ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Αυγούστου 1999
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τη Δευτέρα η συγκέντρωση μνήμης και αγώνα

Τα 54 χρόνια από τη θηριωδία του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, θυμάται η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη στις 7.30 μ.μ. στο Λευκό Πύργο και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει πορεία στο αμερικάνικο προξενείο

Τη Δευτέρα δίνει η Θεσσαλονίκη το δικό της φιλειρηνικό ραντεβού για να τιμήσει τα χιλιάδες αθώα θύματα των ατομικών βομβαρδισμών που προκάλεσαν οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές το Αύγουστο του 1945, στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ),συνεπής στον αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό αγώνα, όπως, άλλωστε, το απέδειξε πολλαπλά από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε ο βρώμικος πόλεμος των Ευρω-Αμερικάνων ιμπεριαλιστών στη Γιουγκοσλαβία, καλεί το λαό της πόλης, όχι μόνο να μην ξεχάσει, αλλά και να μετατρέψει τη μνήμη του σε δύναμη αγώνα και διαρκούς πάλης ενάντια στους ιμπεριαλιστές, που και σήμερα ματώνουν τους λαούς. Το ραντεβού, λοιπόν, έχει κλειστεί στις 7.30 μμ στο Λευκό Πύργο και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πικετοφορία - διαδήλωση προς το αμερικανικό προξενείο.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα, η ΕΔΥΕΘ υπογραμμίζει: "Να θυμόμαστε και να τιμούμε τα αθώα θύματα. Να ξεσκεπάζουμε και να αντιπαλεύουμε τους δολοφόνους ιμπεριαλιστές. Να επαγρυπνούμε και να προετοιμάζουμε την αντεπίθεσή μας, γιατί η "Νέα Τάξη" δεν είναι εντελώς νέα, αφού πάνω από 50 χρόνια ως τις μέρες μας έχει διαπράξει ατέλειωτη αλυσίδα εγκλημάτων σε βάρος των λαών, χωρών, κινημάτων και έχει βάλει ποδάρι για τα καλά στα Βαλκάνια, που τα εγκλήματα σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας είναι μόνο η αρχή.

Να απαιτήσουμε ασταμάτητα την απομάκρυνση του ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια, τη διάλυσή του και την καταστροφή των πυρηνικών όπλων που είναι αποθηκευμένα στον Αραξο.

Να σταματήσει η επίσημη ηγεσία να χρησιμοποιείται και να επικροτεί το δολοφονικό έργο και τα διχαστικά σχέδια των ιμπεριαλιστών, που στρέφονται, εκτός των άλλων, σε βάρος των εθνικών συμφερόντων άμεσα και μακροπρόθεσμα και υπονομεύουν το πιο πολύτιμο αγαθό την ειρήνη".

ΕΕΔΥΕ ΣΕΡΡΩΝ
Υποχρεωτικός δρόμος ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας

Ανακοίνωση της Επιτροπής Ειρήνης του νομού, με την ευκαιρία της επετείου 54 χρόνων από τον ατομικό βομβαρδισμό της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι

Σε ανακοίνωσή της με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 54 χρόνων από τη χρήση και ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη νομού Σερρών τονίζει τα παρακάτω:

"Στο μισό αιώνα που μεσολάβησε από το ολοκαύτωμα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, πολλά πράγματα αποκαλύφθηκαν για τους πραγματικούς στόχους αυτής της ενέργειας των Αμερικανών. Η ανάλυση των γεγονότων της εποχής αποδεικνύει ότι η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης κάθε άλλο παρά στόχο είχε τη συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας. Ο απώτερος στόχος των ΗΠΑ ήταν η επίδειξη ισχύος, η τρομοκράτηση όσων λαών και χωρών θα επιδίωκαν να αντισταθούν στην προσπάθεια της αμερικανικής κυριαρχίας και κυρίως των λαϊκών αντιφασιστικών πατριωτικών κινημάτων σε μια σειρά από χώρες.

Αλλη μια τέτοια προσπάθεια καθυπόταξης των λαών, είδαμε και στο πρόσφατο παρελθόν με την άνανδρη, απάνθρωπη και βάρβαρη επίθεση ενάντια στη Γιουγκοσλαβία. Οι ανθρώπινες σάρκες από τα λάθη του ΝΑΤΟ, τα κατεστραμμένα εργοστάσια, σχολεία, σπίτια ήταν το πειστήριο του εγκλήματος. Εδειξαν τον ανθρωπισμό της "νέας τάξης πραγμάτων", που προχώρησε σ' αυτό το έγκλημα. Εδειξαν κυρίως από ποιον κινδυνεύουν σήμερα η ειρήνη και η ασφάλεια.

Σήμερα, συνεχίζει η ανακοίνωση, υπάρχει ψευδεπίγραφη ειρήνη στα Βαλκάνια. Είναι μια ειρήνη που πραγματοποιήθηκε με την απειλή των όπλων και που επιβάλλεται σήμερα πάλι με τα όπλα. Δε διασφαλίζει τα δικαιώματα του γιουγκοσλαβικού λαού, ούτε την ειρηνική συνύπαρξη των λαών της Βαλκανικής. Οι εστίες ανάφλεξης στην περιοχή μας μάλλον πλήθαιναν, παρά εξαλείφτηκαν. Οι διαφορές μεταξύ Σέρβων και Αλβανών, η αστάθεια στα Σκόπια, η πολιτική αυτονόμησης των Βουλγάρων μουσουλμάνων, τα Ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό παραμένουν. Και κυρίως παραμένει η λογική παρέμβασης στα εσωτερικά άλλων κρατών από τον ιμπεριαλισμό. Παραμένει η λογική επιβολής της άποψής του με κάθε μέσο. Τέτοια προσπάθεια ήταν και η σύνοδος κορυφής του λεγόμενου "Συμφώνου Σταθερότητας", που έγινε πρόσφατα στο Σεράγεβο".

Και η ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ νομού Σερρών καταλήγει:

"Πιστεύουμε ότι η λαϊκή αντίσταση, ο φιλειρηνικός αντιιμπεριαλιστικός αγώνας είναι ο υποχρεωτικός και μοναδικός δρόμος. Μόνον έτσι μπορεί να αναγκαστεί η κυβέρνηση να ακολουθήσει ένα δρόμο προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Μόνον έτσι μπορεί να περιοριστεί η δράση εκείνων που ονειρεύονται την παγκόσμια κυριαρχία, να ανατραπεί η ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. Καλούμε κάθε πολίτη που ανησυχεί, που αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα του αγώνα, να πυκνώσει τις γραμμές του φιλειρηνικού κινήματος. Καλούμε όλους τους πολίτες της χώρας, της περιοχής μας να παλέψουν για:

- Αντίσταση στη Νέα Τάξη.

- Να φύγουν όλα τα πυρηνικά από τη χώρα μας και τα Βαλκάνια.

- Καμιά συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεών μας στους τυχοδιωκτισμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Να ανακληθούν τα Σώματα από Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο, Σκόπια και Αλβανία.

- Να μην εγκατασταθούν ΝΑΤΟικά στρατηγεία και δυνάμεις ταχείας επέμβασης τη χώρα μας. Να φύγουν οι Βάσεις.

- Να αποκρουστούν τα αμερικανικά σχέδια διχοτόμησης της Κύπρου και του Αιγαίου. Κύπρος ενιαία, κυρίαρχη, ανεξάρτητη, αποστρατιωτικοποιημένη.

- Να διαλυθούν όλοι οι στρατιωτικοί συνασπισμοί: ΝΑΤΟ, Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση κλπ. Να καταστραφούν όλα τα πυρηνικά όπλα".

Στη Χιροσίμα δεν ξεχνούν

Πάνω από 50.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χτες στο πάρκο της Ειρήνης στη Χιροσίμα, για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της τραγικής έκρηξης και να υψώσουν τη φωνή τους ενάντια στη χρήση πυρηνικών όπλων, καθώς σήμερα συμπληρώνονται 54 χρόνια από τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας.

Κρατώντας χάρτινα ομοιώματα πελαργών, σύμβολο της ειρήνης, άνθρωποι ντυμένοι πένθιμα συγκεντρώθηκαν στο Πάρκο της Ειρήνης, κοντά στο χώρο όπου έγινε η έκρηξη στις 6 Αυγούστου του 1945, για να καταθέσουν στεφάνια και να ανάψουν ένα κερί στη μνήμη των 200 και πλέον χιλιάδων συνολικά νεκρών που άφησε πίσω του το τεράστιο "ατομικό μανιτάρι".

Ο δήμαρχος της πόλης, Ταντατόσχι Ακίμπα,στο λόγο του απηύθυνε έκκληση προς την ιαπωνική κυβέρνηση και τους άλλους ισχυρούς του πλανήτη να προχωρήσουν στην κατάργηση των πυρηνικών όπλων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την έκρηξη της βόμβας σκοτώθηκαν περίπου 140.000 άνθρωποι σε συνολικό πληθυσμό 350.000 κατοίκων, ενώ χιλιάδες άλλοι υπέκυψαν χρόνια αργότερα.

Αλλά ο απολογισμός αυτός δε θεωρείται ολοκληρωμένος, καθώς μόνο στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου στον μακρύ κατάλογο των νεκρών προστέθηκαν άλλα 5.071 ονόματα.

Η "κερκόπορτα" της Παιδείας

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που κρίνει ως αντισυνταγματική τη μεταφορά αρμοδιοτήτων που αφορούν την Παιδεία από το κράτος στις νομαρχίες, έρχεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο να καταδείξει, πέρα από το ποια είναι τα όρια που θέτει η ίδια η αστική νομιμότητα διά του συνταγματικού της νομοθέτη, και ποιες είναι οι διαστάσεις που έχει η όλη υπόθεση της εκπαίδευσης. Τα όρια, λοιπόν, αυτά παραβιάζονται κατάφωρα από την εκπαιδευτική πολιτική που ασκείται από τη σημερινή κυβέρνηση και τους προκατόχους της, αλλά κυρίως αυτό που αναδεικνύεται είναι οι βασικές αρχές που θα πρέπει να διέπουν την εκπαιδευτική πολιτική και ταυτόχρονα διακρίνονται οι πραγματικοί προσανατολισμοί της πολιτικής που ασκείται.

Η κυβέρνηση, εδώ και καιρό, εκ του πονηρού όπως από τα πράγματα φαίνεται, διατυμπανίζει την αποκέντρωση και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων που αφορούν την Παιδεία στην Αυτοδιοίκηση, χωρίς ωστόσο να μεταφέρει και τους αντίστοιχους πόρους. Το Σύνταγμα, όμως, είναι σαφές επί του θέματος, καθώς αναθέτει αποκλειστικά στο κράτος τις αρμοδιότητες που σχετίζονται με τη λειτουργία της δημόσιας εκπαίδευσης, πράγμα που επισημαίνει και η σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο περιορισμός αυτός αποτελεί μια δικλείδα ασφαλείας για τη διατήρηση της συνοχής και του ενιαίου της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Εδώ ακριβώς αναδεικνύονται και ορισμένες από τις βασικές αρχές - αξιώματα, που πρέπει να διέπουν μια εκπαιδευτική πολιτική. Με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση, το κράτος αναιρεί τον ενιαίο χαρακτήρα της εκπαίδευσης, που μόνο αυτό ως κεντρικό όργανο μπορεί και υποχρεούται να εξασφαλίζει. Το γεγονός αυτό δε θα ανατρεπόταν ακόμα και αν υπήρχε η αντίστοιχη μεταφορά πόρων, πράγμα βέβαια που δε γίνεται γιατί οι προθέσεις είναι άλλες.

Με την εφαρμογή πολλών πολιτικών στην εκπαίδευση και τον πολυκερματισμό της, ουσιαστικά, υπονομεύεται και στην πορεία αναιρείται και ο ίδιος δημόσιος χαρακτήρας της. Γιατί βασικά χαρακτηριστικά του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης είναι, όπως διακηρύσσεται, στα λόγια τουλάχιστον, η δωρεάν παροχή ίσων ευκαιριών στη μόρφωση για όλα τα Ελληνόπουλα. Ομως από τη στιγμή που ο κάθε νομάρχης και, ποιος ξέρει, αργότερα ίσως και ο κάθε δήμαρχος, θα ασκεί τη δική του πολιτική, το ενιαίο καταργείται, όσο για τη δωρεάν Παιδεία τίποτα δε διασφαλίζεται. Εδώ η εμπειρία από τις κάθε λογής δημοτικές επιχειρήσεις που στήνουν ο ένας μετά τον άλλο οι δήμοι, επιχειρήσεις που οι δημότες χρυσοπληρώνουν τις υπηρεσίας τους παρότι καταβάλλουν τα κατ' ευφημισμό "ανταποδοτικά" τέλη, έχει να πει πολλά.

Είναι λοιπόν περισσότερο από φανερό, ότι με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων που αφορούν την Παιδεία από το κεντρικό κράτος σε άλλους φορείς, το κράτος, η κεντρική εξουσία, η κυβέρνηση αποποιείται των ευθυνών του. "Αποκέντρωση" στην Παιδεία και ιδιωτικοποίηση είναι οι δύο όψεις του ίδιου και του αυτού νομίσματος, της πολιτικής για Παιδεία για λίγους και εκλεκτούς. Πρόκειται για την κερκόπορτα που οδηγεί στην άλωση της Παιδείας, σε τελική ανάλυση στην κατάργηση της δημόσιας δωρεάν Παιδείας. Είναι ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των ταξικών φραγμών, που όλο και περισσότερο μπαίνουν.

Στιγμιότυπο από την προχτεσινή εκδήλωση μνήμης, που έγινε στην Ακρόπολη



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ