ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
Μια διδακτική ιστορία

Γρηγοριάδης Κώστας

Ακρως διδακτική είναι η ιστορία ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ στα 15 τελευταία χρόνια. Η πρώτη απόπειρα πώλησης μειοψηφικού πακέτου μετοχών έγινε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1993 και αποτέλεσε έναν απ' τους λόγους που οδήγησαν την εποχή εκείνη σε πρόωρες εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ τάχθηκε τότε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού, αλλά, κερδίζοντας τις εκλογές και ανεβαίνοντας στην κυβερνητική εξουσία, ...άλλαξε γνώμη. Ετσι, από τον Απρίλη του 1996 μέχρι τις εκλογές του 2004, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ προχώρησαν σε οχτώ μετοχοποιήσεις στον ΟΤΕ, κατεβάζοντας την κρατική συμμετοχή από το 100% στο 38%. Ταυτόχρονα, παραχώρησαν το δικαίωμα της κινητής τηλεφωνίας σε ιδιωτικές εταιρίες, μη επιτρέποντας στον ΟΤΕ να συμμετάσχει με τους ίδιους έστω όρους κι έκαναν δραστικές αυξήσεις στα τιμολόγια, προωθώντας την «απελευθέρωση» των τηλεπικοινωνιών και κάνοντας ιδιαίτερα κερδοφόρους τους όρους συμμετοχής των μεγάλων επιχειρήσεων. Την άνοιξη του 2004 ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η ΝΔ και, βέβαια, συνεχίζει απ' το σημείο που άφησε την ιστορία η τελευταία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αφού, πρώτα προώθησε την «εθελούσια έξοδο», έχοντας τις πλάτες της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, τώρα θέλει να ολοκληρώσει το ξεπούλημα του ΟΤΕ και να εφαρμόσει μια σειρά αντιδραστικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

Οι εργαζόμενοι έχουν χρέος να βγάλουν τα συμπεράσματά τους...

Νέα «δώρα» στους επιχειρηματίες

Ακόμη περισσότερες παροχές, προνόμια και διευκολύνσεις στους κάθε λογής μεγαλοεπιχειρηματίες θεσμοθετεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Σύμφωνα με το αναθεωρημένο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, που κατέθεσε τις προάλλες στη Βουλή, οι επιχειρηματίες θα επιχορηγούνται με δωρεάν χρήμα από τον κρατικό προϋπολογισμό μέχρι και σε ποσοστό 60% της συνολικής επένδυσης από την 1η Γενάρη του νέου χρόνου.

Τι σημαίνει το ποσοστό του 60%; Οτι πολύ ευκολότερα, απ' ό,τι μέχρι σήμερα, οι «αετονύχηδες» της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας» θα φτιάχνουν τις επιχειρήσεις τους καταληστεύοντας το δημόσιο χρήμα, χωρίς να βάζουν ούτε δραχμή από την τσέπη τους. Το κόλπο είναι γνωστό από παλιά και το ξέρουν οι πάντες. Με την ανάλογη υπερτιμολόγηση του συνολικού ύψους της επένδυσης, το 60% της επιχορήγησης μπορεί να καλύψει το πραγματικό ύψος της επένδυσης.

Προφανώς, όταν ο πρόεδρος του ΣΕΒ κατάγγελλε τις προάλλες «το σκιώδες κράτος», που «είναι πανταχού παρόν» και αποτελεί «τροχοπέδη στην ανάπτυξη», δεν εννοούσε τις προαναφερόμενες λειτουργίες του...

Κάνουμε λάθος;

Προχτές το πρωί, πριν ξεκινήσει η Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών της ευρωένωσης, η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωνε ότι η πρόταση της Επιτροπής (πάγωμα οκτώ κεφαλαίων) δεν καλύπτει τις ανάγκες για την αποστολή ενός ξεκάθαρου μηνύματος προς την Αγκυρα. Το βράδυ της ίδιας μέρας και αφού είχε προηγηθεί το πολύωρο παζάρι της συνόδου, η Ελληνίδα υπουργός συμφώνησε σε μια απόφαση, που μιλάει για τα ίδια οκτώ κεφάλαια και, μάλιστα, στη διάρκεια των βραδινών δηλώσεών της, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση και εκτίμησε πως αποτελεί ένα «καθαρό» μήνυμα.

Ισως, βέβαια, μας αντιτείνουν κάποιοι ότι η τελική απόφαση περιέχει, επίσης, ένα χρονοδιάγραμμα - έστω, σε υπολανθάνουσα κατάσταση - για τη συμμόρφωση της Τουρκίας στην εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας, ενώ αποφεύχτηκαν τα ακόμη χειρότερα. Ναι, πράγματι, έτσι είναι. Ακόμη, όμως κι αν αφήσουμε κατά μέρος το γεγονός πως το υποτιθέμενο χρονοδιάγραμμα αποτελεί στην πραγματικότητα νέα πίστωση χρόνου σε όλους όσοι ασκούν πολύμορφες πιέσεις στην Κύπρο - και όχι μόνο - τα αποτελέσματα της συνόδου απέχουν παρασάγγας απ' όσα έλεγαν και υπόσχονταν οι κάθε λογής οπαδοί της ευρωένωσης, προκειμένου να ενταχθεί η Κύπρος στην ΕΕ. ΄Η, μήπως, κάνουμε λάθος;

Βάλτε τους στο περιθώριο

Αναρωτιέται, άραγε, πόσοι τον πιστεύουν και πόσοι χαμογελούν ειρωνικά όταν τον ακούν; Στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλο, αναφερόμαστε, ο οποίος τις μέρες αυτές σκίζει δήθεν τα ρούχα του για το «δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του ΟΤΕ» και την «αφαίρεση θεμελιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων» με τη διά νόμου κατάργηση του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού (ΓΚΠ) της επιχείρησης. Και δε λέμε, έτσι είναι τα πράγματα και ακόμη χειρότερα. Τα ίδια ίσχυαν, όμως, κι όταν η προηγούμενη της σημερινής κυβέρνησης, αυτή του ΠΑΣΟΚ ξεπουλούσε κομμάτι κομμάτι τον ΟΤΕ ή επέβαλλε τον αντιδραστικό ΓΚΠ στην «Κοσμοτέ», που τώρα χρησιμεύει ως πρότυπο για τους νυν κυβερνώντες. Τότε, όμως, η ΠΑΣΚΕ, οι εκπρόσωποί της στη ΓΣΕΕ και στην ΟΜΕ - ΟΤΕ, όχι μόνο δεν αντέδρασαν, αλλά έβαλαν και πλάτες για την εφαρμογή των αντιδραστικών αλλαγών.

Τι σημαίνουν όλ' αυτά για το σήμερα; Και βέβαια, πρέπει να ξεσηκωθούν οι εργαζόμενοι ενάντια στην πολιτική και τα προωθούμενα από την κυβέρνηση αντεργατικά μέτρα. Αλλο δρόμο, απ' αυτόν της συσπείρωσης, της αντίστασης και του αγώνα δεν έχουν. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να βάλουν στο περιθώριο τους κάθε λογής «πράσινους» ή «γαλάζιους» υποκριτές και λαοπλάνους, τις συμβιβασμένες ηγεσίες, που τη μια βάζουν πλάτες στα αντεργατικά μέτρα και την άλλη πετάνε αγωνιστικές κορόνες, για να ρίχνουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων. Κι αυτό, ως μια ελάχιστη προϋπόθεση για την περιφρούρηση, την προοπτική και την αποτελεσματικότητα των αγώνων τους.


Τα τηλεπικοινωνιακά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΓΙΑ ΚΟΙΤΑ, ξαφνικά, πόσους υπερασπιστές απέκτησε ο ...«δημόσιος έλεγχος» και το «κρατικό μάνατζμεντ» του ΟΤΕ, με αφορμή τη διαβόητη τροπολογία του Γ. Αλογοσκούφη. Αν δεν τους ξέραμε, ίσως και να τους πιστεύαμε.

Ο πρώτος «υπερασπιστής» προέρχεται από το εσωτερικό της κυβέρνησης και είναι, βέβαια, ο Γιώργος Σουφλιάς. Οχι πως εκφράζει καμιά σοβαρή διαφωνία, απλά, θα ήθελε κάποιες φραστικές τροποποιήσεις στην τροπολογία. Ετσι, για τα προσχήματα. Μια φορά, το ...«κομμάτι» του το κάνει.

Δεύτερος υπερασπιστής του δημόσιου χαρακτήρα του ΟΤΕ ο Γιώργος Παπανδρέου, που μιλάει για «εθνικό έγκλημα» και άλλα σχετικά. Αυτός έβαλε και συγκεκριμένο πλαφόν, που λέει ότι όποιος ιδιωτικοποιήσει πάνω από το 66% του Οργανισμού τον εκποιεί...

Το παράδοξο, όμως, είναι το εξής: Ολοι οι προαναφερθέντες, αλλά και ο Γιώργος Αλογοσκούφης, γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τι ψήφισαν, όταν τάχθηκαν ασυζητητί υπέρ της «απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας», σύμφωνα με τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις.

Κι αυτό που ψήφισαν είναι το να μην υπάρχουν «περιορισμοί» στη λειτουργία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με κανέναν τρόπο, και ως περιορισμούς η ΕΕ εννοεί οτιδήποτε αντιβαίνει την κερδοσκοπία, ακόμα κι αν αφορά εθνικά συμφέροντα, ακόμη κι αν αφορά ...οτιδήποτε.

Αλλωστε, τη στάση και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τη διαπιστώσαμε στον ΟΤΕ, τότε που «πέρασαν» οι «εθελούσιες έξοδοι» και οι αλλαγές του Ασφαλιστικού των εργαζομένων στον Οργανισμό, με συνέπεια οι νέοι εργαζόμενοι να βρεθούν με πετσοκομμένα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Η ΝΔ θριαμβολογούσε, το ΠΑΣΟΚ «σκεπτόταν» και η ΠΑΣΚΕ μαζί με τη ΔΑΚΕ έβαζαν πλάτες.

Ας πάψουν, λοιπόν, να επιχειρούν να μας κοροϊδεύουν με τα διάφορα δικομματικά τεχνάσματα και κόλπα. Αλλωστε, την υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ την ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ, τη συνεχίζει η Νέα Δημοκρατία και δεν ξέρουμε ποιος, τελικά, θα την τελειώσει. Είναι, βλέπετε, ιδιαίτερα κερδοφόρος ο Οργανισμός και όλα όσα ελέγχει, και το ξεπούλημα θα πάρει χρόνια.

Γρηγοριάδης Κώστας

Και μη νομίζουν πως η συζήτηση του θέματος μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα τους απαλλάξει από τη λαϊκή καταδίκη...

Είναι συνένοχοι στην ιδιωτικοποίηση

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και οι εκπρόσωποί τους στο συνδικαλιστικό κίνημα παίζουν με τη νοημοσύνη των εργαζομένων «ξιφουλκώντας» δήθεν για την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ που ολοκληρώνει η κυβέρνηση της ΝΔ με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή. Μια ιδιωτικοποίηση η οποία ανάμεσα σε άλλα θα επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα στις κατακτήσεις των εργαζομένων στην επιχείρηση. Ολοι τους συμφωνούν μέχρι κεραίας με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Και προκειμένου να συγκαλύψουν αυτή τη στρατηγική συμφωνία τους, καμώνονται πως «τσακώνονται» και κόβουν την πραγματικότητα στα μέτρα τους για να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους και να κρύψουν τις ευθύνες τους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ ισχυρίζεται ότι την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ την είχε στο πρόγραμμά της και αυτό είναι που εφαρμόζει τώρα. Οπως όμως ήταν αναμενόμενο, προεκλογικά φρόντισε με κάθε τρόπο να κρύψει από τους εργαζόμενους τις τεράστιες αρνητικές συνέπειες που θα έχει η ιδιωτικοποίηση για τα εργασιακά και άλλα δικαιώματά τους. Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του σαν κυβέρνηση ξεκίνησε τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ και των άλλων πρώην ΔΕΚΟ. Στο προεκλογικό του πρόγραμμα περηφανεύεται ότι «(...) έχουμε ακολουθήσει επιθετική πολιτική στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, τόσο στις μετοχοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων όπως ο ΟΤΕ» και δεσμεύεται για την «επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων με προώθηση ιδιωτικοποιήσεων και στρατηγικών συμμαχιών».

Σαν αντιπολίτευση, η ΝΔ κατέκρινε δήθεν την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων του ΠΑΣΟΚ μιλώντας για «εισπρακτικό πνεύμα των μίζερων μετοχοποιήσεων». Ο,τι ακριβώς είπε πριν λίγες μέρες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου: «Η κυβέρνηση προχωρά χωρίς σχεδιασμό στην εκποίηση δημόσιας περιουσίας, για καθαρά εισπρακτικούς λόγους». Σαν κυβέρνηση, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ακολουθούν ακριβώς την ίδια πολιτική. Και σαν αντιπολίτευση ασκούν ακριβώς την ίδια ανέξοδη κριτική, ενταγμένη στις αντιπολιτευτικές τους σκοπιμότητες, χωρίς βέβαια κανένας από τους δύο να δηλώνει αντίθετος στις ιδιωτικοποιήσεις και στην αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων.

Από κοντά και οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Το Μάη του 2005 ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στον ΟΤΕ υπέγραψαν την κατάπτυστη σύμβαση για την κατάργηση της μονιμότητας, ισχυριζόμενοι τότε ότι δεν καταργείται καμιά μονιμότητα γιατί απλούστατα δεν υφίσταται τέτοιο καθεστώς! Για του λόγου το αληθές, ο τότε πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος στην εισήγησή του στην Εκτελεστική Επιτροπή τον Ιούνη του 2005, δήλωνε: «Δεν πρόκειται για άρση καμίας μονιμότητας, γιατί κάτι τέτοιο, δηλαδή μονιμότητα, δεν υπάρχει στις δημόσιες επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα». Σήμερα κοροϊδεύουν ξανά τους εργαζόμενους. Σε ανακοίνωσή τους ισχυρίζονται ότι η νέα τροπολογία καταργεί τη μονιμότητα των εργαζομένων. Παράλληλα, αποθεώνουν την ταξική συνεργασία και στηρίζουν τη λογική της ανταγωνιστικότητας σε βάρος των εργαζομένων.

Απέναντι σε όλους αυτούς οι εργαζόμενοι έχουν χρέος να υψώσουν το ανάστημά τους. Να συμπαραταχτούν στον απεργιακό αγώνα που βρίσκεται σε εξέλιξη με τις ταξικές δυνάμεις. Να απαιτήσουν την απόσυρση της επαίσχυντης τροπολογίας, βαθαίνοντας τον αγώνα τους με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ. Να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για έναν αγώνα που θα φτάνει μέχρι τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα τηλεπικοινωνιών, αποκλειστικά δημόσιου, ταγμένου να υπηρετεί τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες.


Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ