ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Ιούλη 1999
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πού αποβλέπει το "ενδιαφέρον" των Αμερικανών

Η ελληνική κυβέρνηση και να το ήθελε, δε θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την αμερικανική "ψύχωση" για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Κατ' αρχήν, η Αθήνα δεν επιθυμεί να αντισταθεί στην αμερικανική πίεση, συζητά και υιοθετεί τις προτάσεις που έρχονται από τους Αμερικανούς ειδικούς. Από την άλλη πλευρά, όλοι γνωρίζουν ότι το ενδιαφέρον των Αμερικανών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν έχει ψυχολογική αφετηρία, δεν πρόκειται για ψύχωση της αμερικανικής κοινωνίας, αλλά για μια πολύ σοβαρή και μελετημένη πολιτική επιλογή με στρατηγικούς στόχους:

- Από τη μια πλευρά η Ουάσιγκτον έχει τη δυνατότητα να ορίζει τι είναι τρομοκρατία και τι δεν είναι.

- Από την άλλη, καλλιεργώντας την "ψύχωση" για την ανάγκη αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, αποκτά τη δυνατότητα να εδραιώνει την παρουσία των μυστικών της υπηρεσιών μέσα στις αντίστοιχες υπηρεσίες των "συμμάχων" της, με την "παροχή" τεχνογνωσίας, με προγράμματα μετεκπαίδευσης, με τη δημιουργία φανερών και αφανών δεσμών μεταξύ των "τοπικών" υπηρεσιών δίωξης της τρομοκρατίας και το μητροπολιτικό κέντρο στην Ουάσιγκτον.

Αυτό το σχήμα, λειτουργεί εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα. Επάνω σ' αυτό το σχήμα οικοδομήθηκε το μετεμφυλιακό ελληνικό κράτος. Σήμερα, απλώς, αλλάζουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτού του σχήματος, με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, δεν έκρυψε σε δηλώσεις του την ικανοποίησή του, γιατί διαπίστωσε ότι "η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της τρομοκρατίας".

Τι εννοούσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας και για τι είδους δεσμεύσεις μιλούσε δεν είναι δύσκολο να τα αντιληφθεί κανείς. Και επισήμως, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν χαρακτηρίσει ανεπαρκές το ελληνικό νομικό πλαίσιο για την καταπολέμηση του φαινομένου. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο, ότι μετά τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, σπεύδει στην Αθήνα κλιμάκιο ειδικών και πρακτόρων με επικεφαλής τον υπεύθυνο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Σιαν, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Οι Αμερικανοί ειδικοί θα έχουν συνομιλίες με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, καθώς και με τον επικεφαλής της ΕΥΠ για τους τρόπους με τους οποίους θα ενισχυθεί η ελληνοαμερικανική συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Με άλλα λόγια, θα συζητήσουν για το πώς θα ενισχυθούν οι μηχανισμοί εξάρτησης των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών από την Ουάσιγκτον και για το πώς θα προσαρμόσουν τις δραστηριότητές τους προς την αντιμετώπιση κάθε φαινομένου που θα ορίζεται τρομοκρατικό από την αμερικανική κυβέρνηση.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει επί της ουσίας αντιρρήσεις και δεν αρνείται τις αμερικανικές υποδείξεις, τις οποίες - ως ένα βαθμό - θεωρεί υποχρεώσεις της απέναντι στην αμερικανική εξωτερική πολιτική. Και αυτό θα αποτυπωθεί το φθινόπωρο, όταν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον, όπου θα "πέσουν" και οι σχετικές υπογραφές για την ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής "συνεργασίας".

Δ. Μ.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Σήμερα, 18 Ιούλη, στις 10.00 π.μ., στην εκκλησία του Αγίου Λουκά (Πατήσια), γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο της αγωνίστριας

ΕΛΕΝΗΣ ΚΡΕΣΣΟΥ

που έχασε τη ζωή της σε τροχαίο δυστύχημα, στις 15 Μάη 1999.

Η Ελένη Κρέσσου(Παπαγεωργίου) το γένος Δομβρίδου γεννήθηκε το 1928 στην Κρωβύλη Κομοτικής, από γονείς φτωχούς αγρότες. ΕΠΟΝίτισσα από το Φλεβάρη του 1943, βοηθούσε τους αντάρτες του ΕΛΑΣ με τρόφιμα, φάρμακα και ρουχισμό. Το Φλεβάρη του 1948, κατατάχτηκε στο ΔΣΕ, πήρε μέρος σε πολλές μάχες και τραυματίστηκε. Στη μάχη που έγινε στο Τεπελάρι Δράμας, τραυματίστηκε σοβαρά στο πέλμα του αριστερού ποδιού. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Βουλγαρίας και αργότερα σε νοσοκομείο της Ρουμανίας, όπου παρέμεινε ως τον επαναπατρισμό της, το 1990.

Μέλος του ΚΚΕ έγινε το 1948. Στις γυναικείες οργανώσεις της Φλωρίκας και του Πιτέστι της Ρουμανίας πρόσφερε σημαντικές υπηρεσίες. Επί 22 χρόνια, δούλεψε σε βαριά βιομηχανία στη Χουνεντοάρα, όπου δημιούργησε οικογένεια.

Παρά την κλονισμένη υγεία της, δεν έπαψε ως το τέλος της ζωής της να αγωνίζεται για τα ιδανικά της.

Ηταν σεμνή αγωνίστρια, απλή και γεμάτη καλοσύνη, τόσο για τα παιδιά και τα εγγόνια της, όσο και για τους συγγενείς και φίλους της και αντιμετώπιζε με υπομονή και καρτερικότητα όλες τις δυσκολίες της ζωής.

Ηρθε, όμως, το μοιραίο δυστύχημα και της στέρησε τη χαρά να βλέπει να μεγαλώνουν τα τέσσερα εγγόνια της, που τα υπεραγαπούσε, όπως και αυτά.

Ο θάνατός της άφησε δυσαναπλήρωτο κενό στην οικογένειά της.

Στη μνήμη της αγαπημένης μητέρας μας, προσφέρουμε 50.000 δρχ. στην ΚΟΒ "Αγ. Παύλου" - Βάθης και ευχαριστούμε θερμά της ΚΕ του ΚΚΕ, της ΚΟΒ "Αγ. Παύλου" - Βάθης, τους συναδέλφους, συγγενείς και φίλους που μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ πένθος μας από την απώλειά της.

Τα παιδιά της

Σταμάτησαν τα μπάζα της "Αττικό Μετρό"

Ο αγώνας των κατοίκων της Νέας Ιωνίας, για να σώσουν την περιοχή Ομορφοκλησιά (Βεϊκου), από τα μπάζα που εδώ και καιρό ρίχνονται ανεξέλεγκτα από την "Αττικό Μετρό" έπιασε τόπο. Χτες το πρωί οι κάτοικοι κατάφεραν να σταματήσουν τις εργασίες επιχωματώσεων και να γυρίσουν πίσω τα φορτηγά της εταιρίας, μέχρι να εξεταστεί η νομιμότητα των εργασιών αυτών.

Το κάλεσμα που έκανε στους κατοίκους η παράταξη "Δημοκρατική Προοδευτική Ιωνία" είχε σαν αποτέλεσμα οι αρμόδιοι, τόσο του Δήμου Ν. Ιωνίας, όσο και της "Αττικό Μετρό", να σταματήσουν τις εργασίες, καθώς, όπως έχει καταγγείλει εδώ και αρκετό καιρό η Παράταξη, οι εργασίες είναι παράνομες και έχουν μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση συμφερόντων που λυμαίνονται το χώρο εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Να σημειωθεί ότι η περιοχή της Ομορφοκλησιάς έχει κριθεί αναδασωτέα.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού και θείο

ΝΤΙΝΟ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟ

θανόντα κηδεύουμε τη Δευτέρα 19/7 και ώρα 5.30 μ.μ. από τον ιερό ναό Κοιμητηρίου Καλλιθέας.

Η σύζυγος: Κική. Τα παιδιά: Σμαράγδα και Περικλής Σταύρακας.

Ελένη Παπαστεργιοπούλου. Ο εγγονός: Βαγγέλης. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Ο Δήμος ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ,τα Παραρτήματα των Οργανώσεων ΠΕΑΕΑ, ΠΟΑΕΑ, ΠΣΑΕΑ και η Επιτροπή Γυναικών της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν τη Δευτέρα 26 - 7 - 99 στις 7 μμ εκδήλωση, για να τιμήσουν τα 55χρονα από το θάνατο της Ηλέκτρας Αποστόλου,αλλά και όλων των ηρωίδων γυναικών που έπεσαν αγωνιζόμενες για την πατρίδα. Ταυτόχρονα, θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της Η. Αποστόλου. Η εκδήλωση θα γίνει στον ιστορικό χώρο Κουντουριώτου Νεότητας.
  • Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΕΥΒΟΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ τελεί την Κυριακή 25 - 7 - 99 στις 11 πμ μνημόσυνο, τιμώντας τη θυσία των δεκάδων αγωνιστών της ΕΑ που έπεσαν στη Στενή και τη γύρω περιοχή. Η εκδήλωση θα γίνει στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (θέση Βρυσίτσα) στη Στενή. Πούλμαν δρομολογούνται στις 10 πμ από την πλ. Αγοράς Χαλκίδας.
  • Η Κοινότητα ΚΟΣΜΑ Κυνουρίας και το Τοπικό Παράρτημα ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν την Κυριακή 25 - 7 - 99 στις 11 πμ, στη θέση Σταυρός, εκδήλωση για να τιμήσουν την επέτειο της ιστορικής μάχης κατά των Ιταλών κατακτητών. Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν που ξεκινά από την πλ. Κάνιγγος στις 6.30 πμ.Τηλ.: 82.34.296 και 82.22.952.
  • Ο Δήμος Ν. ΑΓΧΙΑΛΟΥ Μαγνησίας, η ΝΕ Μαγνησίας και το Παράρτημα ΒΟΛΟΥ της ΠΕΑΕΑ οργανώνουν την Κυριακή 25 - 7 - 99 στις 7.30 μμ τιμητική εκδήλωση για την 55η επέτειο της νικηφόρας Μάχης της Σοδειάς, που έδωσε ο ΕΛΑΣ ενάντια στα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και τους συνεργάτες τους. Η εκδήλωση θα γίνει στον τόπο που έγινε η μάχη, στο 16ο χιλ. του δρόμου Βόλου - Ν. Αγχιάλου.
Εκδήλωση για την αντίσταση στη βουλγαρική κατοχή

Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) και οι συνεργαζόμενες με αυτήν ΕΑΜογενείς Ενώσεις, θα τιμήσουν σε μεγάλη παναθηναϊκή εκδήλωση την Πέμπτη 22 Ιούλη 1999,την 56η επέτειο της μεγαλειώδους και ανεπανάληπτης μαχητικής διαδήλωσης του λαού της Αθήνας και του Πειραιά, στις 22 Ιούλη 1943, ενάντια στην επέκταση της βουλγάρικης κατοχής και γενικά ενάντια στους κατακτητές.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

Ωρα 11πμ: Δοξολογία - επιμνημόσυνη δέηση στο ναό Αγίου Γεωργίου Κυρίτση, οδός Χρ. Λαδά (πάροδος Σταδίου).

Ωρα 11.20 πμ: Συγκέντρωση στη γωνία Σταδίου και Ομήρου, μπροστά στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου βρίσκεται η εντοιχισμένη πλάκα για τις ΕΠΟΝίτισσες και ΕΠΟΝίτες Σταθοπούλου, Λίλη, Χατζηθωμά...

Ωρα 11.30 πμ: Εναρξη της εκδήλωσης. Κεντρική ομιλία.

Ωρα 11.50 πμ: Χαιρετισμοί από τον Πρόεδρο της Βουλής, πολιτικά κόμματα, τον νομάρχη Αθηνών, ΕΑΜογενείς Αντιστασιακές Οργανώσεις και μαζικούς φορείς.

Ωρα 12μ.: Κατάθεση στεφάνων. Πένθιμο εμβατήριο. Εθνικός Υμνος. Καλούνται να πάρουν μέρος ο λαός της Αθήνας, η Σπουδάζουσα Νεολαία, η κυβέρνηση, η Βουλή, ο νομάρχης, τα πολιτικά κόμματα, οι δήμαρχοι Αθήνας, Πειραιά και της ευρύτερης περιοχής, οι Στρατιωτικές Αρχές, τα πνευματικά Ιδρύματα, οι αντιστασιακές Οργανώσεις με τα λάβαρά τους.

Σήμερα το μνημόσυνο των "54" στο Πικέρμι

Προσκαλούνται σήμερα, στις 10.30 πμ,όλα τα μέλη της Αδελφότητας των Οικογενειών των 54 Ελλήνων Πατριωτών, που απαγχονίστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές την 21η Ιούλη 1944, στο 19ο χιλιόμετρο προς Ραφήνα, και όλοι όσοι τιμούν τη μνήμη τους, να πάρουν μέρος στο καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο.

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ "902"
Η αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση της ΚΝΕ

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του "902", σήμερα Κυριακή 18.7:

Αμεσως μετά το δελτίο των 21.00, σε επανάληψη, την 8η αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση της ΚΝΕ στο Λιτόχωρο, τους Ευζώνους και στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της εκπομπής: "Εντός, εκτός και επί των γεγονότων".

Επιμέλεια - παρουσίαση Γιάννης Ευσταθίου.

Εκδρομή του ΚΜΕ

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ) διοργανώνει 10ήμερη εκδρομή, από τις 23 του Ιούλη έως και την 1η Αυγούστου, στην Ηπειρο, με έδρα το παραλιακό χωριό Καστροσυκιά Πρέβεζας. Στην εκδρομή περιλαμβάνονται και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Για περισσότερες πληροφορίες, τηλεφωνήστε στα τηλ.: 8810.074 ή 8810.046, από τις 9 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ