ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πανάκριβο το εμβόλιο κατά του καρκίνου

Το εμβόλιο που παρέχει προστασία από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες, παρουσίασε χτες στην Αθήνα ομάδα επιστημόνων σε συνέντευξη Τύπου.

Το νέο εμβόλιο λέγεται «Gardasil» και βρίσκεται στα φαρμακεία από τις 11/1/2007. Δρα προστατευτικά κατά των τεσσάρων τύπων του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV 6, 11, 16 και 18. Οι τέσσερις αυτοί τύποι συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων περίπου 120 τύπων του ιού και ευθύνονται για το 75% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Το «Gardasil» είναι το μοναδικό τετραδύναμο εμβόλιο που κυκλοφορεί, θα χορηγείται σε τρεις δόσεις και θα μπορούν να το λαμβάνουν όλες οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, ενώ η έναρξη του εμβολιασμού θα πρέπει να γίνεται σε κορίτσια 9-13 ετών.

Το «Gardasil στοιχίζει» 555 ευρώ - 185 ευρώ για κάθε δόση - και δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Αν δηλαδή συνταγογραφηθεί σαν κοινό φάρμακο ο ασφαλισμένος θα καταβάλει συμμετοχή 25%, δηλαδή 138,75 ευρώ. Για να καλυφθεί εξ ολοκλήρου το κόστος από τα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει να μπει στο πρόγραμμα εμβολιασμών από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Αναφερόμενος σε αυτό το θέμα από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, είπε ότι «πρώτη η Ελλάδα έθεσε αυτό το θέμα στα ευρωπαϊκά όργανα» και ότι η «Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επιλαμβάνεται, ώστε σύντομα να έχουμε και την αντίστοιχη επιστημονική εισήγηση για τα επόμενα μέτρα».

ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ «ΣΑΜΙΝΑ»
Προκαλούν!

Με μια κατάθεση - πρόκληση απέναντι στη μνήμη των 81 νεκρών και των συγγενών τους, χθες στη δίκη για το ναυάγιο του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», ο πρώην διευθυντής του Κλάδου Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων (ΚΕΕΠ) του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Δαμιανός Δουμάνης, επιχείρησε να ρίξει την ευθύνη στους πνιγμένους, στους ναυαγούς και στο πλήρωμα.

Αναφερόμενος στο κυκλικό ταξίδι που είχε κάνει το καράβι στις 18/7/2000, χωρίς να έχει πιστοποιητικό ασφαλείας, ο τότε κλαδάρχης του ΚΕΕΠ ισχυρίστηκε πως δεν μπορούσαν να εκδώσουν πιστοποιητικά εκείνο το βράδυ, ενώ είπε πως αρκούσε και το παλιό πιστοποιητικό που είχε το πλοίο σαν «ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΒΕΡΓΙΝΑ»! Και συμπλήρωσε, αφήνοντας τους πάντες άφωνους: «Ακόμα και τώρα τα πλοία φεύγουν με αυτό τον τρόπο με ένα απλό σήμα από την επιθεώρηση!» Στη συνέχεια, είπε ότι το «ΣΑΜΙΝΑ» ήταν «αξιόπλοο», ενώ αναφερόμενος στο χρόνο βύθισης του πλοίου διερωτήθηκε μήπως τα ρήγματα είναι μεγαλύτερα και περισσότερα...

Ενταση δημιουργήθηκε, όταν ο Δ. Δουμάνης επανέλαβε το επιχείρημα που χρησιμοποίησαν οι εφοπλιστές από την ημέρα του ναυαγίου, δηλαδή ότι για τις ελλείψεις των σωσιβίων σε λαμπάκια και σφυρίχτρες ευθύνονται οι επιβάτες του πλοίου, που τα κλέβουν! Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση των δικηγόρων των θυμάτων.

ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ ΦΑΛΗΡΟΥ
Υπογράφηκε το μεγάλο ξεπούλημα

Στις 12 Γενάρη με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά και του δημάρχου Καλλιθέας Κ. Ασκούνη, που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ και εξελέγη με τη στήριξη του ΛΑΟΣ, προσφέρεται ως «μποναμάς» η έκταση των 230 στρεμμάτων του πρώην Ιπποδρόμου Φαλήρου στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, μέσω του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Με αυτό το ιδιότυπο «πρασινογάλαζο» παζάρι χαρίζεται στο ιδιωτικό κεφάλαιο δημόσια γη και μαζί εκχωρείται η δυνατότητα στο κεφάλαιο να παρέμβει ακόμη πιο δυναμικά στον πολιτισμό μας, αφού θα δημιουργήσει εκεί Εθνική Βιβλιοθήκη, Εθνική Λυρική Σκηνή και Πολιτιστικό Εκπαιδευτικό Πάρκο.

Ο Δήμος Καλλιθέας για τις... υπηρεσίες του θα πάρει αντάλλαγμα ένα μέρος της τσιμεντοποίησης του χώρου. Συγκεκριμένα, το δημόσιο θα του παραχωρήσει 28 στρέμματα όπου θα κατασκευαστεί γήπεδο ποδοσφαίρου, ανοιχτό κολυμβητήριο διαστάσεων 1.250 τ.μ, δημοτικό αναψυκτήριο και βοηθητικοί χώροι των παραπάνω εγκαταστάσεων επιφάνειας 400 τ.μ. και Παιδότοπος. Επίσης, θα του παραχωρηθούν ένα ακόμα γήπεδο ποδοσφαίρου και κτίριο εμβαδού 1.500 τ.μ.

«Η λεγόμενη ευεργεσία του ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος" αποτελεί δωρεά με ξένα κόλλυβα, με νεκροθάφτη την κυβέρνηση της ΝΔ και εξαπτέρυγα τη διοίκηση του Δήμου Καλλιθέας, δήλωσε στο "Ρ" ο Β. Δημόπουλος επικεφαλής της "Δημοκρατικής Δημοτικής Ενότητας Καλλιθέας". Αυτό που ενταφιάζεται είναι το σώμα του πολιτισμού. Η διοίκηση του δήμου και προσωπικά ο δήμαρχος Κ. Ασκούνης, αφού άφησαν να χτιστούν εκατοντάδες χιλιάδες κυβικά "Ολυμπιακού μπετόν" στην παραλία των Τζιτζιφιών, αφού στη συνέχεια άφησαν ανενόχλητα να ξεπουληθούν όλα τα ολυμπιακά έργα και εγκαταστάσεις της παραλίας Τζιτζιφιών στο κεφάλαιο, τώρα εμφανίζουν ως έπαθλα λίγα τετραγωνικά μέτρα που πήρε απ' την κυβέρνηση. Εμφανίζει ως έπαθλα, των δήθεν αγώνων τους, λίγα μέτρα γης και κτισμάτων στην παραλία».

Η πίτα της ΟΓΕ

Συνεστίαση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της οργανώνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας την Κυριακή, 21 Γενάρη, στις 12.30μ.μ., στο κέντρο MOSTROU (Λυσίου και Μνησικλέους 22, Πλάκα). Τραγουδούν οι: Αθηναϊκή Κομπανία - Κατερίνα Κόρου - Στάθης Αγγελόπουλος. Τηλέφωνα για πληροφορίες: 210.36.29.460 και 210.36.18.951.

«Να εφαρμοστούν οι αποφάσεις»

Την απόφαση του Πολιτιστικού Συλλόγου Κέντρου Αμπελοκήπων να προσφύγει στην Τριμελή Επιτροπή του Συμβουλίου της Επικρατείας, ανακοίνωσαν χτες μέλη του σε συνέντευξη Τύπου. Ο λόγος, όπως είπαν, είναι ότι αν και υπάρχουν τέσσερις αποφάσεις του ΣτΕ, για το Θων, τα Προσφυγικά και το πολυσινεμά της Βασ. Σοφίας, οι αρμόδιες αρχές (κυβέρνηση - δήμος Αθήνας) δεν τις εφάρμοσαν.

Ειδικότερα για το Θων, σημείωσαν ότι το κτίριο του μεγαλοεργολάβου Βωβού είναι χωρίς άδεια, αφού το ΣτΕ το έκρινε παράνομο. Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν και για τα Κουντουριώτικα. Η «ανάπλαση», είπαν, που εξήγγειλε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, είναι ψευδεπίγραφη. Ο εκπρόσωπος της «Συμπαράταξης», Σωκρ. Λομβάρδος, επισήμανε ότι η μη εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ δείχνει την πολιτική βούληση να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα.

Προσφυγές στο ΣτΕ κατέθεσαν η ΚΕΔΚΕ και ο Δήμος Κοζάνης, με τις οποίες ζητούν την ακύρωση της υπουργικής απόφασης που μονιμοποιεί 7.824 καθαρίστριες και καθαριστές σε σχολεία ολόκληρης της επικράτειας, όσον αφορά το σκέλος που επιβαρύνει τους δήμους και τις κοινότητες να καταβάλλουν τις αποδοχές στις καθαρίστριες. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Αύγουστο, σε εφαρμογή του «διατάγματος Παυλόπουλου» (164/2004), με υπουργική απόφαση είχαν συσταθεί για τα σχολεία οργανικές θέσεις καθαριστριών και καθαριστών. Από το σύνολο των 7.824 θέσεων οι 5.542 ήταν πλήρους απασχόλησης και οι 2.282 μερικής απασχόλησης, σύμφωνα με απόφαση της υπουργού Παιδείας.

Υπόμνημα, με το οποίο σημειώνεται ότι και ο νέος μεταναστευτικός νόμος διατηρεί τους μετανάστες «ως φθηνό εργατικό δυναμικό χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα», κατέθεσε χθες στην πρόεδρο και τα κόμματα της Βουλής, αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Μεταναστευτικών Κοινοτήτων και Συλλόγων. Από την πλευρά του ΚΚΕ, υπογραμμίστηκε η πλήρης στήριξη στα αιτήματα των μεταναστών, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα εξέφρασαν την άποψη ότι θα τα μελετήσουν...

ΔΙΚΗ «17 Ν»
Αρνηση Ξηρού να συμμετάσχει στη διαδικασία

Επεισοδιακή ήταν η χτεσινή συνεδρίαση του δικαστηρίου που εκδικάζει την υπόθεση της «17 Ν». Ο κατηγορούμενος Χριστόδουλος Ξηρός προσήχθη βιαίως για να του υποβληθούν ερωτήσεις στις οποίες δεν αρνήθηκε να απαντήσει. Αρνήθηκε, όμως, να συμμετάσχει στη διαδικασία, ισχυριζόμενος πως το Εφετείο έχει παραβιάσει τη δικονομία. Στην αρχή της συνεδρίας, ο κατηγορούμενος ανέβηκε στην αίθουσα, συνοδευόμενος από υπαλλήλους της φυλακής. Ορθιος στις θέσεις των κατηγορουμένων άρχισε να μιλά, υποστηρίζοντας ότι το δικαστήριο του αφαίρεσε το λόγο όταν ήθελε να αποδείξει ότι η προανακριτική του απολογία ήταν κατασκευασμένη. Απηύθυνε βαρείς χαρακτηρισμούς προς δικαστές και εισαγγελείς και αποχώρησε.

Στη συνέχεια, δυο αστυνομικοί τον επανέφεραν «σηκωτό» στην αίθουσα. Ο κατηγορούμενος έμεινε ξαπλωμένος στο πάτωμα, στο σημείο όπου τον είχαν αφήσει οι αστυνομικοί. Στη συνέχεια, κάθισε στη βάση του βήματος από το οποίο καταθέτουν οι μάρτυρες με την πλάτη γυρισμένη στο δικαστήριο. Υποβλήθηκαν ορισμένες ερωτήσεις και ο πρόεδρος του Εφετείου του είπε να αποχωρήσει.

Εκδόθηκε το ΠΔ

Εκδόθηκε χθες το ΠΔ για τον τρόπο εκλογής των συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο προκάλεσε την έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα σε αιρετούς του ΠΑΣΟΚ, από τη μια πλευρά, και αυτούς της ΝΔ και του υπουργείου Εσωτερικών από την άλλη, καθώς κύριο μέλημα αμφοτέρων των δυνάμεων είναι η κατάκτηση της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ.

Σύμφωνα με το ΠΔ, οι παρατάξεις της πλειοψηφίας εκπροσωπούνται στις ΤΕΔΚ με ποσοστό από 60 έως 66,6%, ποσοστό που προσδιορίζεται από τον αριθμό των μελών του δημοτικού συμβουλίου. Θυμίζουμε ότι η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε πως για τα 17μελή δημοτικά συμβούλια και πάνω, η αναλογία εκπροσώπησης επιτυχόντων και μειοψηφούντων συνδυασμών θα έπρεπε να είναι το 60-40%. Το νέο ΠΔ αυξάνει τον αριθμό των εκλεκτόρων από 4.896 που είναι σήμερα σε 9.043.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ