ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
48 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
Η Κούβα συνεχίζει να αντιστέκεται

Εκδήλωση για την επέτειο διοργανώθηκε χτες από την κουβανική πρεσβεία, όπου προβλήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ «Η αξία τού να ζεις»

Ο πρέσβης της Κούβας, Ε. Ερναντές, στο βήμα της εκδήλωσης
Ο πρέσβης της Κούβας, Ε. Ερναντές, στο βήμα της εκδήλωσης
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν την εκδήλωση που διοργάνωσε η πρεσβεία της Κούβας για τα 48 χρόνια από τη νίκη της Επανάστασης, που πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στον κινηματογράφο «Τριανόν Φίλιπ Σέντερ», πολλοί φίλοι της Κούβας, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον αγωνιστή κουβανικό λαό.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Κουβανός πρέσβης στην Αθήνα, Ερμές Ερέρα Ερναντές, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους για το γιορτασμό της Εθνικής γιορτής της Κούβας, των 48 χρόνων από τη νίκη της επανάστασης, έκανε αναφορά στην πρόσφατη ασθένεια του Φιντέλ Κάστρο, που τον ανάγκασε να μεταβιβάσει προσωρινά τις ευθύνες του κι σημείωσε ότι «ο λαός απάντησε με την ήρεμη στάση του, με ενότητα (που είναι το βασικό μας στρατηγικό όπλο) και με εμπιστοσύνη στην ηγεσία της Επανάστασης». Αναφέρθηκε και στα πολλά δείγματα διεθνούς συμπαράστασης και αλληλεγγύης ως εκδήλωση σεβασμού στον Φιντέλ Κάστρο «γιατί είναι πολλοί άνθρωποι στον κόσμο που γνωρίζουν την ιστορική σημασία του Κομαντάτε και της Επανάστασης, που αυτός ήξερε πώς να οδηγήσει στη νίκη».

Κόντρα στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα

Ο Κουβανός πρέσβης αναφέρθηκε στο πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε, το οποίο σημειώνει σημαντικές στιγμές από την ιστορία της Κούβας και παρουσιάζει με τεκμηριωμένο τρόπο τις πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις στις οποίες έχει υποβληθεί ο λαός της Κούβας, καθώς και την επιμονή των Αμερικανών για τη φυσική εξόντωση του Φιντέλ Κάστρο. Το ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και έχει τον τίτλο «Η αξία τού να ζεις». Είναι βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του βραβευμένου δημοσιογράφου Λουίς Μπαέζ. Το ντοκιμαντέρ στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα, με αποχαρακτηρισμένες πληροφορίες από τη CIA, με έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από την κρατική Ασφάλεια και μαρτυρίες των συμμετεχόντων σε κάποια από τα περισσότερα από 600 σχέδια για τη φυσική εξόντωση του Φιντέλ Κάστρο. Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται μια σύντομη αναφορά στην ιστορία της Κούβας και φτάνει μέχρι την τελευταία απόπειρα στον Παναμά, όπου ανάμεσα στους εμπλεκόμενους είναι ο Λουίς Ποσάδα Καρίλες, κατηγορούμενος για την ανατίναξη του αεροσκάφους της «Κουμπάνα» το 1976. (Ο Καρίλες σήμερα βρίσκεται στις ΗΠΑ απλά κατηγορούμενος για παράνομη είσοδο στη χώρα, την ίδια στιγμή που οι πέντε Κουβανοί πατριώτες βρίσκονται από το 1998 φυλακισμένοι στις ΗΠΑ επειδή ξεσκέπασαν τα τρομοκρατικά σχέδια αντικουβανικών ομάδων, που βρίσκονται στο Μαϊάμι).

Καταλήγοντας ο Κουβανός πρέσβης υπογράμμισε ότι «τίποτα δε δικαιολογεί την τρομοκρατία, τη δολοφονία, την οικονομική και στρατιωτική επίθεση. Η χώρα μας τα έχει υποστεί αυτά κι έχει αγωνιστεί ενάντιά τους κατά τη διάρκεια των 48 χρόνων. Είναι διατεθειμένη να συνεχίσει να αγωνίζεται για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη».

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δημ. Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ, τον Μπάμπη Αγγουράκη και τον Ηλία Λέγγερη, μέλη της ΚΕ, τον Ορέστη Κολοζώφ κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και την Βέρα Νικολαΐδου, βουλευτή του Κόμματος. Επίσης από το Γραφείο του ΚΣ της ΚΝΕ παραβρέθηκε ο Κ. Παπαδάκης. Από τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας και Αλληλεγγύης ήταν ο Δημ. Μητσιμπούνας, πρόεδρος και ο Κώστας Τουμασάτος γεν. γραμματέας. Από την ΕΕΔΥΕ παραβρέθηκαν ο Πανεπιστημιακός και μέλος της Γραμματείας Αγάπιος Παπανεοφύτου και ο οργανωτικός γραμματέας Γρηγ. Πετρόπουλος. Από την ΟΓΕ μετείχε η Χριστίνα Σκαλούμπακα. Εκπρόσωποι πολλών πρεσβειών παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων της Αργεντινής, της Ουρουγουάης, της Χιλής, του Περού, της Ρωσίας, του Παναμά, της Αλγερίας, της Αγκόλας κι άλλων αφρικανικών χωρών.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Συνεχίζουν τον αγώνα οι λαϊκές οργανώσεις

ΛΑ ΠΑΣ.--

Οι κοινωνικές, λαϊκές, εργατικές και αγροτικές οργανώσεις δηλώνουν ενωμένες και θα συνεχίσουν όπως τονίζουν τον αγώνα και τις απολύτως ειρηνικές αλλά μαχητικές διαδηλώσεις στο Λα Πας με επίκεντρο το Ελ Αλτο και την Κοτσαμπάμπα, ώστε να αποπεμφθούν οι κυβερνήτες, Χοσέ Λουίς Παρέδες της Λα Πας και Μάνφρεντ Ρέγιες Βίγια της Κοτσαμπάμπα που προωθούν δημοψηφίσματα αυτονόμησης των διοικητικών διαμερισμάτων, όπερ και το διαμελισμό της Βολιβίας επί της ουσίας, σύμφωνα με το Bolpress.

Χτες έληξε και το τελεσίγραφο που είχαν δώσει οι λαϊκές οργανώσεις στο Παρέδες, ο οποίος όμως δηλώνει ότι ο λαϊκός ξεσηκωμός είναι ένα προμελετημένο σχέδιο, «πρόκειται για ένα ντόμινο ώστε να μας τελειώσουν όλους όσους δεν είμαστε με το Κίνημα για το Σοσιαλισμό-MAS» προσθέτει, και ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη θέση του... Ο Παρέδες αναφέρεται στους 6 συνολικά κυβερνήτες -των δύο προαναφερόμενων και των 4 επαρχιών του νότου- που προωθούν ανάλογα δημοψηφίσματα και προχωρούν σε διάφορες αποσχιστικές ενέργειες.

Ανάλογες κατηγορίες είχε εκτοξεύσει και ο Ρέγιες Βίγια, ο οποίος μετά τα γεγονότα της προηγούμενης Πέμπτης - όπου στις συγκρούσεις στην Κοτσαμπάμπα είχαν χάσει τη ζωή τους 2 άνθρωποι και είχαν τραυματιστεί 120- έχει ζητήσει «άσυλο» στη Σάντα Κρους. Κατηγορίες που απέρριψε ο αντιπρόεδρος Αλβαρο Γκαρσία Λινέρα, σύμφωνα με την Prensa Latina. Οσον αφορά την Κοτσαμπάμπα η κατάσταση είναι πιο σύνθετη. Οι λαϊκές οργανώσεις που για δεύτερη εβδομάδα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις ανακοίνωσαν ότι δεν αναγνωρίζουν την εξουσία του Μάνφρεντ Ρέγιες Βίγια και όχι μόνο αυτό ανακήρυξαν και παράλληλη τοπική κυβέρνηση, «επαναστατική κυβέρνηση». Μετά τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ο Αλεξ Κοντρέρας εκπρόσωπος του προέδρου Εβο Μοράλες, δήλωσε σύμφωνα με την Prensa Latina, ότι «η κυβέρνηση αναγνωρίζει ως κυβερνήτη τον Ρέγιες Βίγια».

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Ο «εξουσιοδοτικός νόμος» στο προσκήνιο

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Στο επίκεντρο των συνεδριάσεων του Εθνικού Κοινοβουλίου και μάλιστα με τη μορφή του επείγοντος μετά από ανάλογο αίτημα του Προέδρου Ούγο Τσάβες, μπήκε χτες ο «εξουσιοδοτικός νόμος» - (Ley Habilitante), ο οποίος έχει χαρακτηριστεί από τον Πρόεδρο Τσάβες ως «μητέρα όλων των νόμων», καθώς θα του παρέχει όπως υποστηρίζει τις εξουσίες αυτές που θα επιτραπεί να προωθήσει το «σοσιαλισμό»...

Στο αίτημά του, ο Τσάβες ζήτησε την έγκριση του Κοινοβουλίου να «εξουσιοδοτήσει τις υπερεξουσίες του» σε δέκα «στρατηγικούς τομείς: των θεσμών του κράτους, τη λαϊκής συμμετοχής, της λειτουργίας του δημοσίου τομέα, ώστε να καταπολεμηθεί η διαφθορά, της οικονομίας και της κοινωνίας ώστε να προωθηθεί το νέο οικονομικό μοντέλο που θα βασίζεται στις κολεκτίβες, της χρηματοοικονομικής σφαίρας και του φορολογικού συστήματος, της κοινωνικής ασφάλισης και της δικαιοσύνης, της επιστήμης και της τεχνολογίας, της εδαφικής ανακατανομής (θα προωθηθεί ο επανασχεδιασμός των διοικητικών διαμερισμάτων), της εθνικής ασφάλειας και της άμυνας και τέλος των υποδομών, των υπηρεσιών και των συγκοινωνιών.

Σύμφωνα με το ΑΒΝ, ο νόμος αυτός, που άπτεται του άρθρου 3 του Συντάγματος όσον αφορά στις εξουσίες του Προέδρου, θα έχει περιορισμένη διάρκεια 18 μηνών, από τη στιγμή που θα δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης και αφού έχει εγκριθεί από το Κοινοβούλιο. Σε αυτό θυμίζουμε συμμετέχουν τα κόμματα που στηρίζουν την μπολιβαριανή διαδικασία καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν μποϊκοτάρει τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Δεκέμβρη του 2005.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ