Με τη σύμφωνη γνώμη και της ελληνικής κυβέρνησης εγκρίθηκαν χτες τα δυο κείμενα της Κομισιόν, που επιτάσσουν την ένταση της αντεργατικής και αντιασφαλιστικής επίθεσης
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--
Το «πράσινο φως» για νέα, σκληρότερα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα, με στόχο την πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και των συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης, άναψαν χτες στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Απασχόλησης της ΕΕ. Ενόψει της εαρινής Συνόδου Κορυφής, στις 8 και 9 Μάρτη, το Συμβούλιο Απασχόλησης Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτή, ενέκρινε τις δύο εκθέσεις - «μαστίγιο», που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη Δευτέρα, σχετικά με την «αναζήτηση ισορροπίας μεταξύ ευελιξίας και ασφάλειας στις εργασιακές σχέσεις», γνωστή και ως «ευελφάλεια» («flexicurity») και την «κοινωνική συνοχή», μέσω της οποίας - και με πρόσχημα τη γήρανση του πληθυσμού - προωθούνται νέα αντιασφαλιστικά μέτρα.
Οι εκθέσεις, μετά τη χτεσινή απόφαση, τίθενται στη διάθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου οι «27» να καταλήξουν στις τελικές αποφάσεις, με γνώμονα τη Στρατηγική της Λισαβόνας και τη «βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών» των κρατών - μελών, που προοιωνίζονται νέα δεινά για τους εργαζόμενους στα κράτη - μέλη της ΕΕ.
Ειδικότερα για την Ελλάδα, τα κείμενα που υιοθέτησε το Συμβούλιο των υπουργών σημειώνουν ότι η αύξηση του ΑΕΠ, δε συνοδεύτηκε από αύξηση της απασχόλησης, η ανεργία εξακολουθεί να είναι πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ, ενώ τα ποσοστά όσων αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας φτάνουν το 20%, βάσει στοιχείων του 2004. Σύμφωνα με τις εν λόγω εκθέσεις, οι συνταξιοδοτικές δαπάνες στην Ελλάδα ξεπέρασαν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2004 και αν δεν υπάρξουν αλλαγές έως το 2050 θα αυξηθούν κατά πολύ, με το ποσοστό εξάρτησης των ηλικιωμένων να φτάνει το 58,8%... Σαφής δήλωση των επιταγών του ευρωενωσιακού κεφαλαίου για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η κατάταξη της Ελλάδας στην κατηγορία «υψηλού κινδύνου», αναφορικά με τη «βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών» της, εξαιτίας της αναμενόμενης μεγάλης αύξησης των δαπανών που αφορούν τις συντάξεις, αλλά και του υψηλού χρέους. Τονίζεται δε ότι για να ανταποκριθεί το Συνταξιοδοτικό στη σημαντική δημοσιονομική πρόκληση της γήρανσης, πρέπει να «μεταρρυθμιστεί» - δηλαδή να διαλυθεί - άμεσα.
Ο... «εκσυγχρονισμός του Συνταξιοδοτικού» είναι μεταξύ των «προκλήσεων» που αντιμετωπίζει η χώρα, με την ΕΕ να απαιτεί «αύξηση των προσπαθειών για τη διασφάλιση της επάρκειας και της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος, ιδίως με την αύξηση της απασχόλησης και την ενθάρρυνση για παράταση του επαγγελματικού βίου».
Στην έκθεση περί «κοινωνικής συνοχής» απαιτείται σκληρή λιτότητα, προς την επίτευξη της «δημοσιονομικής εξυγίανσης», για μείωση του χρέους, με παράλληλο χρονοδιάγραμμα προς επιτάχυνση των αντιδραστικών μέτρων στο συνταξιοδοτικό σύστημα, για «μακροπρόθεσμη βελτίωση της διατηρησιμότητας των δημόσιων οικονομικών»...
Ο Ελληνας υπουργός Απασχόλησης, Σάββας Τσιτουρίδης, ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τις αποφάσεις του Συμβουλίου και της Κομισιόν, λέγοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις στην ελληνική αγορά εργασίας έχουν ολοκληρωθεί και εκκρεμεί μόνο η υλοποίησή τους. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «οι συστάσεις εξασφαλίζουν συνεκτική και ολοκληρωμένη εφαρμογή της στρατηγικής της Λισαβόνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Υπό αυτό το πρίσμα τις καλωσορίζουμε και ευχαριστούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που με αυτόν τον τρόπο εφιστά την προσοχή στα κράτη - μέλη σε θέματα ιδιαίτερης σημασίας στο πεδίο της οικονομίας και της απασχόλησης».
Αναφερόμενος στο Συνταξιοδοτικό, επιχείρησε για μια ακόμη φορά να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, ισχυριζόμενος ότι για την κυβέρνηση δεν μπαίνει θέμα αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης...
Παρουσιάζοντας μάλιστα τα δήθεν «φιλεργατικά» μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση της ΝΔ σε σχέση με την Κοινωνική Ασφάλιση, έκανε λόγο για «μια αξιοπρεπή κατώτατη εθνική σύνταξη» που θ'αρχίσει μετά το 2008, γεγονός που παραπέμπει στη θέσπιση ενός επιδόματος το οποίο σε καμιά περίπτωση δε θα καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των συνταξιούχων.
Κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς μεροκάματο από την 1η Μάρτη, αφού αλλάζει ο εργολάβος στην καθαριότητα. Στο πλευρό τους το κλαδικό Συνδικάτο και το ΠΑΜΕ
Στη βραδινή βάρδια, μια καθαρίστρια είναι υποχρεωμένη να καθαρίζει τον αχανή χώρο των αναχωρήσεων στο αεροδρόμιο «Ελευθ. Βενιζέλος» (φωτ.) |
Συνδικαλιστές της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ και του Συνδικάτου Καθαριστών - Καθαριστριών Ν. Αττικής βρέθηκαν χτες το ξημέρωμα στο αεροδρόμιο και συζήτησαν με τους εργαζόμενους στο σχόλασμα της νυχτερινής βάρδιας. Τους κάλεσαν να αντισταθούν στις απολύσεις, να διεκδικήσουν μόνιμη, σταθερή δουλιά με πλήρη δικαιώματα. Να συσπειρωθούν στο κλαδικό συνδικάτο και να συμπαραταχτούν με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στα συλλαλητήρια στις 8 του Μάρτη, στη μάχη ενάντια στην πολιτική που ευθύνεται για τα μεροκάματα πείνας, που παραδίδει υπηρεσίες στα χέρια των εργολάβων και ενθαρρύνει την εργοδοτική ασυδοσία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στη βραδινή βάρδια, 35 περίπου εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους μετανάστες εργάτες και εργάτριες, είναι υποχρεωμένοι να κινούνται αδιάκοπα, επί οκτώ συνεχόμενες ώρες, προκειμένου να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους. Ενώ, τις περισσότερες βραδιές, ένας εργαζόμενος είναι υποχρεωμένος να καθαρίζει μόνος του τον τεράστιο χώρο στο επίπεδο των αναχωρήσεων! Αξιοποιώντας το άθλιο επιχείρημα ότι κάποιοι εργαζόμενοι δήθεν «λουφάρουν» την ώρα της δουλιάς, η εργοδοσία προσπάθησε να δικαιολογήσει την αλλαγή της εργολαβίας και την απόλυση των εργαζομένων. Ερωτηματικά προκαλεί και η στάση του επιχειρησιακού σωματείου, που αποφεύγει να αναλάβει οποιαδήποτε αγωνιστική πρωτοβουλία, παρά το γεγονός ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν δραματικά.
Το νέο μπαράζ των επικείμενων απολύσεων έρχεται για μια ακόμη φορά να επιβεβαιώσει ότι ο κατακερματισμός των υπηρεσιών στα αεροδρόμια, όπως και σε κάθε άλλο χώρο εργασίας, και η παράδοσή τους στους εργολάβους, μόνο δεινά μπορεί να φέρει στους εργαζόμενους. Το παράδειγμα με τους εργαζόμενους στην υπηρεσία ελέγχου χειραποσκευών (εταιρεία «Group 4») είναι επίσης χαρακτηριστικό, αφού κινδύνεψαν να χάσουν τη δουλιά τους (και πολλοί βρίσκονται ακόμα υπό απόλυση), όταν άλλαξε το καθεστώς της εργολαβίας στη συγκεκριμένη υπηρεσία.
Παράλληλα, με τον πιο οξυμένο τρόπο βγαίνουν στην επιφάνεια οι συνέπειες από την παράδοση των αεροδρομίων στους ιδιώτες, που αποφάσισαν και προώθησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Στην προσπάθειά της να αυξήσει και άλλο τα κέρδη της, η «Χόκτιφ» καταφεύγει στους εργολάβους για να εξασφαλίσει φτηνό εργατικό δυναμικό, το οποίο ανά πάσα στιγμή μπορεί να αντικαταστήσει.
Στους είκοσι φθάνουν συνολικά οι εργαζόμενοι που απομάκρυνε από την εργασία τους η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας (τους «νοίκιαζε» από άλλη εταιρεία). Ο προσχηματικός λόγος απομάκρυνσής τους είναι ότι δεν υπάρχει πλέον αντικείμενο εργασίας. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι οι εργαζόμενοι διεκδικούν την απευθείας απασχόλησή τους στην Τράπεζα και όχι μέσω του καθεστώτος «ενοικίασης», που παραπέμπει σε δουλεμπόριο. Γι' αυτό και δεν μπορεί να θεωρηθεί καθόλου τυχαίο ότι τα έξι από τα επτά μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου τους είναι μεταξύ αυτών που έχουν απομακρυνθεί.
Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα καταγγέλλει τη διοίκηση της Εθνικής γιατί απασχολεί εργαζόμενους με το απαράδεκτο καθεστώς της «ενοικίασης», οι οποίοι εκτελούν την ίδια εργασία με τους μόνιμους υπαλλήλους. Τους διώχνει όποτε θέλει, αφού τους εκμεταλλεύεται για χρόνια, προκειμένου να τους αντικαταστήσει με πιο χαμηλόμισθους και ρουσφετολογικές προσλήψεις. Το ΠΑΜΕ απαιτεί να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι που έχουν εκδιωχθεί, να προσληφθούν όλοι οι «ενοικιαζόμενοι», να καταργηθεί το καθεστώς της «ενοικίασης», να γίνονται προσλήψεις μόνο με δημόσιο διαγωνισμό, σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους.