυρίων ευρώ και δήλωσε ότι «ανατέθηκαν σε 3μελή επιτροπή οι επενδύσεις», ενώ δήλωσε ότι δε δύναται να καταθέσει στη Βουλή το πρακτικό της απόφασης του ΔΣ για τις επενδύσεις. Η στάση του προκάλεσε την έντονη αντίδραση του βουλευτή του ΚΚΕ Αγγελου Τζέκη, ο οποίος έκανε λόγο για «υπερτιμημένο ομόλογο» και μετέφερε στην αίθουσα καταγγελίες των εργαζομένων, οι οποίοι δήλωναν ότι η διοίκηση του Ταμείου είχε δεσμευτεί για επενδύσεις σταθερού επιτοκίου χωρίς να τηρήσει όμως τη δέσμευσή της. Εκ μέρους του Ταμείου Εμποροϋπαλλήλων (ΤΕΑΥΕΚ) ο πρώην πρόεδρός του Γ. Οικονομόπουλος ανέφερε ότι έγιναν επενδύσεις 4 εκατομμυρίων ευρώ «με εισήγηση της διευθύντριας του Ταμείου», υποστηρίζοντας ότι αυτές οι επενδύσεις «έχουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου». Στις παραπάνω λογικές κινήθηκαν και οι υπόλοιποι πρόεδροι των Ταμείων.

Σχολιάζοντας συνολικά τις τοποθετήσεις ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης σημείωσε ότι παρατηρεί μια «βεβαιότητα ότι τα συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά προϊόντα» θα έχουν εγγυημένες αποδόσεις, ενώ «είναι γνωστό ότι αυτού του τύπου τα ομόλογα περικλείουν σοβαρούς κινδύνους κατά την ημέρα της εξόφλησης». Οπως είπε «το αποτέλεσμα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες μετά από 20 χρόνια», καταλήγοντας στο ότι «υπάρχει μια ταυτόσημη αντίληψη ότι η αγορά του ομολόγου δεν έχει κινδύνους και αυτό είναι επικίνδυνο».

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Σώζει»(;) Τσιτουρίδη και τζόγο

Να «σώσει» τον Σ. Τσιτουρίδη αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα και την πολιτική ευθύνη για την εγκληματική πολιτική του τζογαρίσματος των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, φέρεται να καταλήγει ο Κ. Καραμανλής, τουλάχιστον «μέχρι νεοτέρας».

Ο πρωθυπουργός δε φαίνεται να «υποκύπτει» στις πιέσεις και τις προτάσεις που δέχεται «εκ των έσω» για αποκεφαλισμό του υπουργού Απασχόλησης, καθώς εκτιμά ότι αυτό δε θα είχε κανένα «πολιτικό όφελος», καθώς, εκτός των άλλων, το θέμα των ομολόγων θα παραμένει ανοιχτό για τις επόμενες τουλάχιστον βδομάδες, καθώς έχει ενταχθεί στην προεκλογική ατζέντα.

Παράλληλα, όμως, θα συνεχίσει να κρατά διακριτές «αποστάσεις ασφαλείας» από τον Σ. Τσιτουρίδη, θέλοντας να έχει «τα χέρια του λυμένα» σε κάθε ενδεχόμενο. Στο πλαίσιο αυτό απορρίπτει τις εισηγήσεις περί «πολιτικών πρωτοβουλιών» προκειμένου να αλλάξει το δυσμενές κλίμα και επιχειρεί να εξοστρακίσει το σκάνδαλο των ομολόγων από την πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Προκειμένου να διευκολύνει αυτή την εξέλιξη, η κυβέρνηση παραπέμπει μονότονα για τα δεκάδες αναπάντητα ερωτήματα στις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και στα αποτελέσματα των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ποντάρει επίσης ότι στην «εκτόνωση» του θέματος θα συμβάλει «η αντίστροφη διαδρομή» του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ που ξεκίνησε μετά την «ένοχη» πρόταση της JP Morgan. Σήμερα ή αύριο, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, θα υπάρχουν (θετικές) απαντήσεις από όλους τους εμπλεκόμενους στην πρόταση του αμερικανικού τραπεζικού κολοσσού, εξέλιξη που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να προβάλει τον ισχυρισμό ότι ικανοποιείται το αίτημα «για επιστροφή των κλεμμένων», αποσιωπώντας ότι πρόκειται για ένα πολύ μικρό μέρος από τα κλοπιμαία, ενώ παραμένει άθικτη η «συμμορία» που λεηλατεί τα λεφτά των Ταμείων...

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε χτες το αυτονόητο, ότι δηλαδή ο Σ. Τσιτουρίδης, όπως όλοι οι υπουργοί, απολαμβάνει της στήριξης του πρωθυπουργού, αλλά δεν ξέφυγε από τη γραμμή της «χλιαρής» υποστήριξης των προηγούμενων ημερών. Ετσι απέφυγε να αποδοκιμάσει δημοσιεύματα φιλοκυβερνητικών εφημερίδων που επαναλαμβάνουν σταθερά ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει βάλει σε «πολιτική απομόνωση» τον υπουργό Απασχόλησης. Διέψευσε βέβαια ότι υπάρχει εισήγηση στενού συμβούλου του πρωθυπουργού για απομάκρυνση του Σ. Τσιτουρίδη, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι δεν επίκεινται κάποιες πολιτικές πρωτοβουλίες εκ μέρους του Κ. Καραμανλή το προσεχές διάστημα.

Πάντως, ο Γ. Σουφλιάς χαρακτήρισε επικίνδυνο το θέμα των ομολόγων, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι η χώρα έχει ουσιαστικά μπει σε προεκλογική περίοδο.

Την ίδια στιγμή και παρά τις επικρίσεις περί «απραξίας» που δέχεται, κυρίως από το ΣΕΒ αλλά και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση των αντιδραστικών αλλαγών και τη συνέχιση της αιώνιας λιτότητας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε χτες να διαψεύσει ότι οι περικοπές δαπανών ύψους 430 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε προχτές ο Γ. Αλογοσκούφης αφορούν στις κοινωνικές δαπάνες. Ο Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Ρ», περιορίστηκε να επισημάνει ότι οι κοινωνικές δαπάνες στη χώρα μας «προσεγγίζουν πλέον τα επίπεδα του μέσου όρου της ΕΕ» και αυτό που μελετάται είναι η αποτελεσματικότερη κατανομή τους, αποφεύγοντας βέβαια να διαβεβαιώσει ότι δε θα περικοπούν οι κοινωνικές δαπάνες.

ΠΑΣΟΚ
Τώρα και ... εγγυητής της διαφάνειας και της σωστής διαχείρισης!!!

Εντελώς υποκριτικά και δημαγωγικά και ενώ το ΠΑΣΟΚ τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της συνέχισης της πολιτικής του τζογαρίσματος των αποθεματικών των Ταμείων, ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε χτες να εμφανίσει το κόμμα του σαν ...«εγγυητή» της «διαφάνειας και της σωστής διαχείρισης του πλούτου του ελληνικού λαού».

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ θυσίασαν στο βωμό της Σοφοκλέους τα χρήματα των ασφαλισμένων. Μόλις προχτές σε επίσημη ανακοίνωσή του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι τα αποθεματικών των Ταμείων «πρέπει να επενδύονται, με την αξιοποίηση όλων των σύγχρονων μεθόδων», χωρίς φυσικά να αποκλείει την ...επένδυση σε «δομημένα ομόλογα», αλλά ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας σε ημερίδα του ΠΑΣΟΚ για τους «μικρομεσαίους επιχειρηματίες», εντελώς υποκριτικά άσκησε κριτική στην κυβέρνηση που ακολουθεί την ίδια πολιτική: «Παίζει παιχνίδια τζόγου με τα ίδια τα ταμεία».

Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι τα χρήματα των ταμείων «κατέληξαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς κάποιων σκοτεινών offshore εταιρειών» και ζήτησε την «τιμωρία όλων των ενόχων, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς συγκαλύψεις, χωρίς να εξαιρούνται πολιτικά πρόσωπα, συγγενείς ή φίλοι».

Πρέπει να ανοίξει το Ασφαλιστικό

Στην ομιλία του ο Γ. Παπανδρέου έσπευσε να συνδέσει το σκάνδαλο με τα αποθεματικά των Ταμείων με το «άνοιγμα» του Ασφαλιστικού. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία και την εγκάλεσε για ...αργοπορία στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων στο Ασφαλιστικό! «Ενώ μιλά τα τελευταία τρία χρόνια για την ανάγκη αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα», είπε ο Γ. Παπανδρέου «δεν έχει καταθέσει καν σχέδιο». Μεταθέτει η ΝΔ, πρόσθεσε ο ίδιος, «το θέμα του Ασφαλιστικού για την επόμενη κυβέρνηση δήθεν για λόγους ευρύτερης συναίνεσης, αλλά ουσιαστικά αδιαφορεί»...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Συστάσεις για αγορές «δομημένου» τζόγου!

Και τα ρέστα ζητούν πλέον οι τραπεζίτες, οι οποίοι όχι μόνο υπεραμύνονται των δομημένων ομολόγων αλλά βγαίνουν και από πάνω προτρέποντας τα ασφαλιστικά ταμεία να συνεχίζουν να αγοράζουν... άφοβα τέτοια υψηλού ρίσκου πραμάτεια! Η Ελληνική Ενωση Τραπεζών (ΕΕΤ) - εκφράζει το κοινό συμφέρον των μελών της, δηλαδή όλων των τραπεζών που λειτουργούν στη χώρα - σε χτεσινή ανακοίνωση αναλαμβάνει και ρόλο συμβουλάτορα, διεκδικώντας περισσότερο χώρο σε βάρος των Ταμείων. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΕΤ, η «μακροχρόνια διάρκεια των εκδόσεων αυτών συνάδει κατ' εξοχήν με τη μακροπρόθεσμη επενδυτική στρατηγική που πρέπει εκ της φύσεώς τους να έχουν τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΕΤ, τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία που θα επενδύσουν τα αποθεματικά τους σε δομημένα ομόλογα, δεν κινδυνεύουν να χάσουν το κεφάλαιο αλλά... μόνο τους τόκους, καθώς τα χρήματα που θα επενδύσουν σήμερα σε δομημένα ομόλογα θα μπορούν να το εισπράξουν στο... ακέραιο μετά από 20, 30 ή 40 χρόνια (όταν θα μπορούν να το εξαργυρώσουν)!

Με άλλα λόγια οι τραπεζίτες φτάνουν στο σημείο να ισχυριστούν ότι τα ασφαλιστικά ταμεία είναι και μάλιστα «εκ φύσεως» ρεντιέρηδες που οφείλουν να τζογάρουν τα αποθεματικά τους. Το ενδιαφέρον τους για τη διακίνηση παραγώγων του τζόγου έχει να κάνει και με το γεγονός ότι αρκετές τράπεζες έχουν εκδώσει και πλασάρει δομημένα ομόλογα, αντίστοιχα με τα κρατικά.

Μεγάλες τράπεζες, όπως για παράδειγμα, η Γιούρομπανκ του Ομίλου Λάτση, έχουν κυκλοφορήσει τέτοια ομόλογα με φερόμενο εκδότη θυγατρική εταιρεία στα νησιά Καϊμάν, τον πασίγνωστο φορολογικό παράδεισο της πλουτοκρατίας. Και ακόμη αρκετά ασφαλιστικά ταμεία μετράνε τη χασούρα τους, που συνέβη κάτω από τη διαχείριση τραπεζών - μελών του συλλογικού οργάνου τους.

ΕΣΗΕΑ
Απεργία για το ομόλογο

Εκοσιτετράωρη απεργία, αλλά με πλαίσιο που υπολείπεται ακόμη και αυτού του απαράδεκτου ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αποφάσισε, χτες, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Μάλιστα, αποφάσισε η απεργία αυτή «να είναι αυτοτελής» και έτσι καθορίστηκε ως ημερομηνία η 8η Μάη... Η απόφαση - την οποία ψήφισαν οι Π. Σόμπολος, Δ. Κουμπιάς, Γ. Βλαβιανός, Δ. Τσαλαπάτης και Κ. Μπετεινάκης- περιορίζει το διεκδικητικό πλαίσιο, απλώς στην επιστροφή των 130 εκατομμυρίων ευρώ (συν τους τόκους) που διέθεσε, πέρσι τον Ιούλη, το ΤΣΠΕΑΘ για την αγορά δομημένου Ομολόγου.

Η Μαχόμενη Δημοσιογραφία κατέθεσε ολοκληρωμένο διεκδικητικό πλαίσιο με το οποίο, εκτός των άλλων, απαιτείται: Αμεση απόσυρση των αποθεματικών από το χρηματιστήριο, ούτε ευρώ στον «τζόγο». Κατάργηση της αντιασφαλιστικής νομοθεσίας της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Τα αποθεματικά να αξιοποιηθούν με σταθερό και σίγουρο επιτόκιο, με σίγουρη απόδοση, χωρίς οποιοδήποτε ρίσκο, χωρίς τους κάθε λογής μεσάζοντες.

Με αυτό το πλαίσιο πρότεινε τη συμμετοχή της ΕΣΗΕΑ στην απεργία της Πρωτομαγιάς και τη συγκέντρωση. Και την κήρυξη, μαζί με τις άλλες Ενώσεις από το χώρο του Τύπου, 24ωρης απεργίας στις 15 Μάη. Την πρόταση της Μαχόμενης Δημοσιογραφίας υπερψήφισαν και οι σύμβουλοι Π. Μπουκάλας και Φ. Πετραλιά.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οχι στον τζόγο, επιστροφή όλων των κλεμμένων

Κατά την περιοδεία της χτες στα παιδαγωγικά τμήματα του Πανεπιστημίου Αθήνας η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τα ομόλογα:

«Δεν υπάρχουν έντιμα και άτιμα ομόλογα. Δεν υπάρχει έντιμη και άτιμη χρηματαγορά. Είναι τζόγος έτσι και αλλιώς. Επομένως κανένα παιχνίδι στον τζόγο. Και δεύτερο, αυτό που πρέπει να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι, είναι τα κλεμμένα από τη δεκαετία ακόμα του '50, διότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα βρεθούν σε πιο άμεσο ναυάγιο αν δεν επιστραφούν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ