ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Αυγούστου 1999
Σελ. /40
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπόσχεση στους Ζόρα και Σάσα του κόσμου

Η "ειρήνη" που επιτεύχτηκε με το πιστόλι στον κρόταφο, κάτω από μια "αόρατη", ασύγκριτα υπέρτερη και άνανδρη πολεμική μηχανή, δεν πρόκειται ούτε τις πληγές που άνοιξαν, ούτε τη φρίκη και καταστροφή, που προκάλεσαν στο γιουγκοσλαβικό λαό, να κλείσουν γρήγορα. Ηταν απλώς μια διακοπή που θα επιτρέψει στους βαρβάρους, μέσα από το ίδιο το έδαφος της χώρας και όχι μόνον για την ίδια, να συνεχίζουν το έγκλημα.

Είχα την τύχη να γνωρίσω δύο παιδιά στο ταξίδι με το ΣΦΕΑ στη Γιουγκοσλαβία. Το ένα ήταν 13 χρόνων, είχε ζήσει τρία χρόνια στην Ελλάδα και μαθητεύσει σε ελληνικό σχολείο δύο χρόνια. Ετσι μπορούσα να συνεννοηθώ και να μου εξηγεί όσα ρωτούσα. Πολλές φορές θεωρούμε τις αφηγήσεις των παιδιών λίγο υπερβολικές και χαρακτηρίζονται ως παραμυθάδες. Ισως να υπάρχει κι αυτό - αλλιώς δε θα ήταν και παιδιά - αλλά υπάρχει και η δική μας λαϊκή παροιμία "από μικρό κι από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια". Εξαρτάται όμως και για ποια θέματα το κάνουν. Ο Ζόρα - αυτό είναι το όνομά του - τι παραμύθι να σου πει όταν η πραγματικότητα που ζει ξεπερνάει τη φαντασία; Οταν ο ίδιος ήταν απέναντι από το κτίριο της τηλεόρασης που βομβαρδίστηκε και αναπαράστησε αυτό το έγκλημα που ο ίδιος έζησε και εμείς είδαμε στις οθόνες των τηλεοράσεών μας;

Γι' αυτό και επαναλάμβανε "εγώ δε φοβάμαι, αλλά γιατί μας το κάνουν αυτό; Εμείς δεν πήγαμε στη δικιά τους πατρίδα, αυτοί ήρθανε". Εκείνη τη στιγμή μου ήρθε στο μυαλό μια συζήτηση στο "Προφίλ" του κ. Παναγιωτόπουλου, κι αν δεν κάνω λάθος ήταν στις 30.4.99. Στο σημείο της συζήτησης "ποια άλλη θέση μπορούσε να πάρει η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στο έγκλημα", κόντευαν τότε 40 περίπου μέρες βομβαρδισμών, άκουσα με βαθιά, ειλικρινά, λύπη τον "ευαίσθητο" κ. Πεπονή να λέει: "Κάποτε μπορείς να δίνεις αλλά να παίρνεις κιόλας"!!!

Αλήθεια, τι θα μπορούσαμε να δώσουμε και να πάρουμε σ' όλο τον παιδικό πληθυσμό των Ζόρα και Σάσα της Γιουγκοσλαβίας όποιας εθνικότητας και θρησκείας υπάρχουν στη χώρα, χωρίς καμιά διάκριση, που σκοτώνονται, που μένουν ακρωτηριασμένα και κυρίως, ανεπανόρθωτα ψυχολογικά, για όλη τους τη ζωή τραυματισμένα;

Το άλλο παιδί λεγόταν Σάσα και ήταν 16 χρόνων, ψηλόλιγνο, με μια ματιά θλιμμένη, αλλά αποφασιστική. Συμπαθέστατος, αυτός δεν ήξερε ελληνικά, αλλά ο Ζόρα ήταν αρκετός για να δίνει απαντήσεις σε όλα όσα ρωτούσα.

Μ' αυτά λοιπόν τα δύο παιδιά έκανα μια διαδρομή, περπατώντας, τριών χιλιομέτρων.

Στη διαδρομή αυτή των τριών χιλιομέτρων, που κράτησε σχεδόν μία ώρα, μ' αυτούς τους απρόσμενους και καλύτερους φίλους που μπορούσα να βρω, έμαθα μια σειρά απ' τα καθημερινά προβλήματα που δημιουργεί ο πόλεμος των νέων τελειοποιημένων Χίτλερ. Των κομπιούτερ.

Εκείνα όμως που σε κάνουν να σκέφτεσαι κάθε στιγμή, "κάνω όσα πρέπει ή όσα μπορώ για το σταμάτημα του ειδεχθέστερου εγκλήματος της ιστορίας;", είναι τα προβλήματα των παιδιών. Οπως τα λένε τα ίδια, "τα σχολεία μας κλείσανε, στους στίβους και στα γήπεδα δεν μπορούμε να πάμε, γιατί όσο κι αν δε φοβόμαστε δεν επιτρέπεται, και το μέτρο πάρθηκε για τη διαφύλαξη της ζωής μας".

Και τα ερωτήματα πέφτουν βροχή. ΓΙΑΤΙ, τι τους κάναμε; Γιατί μας τα στερούν, εμείς δεν τους πειράξαμε. Θέλουμε τη χώρα μας ελεύθερη όπως κάθε λαός, αυτά μας μαθαίνουν στα σχολεία, στα δικά τους σχολεία δε μάθανε τίποτα απ' όλα αυτά; Γιατί να βλέπουμε τους φίλους μας, τους γονείς μας κι άλλους, σκοτωμένους, καμένους, ανάπηρους; ΓΙΑΤΙ;

Θα μπορούσαν να ειπωθούν πάρα πολλά και μόνο απ' αυτή τη συζήτηση με τον Ζόρα και τον Σάσα, όμως πιστεύουμε ότι είναι αρκετή η εικόνα για τις συνθήκες που επικρατούν στη γειτονική, φιλική μας χώρα απ' το έγκλημα που διαπράττουν οι "πολιτισμένοι" αυτού του άγριου καπιταλισμού, που οι λαοί πρέπει να σταματήσουν. Τώρα όμως ποιος μπορεί να απαντήσει στα γιατί των παιδιών;

Η απάντηση και υπόσχεση που μπορούσε να δώσουμε, εμείς, σε όλα τα παιδιά του κόσμου είναι μόνο μία: ΑΓΩΝΑΣ χωρίς σταμάτημα.

Είναι ανάγκη να θυμόμαστε πάντα ποιος είναι ο εχθρός που έχουμε απέναντί μας, που θέλει να φορέσει το μανδύα του ανθρωπισμού. Αυτοί οι ακατονόμαστοι εγκληματίες που - παρά την πλούσια ελληνική γλώσσα - δε βρίσκεις λέξεις που να μπορούν να τους χαρακτηρίσουν και να αποδώσουν τα εγκλήματά τους.

Αυτοί, που στη χώρα του πλανητάρχη κατέσφαξαν και εξαφάνισαν κάθε φυλή,καθώς και οι αποικιοκράτες Βρετανοί, Γάλλοι κλπ.

Αυτοί, που εκτός από τα εκατομμύρια ανέργους, άστεγους και πεινασμένους στη χώρα τους, ανάμεσα στους 42 Προέδρους που έχουν εκλέξει από την ίδρυση του "περιούσιου" έθνους, 4 τούς έχουν δολοφονήσει γκανγκστερικά, άλλοι τόσοι πέθαναν κατά τη διάρκεια της θητείας τους, αλλά και όσοι παρέμειναν τις δύο τετραετίες, σύμφωνα με το Σύνταγμά τους, ήταν αναμεμειγμένοι σε όλων των ειδών τα σκάνδαλα, π. χ., "Γουότεργκέιτ", και οι γύρω τους άνθρωποι, συνεργάτες κλπ. κατά δεκάδες δολοφονούνται, αυτοκτονούν ή παθαίνουν... ατυχήματα και βέβαια δεν εξαιρούσαν ούτε τα παιδιά που μπορεί να είχαν βρεθεί μάρτυρες σε κάποιο γεγονός. Είναι χαρακτηριστικό το δημοσίευμα του "Ριζοσπάστη" στις 30.5.99.

Αυτοί οι αιμοσταγείς δολοφόνοι, που κήρυξαν το βάρβαρο, ταξικό, άγριο, άνανδρο πόλεμο εναντίον των λαών, με πρώτο το γιουγκοσλαβικό, και που συνεχίζουν το δολοφονικό τους έργο, πρέπει να πληρώσουν για όλα τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει εναντίον τους.

Τώρα λοιπόν περισσότερο από ποτέ πρέπει να βρουν μπροστά τους τα λαϊκά τείχη που θα υπερασπίσουν την ειρήνη, καταργώντας τις αιτίες που προκαλούν τον πόλεμο, κι αυτές είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, με την άγρια εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Να μην επιτρέψουν η ανθρωπότητα να γυρίσει στα σπήλαια. Οι ίδιοι οι λαοί έχουν το καθήκον και τη μεγάλη αποστολή. Ας είναι αυτή η υπόσχεσή μας στους Ζόρα και Σάσα όλου του κόσμου.

ΜΑΡΙΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ

Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γιουγκοσλαβία

Από την ώρα που πέρασα τα σίδερα της αυλής του Πανεπιστημίου Αθηνών έκανα την επιλογή μου. Στάθηκα δίπλα σε εκείνους που κήρυξαν και πίστεψαν στην "πανανθρώπινη φιλία και το κοινό συμφέρον". Ημουν έτοιμος ψυχολογικά και πολιτικά όταν άκουσα την απόφαση στην Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων(24/4/99) για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό της Γιουγκοσλαβίας και δήλωσα συμμετοχή ως εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς. Συντρίβομαι όταν ακούω τις κυβερνητικές απόψεις ότι το ΝΑΤΟ επιφυλάσσει για την Επικράτειά μας μια καλή θέση στα Βαλκάνια και ένα καλό μερτικό στην αποζημίωση αποκατάστασης της ζωής στη Γιουγκοσλαβία. Σε ποιο νεκροτομείο θα γίνει η νεκροψία της νεκρής χώρας; Και θα πληρώσουμε, είναι σίγουρο, τα έξοδα της κηδείας της!

Ελληνικές σημαίες, επιγραφές: "Ανθρωπιστική βοήθεια" και συνθήματα αντιΝΑΤΟικά διαδήλωναν την ταυτότητά μας και το σκοπό της εξόρμησής μας. Το λεωφορείο καταπίνει τα χιλιόμετρα. Φτάνουμε βράδυ στη Θεσσαλονίκη. Στα προπύλαια των Δικαστηρίων, η ντουντούκα κραυγάζει "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι". Είναι εκείνοι που μας υποδέχονται. Στο πρόγραμμα μια συμβολική πορεία προς το χώρο της παραλίας - Τελωνείου, όπου προστατεύονται με θρησκευτικό φανατισμό τα σύνεργα του εξανθρωπισμού του γιουγκοσλαβικού λαού (τανκς, κοντέινερς με πυρομαχικά κλπ. ).

Το νου μας τον οργώνουν βαθιές σκέψεις. Ο λογισμός των ανθρώπων στρέφεται γύρω από τους ισχυρισμούς των αναμορφωτών και δασκάλων της "νέας τάξης" που "υποβάλλονται σε ταλαιπωρίες και μεγάλες δαπάνες", για να βάλουν στο "σωστό" δρόμο το άτακτο και μικρό έθνος, αφού επί πολλά χρόνια το έχουν βάλει σε ασφυκτικό αποκλεισμό από τις διεθνείς συναλλαγές (εμπάργκο). Η συλλογιστική αυτή καταλήγει σε αδιέξοδο. Δε χωράει ο νους του ανθρώπου τον παραλογισμό να εμφανίζεται μια υπερδύναμη που της έχουν καταλογιστεί η γενοκτονία του λαού του Βιετνάμ και του Ιράκ και να επιτίθεται σε άλλον έναν λαό. Είναι υποκριτικοί, εγκληματικοί και απαράδεκτοι οι ισχυρισμοί των Αμερικανών, στους οποίους προσχώρησαν και οι προοδευτικοί Ευρωπαίοι. Δε θα υπέφερε όμως ο νους του ανθρώπου αν "έπιανε" τα πραγματικά αίτια της εξανθρωπιστικής μανίας των επιδρομέων. Απλά προσπαθούν να επιβάλλουν τη "Νέα Τάξη" με φωτιά και σίδερο, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά η αποκλειστική ικανοποίηση των συμφερόντων της.

Μπήκαμε στο Βελιγράδι. Η καρδιά μας φουσκώνει από αισθήματα οργής κατά των επιδρομέων. Είχαμε την τύχη να καθίσουμε δίπλα σε σπουδαίες προσωπικότητες. Αξιόλογοι άνθρωποι, οπλισμένοι με αποφασιστικότητα, μας έδωσαν να καταλάβουμε ότι δεν πρόκειται "να παραδώσουν εθελοντικώς τη μήτρα της γης, τη φάτνη της δημιουργίας τους, της ιστορίας και του πολιτισμού τους". Και εγώ θυμάμαι τα δικά μας. Λαέ βασανισμένε. Ολα όσα κατακτήσανε οι λαοί πεντακόσια χρόνια, τώρα τα καταπίνει ο "δεινόσαυρος της νέας τάξης". Ο λαός της πρωτεύουσας πόλης έζωσε κατά χιλιάδες το χώρο της πλατείας. Η έκφραση στα πρόσωπά τους φανέρωνε στωικότητα και προσμονή της ειρήνης.

Αργά τη νύχτα μας πήρε ο ύπνος στο ξενοδοχείο. Ο συναγερμός που είχε σημάνει νωρίς, διαρκούσε όλη τη νύχτα. Εληξε στις επτά το πρωί... Πέρασε η ώρα και αρχίζει η διαδικασία του αποχωρισμού. Σφίγγουμε τα χέρια και ανοίγουμε τις καρδιές μας. Οι όρκοι είναι σιωπηλοί. Με την καρδιά και το βλέμμα δίνουμε διαβεβαιώσεις. Μας εμπιστεύονται. Ακουμπάνε στο όρθιο ανάστημα του ελληνικού λαού και σε αυτό ακριβώς έγκειται η αξία της αποστολής μας.

Το να φύγει Ελληνας από το Βελιγράδι δεν είναι μια πράξη απλής κίνησης και αλλαγής περιβάλλοντος. Η αποχώρηση από το χώρο αυτό έχει βαθύ ψυχισμό. Είναι εκείνο το διεθνιστικό σάλπισμα, η ιδέα του Ρήγα Βελεστινλή: "Σε ανατολή και δύση... για την πατρίδα όλοι να 'χωμεν μια καρδιά, Βούλγαροι κι Αρβανίτες, Αρμένιοι και Ρωμιοί, στην πίστη του ο καθένας ελεύθερος να ζει". Η γη της Ελλάδας τον γέννησε, η γη της Σερβίας τον κρατεί στα σπλάχνα της.ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΕΩΡΓΑΤΟΣ

Επίτιμος αντιπρόεδρος του ΔΣ Πειραιά

Η υπόσχεση για συνέχιση του αγώνα, είναι η απάντηση στα "γιατί" των παιδιών της Γιουγκοσλαβίας



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ