ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32

Το «Ασυλο» της ΝΔ

έχει όνομα: ΠΑΣΟΚ...

Νομική, Φλεβάρης '73...

Σαν σήμερα, πριν από 34 χρόνια, καταμεσής της χούντας, ο Τύπος μετέδιδε την ακόλουθη είδηση:

*

«Τρεις χιλιάδες φοιτηταί ως μετέδωσε το Ασσοσιέιτεντ Πρες παρέμειναν και πέραν του μεσονυκτίου εντός του κτιρίου του Πανεπιστημίου επί των οδών Σίνα, Σόλωνος και Μασσαλίας, εις εκδήλωσιν διαμαρτυρίας διά την άρσιν των αναστολών κατατάξεως των συναδέλφων των. Εξω του κτιρίου διενυκτέρευσαν επίσης ισχυραί αστυνομικαί δυνάμεις, αφού προηγουμένως διέλυσαν μικροσυγκεντρώσεις άλλων και αντιφρονούντων φοιτητών εις τας γύρω παρόδους (...). Οι φοιτηταί δεν επέτρεπαν την είσοδο στο κτίριο της οδού Σόλωνος παρά μονάχα στους φοιτητάς με την επίδειξη ταυτότητος. Κατά τις 2 το μεσημέρι οι φοιτηταί που ευρίσκοντο στους διαδρόμους του κτιρίου και στην ταράτσα της Νομικής έδωσαν όρκο, ο οποίος επανελήφθη και από τους φοιτητάς που ευρίσκοντο στις σκάλες και στους κάτω ορόφους του κτιρίου. Στον όρκο αναφέρεται: "Εμείς οι φοιτηταί των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ορκιζόμαστε στ' όνομα της ελευθερίας να αγωνισθούμε μέχρι τέλους για την κατοχύρωση: α) των ακαδημαϊκών ελευθεριών, β) του πανεπιστημιακού ασύλου, γ) της ανακλήσεως όλων των καταπιεστικών νόμων και διαταγμάτων". Ολίγον προ του μεσονυκτίου οι εντός του κτιρίου φοιτηταί ανήγγειλαν ότι αρχίζουν απεργίαν πείνης (...). Πέραν επίσης του μεσονυκτίου συνεχίζοντο συσκέψεις αρμοδίων παραγόντων εις την διεύθυνσιν της αστυνομίας ως και συνεδρίαση της Συγκλήτου εις το κεντρικόν κτίριον του Πανεπιστημίου» (Από το «ΒΗΜΑ» της 22.2.1973).

*

Η κατάληψη της Νομικής, που άρχισε στις 21 Φλεβάρη του '73 και έληξε 35 ώρες αργότερα, ήταν η πρώτη μαζική αντιπαράθεση του αντιδικτατορικού κινήματος με τη δικτατορία. Ηταν ο δρόμος που άνοιξε την πορεία προς το Πολυτεχνείο, το Νοέμβρη του '73.

Ο όρκος τότε των φοιτητών μιλούσε για την κατοχύρωση του Πανεπιστημιακού Ασύλου. Σήμερα (και σύμφωνα με το νόμο - πλαίσιο της κυβέρνησης), στην επέτειο των 34 χρόνων από την κατάληψη της Νομικής, η ταράτσα της Νομικής, απ' όπου οι φοιτητές ζητούσαν ελευθερία, είναι θέμα ...ερμηνείας πια «αν» εμπίπτει στην έννοια του Πανεπιστημιακού Ασύλου!

Σήμερα, στην επέτειο της κατάληψης της Νομικής, το '73, η κατάληψη ως μορφή πάλης του κινήματος, «ποινικοποιείται».

Το Πανεπιστημιακό Ασυλο, για την υπεράσπιση του οποίου οι φοιτητές πολεμούσαν ενάντια στη χούντα, σήμερα πορεύεται μεταξύ της Σκύλλας (βλέπε δηλώσεις Πάγκαλου) και της Χάρυβδης (βλέπε κυβερνητικές διατάξεις).

Βέβαια, υπάρχει μία διαφορά. Τότε είχαμε χούντα. Σήμερα έχουμε δημοκρατία...


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Ηθική χρεοκοπία

Το σίριαλ συνεχίζεται. Οι «ντετέκτιβ - σχολιαστές» δίνουν ρεσιτάλ. Με φόντο την υπόθεση Βαρθολομαίου, η εξαχρείωση των ηθών έχει πάρει διαστάσεις αβυσσαλέες.

Μια τηλεόραση, που έχει για σημαία της τον Μικρούτσικο και τον Ψινάκη, μια δήθεν ενημέρωση που έχει για στολίδι της την Τατιάνα Στεφανίδου και την Λαμπίρη, μια τηλεόραση που έχει για ψυχαγωγικό της πρόγραμμα την Αννίτα Πάνια, ε, δε θα μπορούσε παρά και τα δελτία των ειδήσεών της να ακολουθήσουν το υπόλοιπο πρωινο-μεσημεριανάδικο πρόγραμμα...

*

Πασπαλίζουν τις παραστάσεις τους με ολίγον από ΙΚΑ, για να μιλήσουν για το αν η κυρία που σχετιζόταν με τον διοικητή του ΙΚΑ είναι ξανθιά ή καστανόξανθη, για το αν φορούσε Γκούτσι ή Πράντα, για το αν ήταν καλοστεκούμενη ή όχι, για το αν ο μακαρίτης έπαιρνε χάπια ή όχι. Και όλα αυτά, γιατί τους νοιάζει το ΙΚΑ...

*

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα έντυπα της ιδίας αισθητικής. Κάθε Σαββατοκύριακο βγαίνουν στα περίπτερα μοιράζοντας dvd με τσόντες. Αυτές είναι οι εφημερίδες τους. Περιτύλιγμα για τσόντες.

Εβγαλαν στα περίπτερα τη φωτογραφία της γυναίκας. Ποιο το νόημα; Γιατί αυτή η δημόσια έκθεση; Στόχος είναι η ενημέρωση; Ποια ενημέρωση; Είναι ενημέρωση ο κανιβαλισμός; Είναι ενημέρωση η κιτρινίλα; Είναι ενημέρωση η πρόστυχη εισβολή και προσβολή της προσωπικότητας και των ατομικών δικαιωμάτων του οποιουδήποτε; Είναι ενημέρωση η διαπόμπευση;

*

Η αθλιότητά τους έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Πριν δυο μέρες, ο τηλεθεατής έμεινε εμβρόντητος, ακούγοντας το δελτίο του ΜΕΓΚΑ να κάνει λόγο για υπέρβαση των ορίων από μεριάς των ΜΜΕ στην περίπτωση του θανάτου του διοικητή. Το ΜΕΓΚΑ!

Αλλά πότε το κατάλαβαν οι λεβέντες ότι υπήρξε «υπέρβαση των ορίων»; Αυτοί δεν είναι που έστησαν με το σοβαρό κύριο Πρετεντέρη μια ολόκληρη μεταμεσονύκτια εκπομπή για το θέμα; Θα μας πουν ότι επρόκειτο για εκπομπή που είχε στόχο να ενημερώσει. Αλλά υπάρχει και η άλλη άποψη. Που λέει ότι η ενασχόληση ισοδυναμούσε με την κατασπάραξη της γυναίκας, μέσω της μετάδοσης άκριτων καταγγελιών και της σποράς φημολογιών.

Δεν παίρνουμε θέση ποια άποψη ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Ο καθένας ας κρίνει. Αλλά δεν ήταν τα δελτία του ΜΕΓΚΑ που 10 μέρες τώρα έχουν κολλήσει το μάτι στην κλειδαρότρυπα από τα τηλεπαράθυρά τους;

*

Ο φαρισαϊσμός έχει γίνει η τηλεοπτική τους σημαία. Η ηθική χρεοκοπία είναι το καθημερινό τηλεοπτικό προϊόν που σερβίρουν στο λαό. Με τον τρόπο τους δείχνουν ακριβώς αυτό: Την απέχθειά τους για το λαό.

Ο μεν Λαμπράκης είναι της υψηλής ελίτ που εκπροσωπεί τον υψηλό πολιτισμό του Μεγάρου. Αλλά από το κανάλι του, το ΜΕΓΚΑ, ο πολιτισμός που πλασάρει στο «πόπολο» έχει για έμβλημα το αίμα - ψέμα - σπέρμα, όπως μπορεί να διαπιστώσει ο καθένας, αναλογιζόμενος τις εικόνες με τα πτώματα από το φονικό στο Αγρίνιο έως τα σημερινά με τον Βαρθολομαίο.

Ο Κυριακού, άλλο εξέχον μέλος της υψηλής κοινωνίας, πολιτισμένος κι αυτός, που μάλιστα είναι και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, εκπροσωπεί δηλαδή το αρχαίο αθάνατο πνεύμα. Αλλά από το κανάλι του, τον ΑΝΤΕΝΝΑ, το πνεύμα που διακινεί είναι το πνεύμα της Στεφανίδου και του Ευαγγελάτου.

Ο Βαρδινογιάννης, του οποίου η κυρία είναι και πρέσβειρα τιμής και καλής θέλησης, όταν απευθύνεται στο «λαουτζίκο» μέσα από τα κανάλια του τον ταΐζει με «ειδήσεις» του τύπου «Η Μάρω Λύτρα ξεπόρτισε και ο Καραφώτης της τα βρόντησε».

Οσο για τον Κοντομηνά, όπως έσωσε τους νεοέλληνες με την ιδιωτική ασφάλεια στο σώμα, τώρα έχει αναλάβει και τη σωτηρία της ψυχής τους. Δουλιά την οποία έχει αναθέσει στον Τράγκα και τον Κακαουνάκη...

Ευτυχώς, που υπάρχει και η ΕΡΤ. Για να βλέπουμε τη Δρούζα...


Αν μη τι άλλο, οι συντάκτες του νόμου - πλαισίου είναι (εξαιρετικά) επιμελείς. Είναι τέτοια η πρεμούρα τους να μπει «τάξη» στα Πανεπιστήμια, που έχουν προβλέψει τα πάντα (μα τα πάντα...).

Ενδεικτικό είναι το άρθρο σχετικά με την «Ανώτατη διάρκεια φοίτησης». Εκεί, λοιπόν, αφού σημειώνουν ότι «Μετά την πάροδο της ανώτατης διάρκειας φοίτησης, ο φοιτητής θεωρείται ότι έχει απολέσει αυτοδικαίως τη φοιτητική ιδιότητα», είναι τέτοιο το πάθος τους εναντίων των λεγόμενων «αιωνίων φοιτητών» που φροντίζουν να προσθέσουν: «Η απώλεια της φοιτητικής ιδιότητας επέρχεται και σε περίπτωση θανάτου του φοιτητή»!

Δε θέλουμε να προσβάλουμε τη σοφία των συντακτών του νομοσχεδίου, μα, να: Αν το πρόβλημα ήταν ότι με το θάνατο του φοιτητή υπάρχει απώλεια και της φοιτητικής του ιδιότητας, τότε το πράγμα θα ήταν σχετικά απλό. Δυστυχώς, κύριοι, εκτός από την απώλεια της φοιτητικής ιδιότητας, σε μια τέτοια μοιραία περίπτωση, πέραν της φοιτητικής υπάρχει απώλεια και κάθε άλλης ιδιότητας. Αιωνίως...

1821 Αρχίζει το κίνημα του Υψηλάντη στη Μολδοβλαχία.

1822 Οι πρόκριτοι της Νάουσας υψώνουν τη σημαία της Επανάστασης. Θα κρατήσουν λιγότερο από δύο μήνες.

1848 Η απαγόρευση ενός συμποσίου στο Παρίσι με θέμα την «καθολική ψηφοφορία» προκαλεί έντονες λαϊκές αντιδράσεις, που μετατρέπονται σε επαναστατική εξέγερση, η οποία με τη σειρά της οδηγεί στην ανατροπή της λεγόμενης «ιουλιανής μοναρχίας». Τα γεγονότα στο Παρίσι λειτουργούν σαν σπινθήρας για το ξέσπασμα εξεγέρσεων σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

1905 Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα. Οι δεληγιαννικοί κερδίζουν 142 έδρες, έναντι 78 των θεοτοκικών, 13 των ζαϊμικών και 2 ανεξαρτήτων. Ο Θεόδωρος Δεληγιάννης αναλαμβάνει πρωθυπουργός για τελευταία φορά.

1943 Στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Αθήνα, ξεκινάει η απεργία των μαθητών.

1949 Δολοφονείται από τις αρχές του εμφυλιοπολεμικού κράτους ο κομμουνιστής ηγέτης, συνδικαλιστής και πρωτοπόρος αγωνιστής του ελληνικού εργατικού κινήματος Μήτσος Παπαρήγας, ο πρώτος κομμουνιστής γραμματέας της ΓΣΕΕ, από το 8ο Συνέδριο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας, το 1946, όπου τον είχαν εκλέξει αντιπρόσωπό τους οι εργάτες του Βόλου, όπου και γεννήθηκε το 1896.

1985 Φορτίζεται το πολιτικό κλίμα στην Κύπρο, καθώς η κυπριακή Βουλή καταδικάζει, με ψήφισμά της, τους χειρισμούς του Προέδρου Κυπριανού κατά τη συνάντηση κορυφής των ηγετών των δύο κοινοτήτων τον περασμένο μήνα στη Νέα Υόρκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ