Οι εργαζόμενοι έχουν χρέος να βγάλουν τα συμπεράσματά τους...
Ακόμη περισσότερες παροχές, προνόμια και διευκολύνσεις στους κάθε λογής μεγαλοεπιχειρηματίες θεσμοθετεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Σύμφωνα με το αναθεωρημένο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, που κατέθεσε τις προάλλες στη Βουλή, οι επιχειρηματίες θα επιχορηγούνται με δωρεάν χρήμα από τον κρατικό προϋπολογισμό μέχρι και σε ποσοστό 60% της συνολικής επένδυσης από την 1η Γενάρη του νέου χρόνου.
Τι σημαίνει το ποσοστό του 60%; Οτι πολύ ευκολότερα, απ' ό,τι μέχρι σήμερα, οι «αετονύχηδες» της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας» θα φτιάχνουν τις επιχειρήσεις τους καταληστεύοντας το δημόσιο χρήμα, χωρίς να βάζουν ούτε δραχμή από την τσέπη τους. Το κόλπο είναι γνωστό από παλιά και το ξέρουν οι πάντες. Με την ανάλογη υπερτιμολόγηση του συνολικού ύψους της επένδυσης, το 60% της επιχορήγησης μπορεί να καλύψει το πραγματικό ύψος της επένδυσης.
Προφανώς, όταν ο πρόεδρος του ΣΕΒ κατάγγελλε τις προάλλες «το σκιώδες κράτος», που «είναι πανταχού παρόν» και αποτελεί «τροχοπέδη στην ανάπτυξη», δεν εννοούσε τις προαναφερόμενες λειτουργίες του...
Προχτές το πρωί, πριν ξεκινήσει η Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών της ευρωένωσης, η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωνε ότι η πρόταση της Επιτροπής (πάγωμα οκτώ κεφαλαίων) δεν καλύπτει τις ανάγκες για την αποστολή ενός ξεκάθαρου μηνύματος προς την Αγκυρα. Το βράδυ της ίδιας μέρας και αφού είχε προηγηθεί το πολύωρο παζάρι της συνόδου, η Ελληνίδα υπουργός συμφώνησε σε μια απόφαση, που μιλάει για τα ίδια οκτώ κεφάλαια και, μάλιστα, στη διάρκεια των βραδινών δηλώσεών της, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση και εκτίμησε πως αποτελεί ένα «καθαρό» μήνυμα.
Ισως, βέβαια, μας αντιτείνουν κάποιοι ότι η τελική απόφαση περιέχει, επίσης, ένα χρονοδιάγραμμα - έστω, σε υπολανθάνουσα κατάσταση - για τη συμμόρφωση της Τουρκίας στην εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας, ενώ αποφεύχτηκαν τα ακόμη χειρότερα. Ναι, πράγματι, έτσι είναι. Ακόμη, όμως κι αν αφήσουμε κατά μέρος το γεγονός πως το υποτιθέμενο χρονοδιάγραμμα αποτελεί στην πραγματικότητα νέα πίστωση χρόνου σε όλους όσοι ασκούν πολύμορφες πιέσεις στην Κύπρο - και όχι μόνο - τα αποτελέσματα της συνόδου απέχουν παρασάγγας απ' όσα έλεγαν και υπόσχονταν οι κάθε λογής οπαδοί της ευρωένωσης, προκειμένου να ενταχθεί η Κύπρος στην ΕΕ. ΄Η, μήπως, κάνουμε λάθος;
Αναρωτιέται, άραγε, πόσοι τον πιστεύουν και πόσοι χαμογελούν ειρωνικά όταν τον ακούν; Στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλο, αναφερόμαστε, ο οποίος τις μέρες αυτές σκίζει δήθεν τα ρούχα του για το «δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του ΟΤΕ» και την «αφαίρεση θεμελιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων» με τη διά νόμου κατάργηση του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού (ΓΚΠ) της επιχείρησης. Και δε λέμε, έτσι είναι τα πράγματα και ακόμη χειρότερα. Τα ίδια ίσχυαν, όμως, κι όταν η προηγούμενη της σημερινής κυβέρνησης, αυτή του ΠΑΣΟΚ ξεπουλούσε κομμάτι κομμάτι τον ΟΤΕ ή επέβαλλε τον αντιδραστικό ΓΚΠ στην «Κοσμοτέ», που τώρα χρησιμεύει ως πρότυπο για τους νυν κυβερνώντες. Τότε, όμως, η ΠΑΣΚΕ, οι εκπρόσωποί της στη ΓΣΕΕ και στην ΟΜΕ - ΟΤΕ, όχι μόνο δεν αντέδρασαν, αλλά έβαλαν και πλάτες για την εφαρμογή των αντιδραστικών αλλαγών.
Τι σημαίνουν όλ' αυτά για το σήμερα; Και βέβαια, πρέπει να ξεσηκωθούν οι εργαζόμενοι ενάντια στην πολιτική και τα προωθούμενα από την κυβέρνηση αντεργατικά μέτρα. Αλλο δρόμο, απ' αυτόν της συσπείρωσης, της αντίστασης και του αγώνα δεν έχουν. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να βάλουν στο περιθώριο τους κάθε λογής «πράσινους» ή «γαλάζιους» υποκριτές και λαοπλάνους, τις συμβιβασμένες ηγεσίες, που τη μια βάζουν πλάτες στα αντεργατικά μέτρα και την άλλη πετάνε αγωνιστικές κορόνες, για να ρίχνουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων. Κι αυτό, ως μια ελάχιστη προϋπόθεση για την περιφρούρηση, την προοπτική και την αποτελεσματικότητα των αγώνων τους.
Ο πρώτος «υπερασπιστής» προέρχεται από το εσωτερικό της κυβέρνησης και είναι, βέβαια, ο Γιώργος Σουφλιάς. Οχι πως εκφράζει καμιά σοβαρή διαφωνία, απλά, θα ήθελε κάποιες φραστικές τροποποιήσεις στην τροπολογία. Ετσι, για τα προσχήματα. Μια φορά, το ...«κομμάτι» του το κάνει.
Δεύτερος υπερασπιστής του δημόσιου χαρακτήρα του ΟΤΕ ο Γιώργος Παπανδρέου, που μιλάει για «εθνικό έγκλημα» και άλλα σχετικά. Αυτός έβαλε και συγκεκριμένο πλαφόν, που λέει ότι όποιος ιδιωτικοποιήσει πάνω από το 66% του Οργανισμού τον εκποιεί...
Το παράδοξο, όμως, είναι το εξής: Ολοι οι προαναφερθέντες, αλλά και ο Γιώργος Αλογοσκούφης, γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τι ψήφισαν, όταν τάχθηκαν ασυζητητί υπέρ της «απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας», σύμφωνα με τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις.
Κι αυτό που ψήφισαν είναι το να μην υπάρχουν «περιορισμοί» στη λειτουργία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με κανέναν τρόπο, και ως περιορισμούς η ΕΕ εννοεί οτιδήποτε αντιβαίνει την κερδοσκοπία, ακόμα κι αν αφορά εθνικά συμφέροντα, ακόμη κι αν αφορά ...οτιδήποτε.
Αλλωστε, τη στάση και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τη διαπιστώσαμε στον ΟΤΕ, τότε που «πέρασαν» οι «εθελούσιες έξοδοι» και οι αλλαγές του Ασφαλιστικού των εργαζομένων στον Οργανισμό, με συνέπεια οι νέοι εργαζόμενοι να βρεθούν με πετσοκομμένα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Η ΝΔ θριαμβολογούσε, το ΠΑΣΟΚ «σκεπτόταν» και η ΠΑΣΚΕ μαζί με τη ΔΑΚΕ έβαζαν πλάτες.
Ας πάψουν, λοιπόν, να επιχειρούν να μας κοροϊδεύουν με τα διάφορα δικομματικά τεχνάσματα και κόλπα. Αλλωστε, την υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ την ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ, τη συνεχίζει η Νέα Δημοκρατία και δεν ξέρουμε ποιος, τελικά, θα την τελειώσει. Είναι, βλέπετε, ιδιαίτερα κερδοφόρος ο Οργανισμός και όλα όσα ελέγχει, και το ξεπούλημα θα πάρει χρόνια.
Και μη νομίζουν πως η συζήτηση του θέματος μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα τους απαλλάξει από τη λαϊκή καταδίκη...