Στις 24 Γενάρη συζητήθηκε για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο της Εσθονίας το νέο νομοσχέδιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση και προβλέπει νέες αυστηρές ποινές σε όσους κάνουν δημόσια χρήση και διαδίδουν τα «σύμβολα των κατοχικών καθεστώτων]. Ως τέτοια το νομοσχέδιο ταυτίζει τα σύμβολα της Σοβιετικής Ενωσης (συμπεριλαμβανομένου του σφυροδρέπανου και του κόκκινου αστεριού) και της ναζιστικής Γερμανίας.
Για τη χρήση αυτών των συμβόλων προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως 3 χρόνια, όπως και χρηματικό πρόστιμο 50 χιλιάδων κορονών (3,2 χιλιάδων ευρώ).
Ενάντια στο νομοσχέδιο έχουν τοποθετηθεί, εκτός από τους κομμουνιστές, αρκετές πολιτικές δυνάμεις της Ρωσίας, που σημειώνουν την απαράδεκτη προσπάθεια των αρχών της Εσθονίας να ταυτίσουν με το φασισμό αυτούς που αγωνίστηκαν ενάντιά του και τον νίκησαν.
Να σημειωθεί ότι τα τελευταία 24ωρα σε πολλές πόλεις της Ρωσίας, αλλά και στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, στο Μινσκ έγιναν κινητοποιήσεις ενάντια στην εφαρμογή ενός άλλου εσθονικού νόμου, που ψηφίστηκε πρόσφατα κι επιτρέπει την καταστροφή των σοβιετικών μνημείων. Ο πρόεδρος της Ανω Ρωσικής Βουλής, του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, Σ. Μιρόνοφ, κατήγγειλε την Εσθονία για διολίσθηση στο νεοναζισμό.
Στο ίδιο το Τάλιν επιτροπή πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων της Εσθονίας κατέθεσε την Τετάρτη στο Προεδρικό Μέγαρο 17 χιλιάδες υπογραφές ενάντια στην εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου.
Η αντιπαράθεση γύρω από τις ενέργειες αυτές των αρχών της Εσθονίας εκδηλώθηκε και στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου η ρωσική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει ψήφισμα καταδίκης της Εσθονίας, σχετικά με την απόφασή της να ξηλώσει τα σοβιετικά μνημεία. Από τη μεριά της η εσθονική αντιπροσωπεία επιδιώκει να καταγγελθεί η Ρωσία «για ενεργειακό εκβιασμό» της Ευρώπης.
ΠΡΑΓΑ.--
Την έναρξη των συνομιλιών ανάμεσα στην Τσεχία και τις Ηνωμένες Πολιτείες για την εγκατάσταση στρατιωτικού συστήματος ραντάρ - στα πλαίσια της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στην πρώην σοσιαλιστική χώρα αποφάσισαν χτες ο Πρόεδρος της χώρας Βάτσλαβ Κλάους και το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας μετά από τη συνεδρίασή του.
Ο Τσέχος Πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του ότι η κυβέρνηση δεν παίρνει ως δεδομένη την εγκατάσταση του συγκεκριμένου συστήματος και πως δίνει έμφαση στις λεπτομέρειες γι' αυτή τη συμφωνία με τις ΗΠΑ.
Από τη μεριά του, ο Τσέχος πρωθυπουργός, Μίρεκ Τοπολάνεκ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις και η επικύρωση της συμφωνίας θα πάρει περίπου ένα χρόνο, ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει σωστά και θα διαθέσει πληροφορίες για τις πλευρές του αμερικανικού σχεδίου.
Θυμίζουμε ότι μόλις την περασμένη Παρασκευή η κυβέρνηση της Τσεχίας έλαβε την επίσημη πρόταση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για εγκατάσταση του συστήματος ραντάρ της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» που προωθούν οι ΗΠΑ στην Κεντρική Ευρώπη. Το υπόλοιπο μέρος της «αντιπυραυλικής ασπίδας» πιθανολογείται να εγκατασταθεί στην Πολωνία. Σημειώνουμε, επίσης, ότι σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση το 65% των Τσέχων τάσσονται ενάντια σε μια τέτοια εγκατάσταση στη χώρα τους, ενώ τόσο το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας όσο και η - πλέον εκτός νόμου - Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (ΚΕΝ) έχουν ενεργά δραστηριοποιηθεί ενάντια στα σχέδια αυτά των ΗΠΑ με συγκεντρώσεις, συζητήσεις και τη συλλογή πάνω από 50.000 υπογραφών που ζητούν δημοψήφισμα, ώστε να αποφασίσει ο λαός για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.
Associated Press |
Η αποχώρηση των Αιθιόπων στρατιωτών δε σημαίνει και ειρήνευση της περιοχής, αφού ήδη οι Αμερικάνοι έχουν πατήσει πόδι |
Ωρες νωρίτερα, στο αεροδρόμιο του Μογκαντίσου, νεαροί Σομαλοί εξαπέλυσαν επίθεση με όλμους, με συνέπεια το θάνατο δύο ατόμων και τον τραυματισμό ενός. Παράλληλα, ήταν σε εξέλιξη η αποχώρηση των αιθιοπικών στρατευμάτων κατοχής που ξεκίνησε προχτές και θα ολοκληρωθεί (σύμφωνα με τον Αιθίοπα πρωθυπουργό Μέλες Ζενάουι) σε «τρία στάδια». Με την άφιξη δηλαδή της αφρικανικής «ειρηνευτικής» αποστολής 8.000 στρατιωτών, εάν και όταν αυτή συγκροτηθεί...
Ο Αμερικανός πρέσβης στην Κένυα, Μάικλ Ρανεμπέργκερ, εξακολουθούσε να κινεί τα νήματα για την υποτιθέμενη σομαλική «εθνική ενότητα», υποδεχόμενος το ανώτατο στέλεχος της μετριοπαθούς πτέρυγας των Ισλαμιστών της «Ενωσης Ισλαμικών Δικαστηρίων», σεΐχη Σαρίφ Αχμέντ. Ο Αχμέντ είχε παραδοθεί τη Δευτέρα στις κενυατικές αρχές και έκτοτε τα ίχνη του χάθηκαν κάπου στις εγκαταστάσεις της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ναϊρόμπι και στο εκεί «υποκατάστημα» της CIA που εποπτεύει την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Αφρικής...
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--
Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Αφρική, πυρηνικά, «τρομοκρατία» και κλιματικές αλλαγές συμπεριλάμβανε χτες, μεταξύ άλλων, το «μενού» των συναντήσεων του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν στην έδρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Συναντήθηκε και φωτογραφήθηκε χαμογελώντας σχεδόν με όλους: με το γγ του ΝΑΤΟ, τον πρόεδρο της Κομισιόν και της Ευρωβουλής, το Χαβιέ Σολάνα, το μονάρχη του Βελγίου.... Ωστόσο, ελάχιστα δημοσιοποίησε από το ουσιαστικό περιεχόμενο των συναντήσεών του, προτιμώντας διαπιστώσεις του είδους: «ΟΗΕ και ΕΕ βρίσκονται στην ίδια γραμμή... Εχουμε μία προνομιούχο σύμπραξη και ως Γενικός Γραμματέας εκτιμώ πολύ τη συμβολή της ΕΕ σε όλες τις δραστηριότητες του ΟΗΕ»...
Ο νέος ΓΓ του ΟΗΕ ξεκίνησε έτσι την εφταήμερη περιοδεία του σε Ευρώπη και Αφρική. Σήμερα θα βρίσκεται στο Παρίσι και μετά θα μεταβεί στη ΛΔ Κονγκό και στην Αιθιοπία και επιστρέφοντας θα επισκεφθεί την έδρα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη Χάγη.
Εκδήλωση με την ευκαιρία των 48 χρόνων από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης διοργανώνει ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης την ερχόμενη Κυριακή 28 του Γενάρη, στις 10.30 π.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου της Αθήνας, Ακαδημίας 50, αίθουσα «Τρίτση». Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο πρέσβης της Κούβας, Ερμες Ερέρα, και θα προβληθεί σύντομο βίντεο.
ΜΑΝΙΛΑ.--
Ο στρατός των Φιλιππίνων ανακοίνωσε ότι σε μάχες στις επαρχίες Κεσόν, Αλμπάι και Σορσογόν σκότωσε 13 μαοϊκούς κομμουνιστές αντάρτες και υπέστη δύο απώλειες, σύμφωνα με την εφημερίδα «Philippine Star». Οι μάχες σημειώθηκαν το Σάββατο στις τρεις επαρχίες ανάμεσα σε δυνάμεις του στρατού ξηράς και του Νέου Λαϊκού Στρατού, που συνεχίζει το αντάρτικο εναντίον της κυβέρνησης για πάνω από 30 χρόνια.
Την ίδια ημέρα δολοφονήθηκε από «αγνώστους», που αριστεροί ακτιβιστές θεωρούν ότι είναι στρατιώτες ή παρακρατική ομάδα θανάτου, ο πανεπιστημιακός καθηγητής και ηγέτης αριστερού συνδικάτου δημόσιων υπαλλήλων, ο 53χρονος Χοσέ Μαρί Κι, μέρα μεσημέρι, μπροστά σε κτίριο του Πανεπιστημίου των Ανατολικών Φιλιππίνων.
Μετά την ανάληψη της εξουσίας από την Πρόεδρο Γκλόρια Αρόγιο τον Γενάρη του 2001, 818 άνθρωποι έχουν πέσει θύματα εξωδικαστικών εκτελέσεων - 359 ήταν μέλη αριστερών παρατάξεων και συνδικάτων, οι υπόλοιποι θεωρούνταν «συμπαθούντες».