ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΦΙΕΔΟΚΑΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟ-ΜΕΤΡΑ
Υπό τον «έλεγχο» του Αμερικανού πρέσβη
  • Με συνεχείς παρεμβάσεις του ο Τσαρλς Ρις φροντίζει να «υπενθυμίζει» ποιος κάνει κουμάντο στις έρευνες και χαράσσει τη γραμμή για την αντιμετώπιση «τρομοκρατίας»
  • Το έδαφος για την εγκατάσταση των χαφιεδοκαμερών στρώνει η κυβέρνηση

Υπό τον άμεσο έλεγχο του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα διεξάγονται οι έρευνες για την επίθεση με ρουκέτα στην αμερικάνικη πρεσβεία, ενώ η ελληνική κυβέρνηση καλλιεργεί συστηματικά το έδαφος για την εγκατάσταση των χαφιεδοκαμερών.

Ο Τσαρλς Ρις φρόντισε τα τελευταία 24ωρα να κάνει αισθητή την παρουσία του, θέλοντας προφανώς να στείλει σαφές μήνυμα αφ' ενός για το ποιος κάνει κουμάντο στις έρευνες, αλλά και το ποιος δίνει τη γραμμή για την αντιμετώπιση γενικότερα της «τρομοκρατίας». Σε ρόλο ανθυπάτου, βγήκε στη ΝΕΤ και «ενημέρωσε» για την πορεία των ερευνών, ενώ χτες ζήτησε και συναντήθηκε με την Ντ. Μπακογιάννη για να ενημερωθεί, εκτός των άλλων, για την περιοδεία του Κ. Καραμανλή σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Μέσω του Τ. Ρις, ο ελληνικός λαός έμαθε και επίσημα ότι το Σαββατοκύριακο ήρθαν «ειδικοί» πράκτορες του FBI «για να βοηθήσουν», καθώς και ότι υπάρχει «βίντεο που έχει ληφθεί από τις κάμερες γύρω από την πρεσβεία μας», αλλά «δεν είναι καθαρό όσο θα θέλαμε». Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση, όπως όλα δείχνουν, έχει συνειδητά «εκχωρήσει» τις έρευνες στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, γεγονός που αναγνωρίζει ο Αμερικανός πρέσβης εκφράζοντας την «απόλυτη ικανοποίησή» του «για τη συνεργασία και τον ενθουσιασμό με τον οποίο οι ελληνικές αρχές προσεγγίζουν το πρόβλημα»... Η «εξαίρετη συνεργασία» διαπιστώθηκε και στη χτεσινή συνάντηση μεταξύ της Ντ. Μπακογιάννη με τον Τ. Ρις. «Για μια ακόμη φορά διαπιστώθηκε η εξαίρετη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ στην αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας και της τρομοκρατίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών μετά τη συνάντηση. Ο Γ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι είναι δεδομένη και σταθερή η πολιτική βούληση της ελληνικής πλευράς να υπάρξουν αποτελέσματα και να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα της τρομοκρατίας.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση έχει αναλάβει να προετοιμάσει την «κοινή γνώμη» για την εγκατάσταση των χαφιεδοκαμερών. Τώρα, λοιπόν, «θυμήθηκε» να διαβεβαιώσει ότι θα τηρηθεί το Σύνταγμα και θα γίνουν σεβαστά τα δημοκρατικά και ατομικά δικαιώματα, ότι «η ελευθερία και η ασφάλεια συμβαδίζουν» κ.ο.κ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικαλέστηκε μάλιστα το αστείο επιχείρημα ότι στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων η παρακολούθηση «εγένετο με τέτοιο τρόπο ώστε η Πολιτεία σεβάστηκε απολύτως την ιδιωτική ζωή των Ελλήνων» και αυτό χάρη σε... ένα λογισμικό σύστημα «το οποίο δεν επιτρέπει στις κάμερες να καταγράφουν όταν στρέφονται σε διαμερίσματα πολυκατοικιών»! Γενικότερα, προσπάθησε να πείσει ότι η κυβέρνηση θα κάνει ...«σωστή χρήση» των χαφιεδοκαμερών «για λόγους ασφαλείας και όχι για τίποτα άλλο»(!).

Ο Θ. Ρουσόπουλος δεν μπόρεσε να απαντήσει στο ερώτημα γιατί οι κάμερες με τις οποίες ήταν «ζωσμένη» η αμερικάνικη πρεσβεία δεν απέτρεψαν την επίθεση με ρουκέτα, αλλά δεν έκρυψε την πρόθεση της κυβέρνησης να μετατρέψει την Αθήνα ...σε Λονδίνο: «Το θέμα είναι να χρησιμοποιείς την τεχνολογία, διότι έχουμε παραδείγματα, όπως αυτό στο Λονδίνο πριν από μερικούς μήνες, όπου πολύ σύντομα συνελήφθησαν κάποιοι που έβαλαν βόμβα στο μετρό»...

Ο εκπρόσωπος υποστήριξε ότι «στο δημόσιο χώρο, όπου δεν παραβιάζεται η ιδιωτική ζωή του Ελληνα πολίτη, θα έπρεπε να επιτρέπεται η καταγραφή από τις κάμερες», επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση περιμένει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για να αναλάβει δράση...

Ο Θ. Ρουσόπουλος επιχείρησε να υποβαθμίσει τις αποστάσεις που κράτησε ο Γ. Σουφλιάς, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει διαφοροποίηση» στις θέσεις που διατύπωσε προχτές ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Δίνοντας το πραγματικό νόημα της δήλωσης του Γ. Σουφλιά, μετά από επικοινωνία, όπως είπε, μαζί του, ανέφερε ότι αυτό που είπε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ήταν πως «όταν υπάρχει τεχνολογία, πρέπει να τη χρησιμοποιήσουμε».

Υπέρ της εγκατάστασης των χαφιεδοκαμερών τάχθηκε και ο υπουργός Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκης με δηλώσεις του, μετά τη συνεργασία που είχε χτες με τον πρωθυπουργό.

ΠΑΣΟΚ
Χαφιεδοκάμερες με... ελεγχόμενη χρήση!

Υπέρ της... «ελεγχόμενης χρήσης» των χαφιεδοκαμερών τάσσεται το ΠΑΣΟΚ, στηρίζοντας ευθέως την κυβέρνηση, η οποία εμφανίζεται αποφασισμένη να γεμίσει την Αθήνα με κάμερες παρακολούθησης.

Χρησιμοποιώντας την ίδια επιχειρηματολογία με τα κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δήλωναν χτες ότι το ζήτημα είναι «ποιος θα διαχειρίζεται το υλικό των καμερών», θεωρώντας δεδομένη τη χρήση τους. «Δεν μπορεί να είναι διλημματική η συζήτηση "ναι ή όχι στις κάμερες". Το ερώτημα πρέπει να είναι ποιος είναι εκείνος που επεξεργάζεται τα στοιχεία που παίρνει η κάμερα», δήλωσε χαρακτηριστικά στο ραδιόφωνο της «ΝΕΤ» ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Χρυσοχοΐδης.

Συγχρόνως ο ίδιος, ενισχύοντας το κλίμα της τρομοϋστερίας, το οποίο καλλιεργούν συστηματικά τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ - φτάνοντας στο σημείο να εξισώνουν το προβοκατόρικο χτύπημα στην αμερικανική πρεσβεία με την «11η Σεπτέμβρη» - και να ζητούν επιτακτικά τη λήψη νέων κατασταλτικών μέτρων, δήλωσε ότι το χτύπημα της προηγούμενη Παρασκευή έγινε: «Από μια νέα γενιά τρομοκρατών, που επιχειρούν να συνεχίσουν το έργο των προκατόχων τους, πιο θεαματικά, πιο τολμηρά, πιο σύγχρονα και κατά τη γνώμη μου πιο επικίνδυνα».

Μάλιστα ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, κάλεσε την κυβέρνηση να «εργαστεί χωρίς πολλά λόγια για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της τρομοκρατίας, το οποίο έχει πλανητική διάσταση»... Οι εκπρόσωποι του δικομματισμού ταγμένοι στο πλευρό των «πρόθυμων συμμάχων» των ΗΠΑ, δε χάνουν την ευκαιρία, αξιοποιώντας τα προβοκατόρικα χτυπήματα, να δίνουν όρκους πίστης για ακόμα πιο ενεργή συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Από την πλευρά του ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Ν. Αθανασάκης, υπενθυμίζοντας το... «αντιτρομοκρατικό έργο» των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε με νόημα στο κρατικό ραδιόφωνο ότι υπήρχαν «αποτελέσματα χωρίς να έχει τεθεί αυτό το θέμα, το πόσες κάμερες θα μπουν ή δε θα μπουν». Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «με τη νομοθεσία μας μπορεί και δημοκρατικά δικαιώματα να προασπίζονται και να προστατεύονται, αλλά και στις περιπτώσεις που έχουμε εγκληματικές ενέργειες να μπορεί να γίνει χρήση των στοιχείων». Βέβαια, ο ίδιος δεν ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ ψήφισε «τρομονόμους» και υπέγραψε συμφωνίες, οι οποίες έβαλαν ευθέως εναντίον των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού.

Στην επιχείρηση επιβολής νέων αντιδραστικών μέτρων συμμετείχε και ο Χρ. Πρωτόπαπας, ο οποίος με χτεσινές του δηλώσεις υποστήριξε ότι «καλό θα ήταν να ζούμε σε μια κοινωνία που δε θα χρειαζόμασταν κάμερες», αλλά -όπως πρόσθεσε- «δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι έτσι. Δυστυχώς αντιμετωπίζουμε πάρα πολλά προβλήματα»...

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Εψαχναν ευκαιρία για τις κάμερες

Για το αν το ΚΚΕ ανησυχεί για το γεγονός ότι κυβερνητικά στελέχη ζητούν την επέκταση του δικτύου των καμερών παρακολούθησης, ρωτήθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μετά τη συνάντησή της με τα προεδρεία των Ομοσπονδιών των υπαλλήλων στα Σώματα Ασφαλείας. Η απάντησή της ήταν:

«Νομίζω ότι η παρακολούθηση μέσω καμερών ήταν ένας στρατηγικός στόχος που έψαχνε κάθε φορά την ευκαιρία για να υλοποιηθεί. Και αυτό είναι πολλά χρόνια. Μήπως οι Ολυμπιακοί αγώνες δεν έγιναν αφορμή για να εγκατασταθούν όλοι αυτοί οι μηχανισμοί και οι κάμερες, που τότε εμείς είχαμε πει, ότι και μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες θα παραμείνουν;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ