ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Απρίλη 2007
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΑΓΟΡΑ
Γιορτές κάνουν οι ... τιμές

Δεν «έσπασαν» οι τιμές χτες Μεγάλη Πέμπτη

Eurokinissi

Αυξημένη ήταν η κίνηση χτες στην πασχαλινή αγορά σε σχέση με όλες τις προηγούμενες ημέρες, καθώς οι καταναλωτές αρχίζουν να προμηθεύονται τα απαραίτητα είδη διατροφής για το τραπέζι του Σαββάτου και της Κυριακής. Και φέτος τα πράγματα θα είναι δύσκολα για τα μισθοσυντήρητα νοικοκυριά, δεδομένης της καθημερινής ακρίβειας, που μάλιστα αυτές τις μέρες παρουσιάζει τη σχετική έξαρση, αφού οι κερδοσκόποι βρίσκουν ευκαιρία να δράσουν με τις ευλογίες της κυβερνητικής πολιτικής. Ετσι, για ένα κατσίκι οκτώ κιλών θα χρειαστούν ούτε λίγο ούτε πολύ από 72 μέχρι 96 ευρώ, αφού στην αγορά τα «εγχώρια» κατσίκια γάλακτος πωλούνται ως επί το πλείστον από 9 μέχρι 12 ευρώ το κιλό. Στη Βαρβάκειο χτες πωλούνταν στα 9-10 ευρώ το κιλό -υπήρχαν και ορισμένα κρεοπωλεία όπου πωλούνταν κοντά στα 11 ευρώ - στα σούπερ μάρκετ πωλούνται 8-9 ευρώ - με την ένδειξη «ντόπια» - και στα συνοικιακά κρεοπωλεία στα 10-12 ευρώ το κιλό. Τα αρνιά πωλούνται στα 7-10 ευρώ το κιλό, φθηνότερα τα πιο βαριά, πιο ακριβά τα μικρότερα και τα γάλακτος.

Από τα κηπευτικά, η ντομάτα πωλείται στα 1-2 ευρώ το κιλό - δε λείπει και το 2,20 - οι πατάτες Αιγύπτου στα 70-75 λεπτά το κιλό και οι ελληνικές γύρω στα 80 λεπτά το κιλό, το μαρούλι στα 35-50 λεπτά το ένα, τα ξερά κρεμμύδια 65-75 λεπτά το κιλό και τα φρέσκα 0,80-1 ευρώ το κιλό και τα λεμόνια 0,50-1 ευρώ.

Οταν αγοράζουμε αρνί ή κατσίκι και τα «συμπαρομαρτούντα», καλό είναι να προσέχουμε ώστε να αποφύγουμε «παγίδες» ή επιλογές που μπορεί να αποβούν μέχρι και επικίνδυνες για την υγεία μας. Ο ΕΦΕΤ συνιστά:

  • Για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής όπως και για τα προερχόμενα από κοινοτικές χώρες η σφραγίδα καταλληλότητας είναι χρώματος τυρκουάζ και έχει σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Σε σφραγίδα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου θα πρέπει να αναγράφεται η χώρα προέλευσης «ELLAS» ή «EL» για τα ντόπια ή τα αρχικά του ονόματος της κοινοτικής χώρας προέλευσης.
  • Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες ελληνικής ή όχι σφαγής, φέρουν υποχρεωτικά σφραγίδες χρώματος καστανού.
  • Τα εντόσθια δεν πρέπει να φέρουν οζίδια και κύστεις. Εάν πρόκειται για κατεψυγμένα δεν πρέπει να έχουν αποψυχτεί.
  • Τα έντερα δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα σε σκόνες και έντομα και βέβαια χρειάζονται πολύ καλό πλύσιμο.
ΝΟΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ
Χαριστική βολή για τους παραγωγούς σπαραγγιού

Σε οικονομική καταστροφή οδηγούνται οι παραγωγοί σπαραγγιών του νομού Πέλλας, αφού η ποιότητα των προϊόντων τους είναι υποβαθμισμένη εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας, με αποτέλεσμα οι τιμές να είναι μειωμένες στο μισό. Σημειώνεται, ότι μειωμένο εισόδημα είχαν οι αγρότες και πέρσι, καθώς κατά την περίοδο της συγκομιδής επικράτησαν έντονες βροχοπτώσεις και τα χωράφια πλημμύρισαν. Οι ζημιές στα σπαράγγια δεν καλύπτονται από κανέναν κανονισμό και για το λόγο αυτό οι αγρότες ζητούν να υπάρξει ενίσχυση και φέτος, όπως σε κάποιο βαθμό έγινε και την περασμένη χρονιά, προκειμένου να πάρουν μία μικρή οικονομική ανάσα. Διαφορετικά, λένε, πολλοί από αυτούς θα αναγκαστούν να παρατήσουν τα χωράφια τους.

Τα σπαράγγια που μαζεύουν εδώ και είκοσι περίπου μέρες οι αγρότες στην Πέλλα αλλά και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπως στη Χρυσούπολη Καβάλας, στην Ημαθία και στην Ορεστιάδα, είναι αφυδατωμένα και έχουν μικρό μέγεθος, γεγονός που μειώνει σε μεγάλο βαθμό την τιμή πώλησής τους. Μεγάλες ποσότητες της σοδειάς, δηλώνουν οι παραγωγοί, θα μείνουν απούλητες αλλά και αυτά που θα αγοράσουν οι έμποροι - εξαγωγείς θα τα πληρώσουν με χαμηλές τιμές έτσι που δε θα μπορέσουν οι καλλιεργητές να καλύψουν το υψηλό κόστος παραγωγής. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι τα άριστης ποιότητας σπαράγγια, που φέτος είναι λίγα, πωλούνται στους εμπόρους περίπου 3 ευρώ το κιλό, ενώ πρόπερσι η τιμή τους έφτανε τα 6 και 7 ευρώ το κιλό. Ομως τα ψιλά σε μέγεθος σπαράγγια που είναι αφυδατωμένα και «στεγνά» δεν έχουν ζήτηση και πωλούνται, αν βρεθεί αγοραστής, σε εξευτελιστικές τιμές.

Στον κάμπο της Πέλλας καλλιεργούνται περίπου 20.000 στρέμματα με σπαράγγια και συνολικά από το προϊόν αυτό ζουν 5.000 αγροτικές οικογένειες και εποχικοί εργάτες που δουλεύουν στις μονάδες μεταποίησης και συσκευασίας. Υπολογίζεται ότι το 90% του σπαραγγιού από τη χώρα μας εξάγεται στη Γερμανία, στην Ολλανδία και την Αυστρία.

Το ωράριο των καταστημάτων

Το ωράριο λειτουργίας που προτείνει για τα εμπορικά καταστήματα ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας για τις γιορτές του Πάσχα έχει ως εξής:

  • Σήμερα Μ. Παρασκευή: 1 μ.μ. - 7 μ.μ.
  • Μ. Σάββατο: 9 π.μ. - 3 μ.μ.

Τα κρεοπωλεία θα λειτουργήσουν ως εξής:

  • Σήμερα Μ. Παρασκευή 12 το μεσημέρι - 7 μ.μ.
  • Μ. Σάββατο 7 π.μ. - 4 μ.μ.

Τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργήσουν το Μ. Σάββατο όπως τον υπόλοιπο χρόνο ενώ σήμερα Μ. Παρασκευή θα ανοίξουν στη 1 μ.μ.

Εκκαθαριστικά Εφορίας

Την πρώτη παρτίδα με περισσότερα από 97.000 εκκαθαριστικά σημειώματα ταχυδρομεί τις επόμενες μέρες η Εφορία σε φορολογούμενους, κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις οι οποίοι υπέβαλαν πρώτοι τις δηλώσεις.

Από τα αναλυτικά στοιχεία προκύπτει ότι από το σύνολο των φορολογουμένων, που πήραν - με την πρώτη παρτίδα - το εκκαθαριστικό σημείωμα:

  • Το 31% ήταν χρεωστικά και ο καθένας τους θα κληθεί να πληρώσει, κατά μέσο όρο, πρόσθετο φόρο 2.000 ευρώ.
  • Το 25,6% ήταν πιστωτικά και ο καθένας από αυτούς θα πάρει, κατά μέσο όρο, επιστροφή φόρου 1.420 ευρώ.
  • Το υπόλοιπο 43,4% ήταν μηδενικά, που σημαίνει πως οι παραλήπτες αυτών των εκκαθαριστικών δεν πληρώσουν πρόσθετο φόρο ούτε θα πάρουν επιστροφή.
ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στα 244,6 εκατ. ευρώ τα κέρδη του 2006

Αύξηση σε ποσοστό 7,1% εμφανίζουν τα καθαρά κέρδη της Τράπεζας της Ελλάδας το 2006, τα οποία έφτασαν στα 244,6 εκατ. ευρώ από 228,5 εκατ. ευρώ το 2005. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρακράτησε το σύνολο των κερδών που αναλογούσε στην Τράπεζα της Ελλάδας, προκειμένου να «σχηματίσει πρόβλεψη για την αντιμετώπιση των κινδύνων από τη διακύμανση των συναλλαγματικών ισοτιμιών, των επιτοκίων και της τιμής του χρυσού». Το μέρισμα που θα μοιραστεί στους μετόχους (και στο Δημόσιο) ορίστηκε στα 2,9 ευρώ ανά μετοχή από 2,4 ευρώ το 2005 με αύξηση 20,5%.

Οι ορκωτοί λογιστές που υπογράφουν τον ισολογισμό σημειώνουν πως η «σχηματισμένη πρόβλεψη για συντάξεις και λοιπές παροχές προσωπικού ανέρχεται σε 909 εκατ. ευρώ, για την οποία δεν υφίσταται ανάλυση του τρόπου υπολογισμού της και κατά συνέπεια δεν είμαστε σε θέση να επαληθεύσουμε την επάρκειά της».

  • Στα 509,8 εκατ. ευρώ έφτασαν τα καθαρά κέρδη της «ΟΠΑΠ ΑΕ» σύμφωνα με τον ισολογισμό έτους 2006 από 458,2 εκατ. ευρώ το 2005 παίρνοντας αύξηση 11,2%. Σε αστρονομικά ποσά διαμορφώθηκε και ο τζίρος του, ξεπερνώντας τα 4,6 δισ. ευρώ με αύξηση 25,4%. Το μέρισμα που θα δοθεί στους μετόχους ορίστηκε στα 1,58 ευρώ ανά μετοχή από 1,42 ευρώ για το 2005 (αύξηση 11,3%).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ