ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΤΕ
Με το... ζόρι και... γρήγορα
  • Αρχισε χτες στη Βουλή η συζήτηση για το ξεπούλημα του ΟΤΕ, από κοινού με το φορολογικό νομοσχέδιο και άλλες σημαντικές τροπολογίες
  • Σφυροκόπημα και για τη διαδικασία και για την ουσία από τους βουλευτές του ΚΚΕ

Eurokinissi

Με την επίκληση της κοινοβουλευτικής της πλειοψηφίας απέρριψε χτες η κυβέρνηση το αίτημα του ΚΚΕ, αλλά και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, προκειμένου να αποσυρθεί η τροπολογία - στο λεγόμενο «φορολογικό νομοσχέδιο» - που ορίζει την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ και την αυθαίρετη κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων του προσωπικού του Οργανισμού.

Την άμεση απόσυρση της τροπολογίας απαίτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, σημειώνοντας ότι τυπικά οι τροπολογίες «είναι παντελώς άσχετες με το κύριο αντικείμενο του νομοσχεδίου» και γι' αυτό «πρέπει να αποσυρθούν». Αναφερόμενος όμως στα πολιτικά κίνητρα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση επιμένει να συζητηθεί το θέμα πριν τα Χριστούγεννα γιατί «θέλει να τελειώνει γρήγορα με το θέμα του ΟΤΕ, με όσο το δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις, γι' αυτό γίνεται με συνοπτικές διαδικασίες». Αλλωστε από νωρίς το πρωί είχε κατατεθεί προς την πρόεδρο της Βουλής και επιστολή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Αίτηση, προκειμένου να αποσυρθεί η τροπολογία, άσκησαν με κοινή επιστολή βουλευτών τους το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος, χαρακτήρισε αντισυνταγματική την τροπολογία, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Φλωρίδης, υποστήριξε ότι ο ΟΤΕ «είναι κληρονομιά των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που οδήγησαν τον ΟΤΕ σε χρυσοφόρες επενδύσεις».

Απαντώντας ο εισηγητής της ΝΔ Θ. Τασούλας υποστήριξε ότι «το ΠΑΣΟΚ ζηλεύει γιατί ήταν τόσο το μένος του να δώσει μετοχές στον ιδιωτικό τομέα που δεν αντέχει να βλέπει άλλον να το κάνει». Σχολιάζοντας ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτε. Υλοποιεί την πολιτική της» και υποστήριξε ότι οι θέσεις της «παρουσιάστηκαν στις αποφάσεις της επιτροπής αποκρατικοποιήσεων στις 6 Σεπτεμβρίου».

Το νομοσχέδιο αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση είναι «με ωμό τρόπο αποφασισμένη να ακολουθήσει την πολιτική της», σημείωσε παρεμβαίνοντας η εισηγήτρια του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη. Σχολιάζοντας συνολικά το νομοθέτημα τόνισε ότι «και το φορολογικό νομοσχέδιο και ο αναπτυξιακός νόμος (σσ έχει κατατεθεί ανάλογη τροπολογία) και η ολοκλήρωση του ξεπουλήματος του ΟΤΕ, έχουν έναν κοινό παρονομαστή: Την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων».

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του ΟΤΕ η Ελπ. Παντελάκη σημείωσε ότι με τη ρύθμιση αυτή η κυβέρνηση «καταργεί το ελάχιστο όριο συμμετοχής του Δημοσίου, άρα μπορεί να πουληθεί το 100% των μετοχών στο ιδιωτικό κεφάλαιο», ενώ με την κατάργηση του 5% ως μέγιστο ποσοστό δικαιώματος ψήφου προεξοφλεί ότι «ακόμη και αν δεν πουληθεί για οποιονδήποτε λόγο, οι ιδιώτες μέτοχοι μπορούν να πάρουν τη διοίκηση του ΟΤΕ». Η βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε στο σημείο αυτό ότι καταρρίπτεται το κυβερνητικό επιχείρημα περί της διατήρησης του δημόσιου μάνατζμεντ ακόμη και με μικρό ποσοστό μετοχών του Δημοσίου, καθώς και ο ισχυρισμός του ΠΑΣΟΚ για εξασφάλιση του δημόσιου ελέγχου σε περίπτωση ελέγχου του 33% των μετοχών.

Απαντώντας στον κυβερνητικό ισχυρισμό περί ζημιογόνας χρήσης του ΟΤΕ για το 2004 η Ελπ. Παντελάκη θύμισε πως «το 2004 ο ΟΤΕ επιβαρύνθηκε και το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων και το κόστος της "μπλε" εθελούσιας εξόδου εργαζομένων», που έφθασε στα 938 εκατομμύρια ευρώ.

Οσον αφορά την υιοθέτηση του κανονισμού της ΚΟΣΜΟΤΕ για το σύνολο του οργανισμού, θύμισε ότι το ισχύον καθεστώς στην ΚΟΣΜΟΤΕ ξεκίνησε επί ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας πως «το πρόβλημα της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων κρατάει καιρό». Οπως είπε, σήμερα «ως βαρίδια εννοούνται τα εργασιακά δικαιώματα» και προκειμένου να προστατευτούν «τα συμφέροντα των μετοχών» πρέπει «να μπει ταφόπλακα στις εργασιακές σχέσεις και να ανοίξει μάλιστα ο ίδιος δρόμος για τις άλλες ΔΕΚΟ». Παράλληλα η βουλευτής του ΚΚΕ μίλησε για «υποκριτική αντιπαράθεση από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ», αφού «και οι δυο υιοθετείτε την ανταγωνιστικότητα και την απελευθέρωση».

Αναφερόμενος στην τροπολογία για τον ΟΤΕ και κυρίως στην επιβολή του κανονισμού προσωπικού της ΚΟΣΜΟΤΕ στον Οργανισμό, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, υποστήριξε ότι έχει σκοπό «την προσαρμογή του Οργανισμού στο έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί μετά την απελευθέρωση της αγοράς των τηλεπικοινωνιών», αφού ο σημερινός κανονισμός έχει «αγκυλώσεις και δυσκαμψίες», καθώς και «υψηλό κόστος λειτουργίας και χαμηλή παραγωγικότητα».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Μακρυπίδης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «αλλάζει τον κανονισμό με τακτικές αυταρχικές».

KOINOBOYΛEYTIKH ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να αποσυρθούν οι τροπολογίες

Να μην εισαχθούν για συζήτηση οι - σε άσχετο νομοσχέδιο - τροπολογίες για τον ΟΤΕ και τον αναπτυξιακό νόμο, ζήτησε πριν από τη χτεσινή συνεδρίαση σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Αλ. Παπαρήγα.

Σε σχετική επιστολή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προς την πρόεδρο της Βουλής Α. Ψαρούδα - Μπενάκη τονίζεται:

«Εισάγεται σήμερα (σ.σ. χτες) για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, νομοσχέδιο που φέρει τον τίτλο "Μεταβολές στη Φορολογία Εισοδήματος, απλουστεύσεις στον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και άλλες διατάξεις" με κύριο και σχεδόν αποκλειστικό αντικείμενο φορολογικά θέματα (φορολογία εισοδήματος κεφαλαίου, ΚΒΣ, ΦΠΑ).

Στο νομοσχέδιο αυτό προστέθηκαν από την κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, δύο σοβαρότατες τροπολογίες που θα έχουν επιπτώσεις σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Η μία αφορά τη με νομοθετική ρύθμιση θέσπιση Κανονισμού Προσωπικού στον ΟΤΕ και τη μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ κάτω από το 1/3 των μετοχών.

Η δεύτερη αφορά τροποποίηση του νόμου 3299/2004 (λεγόμενου αναπτυξιακού νόμου). Και οι δύο τροπολογίες είναι προφανώς παντελώς άσχετες, με το κύριο αντικείμενο του εισαγόμενου στην Ολομέλεια της Βουλής φορολογικού νομοσχεδίου και επομένως, σύμφωνα με το άρθρο 74 παράγραφος 5 του Συντάγματος δεν πρέπει να εισαχθούν για συζήτηση. Ζητούμε να προβείτε στις ανάλογες ενέργειες».

Τι προβλέπει η τροπολογία για τον ΟΤΕ

Η τροπολογία για τον ΟΤΕ, η συζήτηση της οποίας άρχισε χτες στη Βουλή, μαζί με το φορολογικό νομοσχέδιο στο οποίο εντάχθηκε, προβλέπει τα παρακάτω:

Κατάργηση του ελάχιστου ορίου συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ (1/3 των μετοχών).

Κατάργηση του σημερινού περιορισμού για τους ιδιώτες μετόχους, η ψήφος τους στις Γενικές Συνελεύσεις να υπολογίζεται κατ' ανώτατο όριο 5%, ακόμα και αν κατέχουν μεγαλύτερο ποσοστό μετοχών.

Κατάργηση της μονιμότητας, των ειδικοτήτων, του βαθμολογίου και της εκπαίδευσης για τους εργαζόμενους.

Κατοχύρωση του απόλυτου διευθυντικού δικαιώματος για προσλήψεις, απολύσεις, αποδοχές, εξέλιξη, μετάθεση, αξιολόγηση, είδος εργασίας.

Πετσόκομμα των αποδοχών για όσους έχουν προσληφθεί μετά τον Ιούλη του 2005, με κατάργηση των επιδομάτων (π.χ. χρονοεπίδομα 10% επί του βασικού μισθού μετά τον πρώτο χρόνο εργασίας που φτάνει σταδιακά το 80% στο 30ό έτος εργασίας).

Δημιουργία δεδομένων που οδηγούν στην ανατροπή του ωραρίου, στην ανατροπή των συλλογικών συμβάσεων και την καθιέρωση των ατομικών συμβάσεων εργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ