ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Καθολικό το αίτημα για απεργία

Η αντιλαϊκή πολιτική που συνδιαμορφώνουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ειδικά στον κλάδο των ναυτεργατών και επιβάλλεται με ιδιαίτερη σφοδρότητα, με αποτέλεσμα τη συνεχή όξυνση και διόγκωση των προβλημάτων, οι έντονες πιέσεις των ίδιων των ναυτεργατών και των ταξικών δυνάμεων που εκπροσωπούνται από τις ναυτεργατικές Ενώσεις ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ανάγκασαν χτες την Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), στη διάρκεια συνεδρίασής της, να πάρει απόφαση για απεργιακές κινητοποιήσεις. Οι ημερομηνίες θα καθοριστούν τις επόμενες μέρες, ενώ αύριο αναμένεται νέα συνεδρίαση όπου θα διαμορφωθεί το διεκδικητικό πλαίσιο και θα αποσταλούν τα εξώδικα προς τις εφοπλιστικές Ενώσεις.

Η απόφαση αυτή επιβλήθηκε κάτω και από τις τελευταίες εξελίξεις που έχουν προκαλέσει το σύνολο των ναυτεργατών, όπως είναι ο παραπέρα διωγμός των ναυτεργατών από τα ποντοπόρα πλοία και η απαλλαγή των εφοπλιστών αυτής της κατηγορίας πλοίων από τις ασφαλιστικές τους εισφορές προς το ΝΑΤ, προνόμιο που δίνει ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα στο Ταμείο και συνολικά στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των ναυτεργατών. Από τις 22 Δεκέμβρη έως τις 29 έχουν εκδοθεί 5 υπουργικές αποφάσεις με βάση το νόμο 2687/53 των εγκριτικών πράξεων που μειώνουν τον αριθμό των Ελλήνων ναυτεργατών από τα ποντοπόρα καράβια, για να τους αντικαταστήσουν με χαμηλόμισθους ναυτεργάτες, χωρίς συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα. Ενώ με νέες παραγράφους ετοιμάζουν το έδαφος για την απαλλαγή των εφοπλιστών από τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ετοιμάζονται και νέες παρόμοιες υπουργικές αποφάσεις.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Επιχειρηματική δράση με φιλανθρωπικό προσωπείο

Το ΚΚΕ καταψήφισε επί της αρχής το σχέδιο νόμου που από άλλη πόρτα προωθεί την εμπορευματοποίηση της Υγείας

Με απεργία απαντούν οι νοσοκομειακοί γιατροί στα κυβερνητικά σχέδια, απαιτώντας μαζικές προσλήψεις (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Με απεργία απαντούν οι νοσοκομειακοί γιατροί στα κυβερνητικά σχέδια, απαιτώντας μαζικές προσλήψεις (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Μόνο με την ψήφο των κυβερνητικών βουλευτών ψηφίστηκε χτες επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που προωθεί παραπέρα την ιδιωτικοποίηση τομέων της Υγείας από «το παράθυρο» των δωρεών και των εταιρειών που υποτίθεται ότι ενισχύουν το δημόσιο σύστημα υγείας, φυσικά με το αζημίωτο.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης παρατήρησε στην παρέμβασή του ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα παίρνει μία διαφορετική μορφή. Μπαίνουν και δωρεές στη μέση, μη κυβερνητικές οργανώσεις, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα όπως λέγονται, και ιδιώτες στην ανάθεση έργων». Περιγράφοντας όσα προωθούνται, τόνισε πως «δημιουργείται ένα νέο καθεστώς για την αξιοποίηση των δωρεών που κινείται στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων», ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα «με νόμο, να ψηφίζουμε ότι μπορούν να γίνουν κτιριακές εγκαταστάσεις και άλλα πράγματα έξω από τις διαδικασίες του δημοσίου, του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Είναι περισσότερο ανατριχιαστικό και γίνεται και λίγο ύποπτο».

Αρνητική η διεθνής εμπειρία

Ο Π. Κοσιώνης θύμισε ότι «διεθνώς προωθείται η φιλανθρωπία των διάφορων μη κυβερνητικών οργανώσεων, προσώπων με τεράστια οικονομικά κέρδη, με ύποπτο τρόπο τις περισσότερες φορές. Παραδείγματος χάριν το 2006 είχαμε ρεκόρ φιλανθρωπίας, με περίπου 14 δωρεές - δε μιλάω για την Ελλάδα - άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Ενας από αυτούς είναι ο Μπιλ Γκέιτς, ο Γουόρεν που δημιουργούν ιδρύματα τα οποία παρέχουν περίθαλψη στον αμερικάνικο λαό», όμως «δεν κάνουν φιλανθρωπία δίνοντας δωρεάν περίθαλψη, αλλά οι ασθενείς πηγαίνουν και πληρώνουν πάρα πολύ ακριβά μάλιστα».

Ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος υπεραμύνθηκε των «δωρητών», λέγοντας πως «προχωράμε στην κύρωση με νόμο συμβάσεων του ελληνικού δημοσίου με δωρητές οι οποίοι συμβάλλουν καθοριστικά, αποφασιστικά και καίρια στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας». Οσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, η βουλευτής του Αικατερίνη Περλεπέ κατηγόρησε τη ΝΔ για «φωτογραφικές ρυθμίσεις» και «βόλεμα ημετέρων».

Στο ίδιο νομοσχέδιο κατατέθηκε και η τροπολογία με την οποία δίνεται εξάμηνη αναβολή - με τη δυνατότητα παράτασης ενός ακόμα εξαμήνου - στην εφαρμογή του ΠΔ 76/2005, με το οποίο ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο η σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις εφημερίες των γιατρών.

Πανελλαδική απεργία των γιατρών

Απ' τη Δευτέρα απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά, ενώ σήμερα και αύριο θα απεργήσουν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, απαιτώντας ανάμεσα σε άλλα μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Σήμερα γίνεται και η Γενική Συνέλευση της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) στο νοσοκομείο «Σωτηρία», ώρα 11 π.μ.

Η ΕΙΝΑΠ ανακοίνωσε ότι αυξάνει το προσωπικό ασφαλείας στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου για την αντιμετώπιση των αυξημένων περιστατικών λόγω των ιώσεων και καλεί την κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι θα πληρώσει το επιπλέον εφημεριακό έργο, αυξάνοντας το ήδη ελλειμματικό κονδύλι. «Κύρια αιτία αυτού του φαινομένου είναι η απουσία στα αστικά κέντρα οργανωμένης δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας που θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση» καταγγέλλει η ΕΙΝΑΠ.

«ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ»
Κλιμάκωση ενάντια στις απολύσεις

Τρίωρη στάση εργασίας χτες και συμβολικός αποκλεισμός της Μεσογείων

Την απόφαση να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις με αίτημα την επαναπρόσληψη των εννέα απολυμένων πήραν οι εργαζόμενοι στο «Ερρίκος Ντυνάν», καθώς η διοίκηση του νοσοκομείου εμμένει στην απόφασή της να μην τους προσλάβει. Χτες προχώρησαν σε στάση εργασίας (11 πμ - 2 μμ) και συγκέντρωση, στην οποία πήραν μέρος και οι απολυμένες εργάτριες, ενώ εκπρόσωποι άλλων φορέων και του ΠΑΜΕ Υγείας-Πρόνοιας εξέφρασαν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους. Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι, φωνάζοντας τα συνθήματα «Η τρομοκρατία δε θα περάσει» και «Πάρτε πίσω τις απολύσεις», έκλεισαν για λίγη ώρα την οδό Μεσογείων.

Αντιπροσωπεία του σωματείου των εργαζομένων και εκπροσώπων άλλων συνδικαλιστικών φορέων είχαν και χτες συνάντηση με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του «Ερρίκος Ντυνάν» Ανδρέα Μαρτίνη, ο οποίος επέμενε να μην ανακαλέσει τις απολύσεις, ενώ πρόσθεσε ότι δε θα κάνει άλλες απολύσεις την επόμενη βδομάδα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες απολύσεις μετά την παρέλευση του παραπάνω χρονικού ορίου. Τη Δευτέρα το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν τη Γενική τους Συνέλευση.

Το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών και Γηροκομείων με ανακοίνωσή του καταγγέλλει τις απολύσεις και ζητά την επαναπρόσληψη των απολυμένων, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα: «Κύριο καθήκον όλων μας αυτή τη στιγμή είναι η ταξική ενότητα και η αλληλεγγύη στην υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλιά. Η πάλη μας για σταθερή και μόνιμη δουλιά με πλήρη δικαιώματα και με μισθούς που ν' ανταποκρίνονται στις καθημερινές σύγχρονες ανάγκες, με ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς και με παροχή υγειονομικών υπηρεσιών σύμφωνα με τις ανάγκες, πρέπει να ενταχθεί στην πάλη για τη διεκδίκηση ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης».

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Εκδικητικές μεταθέσεις

Τις διώξεις δύο συνδικαλιστών από τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Χαρ. Κόκκινο, καταγγέλλει με απόφασή της η γενική συνέλευση του Συλλόγου Υπαλλήλων στην Περιφέρεια, οι οποίοι απομακρύνονται από τη μέχρι τώρα υπηρεσία τους, «διωκόμενοι για τη συνεπή αγωνιστική συνδικαλιστική τους δράση» και ενώ συνεχίζεται η απεργία-αποχή διαρκείας από τις εκτός έδρας μετακινήσεις που πραγματοποιούν το Σωματείο Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων, ο Σύλλογος Υπαλλήλων και ο Σύλλογος Εργαζομένων στη Νομαρχία. Με την κινητοποίηση ζητούν αύξηση των πενιχρών αποζημιώσεων που παίρνουν για τις μετακινήσεις.

Οι συνδικαλιστές είναι ο Ελ. Καστρίσιο, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων στην Περιφέρεια και ο Χαρ. Ζεπάτος, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων και γραμματέας στο ΔΣ του Σωματείου των Μηχανικών. Ο Ελ. Καστρίσιο, διευθυντής της Διεύθυνσης Σχεδιασμού, μετακινείται στη Διεύθυνση Υδατικών Πόρων και ο Χαρ. Ζεπάτος, υπάλληλος στη Διεύθυνση Σχεδιασμού, μετακινείται στη Διεύθυνση Δημοσίων Εργων. Και οι δύο υπηρεσίες είναι ανενεργείς. Ο Σύλλογος απαιτεί την ανάκληση των αντιδημοκρατικών διώξεων, την άμεση προκήρυξη όλων των κενών θέσεων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Στάση εργασίας στα τρόλεϊ

Την ετήσια τακτική Γενική τους Συνέλευση πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ). Προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή των εργαζομένων στη γενική συνέλευση, η Ενωση Εργαζομένων κήρυξε για σήμερα στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ. Τις ώρες αυτές θα ακινητοποιηθούν τα τρόλεϊ στην Αθήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ