ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ικανοποίηση για τη δήλωση Μπερνς

Επειδή είπε ότι ο Αϊ - Στράτης είναι ...ελληνικό νησί

Ικανοποιημένη από τις επαφές που είχε στις ΗΠΑ επέστρεψε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία χτες ενημέρωσε τον πρωθυπουργό. Η υπουργός εξωτερικών χαρακτήρισε «παραγωγικό» το ταξίδι στις ΗΠΑ, όπου επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά η ταύτιση της ελληνικής κυβέρνησης με τις μείζονες επιλογές της αμερικανικής διπλωματίας.

Σχετικά με το ταξίδι της την προηγούμενη βδομάδα στην Ουάσιγκτον, η υπουργός Εξωτερικών προβάλλει ως επιτυχία των επαφών που είχε με Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους την ανέξοδη τοποθέτηση του υφυπουργού Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς, σύμφωνα με την οποία ο Αϊ - Στράτης δεν είναι αποστρατικοποιημένη περιοχή, όπως ζητά η Αγκυρα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Οπως δήλωσε χτες η ΝΤ. Μπακογιάννη, «το ταξίδι ήταν παραγωγικό καθώς επί τρεις μέρες προωθήθηκαν και προβλήθηκαν οι ελληνικές θέσεις», οι οποίες «έγιναν αποδεκτές με κατανόηση και με τις γνωστές συζητήσεις, οι οποίες ακολούθησαν, και τις γνωστές δηλώσεις οι οποίες έγιναν». Απαντώντας σε ερώτηση, με αφορμή το θέμα του Αϊ - Στράτη, εάν εκτός από φραστική στήριξη αναμένει και έμπρακτη στήριξη από τους Αμερικανούς, η υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι «κανένας δε θέλει πιστοποιητικά ελληνικότητας των ελληνικών νησιών».

Η υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και για τις αμερικανικές αντιδράσεις εξ αιτίας των ελληνορωσικών συμφωνιών στον ενεργειακό τομέα, οι οποίες ενοχλούν την Ουάσιγκτον στο μέτρο που αυτές οι συμφωνίες βοηθούν την προσπάθεια της Μόσχας να εξασφαλίσει μονοπωλιακή πρόσβαση στην αγορά ενέργειας της Ευρώπης.

Μην έχοντας να επιδείξει τίποτε ουσιαστικό, πέραν της φωτογραφίας με την Ράις και την 20λεπτη συνάντηση μαζί της, η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών εστιάζει την προσπάθεια στην προβολή της δήλωσης Μπερνς, ο οποίος μίλησε για τα αυτονόητα: Οτι, δηλαδή, ο Αϊ - Στράτης είναι νησί υπό ελληνική κυριαρχία και δε συγκαταλέγεται στις αποστρατικοποιημένες περιοχές, όπως ορίζονται από τη συνθήκη της Λοζάνης. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, κατέβαλε χτες προσπάθειες προκειμένου να αναδείξει το μέγεθος της ...επιτυχίας. «Η δήλωση του κ. Μπερνς, όπως είπε ο Γ. Κουμουτσάκος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, έχει δυο στοιχεία: Το ένα είναι η ελληνικότητα, που πράγματι εκεί κανείς δεν περιμένει πιστοποιητικά ελληνικότητας. Το δεύτερο, που ορισμένοι είτε δεν το πρόσεξαν, είτε το πρόσεξαν και θέλουν να το προσπερνούν, είναι ότι υπήρξε σαφής αμερικανική τοποθέτηση ότι το νησί αυτό δεν είναι αποστρατικοποιημένη περιοχή... Επομένως, η δήλωση Μπερνς είναι προφανούς ιδιαίτερης σημασίας».

Ερευνες στο Αιγαίο με Τούρκο «παρατηρητή»

Δικαιολογίες για την ικανοποίηση του αιτήματος της Αγκυρας να επιβαίνει και Τούρκος επιστήμονας στο ελληνικό πλοίο που πραγματοποιεί σεισμολογικές έρευνες στο Αιγαίο οικοδομεί η ελληνική κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με την πορεία του ελληνικού ωκεανογραφικού πλοίου «Αιγαίο» και τον Τούρκο επιβάτη του, μεταξύ άλλων, δήλωσε:

«Από τις 27 Μαρτίου και έως την 6η Απριλίου, το ωκεανογραφικό σκάφος "ΑΙΓΑΙΟ" του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ.), που έχει μισθωθεί από το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, θα πραγματοποιήσει ανέλκυση υποβρυχίων σεισμογράφων, που είχαν ποντιστεί στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το περασμένο Μάιο. Η επιστημονική αυτή δραστηριότητα, που τελεί υπό την εποπτεία του γερμανικού Πανεπιστημίου, διεξάγεται κατόπιν αδείας της ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο του διεθνούς επιστημονικού προγράμματος "EGELADOS".

Στο εν λόγω πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται και από την Ευρωπαϊκή Ενωση, συμμετέχουν Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, μεταξύ άλλων, από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Τουρκία. Σκοπός του πολυεθνικού αυτού προγράμματος είναι η διεξαγωγή σεισμογραφικών ερευνών στην ιδιαιτέρως σεισμογενή Ανατολική Μεσόγειο, φαινόμενο που ευλόγως απασχολεί σοβαρά τις χώρες και τους λαούς της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, στο ωκεανογραφικό "ΑΙΓΑΙΟ" επιβαίνουν ερευνητές από την Ελλάδα, τη Γερμανία και την Τουρκία καθώς και επιστήμονες από τη Βενεζουέλα. Σημειώνεται ότι οι επιβαίνοντες του ωκεανογραφικού σκάφους συμμετέχουν με την ιδιότητα του επιστήμονα - ερευνητή και όχι του παρατηρητή», κατέληξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες μέρες στο Βόρειο Αιγαίο το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Πεχλιβάν» πραγματοποίησε έρευνες, χωρίς, φυσικά, η Αγκυρα να ρωτήσει κανέναν και χωρίς να τεθεί θέμα συμμετοχής Ελληνα επιστήμονα.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΟΑ - ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821
Ενάντια στην παραχάραξη και διαστρέβλωση της Ιστορίας

Στην κατάμεστη αίθουσα συνεδρίων του ΚΚΕ, στον Περισσό, η ΚΟΑ και η ΚΝΕ, διοργάνωσαν - στο πλαίσιο της τρίμηνης καμπάνιας του Κόμματος για την Παιδεία - μια επίκαιρη και σημαντική εκδήλωση, με θέμα «Η αλήθεια για την Επανάσταση του 1821 και η παραχάραξή της από τα σχολικά βιβλία».

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να καταδείξει αυτό που αποδεικνύει η Επανάσταση του 1821: ότι ο δρόμος της πάλης και της αποφασιστικής σύγκρουσης με τη δήθεν «νομιμότητα» των αντιδραστικών δυνάμεων αποτελεί μονόδρομο για το λαό.

Ομιλητής ήταν ο Τηλέμαχος Λουγγής, πρόεδρος του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών.

Ακολούθησε η θεατρική παράσταση, «Τα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη», με τον ηθοποιό Χρήστο Καλαβρούζο.

Πολιτικό μνημόσυνο Νίκου Μπελογιάννη

Η Αχτιδική Επιτροπή Κοκκινιάς - Ρέντη για τη συμπλήρωση 55 χρόνων από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη διοργανώνει πολιτικό μνημόσυνο την Παρασκευή 30 Μάρτη στις 5 μ.μ. στο Γ' Νεκροταφείο Αθηνών.

Αϊ- Στράτης και βραχονησίδες

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με την πολιτική τους καθόρισαν επιδιαιτητές στο Αιγαίο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τις ΗΠΑ, αλλά την προηγούμενη Κυριακή και αφού είχε προηγηθεί η δήλωση Μπερνς, ο Γ. Παπανδρέου... θυμήθηκε ότι «ο Αϊ- Στράτης, δε χρειάζεται την "πιστοποίηση" κανενός», προσθέτοντας ότι «κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας».

Τη δήλωση αυτή που έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από τον Αϊ- Στράτη όπου επέλεξε να βρίσκεται στις 25 Μάρτη, την έκανε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ λίγα χρόνια πριν ως υπουργός Εξωτερικών αναγνωρίζοντας «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο, δήλωνε ότι «δε θα ματαιωθεί η πολιτική του για λίγες βραχονησίδες»...

ΓΚΑΛΟΠ
Στο απυρόβλητο η σκανδαλώδης πολιτική

Στη λογική των προσωπικών ευθυνών και των αποδιοπομπαίων τράγων, ακριβώς για να μείνει στο απυρόβλητο η εγκληματική πολιτική που τζογάρει τα αποθεματικά των ταμείων, κινούνται οι δημοσκοπήσεις που γίνονται με αφορμή την υπόθεση των ομολόγων.

Ενδεικτική η δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του καναλιού «Αλφα», με την οποία μετριέται «ο βαθμός ευθύνης σε πρόσωπα» που αναμειγνύονται στη διαχείριση των αποθεματικών του ΤΕΑΔΥ, αλλά όχι και η μήτρα που γεννάει διαρκώς τέτοια σκάνδαλα, δηλαδή η εφαρμοζόμενη πολιτική που στηρίζεται από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ετσι στο συγκεκριμένο ερώτημα το 66,7% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι έχει ευθύνες ο πρόεδρος του ταμείου επικουρικής ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων Α. Σημαιοφορίδης, το 63% η χρηματιστηριακή εταιρεία «Ακρόπολις» και το 48,4% ο υπουργός Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδης.

Την ίδια στιγμή, το 82,5% πιστεύει ότι το σκάνδαλο του ΤΕΑΔΥ συμβαίνει και στα άλλα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ το 83,5% θεωρεί ότι το ίδιο συνέβαινε και επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η ΝΔ προηγείται με 2,6% (από 3,2% πριν από ένα μήνα) του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα η ΝΔ συγκεντρώνει το 36,1% έναντι 33,5% του ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ 6,9%, ο ΣΥΝ 3,7%, ο ΛΑΟΣ 4,2%, ενώ η «αδιευκρίνιστη ψήφος» ανέρχεται στο 13,7%. Η πανελλαδική τηλεφωνική δημοσκόπηση έγινε στο διάστημα από 23-25 Μάρτη σε δείγμα 1.100 ατόμων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ