Τρίτη 20 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας

Εγκαινιάστηκε (προχτές) το Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας, στεγασμένο στους λεγόμενους «καποδιστριακούς στρατώνες» (1836), που παραχώρησε στο ΥΠΠΟ ο Δήμος Υπάτης.

Στο μουσείο παρουσιάζονται ευρήματα, από διάφορες περιοχές της Φθιώτιδας, και ανάγονται στους παλαιοχριστιανικούς και βυζαντινούς χρόνους (4ος - 14ος αι.). Οι μόνιμες εκθέσεις αναπτύσσονται και στους δύο ορόφους του κτιρίου. Στο ισόγειο, η έκθεση αφορά στα παλαιοχριστιανικά ψηφιδωτά της Φθιώτιδας (4ος - 6ος αι.), ενώ στον όροφο, στη λατρεία κατά την παλαιοχριστιανική και βυζαντινή περίοδο. Στην αίθουσα της παλαιοχριστιανικής περιόδου εκτίθενται κυρίως μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη και ψηφιδωτά δάπεδα, προερχόμενα πρώτιστα από βασιλικές, ενώ τα κεραμικά (χρηστικά σκεύη, λυχνάρια, υφαντικά βάρη κ.ά.), δίνουν στοιχεία για την καθημερινότητα της εποχής. Στην αίθουσα της βυζαντινής περιόδου, δεσπόζουν τα μέλη ενός βυζαντινού μαρμάρινου τέμπλου από την Αγνάντη Λοκρίδος (12ος - 14ος αι.). Επίσης εκτίθενται αρχιτεκτονικά γλυπτά από καταστραμμένο βυζαντινό ναό στα Αλεπόσπιτα (12ος αι.).

Σημαντική θέση καταλαμβάνουν τα νομίσματα και η νομισματική συλλογή του Υπαταίου Κωνσταντίνου Κοτσίλη, που δωρήθηκε στο κράτος. Περιλαμβάνει 3.000 νομίσματα, αρχαία ελληνικά, ρωμαϊκά, βυζαντινά, μεσαιωνικά, νεότερα και σύγχρονα.

Το μουσείο είναι αποτέλεσμα των Διευθύνσεων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Νεοτέρων και Συγχρόνων Μνημείων. Λειτουργεί καθημερινά, εκτός Δευτέρας, 10 π.μ. - 3 μ.μ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ