ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Αυγούστου 1999
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
"Μεγάλες προσδοκίες"

Στο "κεφάλαιο" Παγκόσμιο Πρωτάθλημα '99, που άρχισε να... γράφεται από χτες στη Σεβίλλη, ο ελληνικός στίβος βάσιμα ελπίζει να "σφραγίσει" τη δική του ένδοξη σελίδα. Μ' εφόδια τις δυνατότητες των αθλητών και αθλητριών μας και εφαλτήριο τις αλλεπάλληλες επιτυχίες τον τελευταίο καιρό, οι εκπρόσωποι της χώρας μας σκοπεύουν ψηλά. Βέβαια, τα πράγματα κάθε άλλο παρά εύκολα είναι. Η Σεβίλλη περίπου για μια βδομάδα θα φιλοξενήσει τα μεγαλύτερα "αστέρια" του κλασικού αθλητισμού.

Αθλητές μεγάλης κλάσης, φοβερών επιδόσεων, με όνομα βαρύ σαν... ιστορία, θα πρωταγωνιστήσουν στη μεγάλη αυτή παράσταση των αθλημάτων αλλά και της εμπορευματοποίησης. Σε μια "μαεστρική" διαπλοκή, στην πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας, θ' ανταγωνιστούν αθλητές αλλά και σπόνσορες. Χώρες και χορηγοί... Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, η καλή και η κακή πλευρά του ίδιου γεγονότος. Δυστυχώς, στις μέρες μας τ' όμορφο και το υγιές ταυτίστηκε με το "αναγκαίο" (;) κακό.

Παγκόσμιοι πρωταθλητές, κάτοχοι ρεκόρ και ξεχωριστών επιδόσεων, φαβορί για την κατάκτηση κάποιας θέσης στο βάθρο θα συμμετάσχουν στους αγώνες με σκοπό να απολαύσουν τους καρπούς της σκληρής τους δουλιάς. Ηθικά (διάκριση) και υλικά (πριμ). Ονόματα όπως αυτά των Τζόουνς (100μ.),Παρβιάινεν (ακόντιο), Μάγκι (μήκος), Σάντοβα (δίσκος), Γκριν (100μ.), Μπαρμασάι (στιπλ), Εντουαρντς (τριπλούν), Πεδρόσο (μήκος), Ντβόρακ (δέκαθλο) μπορούν εύκολα να δώσουν μια πρώτη "γεύση" από τα όσα θα διαδραματιστούν.

Σ' αυτή την παράσταση λοιπόν οι βετεράνοι και οι νέοι της ελληνικής αποστολής φιλοδοξούν να παίξουν πρωτεύοντα ρόλο. Οπως όλοι αναγνωρίζουν, βρίσκονται μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση. Αυτή της πρωτιάς και της μεγάλης επίδοσης, ενός δρόμου που εδώ και μερικά χρόνια (αρχή το Παγκόσμιο του '97) έχει αρχίσει να "βαδίζει" ο ελληνικός στίβος. Οι σαράντα δύο καλύτεροι Ελληνες αθλητές, για φέτος, καλούνται να αποδείξουν πως ο εγχώριος στίβος έχει ανέβει, όχι μόνο στα φίλαθλα ελληνικά μάτια, αλλά και στα μάτια όλων. Εχει πάντως "στρογγυλοκαθίσει" στα... μεγάλα σαλόνια και αυτό είναι μια επιτυχία. Ακόμα και όταν αυτά, δυστυχώς για το αθλητικό πνεύμα, εκτός της αγωνιστικής μαγείας που προσφέρουν γνωρίζουν και τη μεγάλη εκμετάλλευση των πλούσιων χορηγών και κεφαλαίων. Αυτών που δε διστάζουν να μετατρέψουν έναν "ιερό" χώρο σε "τσιφλίκι" τους και επικερδή επιχείρηση.

Οι Ελληνες πρωταθλητές που έχουν τη δυνατότητα διακρίσεων και μεταλλίων ήδη είναι γνωστοί, αφού με τις φετινές τους παρουσίες δεν άφησαν περιθώρια αμφισβήτησης. Ο Κώστας Γκατσιούδης δικαίως έχει στόχο την πρωτιά. Ο κορυφαίος Ελληνας ακοντιστής από το Διδυμότειχο έχει ήδη χριστεί "χάλκινος" σε παγκόσμιους αγώνες και "κάρφωσε" το χρυσό σε τρία μίτινγκ όπου συμμετείχαν οι περισσότεροι από τους αντιπάλους που θα συναντήσει στη Σεβίλλη. Με τα 89,57μ. που 'χει ρίξει φέτος και την σταθερότητα που τον διακρίνει, δείχνει ότι στοχεύει στον... ουρανό της Σεβίλλης.

Συναγωνίστριές του στα "χρυσά" όνειρα είναι οι αθλήτριες του τριπλούν Βούλα Τσιαμήτα και Ολγα Βασδέκη. Η Βολιώτισσα αθλήτρια έχει την καλύτερη επίδοση φέτος στον κόσμο με 14,94μ. και σκοπεύει σ' αυτή τη διοργάνωση να υλοποιήσει το διακαή της πόθο (15 μ.). Προφανώς λοιπόν θέλει και μπορεί. Αν τα καταφέρει θα φανεί εντός αγωνιστικού χώρου. Η ετέρα εκπρόσωπός μας στο αγώνισμα, η Βασδέκη, είναι 6η στη σχετική λίστα των επιδόσεων με 14,67μ. αλλά πλείστες φορές έχει αποδείξει πως γνωρίζει να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Εχει αρχίσει να συνέρχεται από τον τραυματισμό που την ταλαιπωρεί. Πόσο, θα το δούμε στο σκάμμα. Εκτη καλύτερη επίδοση φέτος με 6.98 μ. έχει στο μήκος και η Νίκη Ξάνθου, "ασημένια" πρωταθλήτρια το '97. Στόχος και αναγκαία συνθήκη ταυτόχρονα να βρει τον εαυτό της, να σταθεροποιήσει τη φορά της και να έρθει τελικά το μεγάλο άλμα.

Και στο "βασιλιά" των αγωνισμάτων, δηλαδή την κούρσα 100 μ., όπως και στ' άλματα εδάφους, οι ελληνικές προσδοκίες στηρίζονται στο ωραίο φύλο. Η Κατερίνα Θάνου έχει χάσει μέρες προετοιμασίες από ενοχλήσεις στη μέση και ως εκ τούτου κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να μιλήσει για τη φόρμα της. Ομως η εν γένει παρουσία της αποτελεί εγγύηση πως τουλάχιστον τον πρώτο στόχο, που 'ναι είσοδος στον τελικό, έχει ικανότητα να τον "πιάσει". Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί και ο Λάμπρος Παπακώστας στο ύψος. Ο Ελληνας πρωταθλητής ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμό και επανέρχεται στους στίβους μετά από 1 1/2 χρόνο απουσίας. Πόσο επηρεάστηκε και σε ποιο βαθμό επανέκαμψε θα το δείξει... ο πήχης.

Αυτές είναι οι κύριες... αιχμές του δόρατος με το οποίο η ελληνική αποστολή σκοπεύει τη διάκριση. Οι υπόλοιποι αθλητές αρχικά επιζητούν την καλή εμφάνιση και την εμπειρία. Αν μέσα απ' την προσπάθεια γίνουν η ευχάριστη έκπληξη και ανατρέψουν τα προγνωστικά, θα 'ναι θετικό για τους ίδιους αλλά και τη χώρα μας.

  • Οι γραμμές αυτές συντάχθηκαν πριν την έναρξη του προγράμματος. Φυσιολογικά λοιπόν δε γνωρίζαμε τι έκαναν οι αθλητές που αγωνίστηκαν χτες.Μ. Β.
ΧΡΗΣΗ ΑΝΑΒΟΛΙΚΩΝ
Πολλές οι αποκαλύψεις και οι "αποκαλύψεις" μέσα στο '99

Ενας μεγάλος αριθμός γνωστών αθλητών του στίβου, που διαπιστώθηκε ότι έκαναν χρήση απαγορευμένων ουσιών, είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός των παραβατών, στους οκτώ πρώτους μήνες του 1999 και ενώ ακόμη δεν έχει ξεκινήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σεβίλλης. Οι "κακές γλώσσες" ισχυρίζονται πως ο προσανατολισμός πολλών αποκαλύψεων είναι αποτέλεσμα της πάλης που γίνεται για τη διαμόρφωση των εσωτερικών συσχετισμών στην IAAF. Με άλλα λόγια, και αυτή η υπόθεση έχει γίνει αντικείμενο σκληρών διαπραγματεύσεων και χειρισμών για το μοίρασμα της εξουσίας στα ανώτατα κλιμάκια του στίβου. Ετσι, πολλές από τις "αποκαλύψεις" είναι ολοφάνερα μέσα πίεσης και εκβιασμού, ενώ άλλες είναι τουλάχιστον "περίεργες"...

Τελευταίο... θύμα των αναβολικών η πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια (1993 και 1995) των 200μ, η Τζαμαϊκανή Μέρλιν Οτι, η αποκαλούμενη και "μεγάλη κυρία των σπριντ", που έγινε γνωστό ότι έκανε χρήση της ουσίας ναδρολόνη σε μίτινγκ στην Ελβετία τον περασμένο μήνα.

Οι αποκαλύψεις για χρήση αναβολικών ουσιών από αθλητές και αθλήτριες έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας εφέτος.

Ξεκινώντας ημερολογιακά για το εφετινό μόνο μπαράζ των αποκαλύψεων, ο Βρετανός πρωταθλητής Ευρώπης στα 100μ, Νταγκ Γουόκερ, διαπιστώνεται το Γενάρη ότι έχει κάνει χρήση ναδρολόνης. Ο ίδιος το αρνείται, η ομοσπονδία της χώρας του τον αθωώνει και η υπόθεση τώρα έχει ανατεθεί από την IAAF σε ανεξάρτητη διαιτητική επιτροπή.

Το Μάρτη, η Ουκρανή Ρίτα Πάβλιτς και η Ρωσίδα Ιρίνα Κορτσανένκο, που κατέκτησαν το χρυσό και το ασημένιο αντίστοιχα μετάλλιο της σφαιροβολίας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Μαεμπάσι, βρίσκονται θετικές στον έλεγχο (στανοζολόλη) και τιμωρούνται με αποκλεισμό δύο χρόνων.

Τον Απρίλη, "συλλαμβάνεται" για χρήση στεροειδών ο παγκόσμιος πρωταθλητής των 400μ με εμπόδια στο "Αθήνα '97", Μπράιαν Ρόμπσον (ΗΠΑ), και τιμωρείται με αποκλεισμό δύο χρόνων.

Το Μάη, η σκυτάλη των αποκαλύψεων μεταφέρθηκε στην Αυστραλία και τον κορυφαίο σπρίντερ της χώρας, Πολ Χέντερσον, ο οποίος τιμωρείται με αποκλεισμό δύο χρόνων για χρήση ναδρολόνης.

Τον Ιούνη, η νεαρή πρωταθλήτρια του τριπλούν από τη Λευκορωσία Νατάλια Κοστιτσένο αρνείται να υποβληθεί σε έλεγχο κατά τη διάρκεια διεθνούς μίτινγκ στη Γερμανία.

Και όσο προχωρούμε στο καλοκαίρι και σφίγγουν οι ζέστες, οι αποκαλύψεις μεγαλώνουν. Ετσι τον Ιούλη, ο Ισπανός μαραθωνοδρόμος Χούλιο Ρέι τιμωρείται με αποκλεισμό δύο χρόνων όπως και η Γερμανίδα επίσης αθλήτρια του μαραθωνίου Ούτα Πίπιγκ (τεστοστερόνη).

Ο Αύγουστος κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ο μήνας με τις αποκαλύψεις για ντόπινγκ από μεγάλα ονόματα του στίβου. Ετσι ανακοινώνεται ότι ο Λίνφορντ Κρίστι βρέθηκε να έχει κάνει χρήση ναδρολόνης σε μίτινγκ κλειστού στίβου, που έγινε το Φλεβάρη στη Γερμανία.

Ακόμη ο παγκόσμιος πρωταθλητής και Ολυμπιονίκης Χαβιέρ Σοτομαγιόρ βρέθηκε "θετικός" για χρήση κοκαϊνης στους Παναμερικανικούς Αγώνες στο Γουίνιπεγκ του Καναδά. Από τον Σοτομαγιόρ αφαιρέθηκε το χρυσό μετάλλιο στους αγώνες και αντιμετωπίζει ποινή αποκλεισμού δύο χρόνων, όπως άλλωστε και ο Κρίστι, που όμως έχει ανακοινώσει από πέρσι ότι αποχωρεί από τους στίβους. Στο Γουίνιπεγκ "ντοπέ" βρέθηκε και η νικήτρια του ύψους στις γυναίκες, Χουάνα Αρέντελ, από τη Δομινικανή Δημοκρατία.

Πριν από λίγες μέρες τιμωρήθηκε επίσης ο Αμερικανός Ντένις Μίτσελ για υπόθεση που είχε γίνει πριν από δύο χρόνια (χρήση τεστοστερόνης), ενώ η IAAF απέρριψε αίτηση του Μπεν Τζόνσον, στον οποίο είχε επιβληθεί ισόβιος αποκλεισμός (διπλό παράπτωμα το 1988 και το 1993), να μπορέσει ν' αγωνιστεί και πάλι.

Τελευταίο "θύμα" η Μέρλιν Οτι. Η Τζαμαϊκανή πρωταθλήτρια, που αντιμετωπίζει ποινή αποκλεισμού για δύο χρόνια, σε περίπτωση που ανιχνευτεί ναδρολόνη και στο β δείγμα, δε θα συμμετάσχει στους αγώνες της Σεβίλλης, αν και ακόμη δεν έχει τιμωρηθεί επίσημα από την IAAF.

Οι περισσότεροι από τους γνωστούς αθλητές έχουν αρνηθεί τη χρήση απαγορευμένων ουσιών με πρώτους και καλύτερους τον Σοτομαγιόρ και τώρα την Οτι. Η τελευταία μάλιστα δήλωσε ότι θ' αγωνιστεί για να αποδείξει ότι είναι αθώα, ενώ στο πλευρό του Κουβανού άλτη έχει ταχθεί σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας, μαζί με το λαό, ο οποίος δε δίστασε να πραγματοποιήσει και διαδήλωση συμπαράστασης και να φωνάξει ότι πρόκειται για συνωμοσία της CIA.

H ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ

ΑΝΔΡΕΣ: Χοϊδης (100μ.- 4Χ100μ.), Θεοδωρίδης (100μ.- 4Χ100μ.), Παυλακάκης (100μ.- 4Χ100μ.), Αλεξόπουλος (200μ.- 4Χ100μ.), Κεντέρης (200μ.-4Χ400μ.), Παναγιωτόπουλος (200μ.- 4Χ100μ.), Σαρρής (200μ.- 4Χ400μ.), Γκαβέλας (4Χ100μ.), Στρουμπάκος (800μ.), Γκούσης (4Χ400μ.), Ντούπης (4Χ400μ.), Πόλλιας (μαραθώνιος), Ιακωβάκης (400μ. εμπόδια - 4Χ400μ.), Γιαννέλης (3.000μ. στιπλ), Καστάνης (50.000μ. βάδην), Σταματόπουλος (50.000μ. βάδην), Κορκίζογλου (δέκαθλο), Παπακώστας (αρχηγός αποστολής, ύψος), Κουκοδήμος (μήκος), Μελέτογλου (τριπλούν), Τίγκας (σφαιροβολία), Πολυχρονίου (σφυροβολία), Παπαδημητρίου (σφυροβολία), Γκατσιούδης (ακόντιο).

ΓΥΝΑΙΚΕΣ: Θάνου (100μ.- 4Χ100μ.), Κόφφα (200μ.- 4Χ100μ.), Βασαρμίδου (4Χ100μ.), Πατσού (4Χ100μ.), Πατουλίδου (αρχηγός αποστολής, 4Χ100μ.), Ιακώβου (5.000μ.), Πολύζου (μαραθώνιος), Δέσκου (20.000μ. βάδην), Κοκκότου (20.000μ. βάδην), Μπακογιάννη (ύψος), Ξάνθου (μήκος), Τσιαμήτα και Βασδέκη (τριπλούν), Ουζούνη (σφαιροβολία), Κελεσίδου (δισκοβολία), Βόγγολη (δισκοβολία), Τσικούνα (δισκοβολία), Τζελίλη (ακοντισμός).

Αν και έχασε μεγάλο μέρος της προετοιμασίας, η Ολγα Βασδέκη παραμένει μία από τις ελπίδες για διάκριση στη Σεβίλλη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ