ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Ιούνη 1999
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Πληθαίνουν τα κρούσματα βίας του "UCK"

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Ο Βρετανός υποστράτηγος Ρίτσαρντ Ντάναντ διαβεβαίωνε χτες πως οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις της "KFOR" θα αναπληρώσουν σύντομα το κενό που έχει προκληθεί από την αποχώρηση των γιουγκοσλαβικών στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο. Οι Κοσσοβάροι Αλβανοί πρόσφυγες που επιστρέφουν κατά κύματα έρχονται αντιμέτωποι με ένα τοπίο σχεδόν ολικής καταστροφής: καμένα ή βομβαρδισμένα σπίτια, καμία παροχή σε νερό ή ηλεκτροδότηση... Οσο για τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου; Δύσκολα μπορεί κανείς να τους πείσει πως μπορούν να μείνουν στις πατρογονικές εστίες τους με ασφάλεια... Καθημερινά τα κρούσματα βίας ανταρτών του "UCK" πολλαπλασιάζονται με θύματα Σέρβους ή μοναστήρια και άλλα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς. Πιο χαρακτηριστική η χτεσινή καταγγελία Γάλλων στρατιωτών και μοναχών στο χριστιανικό μοναστήρι του Ντέβιτς στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, για προπηλακισμούς ή ακόμη και σεξουαλική κακοποίηση μοναχών, βανδαλισμούς σε εικονίσματα και κλοπές θρησκευτικών αντικειμένων αξίας...

Βανδαλισμοί και βία στο μοναστήρι του Ντέβιτς

Κάπου 20 χιλιόμετρα από τη Μιτροβίτσα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο βρίσκεται εδώ και πέντε αιώνες το μοναστήρι του Ντέβιτς. Εως την παύση των εφιαλτικών ΝΑΤΟικών επιδρομών, διέμεναν εννιά μοναχές και ένας μοναχός. Ωστόσο, ο εφιάλτης φαίνεται πως δεν τελείωσε με το σταμάτημα των ΝΑΤΟικών φονικών όπλων.

Το βράδυ της περασμένης Κυριακής έως το πρωί της Τετάρτης το μοναστήρι είχε καταληφθεί από περίπου 30 αντάρτες του "UCK". Σύμφωνα με την ηγουμένη του μοναστηριού, Μητέρα Αναστασία, οι 30 άνδρες επιδόθηκαν όλο αυτό το διάστημα σε πράξεις "ψυχολογικής βίας", σε βανδαλισμούς εικονισμάτων, καταστροφή σταυρών και κλοπή χρημάτων και τεσσάρων τρακτέρ που χρησιμοποιούσαν οι μοναχές για γεωργικές εργασίες... Η ίδια αρνήθηκε πως οι μοναχές έπεσαν θύματα βιασμού... λέγοντας μόνον πως τους ασκήθηκε "ψυχολογική βία".

Αργότερα, αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο επιχειρούσε ερμηνεία αυτής της "ψυχολογικής βίας", μεταδίδοντας πως οι αντάρτες του UCK έκαναν σκοποβολή ρίχνοντας σφαίρες ξυστά από τα κεφάλια των μοναχών και πως προπηλακίζοντας ξεγύμνωσαν τη νεαρότερη των καλογριών...

Αντίθετα, οι Γάλλοι στρατιώτες που έφθασαν στην περιοχή μετά από τηλεφώνημα μοναχής από άλλο μοναστήρι που ανησυχούσε γιατί δεν μπορούσε να έρθει σε επικοινωνία με το μοναστήρι στο Ντετσάνι, είπαν πως βιάστηκε τουλάχιστον μία νεαρή μοναχή.

"Το μοναστήρι έχει λεηλατηθεί πλήρως", δήλωσε ο Γάλλος αξιωματικός στο πρακτορείο "Ρόιτερ", με τον όρο της ανωνυμίας. "Βρήκαμε μέσα έναν ιερέα και εννέα μοναχές. Αυτόν τον είχαν χτυπήσει και οι μοναχές είχαν προπηλακιστεί. Η νεότερη και πιο όμορφη μοναχή έκλαιγε, καθισμένη σε μια καρέκλα. Πιστεύουμε ότι έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά", συνέχισε ο Γάλλος στρατιωτικός. Αργότερα Γάλλοι στρατιώτες είδαν τέσσερις ένοπλους με διακριτικά του UCK να καταφθάνουν με αυτοκίνητο. "Μόλις μας είδαν, σταμάτησαν για λίγο, φώναξαν "ΝΑΤΟ - ΝΑΤΟ" και τράπηκαν σε φυγή βιαστικά", δήλωσε ο ίδιος αξιωματικός... Εστω και μετά απ' αυτό το εφιαλτικό επεισόδιο, το μοναστήρι φυλάγεται το τελευταίο 48ωρο από Γάλλους στρατιώτες.

Χτες μάλιστα, ΝΑΤΟικές δυνάμεις έστησαν οδοφράγματα και σημεία ελέγχου σε δρόμους που οδηγούν στο μοναστήρι του Ντετσάνι (δυτικό Κοσσυφοπέδιο), όπου βρίσκονται περίπου 20 μοναχοί και λίγοι ηλικιωμένοι Σέρβοι χωρικοί. Ο λόγος προφανής: Για να αποτραπούν μελλοντικά παρόμοια έκτροπα... Την ίδια ώρα, πάντως, Κοσσοβάροι Αλβανοί χωρικοί, έλεγαν πως θα προασπίσουν ακόμη και με τίμημα τη ζωή τους το μοναστήρι και τους μοναχούς στο Ντετσάνι.

Χτες, το πρακτορείο "ΜΠΕΤΑ" μετέδιδε πως τουλάχιστον δύο ηλικιωμένοι Σέρβοι χωρικοί δολοφονήθηκαν έξω από το σπίτι τους στο χωριό Σοφατζλίλια το βράδυ της Πέμπτης. Επιπλέον, το πρακτορείο ειδήσεων του Μαυροβουνίου "Μοντένα - φαξ" μετέδιδε πως ένας 16χρονος Σέρβος σκοτώθηκε σε επαρχιακό δρόμο κοντά στην πόλη Πετς.

Κατασχέσεις όπλων ανταρτών και τα προβλήματα των προσφύγων

Η Πρίστινα, κατά το Βρετανό υποστράτηγο, Ρίτσαρντ Ντάναντ, είναι μία μεγάλη πόλη που σιγά σιγά επανέρχεται στη ζωή. Ομως κατά τον Ντάναντ δεν είναι τα εκατοντάδες κατεστραμμένα από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς σπίτια, δρόμους, γεφύρια, εργοστάσια που χαρακτηρίζουν την "κόλαση" της κοσσοβάρικης πρωτεύουσας... Είναι "η πλήρης έλλειψη αστυνομικών"! Αρκετά σοβαρό δίχως άλλο ζήτημα και ιδιαίτερα για τους εναπομείναντες Σέρβους ή όσους άλλους απ' αυτούς δεν πήραν ακόμη το δρόμο της προσφυγιάς (έως χτες είχαν φύγει πάνω από 33.000). Ομως, το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη αστυνόμευσης αλλά ο τρόπος που το ΝΑΤΟ εννοεί την αναπλήρωσή της.

Στην πρώτη φάση, οι ξένες δυνάμεις κατοχής του Κοσσυφοπεδίου αναπτύσσονται με πρώτους στόχους τον έλεγχο αποχώρησης των σερβικών δυνάμεων και τη λεγόμενη "αποστρατιωτικοποίηση" των ανταρτών του "UCK". Οσον αφορά την τελευταία, αυτή είναι κάτι λιγότερο από "αφοπλισμός", αφού προς το παρόν τουλάχιστον περιορίζεται σε παράδοση βαρέως οπλισμού με τη δύναμη της πειθούς ή συστάσεων αλλά όχι ακόμη με τη χρήση βίας. Οπως λόγου χάρη το χτεσινό περιστατικό τάγματος Ιρλανδών στρατιωτών που ανάγκασε αντάρτες στην Πρίστινα να τους παραδώσουν πενήντα όπλα και τη χτεσινή δήλωση του Γερμανού συνταγματάρχη πως τουλάχιστον στο Πρίζρεν θα απαγορευόταν έως σήμερα η είσοδος οπλισμένων ανταρτών!

Ωστόσο, το επόμενο στάδιο της αποστολής ορισμένων εκ των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων θα είναι (σύμφωνα με πηγές από την Ουάσιγκτον) η εκπαίδευση περίπου 3.000 ανταρτών σε... αστυνομικούς!

Την ίδια ώρα, το φουντώνει το κύμα των Κοσσοβάρων Αλβανών προσφύγων που καταφέρνουν να επιστρέψουν στις εστίες τους. Ωστόσο, η λαχτάρα των πρώτων ωρών πριν τη θέα του εγκαταλειμμένου σπιτιού αντικαθίσταται από τον πόνο για την καταστροφή του από τις ΝΑΤΟικές βόμβες. Η συνειδητοποίηση της πλήρους έλλειψης τρεχούμενου νερού και ηλεκτροδότησης προκαλεί αρχικά τουλάχιστον απόγνωση... Η επιστροφή στην πατρίδα μοιάζει με επιστροφή σε τοπίο ολικής καταστροφής.

Εκκληση Βελιγραδίου για τους χιλιάδες Σέρβους πρόσφυγες!

Σε τουλάχιστον 50.000 εκτιμά η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες τους Κοσσοβάρους Σέρβους που είχαν έως χτες εγκαταλείψει τις εστίες τους. Επιπλέον, πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούσαν ότι περισσότεροι απ' αυτούς δε θα επιστρέψουν ποτέ φοβούμενοι για την ασφάλειά τους.

Η κατάσταση αυτή οδήγησε χτες τον εκπρόσωπο του γιουγκοσλαβικού υπουργείου Εξωτερικών, Νεμπόισα Βούγιοβιτς, να προβεί σε έκκληση προς τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου προκειμένου να καταστήσουν την επαρχία ασφαλή περιοχή και για τους Σέρβους της περιοχής.

Η έκκληση του Βούγιοβιτς για την εξασφάλιση του Κοσσυφοπεδίου για τους Σέρβους, που συνοδεύτηκε και από το αίτημα του αφοπλισμού των ανταρτών, έγινε μετά τη συνάντησή του με τον στρατηγό των δυνάμεων της "KFOR", Μάικ Τζάκσον και τον βοηθό γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Σέρτζιο Βιέιρα ντε Μέλο.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του "ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ", ο Βούγιοβιτς κατηγόρησε τους υπεύθυνους της ΝΑΤΟικής δύναμης ότι δε φροντίζουν να εφαρμοστεί η συμφωνία για τον αφοπλισμό των ανταρτών και δε λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να μην προκληθεί "κενό εξουσίας" στο Κοσσυφοπέδιο, ώστε να διασφαλιστεί η τάξη και για τους Σέρβους, τους Μαυροβούνιους και τους άλλους κατοίκους του Κοσσυφοπεδίου που δεν είναι Αλβανοί.

Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, ο στρατηγός Τζάκσον θεωρεί πως είναι δικαιολογημένες οι διαμαρτυρίες του Βελιγραδίου και δεσμεύτηκε ότι θα πράξει ό,τι είναι εφικτό για να προστατεύσει τους Σέρβους και να αφοπλιστούν οι αντάρτες.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ επέμεναν πως παρά τα προβλήματα οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου θα επιστρέψουν στα σπίτια τους όταν ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Φόλι, δήλωσε ότι η έξοδος των Σέρβων αντανακλά "την αβεβαιότητα της μεταβατικής περιόδου", καθώς το ΝΑΤΟ αντικαθιστά τον αποχωρούντα σερβικό στρατό.

"Αποτελεί ελπίδα και προσδοκία μας ότι πολλοί από τους Σέρβους πολίτες που έφυγαν από το Κόσσοβο θα επιστρέψουν... διότι, πάνω από όλα, είναι και δική τους πατρίδα", είπε μεταξύ άλλων ο Φόλι, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ καταβάλλει ιδιαίτερες προσπάθειες για δυναμική ανάπτυξη στις περιοχές με μεγάλους αριθμούς Σέρβων. Ο Φόλεϊ κράτησε το σημαντικότερο για το τέλος: "Οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου δε θα έχουν ένα λαμπρό μέλλον στη Σερβία, που και η ίδια, με δεδομένη την οικονομική κακοδιαχείριση της χώρας από την κυβέρνηση Μιλόσεβιτς, των αθροιστικών επιδράσεων των κυρώσεων και τώρα της στρατιωτικής δράσης, θα είναι σε πολύ πολύ κακή κατάσταση"!

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΡΩΣΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
Στην Κολωνία θα επιτευχθεί η συμφωνία;

ΕΛΣΙΝΚΙ - ΚΟΛΩΝΙΑ.-

Η μόνιμη φράση των υπουργών Αμυνας ΗΠΑ και Ρωσίας τις τελευταίες τρεις μέρες στο Ελσίνκι μοιάζει μονότονα η ίδια: "Βρισκόμαστε προ της τελικής συμφωνίας, αλλά μένουν να διακανονιστούν οι τελικές, πλην σημαντικές, λεπτομέρειες"... Τι σημαίνει αυτό; Πως η τελική συμφωνία ρύθμισης του ρόλου και της ταυτότητας διοίκησης των Ρώσων στρατιωτών στο Κόσσοβο δεν πρόκειται να λυθεί στο Ελσίνκι, αλλά μάλλον στην Κολωνία και μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών, όπου πραγματοποιείται η διάσκεψη κορυφής της "Ομάδας των Οκτώ".

Τουλάχιστον αυτό διαφάνηκε χτες από τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, Γουίλιαμ Κοέν που εξέφρασε μεν την αισιοδοξία του για την τελική κατάληξη των συνομιλιών, παρατηρώντας πως "οι δυο πλευρές ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από το τραπέζι του διαλόγου στο Ελσίνκι δίχως τελική συμφωνία".Ο Ρώσος ομόλογός του, Ιγκόρ Σεργκέγεφ σημείωσε πως η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι το ζήτημα να λυθεί από τους προέδρους Κλίντον και Γέλτσιν την Κυριακή στη διάρκεια της συνόδου κορυφής της "Ομάδας των Οκτώ". Ο ίδιος πρόσθεσε (σύμφωνα με σχετικό τηλεγράφημα των ρωσικών πρακτορείων "ΤΑΣΣ" και"ΙΝΤΕΡΦΑΞ") πως οι δύο πλευρές καθόρισαν τον αριθμό των ρωσικών στρατευμάτων και τη δομή της διοίκησής τους, η οποία θα δώσει στη Μόσχα εξουσία επί των στρατευμάτων της. Αλλες λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές, πλην της μόνιμης, πλέον, απαίτησης των ΗΠΑ να μην παραχωρήσουν στη Ρωσία καμία ζώνη αποκλειστικής ευθύνης...

Νωρίτερα, οι πρόεδροι των ΗΠΑ και Ρωσίας περιορίζονταν στην έκφραση αισιοδοξίας για την επίτευξη της τελικής συμφωνίας.

Ο πρόεδρος Γιέλτσιν εξέφρασε την ελπίδα πως θα επιτύχει την "αμοιβαία κατανόηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπιλ Κλίντον για το Κοσσυφοπέδιο", κατά την επικείμενη συνάντησή τους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, που βρίσκεται στην Κολωνία για τη Σύνοδο Κορυφής, είχε επίσης εκφράσει την αισιοδοξία του για την έκβαση των συνομιλιών, προβλέποντας ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι θέμα ελάχιστου χρόνου...

Το ίδιο 24ωρο έβλεπε το φως της δημοσιότητας δημοσίευμα της "ΜΠΕΡΛΙΝΕΡ ΤΣΑΪΤΟΥΝΓΚ", σύμφωνα με το οποίο η Γερμανία και η Ρωσία ενδέχεται να μοιραστούν τη διοίκηση του γερμανικού τομέα της "KFOR" στο Κοσσυφοπέδιο, προκειμένου να διευθετηθεί το πρόβλημα δράσης των Ρώσων στρατιωτών στην επαρχία. Οπως αναφέρεται στο συγκεκριμένο δημοσίευμα: "Η Γερμανία θα ελέγχει από κοινού με τη Ρωσία το στρατιωτικό της τομέα, σύμφωνα με την επιθυμία της γερμανικής κυβέρνησης και θα εναλλάσσεται κάθε έξι μήνες (με τους Ρώσους) στη διοίκηση". Προστίθεται επίσης πως το θέμα έχει ήδη συζητηθεί μεταξύ του Γερμανού υπουργού Αμυνας Ρούντοφλ Σάρπινγκ και του Ρώσου στρατηγού Κάραλντ Κούγιατ, υπεύθυνου του τομέα σχεδιασμού στη Μόσχα.

Επισημάνσεις Ανάν και Ζοσπέν προς UCK

ΠΑΡΙΣΙ.-

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Λιονέλ Ζοσπέν, προέβησαν χτες σε μία κοινή "πρόβλεψη" αν όχι διαπίστωση: "Οι αντάρτες του UCK θα δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα"...

Ο πρώτος επισήμανε τις εμπλοκές που δημιουργεί η δράση των ανταρτών, στα Ηνωμένα Εθνη, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα "ΛΕ ΜΟΝΤ". Αναφερόμενος, λοιπόν, στην οργάνωση του UCK ο Κόφι Ανάν είπε: "Ο UCK δεν είναι μια ομοιογενής δύναμη. Προβλέπω ότι θα δημιουργήσει στον ΟΗΕ κάποια προβλήματα. Θα παρότρυνα το ΝΑΤΟ να αναπτύξει τις δυνάμεις του το συντομότερο δυνατόν ώστε να εγκαθιδρύσει τη δημόσια τάξη και να αποτρέψει τον UCK από το να μας εμποδίσει να κάνουμε τη δουλιά μας στο Κόσσοβο"! Ο ίδιος, ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ένα από τα πρώτα μαθήματα που πρέπει να πάρει κανείς από τη σύγκρουση στο Κόσσοβο είναι ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να... "επεμβαίνει στα προβλήματα πριν να ξεφύγουν από τον έλεγχο"! Ενα "δεύτερο μάθημα" κατά τον Ανάν είναι ότι η διεθνής νομοθεσία εξελίσσεται με έναν πολύ "θετικό" τρόπο, λέγοντας: "Πλέον δεν είναι αποδεκτό να βλέπουμε τις κυβερνήσεις να αψηφούν τα δικαιώματα των πολιτών τους, χρησιμοποιώντας το πρόσχημα της εθνικής κυριαρχίας. Δε λέω ότι κάθε φορά που παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να πέφτουν βόμβες, αλλά σήμερα έχουμε μια πολύ μεγαλύτερη τάση να ενεργούμε".

Ο Ζοσπέν, από την πλευρά του σε συνέντευξη Τύπου που έδινε στην Κοπεγχάγη μαζί με τον Δανό ομόλογό του, σημείωνε την ανάγκη να ελεγχθεί από τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις η δράση του UCK προβαίνοντας και στην ακόλουθη αξιοσημείωτη προτροπή: "Η ανακάλυψη ομαδικών τάφων από την KFOR πυροδοτεί ακραίες τάσεις... Ο δικός μας σκοπός πρέπει να είναι να επιτρέψουμε στο Κοσσυφοπέδιο να ζήσει σε μία δημοκρατική, ειρηνική και πολυεθνική βάση"! Σε άλλο σημείο ο Ζοσπέν απηύθυνε, τρόπον τινά, προειδοποίηση στους αντάρτες του UCK, σημειώνοντας πως "τα όπλα των ανταρτών δε θα μπορούν πια να έχουν τον ίδιο ρόλο, αμέσως μόλις αποσυρθούν οι Σέρβοι"...

Ιταλός πεζοναύτης περιπολεί σε περιοχή που κατοικείται κύρια από Σέρβο

Ιταλός πεζοναύτης περιπολεί σε περιοχή που κατοικείται κύρια από Σέρβους

Οπλισμένα μέλη του UCK στην καρότσα ενός φορτηγού επιστρέφουν σε

Οπλισμένα μέλη του UCK στην καρότσα ενός φορτηγού επιστρέφουν σε στρατόπεδο στο Πρίζρεν

Εψαχνε "ομαδικούς τάφους" στη Λαχαναγορά!

"Ομαδικούς τάφους Κοσσοβάρων", αναζητούσε προχτές το βράδυ έξω από τη Λαχαναγορά της Αθήνας, στο Ρέντη, Αγγλος λοχίας που επέβαινε σε στρατιωτικό τζιπ τύπου "Land Rover" με αριθμό ML 12ΑΑ. Αυτή η εξωφρενική εξήγηση είναι και η μόνη που δόθηκε επισήμως από τις ελληνικές αρχές, που αποδέχτηκαν χωρίς καμία άλλη ερώτηση την απάντηση που τους έδωσε ο Αγγλος, όταν θέλησαν να μάθουν τι γυρεύει νυχτιάτικα στη Λαχαναγορά της Αθήνας. Ο ίδιος, όσο και ο Αγγλος πρόξενος που έσπευσε στο Αστυνομικό Τμήμα Μοσχάτου να τον παραλάβει ισχυρίστηκε ότι ενώ κατευθυνόταν από τη Θεσσαλονίκη στην Πρίστινα έχασε το δρόμο και βρέθηκε στην Αθήνα. Την ίδια στιγμή, το Γραφείο Τύπου του ΝΑΤΟ που καλύπτει την επιχείρηση JOINT GUARDIAN (κωδικός της κατοχής του Κοσσόβου) που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη δήλωνε πλήρη άγνοια ακόμα και για την παρουσία του Αγγλου αξιωματικού επί του ελληνικού εδάφους. Στο Αστυνομικό Τμήμα Μοσχάτου κανείς δεν μπήκε στο κόπο να κάνει έρευνα στο στρατιωτικό τζιπ και το κλειστό τρέιλερ που ρυμουλκούσε. Παντελή άγνοια δήλωσαν και οι εκπρόσωποι του ελληνικού υπουργείου Αμυνας. Ο Αγγλος λοχίας φυγαδεύτηκε, τελικά, από την πρεσβεία του.

ΠΓΔΜ
Εκρηξη βόμβας σε ΝΑΤΟική βάση

ΣΚΟΠΙΑ.-

Επεισοδιακή νύχτα για τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ που σταθμεύουν στην ΠΓΔΜ, καθώς μία έκρηξη βόμβας, που σημειώθηκε χτες τα ξημερώματα σε βάση όπου σταθμεύουν άνδρες της "ειρηνευτικής δύναμης" για το Κοσσυφοπέδιο (KFOR), τους "συντάραξε". Θύματα δεν υπήρξαν και προκλήθηκαν μόνο περιορισμένες υλικές ζημιές, ενώ καταστράφηκε εντελώς ένα στρατιωτικό όχημα. Οπως δήλωσε εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, η έκρηξη σημειώθηκε στις 3 π.μ. τοπική ώρα σε χώρο στάθμευσης του στρατοπέδου, από μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί μέσα στο όχημα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ γίνονται στόχος. Επανειλημμένως, οι οργισμένες διαδηλώσεις των κατοίκων της ΠΓΔΜ "έχουν κάνει δύσκολη τη διαβίωσή" τους στην ΠΓΔΜ, ενώ ορισμένες φορές έχουν γίνει στόχος και βομβιστικών επιθέσεων. Τα "προβλήματα" έχουν αρχίσει από την πρώτη μέρα που αναπτύχθηκαν στην ΠΓΔΜ, χρησιμοποιώντας τη χώρα ως βάση προώθησής τους προς το γειτονικό Κοσσυφοπέδιο.

Γερμανοί ΝΑΤΟικοί περιθάλπουν 15 ανθρώπους που βρέθηκαν βασανισμένοι από τον UCK στη φυλακή του Πρίζρεν. Σπασμένα πόδια και χέρια σε ηλικιωμένους, ενώ λέγεται πως ένας εβδομηντάχρονος βρέθηκε νεκρός αλυσοδεμένος σε μία καρέκλα. Η φυλακή κατελήφθη από μέλη του UCK τις προηγούμενες μέρες και οι βασανισμένοι είναι μάλλον Τσιγγάνοι, που είχαν κατηγορηθεί πως συνεργάστηκαν με τους Σέρβους. Περισσότερες λεπτομέρειες γι'αυτά τα γεγονότα δεν ανακοινώθηκαν και οι Γερμανοί ΝΑΤΟικοί ισχυρίστηκαν ότι διεξάγουν έρευνες.

Αμερικανοί πεζοναύτες με μέλη του UCK στο "ειρηνικό" τους έργο...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ