ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ 24
Ολοκληρώνουν το διαρκές έγκλημα κατά του περιβάλλοντος

Βουλευτές ΚΚΕ: Το δάσος είναι κοινωνική ιδιοκτησία και λαϊκή περιουσία

Την ολοκλήρωση του διαρκούς εγκλήματος κατά του περιβάλλοντος επιχείρησε χτες η κυβερνητική πλειοψηφία στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος της Βουλής. Εισηγούμενη την αναθεώρηση του άρθρου 24, ως συνέχιση των δασοκτόνων πολιτικών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ανοίγει το δρόμο για την άγρια κερδοσκοπία σε βάρος των δασών από τα καραδοκούντα μεγάλα συμφέροντα.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ που πήραν το λόγο στη συνεδρίαση της επιτροπής δήλωσαν την κατηγορηματική τους αντίθεση στην επιχειρούμενη αναθεώρηση και τόνισαν ότι το δάσος αποτελεί κοινωνική ιδιοκτησία και λαϊκή περιουσία και για αυτό δεν πρέπει για κανένα λόγο να δοθεί βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Αποκαλυπτικός ως προς τις δασοκτόνες προθέσεις της κυβέρνησης ήταν ο εισηγητής της ΝΔ Θ. Μπούρας που ισχυρίστηκε ότι ο τρόπος που σήμερα ερμηνεύεται το άρθρο 24 «το έχει καταντήσει δυσλειτουργικό και εν πολλοίς ανεφάρμοστο», αφού ορισμένες διατάξεις του Συντάγματος «έδωσαν αυτά που είχαν να δώσουν». Χαρακτήρισε την κυβερνητική επίθεση στα δάση και το περιβάλλον ως «διορθωτικές κυρίως παρεμβάσεις τόσο για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων (!) όσο και για τη βιώσιμη ανάπτυξη». Τη στιγμή που εναντίον της κυβερνητικής πρότασης έχουν ξεσηκωθεί έντονες αντιδράσεις ισχυρίστηκε ότι «η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος ήταν, είναι και θα είναι υποχρέωση της πολιτείας, αλλά και χρέος των πολιτών». Κλείνοντας το μάτι στο ΠΑΣΟΚ είπε ότι η αναθεώρηση που η κυβέρνηση Σημίτη έκανε «απέβλεπε στην αντιμετώπιση των αδιεξόδων που είχαν δημιουργηθεί και στην εξυπηρέτηση της δημόσιας ωφέλειας».

Στιγμιότυπο από την προχτεσινή συγκέντρωση έξω από τη Βουλή ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 24
Στιγμιότυπο από την προχτεσινή συγκέντρωση έξω από τη Βουλή ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 24
Ο Θ. Μπούρας για να δικαιολογήσει την πρόταση είπε ότι «εκκρεμούν χιλιάδες αιτήματα Ελλήνων πολιτών για χαρακτηρισμό εκτάσεων», ενώ στη συνέχεια έγινε πιο ξεκάθαρος, λέγοντας ότι «υπάρχουν εκατοντάδες οικοδομικοί συνεταιρισμοί τους οποίους το κράτος κρατάει ομήρους παρά το ότι αγόρασαν εκτάσεις». Οι συνεταιρισμοί αυτοί, είπε, «θέλουν να οικοδομήσουν με πολύ ήπια δόμηση (!)».

Παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε την επιχείρηση αναθεώρησης του άρθρου 24 και προώθησε μια σειρά δασοκτόνες διατάξεις, ο εισηγητής του Σ. Μπένος δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δε θα ψηφίσει την πρόταση της ΝΔ. Ετσι για την αναθεώρησή του στην επόμενη Βουλή θα χρειαστούν 180 ψήφοι αφού το ΠΑΣΟΚ απέσυρε τις προτάσεις για αναθεώρηση του άρθρου 24 (για την προστασία των ζώων και του θαλάσσιου περιβάλλοντος) που είχαν υποβάλει χωριστά βουλευτές του.

Αντίθετος στην αναθεώρηση του άρθρου 24 δήλωσε και ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Φ. Κουβέλης, λέγοντας ότι με την πρόταση της ΝΔ χαλαρώνουν οι δεσμοί προστασίας του περιβάλλοντος και ανοίγουν διάπλατα οι πόρτες για να περάσει η λεηλασία του.

«Οχι» στη δασοκτόνα αναθεώρηση

Τη δασοκτόνα πρόταση της ΝΔ αντέκρουσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ που πήραν το λόγο στην Επιτροπή αναθεώρησης, υπογραμμίζοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει την πρακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Δήλωσαν δε κατηγορηματικά αντίθετοι στην αναθεώρηση του άρθρου 24 και τόνισαν ότι για το ΚΚΕ το δάσος είναι κοινωνική ιδιοκτησία και λαϊκή περιουσία και για κανέναν λόγο δεν πρέπει να δοθεί βορά στα διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Οι πολιτικές που εφαρμόζονται για το περιβάλλον επί χρόνια αποτελούν ένα διαρκές έγκλημα που ολοκληρώνεται σε μεγάλο βαθμό με την πρόταση της ΝΔ για το άρθρο 24 και από αυτήν την πολιτική κάποιοι κερδίζουν και κάποιοι χάνουν.

Με την εκτίμηση αυτή, ο εισηγητής του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκος ξεκαθάρισε την απόλυτη αντίθεση του Κόμματος στην πρόταση για τη δασοκτόνα αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος. Κατήγγειλε ότι υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον από μεγάλους επιχειρηματίες του τουρισμού, της κατασκευής βιομηχανικών πάρκων και άλλων δραστηριοτήτων να εισχωρήσουν ακόμα περισσότερο στον τομέα των δασών και είπε ότι με τις προτάσεις που ανακοινώνονται γενικεύεται η ιδιωτικοποίηση των δασών και των δασικών εκτάσεων. Ο βουλευτής είπε ότι έχουμε ακόμα μικρότερους περιορισμούς της προστασίας και της σωστής διαχείρισης των δασικών εκτάσεων και τελικά θα έχουμε ενίσχυση του επιχειρηματία σε βάρος του περιβάλλοντος.

Αντικρούοντας τους ισχυρισμούς των εκπροσώπων του δικομματισμού ότι η ΕΕ υπενθύμισε σχετική απόφαση των αρμόδιων οργάνων της το 1993 με την οποία καλούσε τα κράτη - μέλη να προσαρμοστούν ακόμα περισσότερο στους κανόνες της αγοράς σε σχέση με τα δάση.

Κοντά σε αυτά, είπε, υπάρχει και η διαχρονική πρακτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για το πώς αντιμετώπισαν τα αυθαίρετα, τις αναδασώσεις, τους αποχαρακτηρισμούς και την απουσία Κτηματολογίου και Δασολογίου.

Υπενθύμισε την προηγούμενη αναθεώρηση του άρθρου 24 που έγινε με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ, με την οποία καταργήθηκε το δικαίωμα προστασίας και διαχείρισης των δασών αποκλειστικά από το κράτος και δόθηκε η διαχείρισή τους ακόμα και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις. Επίσης, έγινε αλλαγή του προορισμού για τα ιδιωτικά δάση και τις ιδιωτικές εκτάσεις και η διάκριση που έγινε ανάμεσα στο δάσος και τη δασική έκταση ήταν βλαπτική.

Σήμερα, είπε, έρχεται η κυβέρνηση της ΝΔ να σαρώσει το άρθρο 24 με διατάξεις ανατρεπτικές της ισχύουσας νομοθεσίας με αποτέλεσμα να προχωρήσουν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα ιδιαίτερα του τουρισμού, αλλά και άλλοι ενδιαφερόμενοι σε μεγαλύτερη εκμετάλλευση των δασών. Με τις δασοκτόνες αλλαγές, τόνισε, και η ιδιοκτησία του δημοσίου θα περιοριστεί και θα γίνει μεγαλύτερη εκμετάλλευση του δάσους από τους επιχειρηματίες και θα γίνει μεγαλύτερη η καταστροφή του περιβάλλοντος. Ο Αντ. Σκυλλάκος είπε ότι εάν υιοθετηθεί η πρόταση της ΝΔ να αποτελέσουν αφετηρία για το ποιες ήταν δασικές εκτάσεις οι αεροφωτογραφίες μέχρι το 1975 τότε εκατομμύρια στρέμματα δε θα έχουν καμία πλέον προστασία και το σοβαρότερο θα νομιμοποιηθούν οι καταπατήσεις δασικών εκτάσεων που έγιναν. Ετσι, κατήγγειλε, όλα τα συμβόλαια που έχουν γίνει και εμπεριέχουν καταπάτηση θα νομιμοποιηθούν και μιλάμε, τόνισε, για εκατομμύρια στρέμματα. Επίσης, είπε, με την πρόταση οι δασικές εκτάσεις θα πάψουν να έχουν την προστασία του δάσους και με την αντιπαράθεση «της αειφορίας στη βιώσιμη ανάπτυξη» θα έχουμε ανάπτυξη με τσιμέντα, εκμετάλλευση σε βάρος των μελλοντικών γενιών και σε βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος.

Σχετικά με την αναθεώρηση του άρθρου 117 κατήγγειλε ότι καταργείται η υποχρεωτική αναδάσωση και θα μπορούν να γίνονται απαλλοτριώσεις για συμφέροντα ιδιωτών, στους οποίους θα δίνονται σαν εκμετάλλευση ή μακροχρόνια μίσθωση ή με τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα εκτάσεις που θα πάψουν να έχουν δασική μορφή.

Ο Α. Τζέκης στην τοποθέτησή του χαρακτήρισε δασοκτόνα την πρόταση της ΝΔ και είπε ότι όλες οι κυβερνήσεις από το 1974 και μετά δεν προχώρησαν τα απαραίτητα για τη στήριξη του δάσους μέτρα όπως το Δασολόγιο, οι δασικοί χάρτες, το Κτηματολόγιο και ο χωροταξικός σχεδιασμός. Αντίθετα, υπενθύμισε, το 1979 η ΝΔ επιχείρησε να θέσει εκτός προστασίας του άρθρου 24 του Συντάγματος 25 εκατομμύρια στρέμματα δασικής έκτασης, ενέργεια που κρίθηκε αντισυνταγματική. Το 1987, συνέχισε, ήταν η σειρά του ΠΑΣΟΚ να επιχειρήσει τον αποχαρακτηρισμό δεκάδων εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικής έκτασης, ενώ οι αντιδράσεις που υπήρξαν στην αναθεώρηση του 2001 δεν επέτρεψαν να προχωρήσουν περισσότερο τα τότε δασοκτόνα σχέδια. Οι προσπάθειες, είπε, συνεχίστηκαν με νόμο του 2003 - που καταψήφισε τότε η ΝΔ αλλά τον διατηρεί σήμερα - για αποχαρακτηρισμό 30 - 35 εκατομμύρια στρέμματα δασικής έκτασης.

Από τα παραπάνω, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, βγαίνουν χρήσιμα συμπεράσματα για τις πολιτικές των κυβερνήσεων και τη διαχρονική εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων που βλέπουν το δάσος ως εμπόρευμα που θα αποφέρει μεγάλα κέρδη. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε, κινείται και η πρόταση της ΝΔ, η οποία επιχειρεί να βγάλει από τη μέση το εμπόδιο του άρθρου 24 και την αντίσταση του Συμβουλίου της Επικρατείας μέσω της προώθησης του Συνταγματικού Δικαστηρίου που θα ελέγχεται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Για το ΚΚΕ, κατέληξε τα δάση είναι κοινωνική ιδιοκτησία και λαϊκή περιουσία και για κανέναν απολύτως λόγο δεν πρέπει να δοθούν για αξιοποίηση και κερδοσκοπία στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
«Βάφτισε» το κρέας ψάρι...

«Προστατεύει τα δάση» το δασοκτόνο άρθρο 24, ισχυρίζεται ο Θ. Ρουσόπουλος

«Φιλική» προς τα δάση επιχειρεί να εμφανίσει η κυβέρνηση την αναθεώρηση του άρθρου 24, εξαπολύοντας ταυτόχρονα επίθεση σε όσους αντιδρούν.

Επιχειρώντας να περιορίσει το πολιτικό κόστος, αλλά και να ενεργοποιήσει τις «κοινωνικές συμμαχίες» της ενόψει της διάπραξης του προσχεδιασμένου εγκλήματος για την καταστροφή των δασών και των δασικών εκτάσεων, η κυβέρνηση κινητοποιείται προσπαθώντας να πείσει ότι η αναθεώρηση του άρθρου 24 είναι όχι μόνο η μοναδική «ρεαλιστική» λύση, αλλά και αυτή που «προστατεύει» τα εναπομείναντα δάση, παραιτούμενη από κάθε ιδέα να διεκδικήσει δασικές εκτάσεις που έχουν καταπατηθεί ακόμα και μετά το 1975. «Ας αντιληφθούμε - και αυτό προτείνουμε με την αναθεώρηση του άρθρου 24 - ότι χρησιμοποιώντας τις αεροφωτογραφίες του '75 μπορούμε να προστατεύσουμε τα εναπομείναντα δάση», υποστήριξε προκλητικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατηγορώντας ταυτόχρονα όσους αντιδρούν στο συνταγματικό τερατούργημα για «υποκρισία», «δημιουργία εντυπώσεων» και «εκτός πραγματικότητας».

Ο Θ. Ρουσόπουλος επιχείρησε να πείσει ότι με την αναθεώρηση του άρθρου 24 δίνεται λύση σε ένα πρόβλημα που υπάρχει επί δεκαετίες, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τη νομιμοποίηση των καταπατημένων δασών και δασικών εκτάσεων. Θέλοντας να δώσει «φιλολαϊκή» διάσταση στη δασοκτόνο διάταξη κατέφυγε στο παράδειγμα αγροτικών εκτάσεων στη Θεσσαλία: «Δεν είναι δυνατόν να πιστεύουμε ότι μια καθαρά αγροτική έκταση στη Θεσσαλία, η οποία καλλιεργείται επί 40-60 χρόνια, είναι δάσος, επειδή ήταν δάσος σύμφωνα με τις αεροφωτογραφίες του '45», εξοργίστηκε δήθεν ο εκπρόσωπος...

Στις προθέσεις της κυβέρνησης, όπως άφησε σαφώς να διαφανεί ο Θ. Ρουσόπουλος, είναι η νομιμοποίηση των καταπατημένων δασών και μετά το 1975. Απαντώντας σε ερώτηση αν με βάση τις αεροφωτογραφίες του '75 η κυβέρνηση θα διεκδικήσει καταπατημένες εκτάσεις ή θα προχωρήσει σε κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, απάντησε με νόημα: «Οι αεροφωτογραφίες του '75 θα χρησιμοποιηθούν για το ποιες είναι δασικές και ποιες δεν είναι δασικές εκτάσεις»...

«Οχι στην εμπορευματοποίηση της γης»

Το πανό αυτό, στην καρδιά του δάσους, γράφει: «Προσεχώς μεζονέτες - τηλ. 69...»! Με τη νέα αναθεώρηση, το εμπόριο γης θα έχει πλέον την κρατική σφραγίδα και εκατομμύρια στρέμματα θα κινδυνεύουν με τσιμεντοποίηση...
Το πανό αυτό, στην καρδιά του δάσους, γράφει: «Προσεχώς μεζονέτες - τηλ. 69...»! Με τη νέα αναθεώρηση, το εμπόριο γης θα έχει πλέον την κρατική σφραγίδα και εκατομμύρια στρέμματα θα κινδυνεύουν με τσιμεντοποίηση...
Το σύνθημα «Οχι στην εμπορευματοποίηση της γης», με το οποίο η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», το ΠΑΜΕ, η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», παρατάξεις, κινήσεις και άλλοι μαζικοί φορείς κάλεσαν τους εργαζόμενους και τη νεολαία να αντισταθούν στη νέα αναθεώρηση του άρθρου 24, δεν είναι ένα «κούφιο» κάλεσμα - όπως ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, επιχειρεί να πείσει - αλλά μια ανάγκη με στόχο να εμποδιστεί η παραπέρα εμπορευματοποίηση της δημόσιας γης.

Οι δυναμικές κινητοποιήσεις, που πραγματοποιήθηκαν προχτές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όρθωσαν ένα πρώτο μέτωπο αντίστασης. Είπαν «όχι» στην παράδοση των δασών και της γης, συνολικά, στο κεφάλαιο. Αποκάλυψαν πως η νέα αυτή αναθεώρηση είναι συνέχεια της αντίστοιχης αναθεώρησης του 2001, που πραγματοποίησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ανέδειξαν ότι τελικός στόχος των κυβερνητικών προθέσεων - είτε πρόκειται γι' αυτήν της ΝΔ, είτε για του ΠΑΣΟΚ - δεν είναι άλλος από την καταλήστευση της δημόσιας περιουσίας.

Χτες, συζητήθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η αναθεώρηση του άρθρου 24. Οι κυβερνητικές προτάσεις αναμένεται, σύμφωνα με τους δασολόγους, να οδηγήσουν στην αλλαγή χρήσης 50 εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικής έκτασης. Η καταστροφική αυτή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ, έχει σαν στόχο τη μετατροπή του περιβάλλοντος, συνολικά της γης, σε εμπόρευμα, ώστε τελικά να αποτελέσει αντικείμενο στυγνής κερδοσκοπίας στο πλαίσιο της καπιταλιστικής αγοράς.

Αλλωστε, καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ακόμη και πριν τις αναθεωρήσεις, όχι μόνον αρνήθηκαν να υλοποιήσουν τις βασικές προβλέψεις του άρθρου 24 του Συντάγματος του 1975, αλλά πολλές φορές επιχείρησαν να το παρακάμψουν. Χαρακτηριστικές τέτοιες περιπτώσεις είναι οι νόμοι 998/1979 (ΝΔ) και 1734/87 (ΠΑΣΟΚ).

Ο «Ρ» παρουσιάζει στοιχεία τόσο από την αναθεώρηση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το 2001, όσο και από την πρόταση αναθεώρησης της ΝΔ, που χτες ξεκίνησε να συζητείται.

Η πρόταση αναθεώρησης της ΝΔ

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει το δρόμο που άνοιξε η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ. Ετσι, με τη νέα αναθεώρηση του άρθρου 24, σε συνδυασμό με το άρθρο 117 του Συντάγματος, γενικεύεται ο αποχαρακτηρισμός δασών και δασικών εκτάσεων και επιταχύνεται η ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της δημόσιας δασικής περιουσίας. Αναλυτικά:

  • Η συνταγματική προστασία των δασικών εκτάσεων να πάψει να μετράει από το 1945, έτος της πρώτης αεροφωτογράφησης, αλλά από την 11η του Ιούνη 1975. Με τον τρόπο αυτό οι δασολόγοι υπολογίζουν ότι θα αλλάξουν χρήση 40-50 εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων.
  • Καταργείται το τεκμήριο υπέρ του δημοσίου. Μόνο από αυτήν την πρόβλεψη αναμένεται να αλλάξουν ιδιοκτησία και να νομιμοποιηθούν αλλαγές χρήσεων σε τουλάχιστον 15 εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων.
  • Η χρήση των δασικών εκτάσεων θα συνδέεται με τα οικιστικά προγράμματα των επιχειρηματιών, το εθνικό χωροταξικό σχέδιο, αλλά και τα ειδικά χωροταξικά σχέδια (αφορούν στη βιομηχανία, στον τουρισμό, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως τα αιολικά πάρκα κλπ.), που θα εκπονηθούν εκ των υστέρων.
  • Δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που καταστρέφονται από πυρκαγιά ή αποψιλώνονται με άλλον τρόπο παύουν να κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες και θα μπορούν να αλλάζουν χρήση.
  • Δάση ή δασικές εκτάσεις που ανήκουν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου θα επιτρέπεται να απαλλοτριώνονται πλέον όχι μόνο υπέρ του δημοσίου, αλλά και υπέρ των ιδιωτών για δραστηριότητες δήθεν «δημοσίου συμφέροντος».
Η αναθεώρηση του ΠΑΣΟΚ

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το 2001, προχώρησε στην αρχική αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος. Με τη συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 24, που προώθησε το ΠΑΣΟΚ, δόθηκε το δικαίωμα στο κεφάλαιο να παρεμβαίνει στα δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις, κατοχυρώθηκε συνταγματικά η ιδιωτικοποίηση των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα:

  • Αλλαξε προς το χειρότερο ο ορισμός του δάσους και των δασικών εκτάσεων.
  • Δόθηκε το δικαίωμα να νομιμοποιηθούν όλοι οι οικισμοί και οι εκτός σχεδίου παράνομες οικοδομήσεις, παρέχεται το δικαίωμα στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς να χτίσουν ή να νομιμοποιήσουν όσα έχουν χτίσει μέσα σε δάση ή δασικές εκτάσεις.
  • Επιπλέον, με το νόμο 3208/2003 (που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζει η ΝΔ), ο οποίος συντάχτηκε κατ' επιταγήν της συνταγματικής αυτής αναθεώρησης του άρθρου 24, οδηγούνται, όπως υπολογίζουν οι δασολόγοι, σε αποχαρακτηρισμό 40-50 εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ