ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πανικός

ΑΜΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ τον Σημίτη και την παρέα του τις τελευταίες μέρες, ζούμε σε μια περίοδο οικονομικής ευμάρειας και ευτυχίας! Κάτι του στιλ "το αφεντικό τρελάθηκε και τα πουλάει τσάμπα"...

Μειώσεις επιτοκίων και αυξήσεις συντάξεων στους αγρότες, μειώσεις των φορολογικών επιβαρύνσεων στα αυτοκίνητα, αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τους μισθωτούς και σειρά φορολογικών διευκολύνσεων αναμένεται να εξαγγελθούν στη ΔΕΘ, άσε τις πρόσφατες μειώσεις στα καύσιμα... Μιλάμε για πραγματικό πανικό!

Αναρωτιέσαι, αν τα ξέχασαν όλα εκεί στου Μαξίμου. Και την είσοδο στην ΟΝΕ και την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζουν όλα αυτά τα χρόνια και τη σταθεροποίηση της οικονομίας. Σαν να μεράκλωσαν και αρχίσανε τα "πάρτε κόσμε"...

Ερχεται και ο Καραμανλής από την άλλη πλευρά και ψέγει την κυβέρνηση ότι το έχει ρίξει στην αχαλίνωτη παροχολογία και προσπαθεί να τη... συγκρατήσει σε αυτό το ντελίριο απλοχεριάς στο οποίο έχει καταπέσει!

Βέβαια, ό,τι και να λένε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, ο βασικός κανόνας της ευρω-εμπνευσμένης πολιτικής που ασκείται δε θα απολέσει τον κυρίαρχο κανόνα λειτουργίας της, που λέει ότι μπορεί να αλλάξει μόνο προς μια κατεύθυνση: Προς το χειρότερο...

Είναι γνωστό, ότι οι φοροελαφρύνσεις δεν περνάνε στην αγορά αφού τις "μασάνε" οι εταιρίες, ότι οι μισθωτοί συνεχίζουν να πληρώνουν το 90% των φόρων, ότι οι αγρότες ξεκληρίζονται συστηματικά και όλα τα σχετικά...

Αυτό που ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί είναι το αν το προεκλογικό κλίμα, που εμφανώς καλλιεργεί η κυβέρνηση, τελειώνει εδώ ή θα πάει ακόμα πιο μακριά η βαλίτσα. Γιατί η δριμύτητα με την οποία "μπαίνει" στο παιγνίδι προδιαθέτει σαφώς για πολιτικές εξελίξεις. Οψόμεθα...

Η συναίνεση της υποταγής

Ανύπαρκτες διαφορές με την εφαρμοζόμενη πολιτική στην εξωτερική πολιτική προσπαθεί να ανακαλύψει η ηγεσία της ΝΔ. Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου του κόμματος, ο οποίος στη δήλωση που έκανε μετά τη συνάντηση Καραμανλή - Γ. Παπανδρέου, ξεκίνησε καταγγέλλοντας τις "συνεχείς, μονομερείς υποχωρήσεις στον τομέα των ελληνοτουρκικών σχέσεων από την πλευρά της χώρας μας", για να καταλήξει, επιβεβαιώνοντας τη δήλωση που έκανε εξερχόμενος από τη Ρηγίλλης ο υπουργός Εξωτερικών, ότι υπάρχει... συναίνεση και στο χειρισμό των τελευταίων εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά. Αυτή είναι και η πραγματικότητα. Η ηγεσία της ΝΔ δεν έχει κανένα πρόβλημα, συμμορφούμενη πλήρως και με τις υποδείξεις των ΗΠΑ, στην άρση του βέτο. Απλά, για λόγους περισσότερο εσωτερικής κατανάλωσης, προσθέτει "να υπάρξουν κάποια ανταλλάγματα", που ούτε και αυτά προσδιορίζει.

Η συναντίληψη και σύμπλευση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων και στα ελληνοτουρκικά, δεν απορρέει από κάποια "εθνική στρατηγική", αλλά από την "εθνική" συμμόρφωση και υποταγή τους στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια για την περιοχή. Και αυτό ακριβώς είναι που τους καθιστά επικίνδυνους και εγκυμονεί περιπέτειες και συμφορές για τη χώρα.

Θα χορτάσουμε "παροχές"

Πιστεύουν - όπως οι ίδιοι ομολογούν - προβάλλουν και προωθούν, ο ένας από τη θέση του πρωθυπουργού και ο άλλος από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τη λεγόμενη απελευθέρωση της οικονομίας. Επίσης, την απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων, τον περιορισμό των κρατικών δαπανών και, ιδιαίτερα, όσων έχουν κοινωνικό χαρακτήρα, την ιδιωτικοποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων και διάφορες άλλες ανάλογες πολιτικές και μέτρα. Πολιτικές, που έχουν όλες τους έναν κοινό παρονομαστή: Τη συνεχή χειροτέρευση των συνθηκών ζωής και εργασίας των πολλών και τη συσσώρευση πλούτου και δύναμης στα χέρια των λίγων. Και, όμως, την ίδια στιγμή, έχουν το θράσος να παρουσιάζονται με φιλολαϊκό πρόσωπο, μοιράζοντας ψίχουλα ή τάζοντας λαγούς με πετραχήλια στους εργαζόμενους και το λαό.

Μιλάμε, όπως καταλάβατε, για τους Κ. Σημίτη και Κ. Καραμανλή. Τούτες τις μέρες μάς έχουν ταράξει στις... παροχές και τις υποσχέσεις. Και να σκεφθείτε ότι η επίσημη προεκλογική περίοδος θέλει κάμποσους μήνες ακόμη...

Δικαιώνονται οι προειδοποιήσεις

Οι χοροί της χρηματιστηριακής φιλολογίας κρατούν καλά τον τελευταίο καιρό. Και, καθώς, ο διαβόητος δείκτης της Σοφοκλέους ανατρέπει το ένα μετά το άλλο τα διάφορα ρεκόρ και τα όποια κέρδη του χρηματιστηριακού τζόγου λειτουργούν ως μαγνήτες, τόσο και περισσότεροι αναρωτιούνται μήπως και αυτοί πρέπει να τοποθετήσουν τις οικονομίες τους στα "μαγικά" χαρτιά των μετοχών.

Ο "Ρ", βέβαια, έχει γράψει επανειλημμένα κι έχει προειδοποιήσει, για το φαινόμενο του Χρηματιστηρίου. Τόσο γενικά, όσο και ειδικά, για την εκρηκτική άνοδο, που σημειώνει τον τελευταίο καιρό. Ορισμένοι έσπευσαν να σχολιάσουν με κακεντρέχεια τις προειδοποιήσεις μας και να τις αποδώσουν σε ιδεολογικές και πολιτικές αγκυλώσεις.

Ηρθε, όμως, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και με δηλώσεις του, στη προχτεσινή "Καθημερινή", δικαιώνει πλήρως τις προειδοποιήσεις του "Ρ". Εξαιρετικά ανήσυχος, με τις εγχώριες χρηματιστηριακές εξελίξεις, ο κ. Θ. Καρατζάς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και σημειώνει, ότι "τμήμα του Χρηματιστηρίου είναι άρρωστο", ενώ υπογραμμίζει, ότι κυρίως στη λεγόμενη "περιφέρεια της χρηματιστηριακής αγοράς" έχουν διαμορφωθεί μετοχικές αξίες, οι οποίες δε βρίσκονται σε συσχέτιση με την πραγματική οικονομική θέση των επιχειρήσεων. Προειδοποιεί δε τους επενδυτές, ότι οι άκριτες τοποθετήσεις ενέχουν πλέον σοβαρούς κινδύνους, ενώ ζητά και την εφαρμογή συντονισμένων ενεργειών από την πλευρά των χρηματιστηριακών και εποπτικών αρχών.

Καταλάβαμε...

"Με αισθήματα βαθιάς και έντονης ανησυχίας υποδέχομαι στην πόλη μας τον πρωθυπουργό της χώρας", δήλωσε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Β. Παπαγεωργόπουλος.

Θα ανέμενε κανείς, μετά από αυτή τη... σαρωτική δήλωση του κ. δημάρχου, ότι θα ανακοίνωνε και κάποια πρακτικά μέτρα, για να μεταφραστούν τα λόγια σε έργα. Εστω, να προαναγγείλει κάποια... θεαματική κίνηση, π.χ., τη μη συμμετοχή του δήμου στις φιέστες της παροχολογίας και του αποπροσανατολισμού.

Αντί για αυτά, όμως, ο κ. δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι θα παραβρεθεί στις γνωστές επίσημες δεξιώσεις και τις άλλες τελετουργικές εκδηλώσεις της ΔΕΘ, διευκρινίζοντας παραπέρα, πως Θα περιμένει πρώτα τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, για να κανονίσει την παραπέρα πορεία του.

Καταλάβαμε, κ. δήμαρχε, καταλάβαμε...

Οταν ακούς τον πρωθυπουργό μιας κυβέρνησης όπως του ΠΑΣΟΚ, να λέει ότι ήρθε η ώρα "να δώσουμε μια νέα ώθηση στην πολιτική της κοινωνικής δικαιοσύνης" (!), όπως συνέβη χτες με τον Κ. Σημίτη, ένα είναι σίγουρο: Οτι έφθασε η ώρα να ψάξουν οι πολίτες και να βρουν το εκλογικό τους βιβλιάριο... Κι αμέσως μετά, να σκεφθούν καλά και να αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν.

Τα όρια της δικομματικής εξαπάτησης

"Από τη σύγκριση (σ. σ. των κυβερνητικών εξαγγελιών και το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ που παρουσίασε ο Κ. Καραμανλής) είναι σαφές ότι τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινούνται στον ίδιο άξονα και προς την ίδια κατεύθυνση. Μπορεί να διαφέρουν σε ποσοστά μειώσεων ή και σε απόλυτους αριθμούς όταν πρόκειται για αφορολόγητα ποσά, ή ακόμα και να παίζουν με τις λέξεις αναφορικά με το βαθμό αποκρατικοποίησης της μίας ή της άλλης τράπεζας, αλλά επί της ουσίας συμφωνούν".

Η... ανακάλυψη ανήκει στο χτεσινό "Βήμα", από όπου και το παραπάνω απόσπασμα. Και κάνουμε τη σημείωση, πρώτον, γιατί έχει σημασία η ομολογία αυτή, όταν γίνεται από μια κάθε άλλο παρά αριστερή εφημερίδα και, δεύτερον, επειδή εμπεριέχει την ανησυχία της ολιγαρχίας, για το "κενό" που δημιουργείται από τη ραγδαία φθορά του δικομματισμού και την αδυναμία να εκφράσει τις λαϊκές μάζες. Αυτός είναι ο λόγος που στήνονται οι "κοκορομαχίες" μεταξύ των δύο μονομάχων και η πλειοδοσία των προεκλογικών εξαγγελιών για τα ψίχουλα των "παροχών". Για να συνεχίσει να πέφτει στάχτη στα μάτια του κόσμου, να καλλιεργούνται φρούδες ελπίδες και ψεύτικες προσδοκίες.

Οι εργαζόμενοι όμως έχουν την πείρα να διακρίνουν ότι πίσω από τις "καλογυαλισμένες" υποσχέσεις υπάρχει το αποκρουστικό πρόσωπο της φτώχειας, της ανεργίας και της δυστυχίας. Γι' αυτό θα φροντίσουν να στραπατσαριστεί η αντιλαϊκή πολιτική και οι στυλοβάτες της, τα κόμματα του δικομματισμού.

Οσα και τα κέρδη 109 επιχειρήσεων

Τετρακόσια εβδομήντα δισεκατομμύρια θα κοστίσουν όλες αυτές οι παροχές και, μάλιστα, μόνο για το επόμενο έτος. Ελεγε το νούμερο, χτες, ο Κ. Σημίτης και καμάρωνε, γεμάτος περηφάνια. Γέμιζε το στόμα του. Λες και ήταν έτοιμος να μοιράσει δεκαχίλιαρα από τις τηλεοπτικές οθόνες.

Τετρακόσια εβδομήντα δισεκατομμύρια για τα εκατομμύρια Ελληνες εργάτες, υπάλληλους, συνταξιούχους, αγρότες, μικρομεσαίους, νέους, κλπ., κλπ. Γι' αυτούς, που έχουν χτίσει ό,τι υπάρχει μέχρι σήμερα και καθημερινά δημιουργούν, με τον κόπο και τον ιδρώτα τους, όλο τον πλούτο της χώρας.

Χαράς το νούμερο, κ. πρωθυπουργέ. Κι αν θέλετε και μια απλή, αλλά γεμάτη νόημα, απόδειξη γι' αυτό, σας θυμίζουμε, ότι άλλα τόσα περίπου είναι - και συγκεκριμένα 420,6 δισ. - τα κέρδη 109 μεγάλων επιχειρήσεων και, μάλιστα, μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 1999.

Το ρήγμα...

"Εν αρχή ην η κάλπη. Η κολυμβήθρα του Σιλωάμ", σημειώνει στο εισαγωγικό σημείωμα του τελευταίου τεύχους του περιοδικού "ΝΕΜΕCΙS" η Λ. Κανέλλη και παρακάτω συνεχίζει, παίρνοντας αφορμή από την πολιτική επικαιρότητα: "Για παραγωγή πολιτικής πράξης, σκέψης ή και σύνθεσης, ούτε λόγος επιτρέπεται να γίνεται. Αλλά και όταν γίνεται, πίπτει ράβδος. Επιστρατεύονται μηχανισμοί αποδόμησης του πολιτικού λόγου, σειρήνες πολλαπλασιάζονται και ο Οδυσσέας στο κατάρτι γίνεται πολίτης - καρτούν, ιχνογράφημα πονηρού και αμελητέου ψηφοφόρου ανθρώπου, που όμως ενώπιον της αγίας κάλπης - έδρας γίνεται προσωρινώς το πανίσχυρον εξής "ένα κουκί"...

...Μπαίνουμε στο φθινόπωρο μετεξεταστέοι σε πραγματικές πληροφορίες για το τι και πώς να ψηφίσουμε στις εκλογές, είτε γίνουν τώρα, είτε τον Μάρτη, είτε του χρόνου τέτοια εποχή.

Μπροστά στο χορό του αρκουδιάρη της ΟΝΕ, κατακλυζόμαστε από γελοιότητες τύπου "ο Κάρολος στο Αιγαίο πάνω στην Καμίλα", ή από μια έντεχνη χυδαία συνάμα προεδρολογία, που δεν περιποιεί τιμή ούτε καν στους υποκριτές που σφίγγουν το χέρι του Κωστή Στεφανόπουλου στις δεξιώσεις...".

Και το σημείωμα κλείνει με τα παρακάτω: "Η κάλπη τώρα ξαναστήνεται. Πριν σκεφθεί κανείς πώς να τη γεμίσει, θαρρώ πως αξίζει να σκεφθεί, έστω και για μια μέρα, πώς φθάνει ως εκεί. Για να βάλει τη γνώμη του μέσα; Για να ταφεί στο ρήγμα που άνοιξε ο σεισμός των κατ' επάγγελμα ισχυρών και ολίγων έναντι των πολλών και αδυνάτων; Οι σεισμολόγοι της Ιστορίας προειδοποιούν:

Το ρήγμα εκτείνεται από τον πλούτο ως την πλάνη".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ