ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ολα στο βωμό της «ευρωπαϊκής ταυτότητας»

Συνέντευξη Τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος -Ακροάματος για τα τεκταινόμενα στο Ελληνικό Φεστιβάλ

Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε ριζικές ανατροπές σε κάθε έκφανση της ζωής μας, είτε λέγεται παιδεία, είτε εργασιακές σχέσεις, οικονομία, πολιτιστικές αξίες κλπ. Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας το έργο του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να επιταχύνει τις διαδικασίες εκχώρησης του πολιτισμού μας στη βιομηχανία του θεάματος, ακολουθώντας τις επιταγές της ΕΕ για ενιαία πολιτιστική ταυτότητα, ενταγμένη πάντα στη «λογική» της εμπορευματοποίησης, που θα εξυπηρετεί την ενοποιημένη ευρωπαϊκή αγορά.

Σ' αυτές τις εκφρασμένες πολιτικές, τοποθετήθηκαν τα καλλιτεχνικά σωματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος -Ακροάματος(ΠΟΘΑ), σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε χτες, προεδρεύοντος του Βασίλη Κολοβού. Αφορμή στάθηκε η δημοσιοποίηση του προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών και της Επιδαύρου 2007.

Οπως είπε ο πρόεδρος της ΠΟΘΑ, Λεωνίδας Βαρδαρός, «ιστορικά το Φεστιβάλ Αθηνών είχε πάντα διεθνή χαρακτήρα, αλλά στο πρόγραμμά του οι ελληνικές συμμετοχές είχαν το μεγαλύτερο μέρος. Συγχρόνως, είχαν και τη μεγαλύτερη συμμετοχή κοινού. Με την τελευταία απόφαση της κυβέρνησης για εξοστρακισμό των ελληνικών παραγωγών από το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, δίνεται η χαριστική βολή σε ένα χώρο που είχε τεράστια παράδοση και που έχει συνδεθεί με τις ανάγκες του ελληνικού λαού. Παράλληλα πιστεύουμε ότι υποβαθμίζεται ο ρόλος των θεάτρων, ως ιστορικών μνημείων, με τη μείωση παραγωγών σε αυτά και τη μεταφορά των ελληνικών παραγωγών σε κλειστούς χώρους. Δεν έχουμε ακριβή στοιχεία, γιατί δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, για τη συμμετοχή του κοινού σ' αυτές τις επιλογές της σημερινής διεύθυνσης του Φεστιβάλ. Από προσωπικές εκτιμήσεις, η εικόνα που έχουμε είναι ότι έχει μειωθεί».

Στο Ηρώδειο δεν ανεβαίνει καμιά ελληνική θεατρική παραγωγή. Απουσιάζουν παντελώς τα ΔΗΠΕΘΕ, αλλά και θίασοι του ελεύθερου θεάτρου. Στην Επίδαυρο, το ελληνικό θέατρο θα εκπροσωπηθεί μόνο από τα δύο κρατικά θέατρα και το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, που δεν επιβαρύνουν οικονομικά το Φεστιβάλ, και την περσινή παραγωγή της «Αντιγόνης».

Η χρηματοδότηση των ελληνικών παραγωγών από το Φεστιβάλ έδινε τη δυνατότητα και στο κοινό της περιφέρειας να παρακολουθήσει αυτές τις παραστάσεις. Από την άλλη η μείωση των καλλιτεχνών που ασχολούνται στο Φεστιβάλ φτάνει στο 50%, συγκριτικά με όσους απασχολούνταν την προηγούμενη δεκαετία. Και επιπλέον, με περισσή θρασύτητα, λέει ότι όποιος θέλει μπορεί να νοικιάσει το Ηρώδειο αντί 45.000 ευρώ.

Ομως, το πρόβλημα δεν είναι μόνο στους αριθμούς. Είναι βαθύτερο και ουσιαστικότερο. Οπως τόνισε η αντιπρόεδρος του ΣΕΗ, Ελένη Γερασιμίδου, «το αρχαίο δράμα, ο πυλώνας του ελληνικού και παγκόσμιου θεάτρου, δέχεται το μεγαλύτερο χτύπημα και το εγκυρότερο φεστιβάλ αρχαίου δράματος υποβαθμίζεται». Η Ελένη Γερασιμίδου μίλησε και για άλλα σοβαρά πολιτιστικά ζητήματα και τις συνέπειες της σχετικής πολιτικής, όπως το Κέντρο Θεάτρου και Χορού, το Κέντρο Κινηματογράφου, την Ακαδημία Τεχνών, τα ΔΗΠΕΘΕ, τις χορηγίες κ.ά.. Θέματα, για τα οποία μίλησαν και άλλοι καλλιτέχνες: Στέφανος Ληναίος, Δημήτρης Ποντίκας, Αννα Συνοδινού, Λυδία Αγγελοπούλου και Μαρία Μητσοπούλου (Σωματείο Λυρικής Σκηνής), ο Γιάγκος Ανδρεάδης κ.ά.

Τέλος, τη στήριξη στα ζητήματα που θέτει η ΠΟΘΑ, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ (το μόνο κόμμα που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση), Στράτος Σαραντίδης.

Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας

Εγκαινιάστηκε (προχτές) το Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας, στεγασμένο στους λεγόμενους «καποδιστριακούς στρατώνες» (1836), που παραχώρησε στο ΥΠΠΟ ο Δήμος Υπάτης.

Στο μουσείο παρουσιάζονται ευρήματα, από διάφορες περιοχές της Φθιώτιδας, και ανάγονται στους παλαιοχριστιανικούς και βυζαντινούς χρόνους (4ος - 14ος αι.). Οι μόνιμες εκθέσεις αναπτύσσονται και στους δύο ορόφους του κτιρίου. Στο ισόγειο, η έκθεση αφορά στα παλαιοχριστιανικά ψηφιδωτά της Φθιώτιδας (4ος - 6ος αι.), ενώ στον όροφο, στη λατρεία κατά την παλαιοχριστιανική και βυζαντινή περίοδο. Στην αίθουσα της παλαιοχριστιανικής περιόδου εκτίθενται κυρίως μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη και ψηφιδωτά δάπεδα, προερχόμενα πρώτιστα από βασιλικές, ενώ τα κεραμικά (χρηστικά σκεύη, λυχνάρια, υφαντικά βάρη κ.ά.), δίνουν στοιχεία για την καθημερινότητα της εποχής. Στην αίθουσα της βυζαντινής περιόδου, δεσπόζουν τα μέλη ενός βυζαντινού μαρμάρινου τέμπλου από την Αγνάντη Λοκρίδος (12ος - 14ος αι.). Επίσης εκτίθενται αρχιτεκτονικά γλυπτά από καταστραμμένο βυζαντινό ναό στα Αλεπόσπιτα (12ος αι.).

Σημαντική θέση καταλαμβάνουν τα νομίσματα και η νομισματική συλλογή του Υπαταίου Κωνσταντίνου Κοτσίλη, που δωρήθηκε στο κράτος. Περιλαμβάνει 3.000 νομίσματα, αρχαία ελληνικά, ρωμαϊκά, βυζαντινά, μεσαιωνικά, νεότερα και σύγχρονα.

Το μουσείο είναι αποτέλεσμα των Διευθύνσεων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Νεοτέρων και Συγχρόνων Μνημείων. Λειτουργεί καθημερινά, εκτός Δευτέρας, 10 π.μ. - 3 μ.μ.

«Ελεύθεροι Πολιορκημένοι»

Η λαϊκή λειτουργία «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Γιάννη Μαρκόπουλου, βασισμένη στο ποίημα του Διονύσιου Σολωμού, θα παρουσιαστεί στις 28/3 (8.30μμ), στο θέατρο «Badminton». Η συναυλία, υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ, εντάσσεται στο «Ετος Σολωμού» (φέτος συμπληρώνονται 150 χρόνια από το θάνατο του ποιητή). Ο Γ. Μαρκόπουλος άρχισε να μελοποιεί σχεδιάσματα του ποιήματος στη δεκαετία του '60. Με αφορμή τους αγώνες της νεολαίας την περίοδο δικτατορίας συνέχισε να εργάζεται πάνω στο ποίημα το '72 - '74. Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στο Γήπεδο του Παναθηναϊκού το 1977.

Στη συναυλία, σε διεύθυνση του συνθέτη, θα τραγουδήσουν οι: Μάριος Φραγκούλης, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Λάκης Χαλκιάς. Αφήγηση: Αννα Συνοδινού, Γρηγόρης Βαλτινός. Συμμετέχουν: Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, Μεικτή χορωδία Δήμου Αθηναίων, μέλη της ορχήστρας «Παλίντονος Αρμονία» και της χορωδίας Μεσολογγίου και το φωνητικό σύνολο «Εν Φωναίς». Τα έσοδα θα διατεθούν στην «Κιβωτό του κόσμου».

Κινητοποιήσεις εικαστικών

Από την προηγούμενη κινητοποίηση των εικαστικών έξω από την Εθνική Πινακοθήκη
Από την προηγούμενη κινητοποίηση των εικαστικών έξω από την Εθνική Πινακοθήκη
Νέες κινητοποιήσεις διοργανώνει σήμερα και αύριο το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Οι εικαστικοί διαμαρτύρονται για τα συσσωρευμένα και οξυνόμενα προβλήματά τους, λόγω της απαξιωτικής πολιτικής του ΥΠΠΟ, των καλλιτεχνών και του φορέα τους. Σήμερα (7.30 μ.μ.) στο σταθμό του μετρό «Ευαγγελισμός» (Βασ. Σοφίας) θα παρουσιαστεί το εικαστικό δρώμενο των: Πέτρου Πέτρου - Στέλλας Χατζηπαναγιώτου: «Αρχιτεκτονική σώματος και χώρου», με βασική ιδέα την «υπέρβαση» και με συμμετοχή εθελοντών, καλλιτεχνών, σπουδαστών κ.ά. Αύριο στις 12.30 το μεσημέρι το ΕΕΤΕ καλεί τα μέλη του έξω από το ΥΠΠΟ. Το ΔΣ του ΕΕΤΕ, από τις 20/1 επισκέπτεται κάθε βδομάδα το ΥΠΠΟ και καταθέτει επιστολές, χωρίς όμως να έχει λάβει καμιά απάντηση. Τα χρόνια, άλυτα προβλήματα των εικαστικών σχετίζονται με τις «συντάξεις», το Ασφαλιστικό, τα δημόσια καλλιτεχνικά έργα, την υποβάθμιση της καλλιτεχνικής Παιδείας, της στέγης του ΕΕΤΕ κ.ά.

Ο Κώστας Μάντζιος παρουσιάζει σήμερα (10μμ) και στις 27/3, στο «Χαμάμ» (Δημοφώντος 97, Ανω Πετράλωνα, 210.3421.212) τραγούδια παλιών αλλά και του νέου του δίσκου «Ωδική βοήθεια», σε μουσική - στίχους Γεράσιμου Νεοφύτου, και μια ανθολογία παλιότερου έντεχνου και λαϊκού τραγουδιού.

Μέρη από μελοποιημένους κύκλους τραγουδιών των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη και Δημήτρη Μαραμή παρουσιάζονται αύριο (10μ.μ.), στο «Τσάι στη Σαχάρα» (Λαοδικείας 18, Ιλίσια, 210. 7710.611). Ερμηνεύουν οι τραγουδιστές Κωνσταντίνος Κληρονόμος και Μαριαστέλλα Τζανουδάκη και ο ηθοποιός Γιώργος Γιαννακάκος. Στο πιάνο ο Δημήτρης Μαραμής.

Ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Βύρωνα και το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών, σε συνεργασία με τους μαθητές του 1ου και 2ου ΓΕΛ Βύρωνα, θα τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Ποίησης, αύριο (8μμ) στο κινηματοθέατρο «Νέα Ελβετία». Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί το μονόπρακτο της ηθοποιού Κάτιας Γέρου «Είμαι από κει» και αφιέρωμα στον ποιητή των ταπεινών και αδικημένων Κώστα Βάρναλη.

Η 4η Συνάντηση Καλλιτεχνών της Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται αύριο (21/3), που γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης, στο εργαστήριο της ζωγράφου Σοφίας Παπαδοπούλου (Υψηλάντου 12, στην Τριανδρία), στις 9 μμ. Στο χώρο του εργαστηρίου θα εκτεθούν έργα γνωστών καλλιτεχνών της πόλης και θα απαγγελθούν ποιήματα των Δημήτρη Κύρου, Ιουλίας Μανούση, Θανάση Μανούση και Ζώτου Ζαχαριάδη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ