Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Νομική, Φλεβάρης '73...

Σαν σήμερα, πριν από 34 χρόνια, καταμεσής της χούντας, ο Τύπος μετέδιδε την ακόλουθη είδηση:

*

«Τρεις χιλιάδες φοιτηταί ως μετέδωσε το Ασσοσιέιτεντ Πρες παρέμειναν και πέραν του μεσονυκτίου εντός του κτιρίου του Πανεπιστημίου επί των οδών Σίνα, Σόλωνος και Μασσαλίας, εις εκδήλωσιν διαμαρτυρίας διά την άρσιν των αναστολών κατατάξεως των συναδέλφων των. Εξω του κτιρίου διενυκτέρευσαν επίσης ισχυραί αστυνομικαί δυνάμεις, αφού προηγουμένως διέλυσαν μικροσυγκεντρώσεις άλλων και αντιφρονούντων φοιτητών εις τας γύρω παρόδους (...). Οι φοιτηταί δεν επέτρεπαν την είσοδο στο κτίριο της οδού Σόλωνος παρά μονάχα στους φοιτητάς με την επίδειξη ταυτότητος. Κατά τις 2 το μεσημέρι οι φοιτηταί που ευρίσκοντο στους διαδρόμους του κτιρίου και στην ταράτσα της Νομικής έδωσαν όρκο, ο οποίος επανελήφθη και από τους φοιτητάς που ευρίσκοντο στις σκάλες και στους κάτω ορόφους του κτιρίου. Στον όρκο αναφέρεται: "Εμείς οι φοιτηταί των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ορκιζόμαστε στ' όνομα της ελευθερίας να αγωνισθούμε μέχρι τέλους για την κατοχύρωση: α) των ακαδημαϊκών ελευθεριών, β) του πανεπιστημιακού ασύλου, γ) της ανακλήσεως όλων των καταπιεστικών νόμων και διαταγμάτων". Ολίγον προ του μεσονυκτίου οι εντός του κτιρίου φοιτηταί ανήγγειλαν ότι αρχίζουν απεργίαν πείνης (...). Πέραν επίσης του μεσονυκτίου συνεχίζοντο συσκέψεις αρμοδίων παραγόντων εις την διεύθυνσιν της αστυνομίας ως και συνεδρίαση της Συγκλήτου εις το κεντρικόν κτίριον του Πανεπιστημίου» (Από το «ΒΗΜΑ» της 22.2.1973).

*

Η κατάληψη της Νομικής, που άρχισε στις 21 Φλεβάρη του '73 και έληξε 35 ώρες αργότερα, ήταν η πρώτη μαζική αντιπαράθεση του αντιδικτατορικού κινήματος με τη δικτατορία. Ηταν ο δρόμος που άνοιξε την πορεία προς το Πολυτεχνείο, το Νοέμβρη του '73.

Ο όρκος τότε των φοιτητών μιλούσε για την κατοχύρωση του Πανεπιστημιακού Ασύλου. Σήμερα (και σύμφωνα με το νόμο - πλαίσιο της κυβέρνησης), στην επέτειο των 34 χρόνων από την κατάληψη της Νομικής, η ταράτσα της Νομικής, απ' όπου οι φοιτητές ζητούσαν ελευθερία, είναι θέμα ...ερμηνείας πια «αν» εμπίπτει στην έννοια του Πανεπιστημιακού Ασύλου!

Σήμερα, στην επέτειο της κατάληψης της Νομικής, το '73, η κατάληψη ως μορφή πάλης του κινήματος, «ποινικοποιείται».

Το Πανεπιστημιακό Ασυλο, για την υπεράσπιση του οποίου οι φοιτητές πολεμούσαν ενάντια στη χούντα, σήμερα πορεύεται μεταξύ της Σκύλλας (βλέπε δηλώσεις Πάγκαλου) και της Χάρυβδης (βλέπε κυβερνητικές διατάξεις).

Βέβαια, υπάρχει μία διαφορά. Τότε είχαμε χούντα. Σήμερα έχουμε δημοκρατία...


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ