Κυριακή 22 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΡΗΣΗ ΑΝΑΒΟΛΙΚΩΝ
Πολλές οι αποκαλύψεις και οι "αποκαλύψεις" μέσα στο '99

Ενας μεγάλος αριθμός γνωστών αθλητών του στίβου, που διαπιστώθηκε ότι έκαναν χρήση απαγορευμένων ουσιών, είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός των παραβατών, στους οκτώ πρώτους μήνες του 1999 και ενώ ακόμη δεν έχει ξεκινήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σεβίλλης. Οι "κακές γλώσσες" ισχυρίζονται πως ο προσανατολισμός πολλών αποκαλύψεων είναι αποτέλεσμα της πάλης που γίνεται για τη διαμόρφωση των εσωτερικών συσχετισμών στην IAAF. Με άλλα λόγια, και αυτή η υπόθεση έχει γίνει αντικείμενο σκληρών διαπραγματεύσεων και χειρισμών για το μοίρασμα της εξουσίας στα ανώτατα κλιμάκια του στίβου. Ετσι, πολλές από τις "αποκαλύψεις" είναι ολοφάνερα μέσα πίεσης και εκβιασμού, ενώ άλλες είναι τουλάχιστον "περίεργες"...

Τελευταίο... θύμα των αναβολικών η πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια (1993 και 1995) των 200μ, η Τζαμαϊκανή Μέρλιν Οτι, η αποκαλούμενη και "μεγάλη κυρία των σπριντ", που έγινε γνωστό ότι έκανε χρήση της ουσίας ναδρολόνη σε μίτινγκ στην Ελβετία τον περασμένο μήνα.

Οι αποκαλύψεις για χρήση αναβολικών ουσιών από αθλητές και αθλήτριες έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας εφέτος.

Ξεκινώντας ημερολογιακά για το εφετινό μόνο μπαράζ των αποκαλύψεων, ο Βρετανός πρωταθλητής Ευρώπης στα 100μ, Νταγκ Γουόκερ, διαπιστώνεται το Γενάρη ότι έχει κάνει χρήση ναδρολόνης. Ο ίδιος το αρνείται, η ομοσπονδία της χώρας του τον αθωώνει και η υπόθεση τώρα έχει ανατεθεί από την IAAF σε ανεξάρτητη διαιτητική επιτροπή.

Το Μάρτη, η Ουκρανή Ρίτα Πάβλιτς και η Ρωσίδα Ιρίνα Κορτσανένκο, που κατέκτησαν το χρυσό και το ασημένιο αντίστοιχα μετάλλιο της σφαιροβολίας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Μαεμπάσι, βρίσκονται θετικές στον έλεγχο (στανοζολόλη) και τιμωρούνται με αποκλεισμό δύο χρόνων.

Τον Απρίλη, "συλλαμβάνεται" για χρήση στεροειδών ο παγκόσμιος πρωταθλητής των 400μ με εμπόδια στο "Αθήνα '97", Μπράιαν Ρόμπσον (ΗΠΑ), και τιμωρείται με αποκλεισμό δύο χρόνων.

Το Μάη, η σκυτάλη των αποκαλύψεων μεταφέρθηκε στην Αυστραλία και τον κορυφαίο σπρίντερ της χώρας, Πολ Χέντερσον, ο οποίος τιμωρείται με αποκλεισμό δύο χρόνων για χρήση ναδρολόνης.

Τον Ιούνη, η νεαρή πρωταθλήτρια του τριπλούν από τη Λευκορωσία Νατάλια Κοστιτσένο αρνείται να υποβληθεί σε έλεγχο κατά τη διάρκεια διεθνούς μίτινγκ στη Γερμανία.

Και όσο προχωρούμε στο καλοκαίρι και σφίγγουν οι ζέστες, οι αποκαλύψεις μεγαλώνουν. Ετσι τον Ιούλη, ο Ισπανός μαραθωνοδρόμος Χούλιο Ρέι τιμωρείται με αποκλεισμό δύο χρόνων όπως και η Γερμανίδα επίσης αθλήτρια του μαραθωνίου Ούτα Πίπιγκ (τεστοστερόνη).

Ο Αύγουστος κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ο μήνας με τις αποκαλύψεις για ντόπινγκ από μεγάλα ονόματα του στίβου. Ετσι ανακοινώνεται ότι ο Λίνφορντ Κρίστι βρέθηκε να έχει κάνει χρήση ναδρολόνης σε μίτινγκ κλειστού στίβου, που έγινε το Φλεβάρη στη Γερμανία.

Ακόμη ο παγκόσμιος πρωταθλητής και Ολυμπιονίκης Χαβιέρ Σοτομαγιόρ βρέθηκε "θετικός" για χρήση κοκαϊνης στους Παναμερικανικούς Αγώνες στο Γουίνιπεγκ του Καναδά. Από τον Σοτομαγιόρ αφαιρέθηκε το χρυσό μετάλλιο στους αγώνες και αντιμετωπίζει ποινή αποκλεισμού δύο χρόνων, όπως άλλωστε και ο Κρίστι, που όμως έχει ανακοινώσει από πέρσι ότι αποχωρεί από τους στίβους. Στο Γουίνιπεγκ "ντοπέ" βρέθηκε και η νικήτρια του ύψους στις γυναίκες, Χουάνα Αρέντελ, από τη Δομινικανή Δημοκρατία.

Πριν από λίγες μέρες τιμωρήθηκε επίσης ο Αμερικανός Ντένις Μίτσελ για υπόθεση που είχε γίνει πριν από δύο χρόνια (χρήση τεστοστερόνης), ενώ η IAAF απέρριψε αίτηση του Μπεν Τζόνσον, στον οποίο είχε επιβληθεί ισόβιος αποκλεισμός (διπλό παράπτωμα το 1988 και το 1993), να μπορέσει ν' αγωνιστεί και πάλι.

Τελευταίο "θύμα" η Μέρλιν Οτι. Η Τζαμαϊκανή πρωταθλήτρια, που αντιμετωπίζει ποινή αποκλεισμού για δύο χρόνια, σε περίπτωση που ανιχνευτεί ναδρολόνη και στο β δείγμα, δε θα συμμετάσχει στους αγώνες της Σεβίλλης, αν και ακόμη δεν έχει τιμωρηθεί επίσημα από την IAAF.

Οι περισσότεροι από τους γνωστούς αθλητές έχουν αρνηθεί τη χρήση απαγορευμένων ουσιών με πρώτους και καλύτερους τον Σοτομαγιόρ και τώρα την Οτι. Η τελευταία μάλιστα δήλωσε ότι θ' αγωνιστεί για να αποδείξει ότι είναι αθώα, ενώ στο πλευρό του Κουβανού άλτη έχει ταχθεί σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας, μαζί με το λαό, ο οποίος δε δίστασε να πραγματοποιήσει και διαδήλωση συμπαράστασης και να φωνάξει ότι πρόκειται για συνωμοσία της CIA.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ