ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΡΗΤΗ
Μεγάλες μπίζνες σε έκταση της Μονής Τοπλού

Στην περιοχή βρίσκεται το φοινικόδασος του Βάι και αρχαιολογικά μνημεία

Μια τεράστια έκταση γης 25.000 στρεμμάτων θα εκμεταλλεύεται η ιδιωτική εταιρεία «Minoan Group Plc», για 80 χρόνια, στην περιοχή «Κάβο Σίδερο» της Βορειοανατολικής Κρήτης, κατασκευάζοντας υπερσύγχρονες τουριστικές εγκαταστάσεις, σε βάρος του περιβάλλοντος και με τις ευλογίες της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ πρόσφατα ενέκρινε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, δίνοντας το «πράσινο φως» για να ξεκινήσουν οι εργασίες από το Μάη του τρέχοντος έτους, μετά από 15 χρόνια που το έργο είχε «παγώσει».

Η επένδυση αυτή, που υποστηρίζεται και από βρετανικές τράπεζες, παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου, που πιο πολύ είχε το χαρακτήρα διαφήμισης, με τη συμμετοχή στελεχών της εταιρείας, αλλά και της υπουργού Τουρισμού, Φ. Πάλλη - Πετραλιά.

Η έκταση αυτή, όπως προέκυψε από τη συνέντευξη, που ανήκει κατά κύριο λόγο στη Μονή Τοπλού, θα παραχωρηθεί για 40+40 χρόνια στη «Minoan» και η Μονή θα αποζημιώνεται παίρνοντας μέρος των εσόδων. Ωστόσο, ο πρόεδρος της εταιρείας, Κρ. Ιγλετον, αρνήθηκε να πει περισσότερες λεπτομέρειες για το ιδιοκτησιακό καθεστώς που θα προκύψει στα 25.000 στρέμματα, παραπέμποντας τις αναγγελίες στους επόμενους τρεις με τέσσερις μήνες. Να σημειωθεί ότι στην περιοχή βρίσκεται και το πασίγνωστο φοινικόδασος του Βάι, ενώ υπάρχουν και αρχαιολογικά μνημεία.

Θα κατασκευαστούν 7.000 κλίνες, διασκορπισμένες σε 6 τουριστικά χωριά. Οι εγκαταστάσεις θα περιλαμβάνουν συνεδριακό κέντρο, αθλητικό και διοικητικό κέντρο, πολιτιστικό και περιβαλλοντικό κέντρο, καθώς και γήπεδα γκολφ. Το συνολικό εγχείρημα θα κοστίσει 1,2 δισ. ευρώ και, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από βρετανικές τράπεζες. Ενδεικτικό άλλωστε είναι ότι στη συνέντευξη συμμετείχε ο Βρετανός πρέσβης στη χώρα μας.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΜΕΙΩΣΗ ΠΟΙΝΗΣ: Από τους 38 στους 28 μήνες φυλάκισης μείωσε χθες το Εφετείο την πρωτόδικη ποινή του Δημήτρη Αϊβατζίδη, ο οποίος «επιτέθηκε» τον Ιούνη του 2002 στο σπίτι του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Χθες το δικαστήριο αναγνώρισε στον δράστη καλή συμπεριφορά επί μακρό χρονικό διάστημα μετά την πράξη του. Ο Αϊβατζίδης εξαγόρασε την ποινή του, πληρώνοντας 7.500 ευρώ.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ: Από ανακοπή υποστηρίζει ο συνήγορος του Δημήτρη Βρακατσέλη ότι πέθανε ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ, Γιάννης Βαρθολομαίος. Τον ισχυρισμό αυτόν τον στηρίζει σε εκτιμήσεις Αγγλων ειδικών που επισκέφθηκε τις προηγούμενες μέρες. Στο μεταξύ, αναμένεται η απόφαση της 6ης τακτικής ανακρίτριας αναφορικά με το αίτημα του κατηγορουμένου για εκταφή της σορού του Γ. Βαρθολομαίου και αναπαράσταση στην πολυκατοικία της οδού Λυκάβου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο 19ΧΡΟΝΟΣ: Ελεύθερος προσωρινά μετά την απολογία του αφέθηκε χτες ο 19χρονος - που την περασμένη Παρασκευή σκότωσε τον πατέρα του στη Νίκαια - λόγω διαφωνίας ανακριτή και εισαγγελέα. Την τελική απόφαση για προφυλάκιση ή μη, θα λάβει τις επόμενες μέρες το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά.

ΘΑΝΑΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ: Πέθανε χτες, τις πρώτες πρωινές ώρες, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, αντιπρόεδρος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο ιεράρχης είχε εκλεγεί μητροπολίτης Μεσσηνίας το 1965.

Ταλαιπωρία με... ταυτότητα

Θέλησε η γυναίκα να βγάλει αστυνομική ταυτότητα και βρέθηκε κρατούμενη στο Αστυνομικό Τμήμα της Παλλήνης, όπου αναγκάστηκε να περάσει ένα ολόκληρο βράδυ. Οταν είπε τα στοιχεία της, της ανακοίνωσαν ότι έχει καταδικαστεί ερήμην σε 20 μέρες φυλάκιση για τροχαίο που έγινε πριν από μια δεκαετία. Η γυναίκα αν και αγνοούσε τα περί καταδίκης, γνωρίζοντας το περιστατικό του τροχαίου, προθυμοποιήθηκε να καταβάλει το σχετικό ποσό εξαγοράς και να συνεχιστεί η διαδικασία έκδοσης της ταυτότητας. Ελα όμως που αυτό ήταν αδύνατο, επειδή, όπως της εξήγησαν οι πληρωμές γίνονται μόνο στην Ευελπίδων, μόνο αυτοπροσώπως και μόνο τις πρωινές ώρες.

Επιστράτευσε λοιπόν όλη την υπομονή της, σκεπτόμενη ότι πρωί πρωί θα πάει, έστω με τη συνοδεία των οργάνων, να πληρώσει την εξαγορά και θα ξεμπερδέψει. Ούτε αυτό όμως το σενάριο παίχτηκε. Το επόμενο πρωί, μετά από μια αφόρητη νύχτα, όπως είναι κατανοητό, συνοδευόμενη από δύο αστυνομικούς βρέθηκε στη Γενική Ασφάλεια και να οι φωτογραφίες από εδώ, να τα δακτυλικά αποτυπώματα από κει, να μια ανείπωτη ταλαιπωρία, για 150 - 200 ευρώ, που είναι η εξαγορά.

Κι όταν με τα πολλά βρέθηκε, και πάλι συνοδεία των οργάνων, στην Ευελπίδων, να πληρώσει το υποτιθέμενο χρέος, της είπαν ότι η ποινή έχει παραγραφεί επειδή έχει παρέλθει η δεκαετία...

Δηλαδή; Δηλαδή, μια ολόκληρη ιστορία κι ένας απίστευτος διασυρμός, για μια ταυτότητα, που ορισμένοι την παίρνουν συστημένη στο σπίτι τους! Αρκεί να είναι... νονοί της νύχτας ή καταζητούμενοι από ΕΛ.ΑΣ. και ΙΝΤΕΡΠΟΛ τύπου Στεφανάκου...


Κ.

ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Πρόγραμμα - «αντιλαϊκό εργαλείο»

Ως ένα ακόμη εργαλείο στα χέρια του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών και της ολιγαρχίας - με έμπνευση ΠΑΣΟΚ, εκτέλεση ΝΔ και στήριξη του ΣΥΝ - χαρακτήρισε τα Τετραετή Επιχειρησιακά των δήμων, ο Στέλιος Ορφανός, επικεφαλής της «Αγωνιστικής Κίνησης Δημοτών Ηρακλείου» σε συνέντευξη που έδωσε προχτές το μεσημέρι στο Δημαρχείο της πόλης. Πρόκειται για εργαλείο παραπέρα ενσωμάτωσης των ΟΤΑ στην πολιτική της αύξησης των κερδών της, που το ονομάζουν «αναπτυξιακό σχεδιασμό σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο», τόνισε.

Στόχος, υπογράμμισε, είναι να καθοδηγηθεί ασφαλέστερα από την άρχουσα τάξη ο προσανατολισμός των δήμων, ως φορέων επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας. Στην ίδια κατεύθυνση «ενισχυτικής καθοδήγησης» συμβάλλουν και άλλες ρυθμίσεις που έχουν ήδη θεσπιστεί, (ΘΗΣΕΑΣ, Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κ.ά).

Στο Δήμο Ηρακλείου είναι αξιοσημείωτο ότι το θέμα σύνταξης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων το έφερε πρώτη στο Συμβούλιο, όχι η παράταξη της ΝΔ ούτε του ΠΑΣΟΚ, αλλά η παράταξη του ΣΥΝ που θεωρεί τα προγράμματα σοβαρή εξέλιξη σε θετική κατεύθυνση!

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Την Κυριακή 4.3.2007

  • Η ΠΕΑΕΑ Λαυρίου και η ΠΕΚΑΜ (Μακρονησιώτες), σε συνεργασία με το Δήμο Λαυρεωτικής, διοργανώνουν, ώρα 10.30 πμ, στο χώρο του Μνημείου στο Λαύριο, εκδήλωση τιμής για τους Μακρονησιώτες, για την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης και τη διάσωση του ιστορικού τόπου της Μακρονήσου. Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για τη συμμετοχή στην εκδήλωση με αναχώρηση ώρα 8.30 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος. (Για συμμετοχή τηλ.: 2108225407).
  • Τα παραρτήματα ΠΕΑΕΑ και του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ Αγίου Δημητρίου διοργανώνουν, ώρα 10.30 πμ, πολιτικό μνημόσυνο για τους συναγωνιστές που έφυγαν από τη ζωή, στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ (Πηλέως 56, τηλ. 2109702496).
  • Τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ και του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ Λουτρακίου - Περαχώρας τιμούν τα 64 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ με εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, ώρα 10.30 π.μ., όπου, για πρώτη φορά, θα παρουσιαστεί και φωτογραφικό και άλλο υλικό από το Αρχηγείο Αργολιδοκορινθίας του ΔΣΕ.
  • Η ΠΕΑΕΑ Ν. Φιλαδέλφειας και Ν. Χαλκηδόνας καλεί τους συγγενείς, μέλη και φίλους και τους απογόνους των αντιστασιακών να παρευρεθούν στο πολιτικό μνημόσυνο που οργανώνει για τους αγωνιστές που έφυγαν από τη ζωή, ώρα 11 π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Ν. Φιλαδέλφειας (Ν. Τρυπιά 45).
  • Την εκλογοαπολογιστική του συνέλευση πραγματοποιεί, την Κυριακή 4.3.2007 ώρα 10 π.μ. στην αίθουσα της Γκράβας (Ταϋγέτου 60), το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Πατησίων - Ριζούπολης.
ΠΕΝΘΟΣ

Την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2007 κηδέψαμε τον αγαπημένο μας

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Γ. ΤΣΑΜΠΡΑ

Ετών 88

από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου της Καλλιθέας (Ζάχα) Ολυμπίας.

Η σύζυγος: Χριστίνα. Τα παιδιά: Γιώργος και Μαρία. Τα εγγόνια: Αλκηστις και Ιάσων. Τα αδέλφια του, τα ανίψια του, οι συγγενείς και οι φίλοι του.

Εκδήλωση γυναικών

Την Πέμπτη 8 Μάρτη, στις 8 μ.μ., ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Λέσβου πραγματοποιεί εκδήλωση στο καφέ - ουζερί «Δίαυλος», με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. Η εκδήλωση θα είναι αφιερωμένη στα προβλήματα της Παιδείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ