ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Δε θα ... δεχτεί διαφωνίες ο Πρόντι

Στήριξη της «κεντροαριστεράς» στη συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο Αφγανιστάν, το μοτίβο ενόψει της σημερινής ψηφοφορίας για ψήφο εμπιστοσύνης

Οι μεγάλες αντιπολεμικές λαϊκές κινητοποιήσεις απαίτησαν και την αποχώρηση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν

Associated Press

Οι μεγάλες αντιπολεμικές λαϊκές κινητοποιήσεις απαίτησαν και την αποχώρηση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν
ΡΩΜΗ.--

Η υπεράσπιση της εξωτερικής πολιτικής της Ιταλίας, συμπεριλαμβανομένου του θέματος της παραμονής των ιταλικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν ήταν στο επίκεντρο της ομιλίας του Ιταλού πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι κατά τη χτεσινή έναρξη της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης στη Γερουσία της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τις διαφοροποιήσεις γερουσιαστών μέσα στη λεγόμενη «κεντροαριστερή» κυβέρνηση, που την προηγούμενη βδομάδα οδήγησαν στην παραίτηση του Ρομάνο Πρόντι κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας στη Γερουσία για την έκθεση της κυβέρνησης για την εξωτερική πολιτική, ο Ιταλός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι μπορεί να υπάρξουν διαφωνίες μέσα στην κυβέρνηση, αλλά όταν παίρνεται μια απόφαση, όλα τα μέλη του συνασπισμού θα πρέπει να την ακολουθήσουν και «να σεβαστούν το γενικό συμφέρον της κοινής δράσης της κυβέρνησης και να σεβαστούν και να ακολουθήσουν το κυβερνητικό πρόγραμμα».

Μιλώντας στους γερουσιαστές, ο Ρομάνο Πρόντι υποσχέθηκε μια τροποποίηση του εκλογικού συστήματος, ενώ σε ό,τι αφορά το Αφγανιστάν, υποστήριξε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το θέμα, ωστόσο, «ο στόχος της παρουσίας μας στο Αφγανιστάν είναι να σταθεροποιηθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί», και πρόσθεσε ότι «οι στρατιώτες μας φέρνουν μια κουλτούρα του πολιτισμού και της βοήθειας, όχι των συγκρούσεων»... Παράλληλα, πρόσθεσε ότι θα «ξαναρχίσουμε την κυβερνητική δουλιά με περισσότερη αυταπάρνηση και ορμή», ενώ υποστήριξε ότι «βλέπουμε το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ ως το φυσικό συμπλήρωμα» της Ευρώπης.

Υπενθυμίζουμε ότι τα κόμματα που συμμετέχουν στον λεγόμενο «κεντροαριστερό» συνασπισμό (και «Κομμουνιστική Επανίδρυση και το Κόμμα Ιταλών Κομμουνιστών) έχουν αποδεχτεί χωρίς να προβάλουν κανέναν όρο τα 12 σημεία «απόλυτης προτεραιότητας» του Ρομάνο Πρόντι, ενώ σήμερα το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία στη Γερουσία για το αν θα λάβει ή όχι η κυβέρνηση Πρόντι ψήφο εμπιστοσύνης.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Εθνικοποιούνται οι γεωτρήσεις του Ορινόκο

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Στον έλεγχο του κράτους, με κατοχή του 60% των μετόχων, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, ότι περνάνε οι γεωτρήσεις πετρελαίου στη λεκάνη του ποταμού Ορινόκο (το μοναδικό σημείο που δεν είχε προχωρήσει η εθνικοποίηση στον τομέα του πετρελαίου). Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA γίνεται έτσι ο κύριος μέτοχος.

«Η ιδιωτικοποίηση του κλάδου και παράδοση σε ξένες εταιρείες στη δεκαετία του '90 ήταν αισχρή και τελείωσε», είπε ο Τσάβες διαβεβαιώνοντας ότι «το πετρέλαιο ανήκει τώρα σε όλους τους πολίτες της Βενεζουέλας», ενώ διευκρίνισε ότι οι ξένες εταιρείες μπορούν να παραμείνουν ως μειοψηφικοί εταίροι και ότι οι 4.000 υπάλληλοί τους θα ενταχθούν στην PDVSA.

Σημειώνεται ότι η λεκάνη του ποταμού Ορινόκο παράγει καθημερινά 600.000 βαρέλια πετρελαίου και ελέγχεται σήμερα από ξένες πολυεθνικές εταιρείες, όπως οι αμερικανικές «Σεβρόν», «Εξον Μόμπιλ» και «Κονόκο Φίλιπς», η νορβηγική «Στατόιλ», η βρετανική ΒΡ και η γαλλική «Τοτάλ». Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε ότι την 1η Μάη θα μπουν σε εφαρμογή τα νέα μέτρα, και στις προαναφερόμενες εταιρείες δίνει περιθώριο 4 μηνών για να γίνει επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών, αν επιθυμούν να παραμείνουν στην περιοχή.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.- Την παραμονή του Γερμανού Κρίστιαν Σβαρτζ Σίλινγκ στη θέση του ύπατου διοικητή του ΟΗΕ στη Βοσνία Ερζεγοβίνη έως τις 30 Ιούνη 2008 αποφάσισε χτες το λεγόμενο «Συμβούλιο Εφαρμογής της συμφωνίας ειρήνης» (PIC).

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Ο επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, Μάικ Μακ Κόνελ, εξέφρασε χτες φόβο για αποσταθεροποίηση της Νιγηρίας, κατονομάζοντας ως άμεσα υπεύθυνο τον απερχόμενο Πρόεδρο Ολουσενγκούν Ομπασάντζο και τη χειραγώγηση της πολιτικής διαδικασίας ενόψει των προεδρικών εκλογών του ερχόμενου Απρίλη.

ΤΟΚΙΟ.- Την προώθηση της από κοινού κατασκευής διασιβηρικού αγωγού πετρελαίου και φυσικού αερίου ζήτησαν χτες υπουργοί της ιαπωνικής κυβέρνησης, μετά τη συνάντησή τους με υψηλόβαθμη ρωσική αντιπροσωπεία.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ - ΤΟΚΙΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-Υγειονομικές υπηρεσίες στο Λάος επιβεβαίωσαν χτες το πρώτο ανθρώπινο κρούσμα της γρίπης των πτηνών. Πρόκειται για 15χρονη που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Ταϊλάνδης. Παράλληλα, το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας διέταξε χτες επείγουσα έρευνα, προκειμένου να διαλευκανθεί εάν οι πρόσφατες αυτοκτονίες δύο εφήβων που είχαν πάρει αντιγριπικά χάπια «Ταμιφλού» προήλθαν εξαιτίας τους. Τέλος, σύμβουλοι της ομοσπονδιακής Αρχής Τροφίμων και Φαρμάκων στις ΗΠΑ συνέστησαν στον Οργανισμό να εγκρίνει την κυκλοφορία του πρώτου ανθρώπινου εμβολίου κατά της γρίπης των πτηνών από την πολυεθνική εταιρεία «Sanofi Aventis SA», μολονότι έκριναν πως παρέχει περιορισμένη προστασία...

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.- Τουλάχιστον 6 άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες βόρεια της Στοκχόλμης σε σύγκρουση δύο λεωφορείων που προκλήθηκε λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με ανακοίνωση της σουηδικής αστυνομίας.

ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ.- Τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους - ανάμεσά τους και ένα μωρό - χτες στην Αγία Πετρούπολη όταν ένας μεγάλος γερανός έπεσε σε δωδεκαώροφο κτίριο.

ΜΟΣΧΑ.- Ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος του Ιρκούτσκ στη Σιβηρία, Βασίλι Σάικοφ και Χασάν Ραμαζάνοφ, αντίστοιχα, συνελήφθησαν από την αστυνομία, καθώς πιστεύεται ότι έδωσαν εντολή για τη δολοφονία του τοπικού βουλευτή Αλεξάντρ Μπαμπουρσένκο, στις 30 Μάρτη του 2005, σύμφωνα με το «Ιτάρ-Τας».

ΜΟΝΤΕΒΙΝΤΕΟ.- Σε ενίσχυση της συνεργασίας ανακοίνωσαν ότι προχώρησαν οι Πρόεδροι Βραζιλίας και Ουρουγουάης, Ιγν. Λούλα και Ταμπαρέ Βάσκεζ. Υπέγραψαν συμφωνίες στο τραπεζικό σύστημα και επίσης δήλωσαν τη θέλησή τους να ενισχύσουν την Κοινή Αγορά του Νότου, το Mercosur.

ΚΟΛΟΜΠΟ.- Οι πρέσβεις των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μπλέικ, και της Ιταλίας, Πρίο Μαριάνι, στη Σρι Λάνκα τραυματίστηκαν χτες ελαφρά, όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν δέχτηκε θραύσματα όλμων από επίθεση ανταρτών Ταμίλ σε αεροδρόμιο της περιοχής Μπατικόλα. Οι αντάρτες Ταμίλ απολογήθηκαν επιρρίπτοντας την ευθύνη στο στρατό της Σρι Λάνκα υποστηρίζοντας ότι δε γνώριζαν πως στο ελικόπτερο επέβαιναν οι δύο πρέσβεις και πως νωρίτερα χτες το πρωί τα κυβερνητικά στρατεύματα είχαν εξαπολύσει εναντίον τους επίθεση από το αεροδρόμιο της Μπατικόλα.

ΚΙΝΑ
Βολές κατά ΗΠΑ και Ιαπωνίας

ΠΕΚΙΝΟ.- Την αντίδραση της Κίνας προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου Ντ. Τσένι περί «αντίφασης» ανάμεσα στις διακηρύξεις του Πεκίνου για ειρηνική ανάπτυξη και το «ταχύρυθμο» πρόγραμμα στρατιωτικών εξοπλισμών. Αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Κίνα αντιτίθεται στη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής και επιμένει στο δρόμο της ειρηνικής ανάπτυξης «ως σημαντική δύναμη για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στον κόσμο και στην περιοχή». Τάχθηκε κατά της στρατιωτικοποίησης του Διαστήματος, και σχολίασε καυστικά τις επικρίσεις της Ιαπωνίας για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς της Κίνας. Σημειώνοντας σαν «πολύ περίεργο το γεγονός πως η Ιαπωνία, χώρα με έκταση ίση με το 1/25 της Κίνας και το 1/10 του πληθυσμού της, διαθέτει τεράστια κονδύλια για στρατιωτικούς σκοπούς», αναρωτήθηκε αν το κάνει για να επιτεθεί στην Ταϊβάν.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Κατηγορίες για εγκλήματα στο Νταρφούρ

ΧΑΓΗ-ΧΑΡΤΟΥΜ.- Με μοχλό την απαγγελία κατηγοριών κατά ενός Σουδανού υπουργού και ενός ηγετικού στελέχους της παραστρατιωτικής οργάνωσης Τζαντζαγουίντ χτες από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), συνεχίζονται οι πιέσεις έναντι της κυβέρνησης του Σουδανού προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ για αποδοχή της δύναμης 22.000 κυανοκράνων του ΟΗΕ στο Νταρφούρ. Οι 51 κατηγορίες για μαζικές σφαγές, βιασμούς και πρόκληση εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και άλλα εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας, απαγγέλθηκαν κατά του νυν υπουργού Ανθρωπιστικών υποθέσεων Αχμέντ Μουχάμεντ Χαρούν και του Αλί Μοχάμεντ Αλί Αμπντ αλ Ράχμαν. Ο πρώτος κατηγορείται πως ήταν ο βασικός άνθρωπος που στρατολόγησε και χρηματοδότησε τις παραστρατιωτικές ομάδες Τζαντζαγουίντ. Ο δεύτερος πως οργάνωσε και εξαπέλυσε μαζικές σφαγές και βιασμούς αυτοχθόνων της δυτικής επαρχίας, Νταρφούρ.

Ο Σουδανός υπουργός Δικαιοσύνης, Μοχάμεντ Αλί Αλ Μάρντι, αρνήθηκε τις κατηγορίες του ΔΠΔ θυμίζοντας πως το Σουδάν δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση του Διεθνούς Δικαστηρίου εγκλημάτων πολέμου και ως εκ τούτου ούτε υποχρεώνεται ούτε πρόκειται να παραδώσει τους κατηγορούμενους στις αρχές του δικαστηρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ