ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Απρίλη 2007
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Λαμπρή εικόνα σε «ασφυκτική κορνίζα»

Η αφίσα του Φεστιβάλ
Η αφίσα του Φεστιβάλ
Κάθε χρόνο οι ντοκιμαντερίστες δίνουν ραντεβού στη Θεσσαλονίκη, προς τα τέλη του Μάρτη. Το Φεστιβάλ αυτό, που έχει καθιερωθεί και έχει γίνει θεσμός, έχει να μας παρουσιάσει καλές και κακές στιγμές. Θα αναφερθούμε και στις δύο.

Από τα προτερήματα είναι ότι μαζεύει σχεδόν όλη την παραγωγή της χώρας μας. Ειδικά οι ταινίες που έχουν γυριστεί σε βίντεο (dvd) βρίσκουν εδώ ένα βήμα παρουσίασης και προβολής τους. Παράλληλα λειτουργεί η αγορά (market), η οποία κάθε χρόνο πηγαίνει καλύτερα. Φέτος μάθαμε ότι το 25% των ταινιών του market πουλήθηκε σε επαγγελματίες του εξωτερικού. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Δημήτρης Εϊπίδης, έχει μαζέψει καλές ταινίες από πολλές χώρες, έχει προσκαλέσει σημαντικούς σκηνοθέτες και έχει οργανώσει αφιερώματα για την Μπάρμπαρα Κοπλ, τον Τζον Αλμπερτ, την Τζούλια και τον Στίβεν Μπόκναρ.

Στις κακές στιγμές του Φεστιβάλ έχουμε να καταλογίσουμε το πολύ διογκωμένο πρόγραμμά του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς να δει πολλές καλές ταινίες, να μην υπάρχει ουσιαστικά επαφή των σκηνοθετών μεταξύ τους, αφού αυτοί δεν μπορούν να κάνουν και τα δύο συγχρόνως, να βλέπουν ταινίες και να έρχονται σε επαφή με τους ξένους συναδέλφους τους. Μια πρότασή μας θα μπορούσε να ήταν: Λιγότερες ταινίες και περισσότερες συναντήσεις των σκηνοθετών μεταξύ τους και με το κοινό, όπως και εργαστήρια με έμπειρους ντοκιμαντερίστες Ελληνες ή ξένους. Ενα πολύ σημαντικό πρόβλημα είναι η συνύπαρξη των τηλεοπτικών με τα αμιγώς κινηματογραφικά ντοκιμαντέρ, με αποτέλεσμα να μπερδεύεται ο θεατής και να κινδυνεύουν κάποια κινηματογραφικά ντοκιμαντέρ να υποτιμηθούν.

Σε γενικές γραμμές η παρουσία του Φεστιβάλ ήταν «διακριτική» στην πόλη, λιγότεροι οι δημοσιογράφοι, πολλοί δεν είχαν προσκληθεί, όπως και εμείς, με αποτέλεσμα αυτό το Φεστιβάλ να χάνει από τη λαμπρότητα που του αναλογεί. Παρ' όλα αυτά δεν έχει χάσει τη σπουδαιότητά του, κάποια σύννεφα σκιάζουν μια εικόνα που είναι ξεκάθαρη και λαμπερή.

Δε θα αναφερθούμε σε ταινίες, λόγω έλλειψης χώρου και κινδύνου να αδικήσουμε κάποιους. Πρέπει να τονίσουμε ότι τα τμήματα του Φεστιβάλ που τράβηξαν την προσοχή του κόσμου ήταν οι «Οψεις του κόσμου», οι «Μικρές αφηγήσεις», η «Μουσική» και, φυσικά, το «Ελληνικό πανόραμα». Τα υπόλοιπα τμήματά του είχαν και αυτά καλές ταινίες, των οποίων το κέντρο ενδιαφέροντος ήταν ο άνθρωπος, ο αγώνας του για επιβίωση, για καλυτέρευση της ζωής του, η πάλη του για ανεξαρτησία και δικαιοσύνη. Σημαντικές οι ταινίες του «Εξάντα», με προβληματική που βρίσκεται σε καλό δρόμο, αλλά θέλει περισσότερη επεξεργασία για να αρθρώσει με απόλυτη σαφήνεια τον πολιτικό της λόγο, σπέρματα του οποίου ήδη βλέπουμε.

Το τμήμα του Φεστιβάλ «Ανθρώπινα δικαιώματα» είχε ταινίες που μιλούσαν με καίριο τρόπο για τους αγώνες των λαών για καλύτερη ζωή και ανεξαρτησία. Οι ταινίες στην «Κλονισμένη αθωότητα» ακούμπαγαν σε βάθος το θέμα της κοινωνικής συνοχής, την αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων. Στο «Ελληνικό πανόραμα» πήραμε μια καλή γεύση από το «Παρασκήνιο», ειδικά από μια ταινία του Λάκη Παπαστάθη, όπου για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν κομμάτια από το αρχείο της Ταινιοθήκης, τα πρώτα βήματα των σκαπανέων του ελληνικού κινηματογράφου. Πρέπει να αναφέρουμε και την ταινία της Εύας Στεφανή «Τι ώρα είναι;». Είναι, ίσως, η καλύτερη στιγμή της καριέρας της, αλλά και του Φεστιβάλ αυτού, μια ταινία που αποδεικνύει ότι όρια μεταξύ ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας ουσιαστικά δεν υπάρχουν όταν έχουμε να κάνουμε με ένα καλό κινηματογραφικό έργο. Συγκινητική η ταινία του Σταύρου Καπλανίδη «Play it again, Χρήστο», που αναφερόταν στον Χρήστο Βακαλόπουλο, κριτικό, σεναριογράφο και σκηνοθέτη.

Εμείς να ανανεώσουμε το ραντεβού μας για τον επόμενο χρόνο για να καταθέσουμε τις προτάσεις μας. Και να τελειώσουμε με μια απορία: Γιατί ένα μεγάλο μέρος αυτού του φεστιβάλ δεν «κατεβαίνει» στην Αθήνα, όπως συμβαίνει με το φεστιβάλ που γίνεται το Νοέμβρη; Είναι το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης μια πολιτιστική διοργάνωση που απευθύνεται μόνο στους Θεσσαλονικείς; Και γιατί;

Τα βραβεία

Βραβείο Κοινού - ΕΡΤ3 που αφορά σε ταινίες άνω των 45΄ απονέμεται: Για ελληνική παραγωγή, που συνοδεύεται με 3.000 ευρώ, στην ταινία «Play it again, Χρήστο», του Σταύρου Καπλανίδη. Για ξένη παραγωγή, που συνοδεύεται με 3.000 ευρώ, στην ταινία «Ενα τραγούδι για τον Αργύρη» του Στέφαν Χάουπτ.

Βραβείο Κοινού - ΕΡΤ 3 που αφορά σε ταινίες κάτω των 45΄ απονέμεται: Για ελληνική παραγωγή, με έπαθλο 2.000 ευρώ, στην ταινία «Schoolwave», του Παύλου Τσιαντού. Για ξένη παραγωγή, με έπαθλο 2.000 ευρώ, στην ταινία «Το αίμα της περιφέρειας Yingzhou», του Ρούμπι Γιανγκ.

ΒΡΑΒΕΙΑ FIPRESCI: Η κριτική επιτροπή της FIPRESCI απονέμει τα βραβεία: Ελληνικής παραγωγής, στην ταινία «Μυστικά και ψέματα» του Σταύρου Στάγκου. Ξένης παραγωγής, στην ταινία «Souvenirs» των Σαχάρ Κόεν - Χαλίλ Εφράτ (Ισραήλ).

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ: Η κριτική επιτροπή απονέμει το βραβείο στην ταινία: «The Trials of Darryl Hunt» των Ρίκι Στερν - Ανι Σάντμπεργκ (ΗΠΑ).

ΒΡΑΒΕΙΟ WWF: Η κριτική επιτροπή απονέμει το βραβείο στην ταινία «Loop» του Σουρ Πάουλσεν (Νορβηγία).


Γιάννης ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ


ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Τρισάγιο για μερμήγκια

Η άνοιξη ανήκει σ' εμάς τα τζιτζίκια του παντός. Υμνούμε πρώτα τη μητέρα μας, τη φύση, και τραγουδάμε στα πεζοδρόμια (αδιαφορώντας για τους μπάτσους) γι' αυτά που μας καίνε. Λόγω χαράς, φτάνουμε στο σημείο να κάνουμε και για τους εχθρούς μας τα μερμήγκια δεήσεις, ανάλογα πάντα με το είδος και το ιστορικό κάθε μερμηγκιού. Γι' αυτό κάθε χρόνο αυτή την εποχή εμείς οι μεσήλικες τζίτζικες που πιστεύουμε ότι πολλά από τα μερμήγκια που σέρνονται ανάμεσά μας χρειάζονται τρισάγιο, παραθέτουμε μια λίστα για να μπορεί ο κάθε τζίτζικας να διαλέξει ελεύθερα για ποιον να τραγουδήσει.

1. Μερμήγκια κατηγορίας μπάτσου. Το συναντάμε συνήθως έξω, στο δρόμο. Η διογκωμένη αυτοεκτίμηση σε συνδυασμό με ιδέες μεγαλείου καθιστούν το μερμήγκι ευερέθιστο και καχύποπτο. Αν προσθέσουμε και τη θρησκευτικότητα που το διακατέχει, καθίσταται επικίνδυνο για το δημόσιο βίο, λόγω του ότι είναι επιρρεπές στην επιθετικότητα και τις βιαιοπραγίες.

2. Μερμήγκι κατηγορίας δημοσιογράφου που πάσχει από «Πρετεντερίτιδα». Πρόκειται για διαταραχή αποσυνδετικού τύπου, εμφανίζοντας συμπτώματα άρνησης να αποδεχτεί τη μοίρα του ως μερμήγκι. Το χρησιμοποιούν ως παρουσιαστή σε πολιτικές συνήθως εκπομπές, δίνοντάς του έτσι ακόμα μεγαλύτερη λαβή για τον προσωπικό του διχασμό.

3. Μερμήγκι κατηγορίας μέλους Ιεράς Συνόδου. Παρουσιάζει κοινά χαρακτηριστικά με τη μωρουδίστικη συμπεριφορά, δηλαδή συναισθήματα ασυνήθιστης έντασης. Η άμεση επικοινωνία που έχει με το θεό τού δίνει το δικαίωμα να συμπεριφέρεται όπως επιθυμεί. Ηγουν, όχι μόνο έχει απροθυμία στο να μοιράζεται τους δύο χιτώνες του, αλλά επιθυμεί διακαώς και των άλλων, είναι ζηλότυπος με τα άλλα μέλη της συνόδου, έχει μονίμως διαταραχή ταυτότητας. Δυστυχώς εξαιτίας της έκστασης στην οποία πέφτει συχνά πυκνά, έχει αποκτήσει εκφυλιστικές διαταραχές, όπως μάδημα μαλλιών, υποχονδρίαση, ερύθημα προσώπου και, τέλος, μόνιμη τάση να κρατά κακία.

4. Μερμήγκι τύπου τηλεοπτικός αστέρας. Πάσχει από βουλιμικό σύνδρομο. Εκδηλώνεται με επανειλημμένους εμετούς λόγω των πρωινών εκπομπών στις οποίες συμμετέχει καθημερινά. Το μερμήγκι αυτό, όταν παίρνει σοβαρά την εμφάνισή του στην τηλεόραση, εμφανίζει σε υψηλό επίπεδο νοητική καθυστέρηση, η οποία μπορεί να συνοδευτεί από παροξυσμικές κρίσεις. Η αιτία μπορεί να εντοπιστεί αφενός στη μειωμένη απόδοση στο σχολείο και αφετέρου στην παρατεταμένη απουσία από την εκπαίδευση γενικότερα. Σε όλα αυτά, αν προστεθεί και η χρόνια δυσθυμία του, βλέπουμε να παρουσιάζει κατά την εργασία του δυσκολία στην επιλογή των κατάλληλων λέξεων, να κάνει λάθη στη σύνταξη και την κλίση των ονομάτων και γενικότερα να χειρίζεται κακά την ελληνική γλώσσα.

5. Μερμήγκι κατηγορίας Χρυσαυγίτη. Πρόσφατα έκανε την εμφάνισή του καίγοντας το επίμαχο βιβλίο της Ιστορίας μπροστά στα όργανα της τάξης που ενθάρρυναν με την ανοχή τους την πράξη του. Η συμπεριφορά αυτή διαμορφώνεται από χαμηλό δείκτη δικαιοσύνης, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και μανιακή εμβροντησία. Τα συμπτώματα αυτά βρίσκονται σε καταστολή μέχρι να εμφανιστεί ο επόμενος αποδιοπομπαίος τράγος - με τη μορφή Πακιστανού, Αφρικανού ή Αριστερού γενικώς.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ