ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Ιούνη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να απαλλαγούμε από τη μίζερη λογική του μικρότερου κακού

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, χτες, στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"

Στα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις ευρωεκλογές και στην πολιτική του ΚΚΕ αναφέρεται η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δημοσιογράφο Γιάννη Ε. Διακογιάννη και δημοσιεύτηκε, χτες, στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ".

Ανάμεσα στα άλλα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απάντησε και στις παρακάτω ερωτήσεις σχετικά με το δίλημμα Σημίτης ή Καραμανλής, για τις συνεργασίες και για το ρόλο της σοσιαλδημοκρατίας, σημειώνοντας τα παρακάτω:

- Υπάρχει όμως ένα ζήτημα. Αν η κυβέρνηση του κ. Σημίτη ακολουθεί - κατά τη γνώμη σας - μια δεξιά πολιτική, μια κυβέρνηση του κ. Καραμανλή δε θα 'ναι πιο επικίνδυνη;

- Πρέπει να απαλλαγεί ο κάθε εργαζόμενος από τη μίζερη λογική που τον υποχρεώνει να επιλέγει εκείνο που, ναι μεν το θεωρεί κακό, αλλά που το λέει μικρότερο κακό! Αλλωστε τώρα τα δύο κόμματα δε διαφέρουν ούτε στο επίπεδο της διαχείρισης, έτσι που δεν ξεχωρίζει ποια είναι η Δεξιά. Είδατε τι είπε ο κ. Καραμανλής; Στηρίζουμε - είπε - την πορεία προς την ΟΝΕ. Αυτό, λοιπόν, είναι το πρόβλημα για το λαό. Το θέμα, επομένως, είναι να παρεμποδιστεί η ΟΝΕ, γιατί αν πετύχει, τότε ο λαός θα μετράει νέα βάσανα και πιο μεγάλα εμπόδια.

- Στις τελευταίες ευρωεκλογές, κυρία Παπαρήγα, συνεργαστήκατε με προσωπικότητες. Σκέφτεστε και στο μέλλον να διευρύνετε τους ορίζοντές σας με συνεργασίες με άλλα κόμματα; Αλλωστε ο "δικομματισμός" δεν υποχώρησε πολύ...

- Υπάρχει πεδίο δόξης και για το ΚΚΕ και για κάθε κόμμα, ιδιαίτερα για όσα κατατάσσονται, σύμφωνα με τις δικές τους διακηρύξεις, στον αριστερό χώρο. Αυτό το πεδίο είναι τα κοινωνικά κινήματα που παίζουν σημαντικό πολιτικό ρόλο, με την έννοια ότι αποτελούν το έδαφος των διεργασιών. Τα κινήματα κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατά των ιδιωτικοποιήσεων και της αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων, του ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών κλπ. Μέσα σ' αυτά τα μέτωπα κρίνεται το κάθε κόμμα και η πολιτική του κατεύθυνση. Τίποτε θετικό δεν μπορεί να προέλθει με το λαό στη γωνία, παρατηρητή των διαβουλεύσεων στην κορυφή, όταν μάλιστα κυριαρχεί η συναίνεση. Μέσα στο λαό οι κομμουνιστές επιδιώκουν να συναντηθούν με όποιον και όποια αγωνίζεται, όπου κι αν ανήκει πολιτικά. Κι εξάλλου, εκεί δοκιμάζεται η δυνατότητα πολιτικών συμμαχιών. Το σημείο συνάντησης δεν μπορεί να είναι το ενδιαφέρον να ηττηθεί ο δικομματισμός, αλλά και η πολιτική κατεύθυνση που πρέπει να πάρουν τα πράγματα. Μην ξεχνάτε ότι σε μερικές χώρες της Ευρώπης τα μεγάλα κόμματα έγιναν μικρά, αλλά η νεοφιλελεύθερη πολιτική καλά κρατεί.

- Υπάρχει και το θέμα της Ευρώπης. Σ' αυτές τις ευρωεκλογές πήγε δεξιότερα ή αριστερότερα; Και, κυρίως, ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι συνέπειες;

- Οι ευρωεκλογές έδειξαν ότι τα λεγόμενα κεντροδεξιά κόμματα ενισχύθηκαν χάρη στην πολιτική των κεντροαριστερών κυβερνήσεων. Η ενδυνάμωση των νεοφιλελεύθερων κομμάτων αποδεικνύει ότι η σοσιαλδημοκρατία, όχι μόνο δεν αποτελεί αντίβαρο στη συντήρηση, αλλά έχει γίνει ο βασικός τροφοδότης της, κυρίως τότε που συμβαίνει το εργατικό και το λαϊκό κίνημα να βρίσκονται σε κάμψη ή υποχώρηση. Τι συμπέρασμα βγαίνει και απ' αυτό; Η μεγάλη σημασία, να δυναμώσει ο αντιμονοπωλιακός αντιιμπεριαλιστικός πόλος, το μόνο αντίβαρο στις επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πρώτα η ΟΝΕ

Πιέζει την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε "πολιτική παροχών" για να μην μπει σε κίνδυνο η πορεία προς την ΟΝΕ!

Εμπρακτη απόδειξη της πολιτικής της για στήριξη της ΟΝΕ έσπευσε να δώσει η ηγεσία της ΝΔ, καλώντας την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την "πολιτική των παροχών" για να μη βάλει σε κίνδυνο την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ.

Ευθυγραμμιζόμενη απόλυτα με το ΣΕΒ και τους άλλους εκπροσώπους της εργοδοσίας, η ηγεσία της ΝΔ τάσσεται με πάθος κατά των "φοροελαφρύνσεων" που διαφημίζει η κυβέρνηση - άλλο ζήτημα η απάτη και η ψηφοθηρία από την πλευρά της - γιατί "οι παροχές αυτές θα υποθηκεύσουν τη μετά ΟΝΕ εποχή (!) και θα δυσχεράνουν την πορεία προσαρμογής της χώρας στις προκλήσεις της εποχής του ΕΥΡΩ".

Με τη χτεσινή δήλωση του καθ' ύλην αρμόδιου τομεάρχη Γ. Αλογοσκούφη αποδεικνύεται περίτρανα τι σημαίνει η αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ "πιέζουμε την κυβέρνηση να πάει στη σωστή κατεύθυνση". Η ηγεσία της ΝΔ θέτει ως απαράβατο όρο για τις φοροελαφρύνσεις την κατακρεούργηση των δημοσίων δαπανών, προφανώς των κοινωνικών δαπανών. "Η φορολογική μεταρρύθμιση - αναφέρεται στη δήλωση - με αύξηση του αφορολόγητου ορίου, μείωση του αριθμού των κλιμακίων και των φορολογικών συντελεστών, κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων και του 35% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι ενταγμένη σε ένα σχέδιο συγκράτησης των δημοσίων δαπανών".

Την υποστήριξη και εφαρμογή αυτής της βαθιάς αντιλαϊκής πολιτικής είχε κατά νου ο Κ. Καραμανλής, όταν, μιλώντας χτες στο συνέδριο του ΔΗΣΥ στην Κύπρο, διατράνωσε πως "οι φιλελεύθερες ιδέες είναι το μεγάλο μας όπλο, αρκεί να κάνουμε τρία πράγματα: να τολμούμε, να τολμούμε, να τολμούμε"! Δεν παρέλειψε μάλιστα να καυχηθεί ότι "η δύναμη των φιλελεύθερων ιδεών είναι παντού κυρίαρχες, έστω και αν δεν κυβερνούν παντού φιλελεύθερες κυβερνήσεις". Υποστήριξε ωστόσο ότι η νίκη των ευρωδεξιών (ΕΛΚ) στις ευρωεκλογές δείχνει πως "η ιδεολογική κυριαρχία των φιλελεύθερων ιδεών γίνεται πλέον και πολιτική κυριαρχία".

Στο μεταξύ, η Ρηγίλλης προέκρινε ως προνομιακό χώρο για "αντιπολίτευση" την ίση μεταχείριση των κομμάτων από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και τις διαφημιστικές δαπάνες. Για το πρώτο ζήτημα ο εκπρόσωπος του κόμματος Α. Σπηλιωτόπουλος έστειλε επιστολή στο ΕΣΡ ζητώντας να επιληφθεί του θέματος ενόψει των εθνικών εκλογών, ενώ για το δεύτερο τρεις βουλευτές ζήτησαν σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής για να ελεγχθεί το ύψος και η κατανομή της διαφημιστικής δαπάνης των κομμάτων στις ευρωεκλογές.

ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
Αλλοι τον διαψεύδουν και άλλοι τον μεθοδεύουν

Στην επιστροφή του πρωθυπουργού από τους Αγίους Θεοδώρους, την Κυριακή το πρωί - λόγω του μνημοσύνου για τον Α. Παπανδρέου - έχουν στραμμένο το βλέμμα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης, που εισηγούνται εντόνως την πραγματοποίηση ανασχηματισμού. Ωστόσο, για μια ακόμα φορά χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ενώ ας σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός αναχωρεί την Τετάρτη για το εξωτερικό και η επιστροφή του αναμένεται στα τέλη του μήνα. Αρα, είναι προφανές ότι, εφόσον δεν υπάρξει κάποια εξέλιξη τη Δευτέρα ή την Τρίτη, η υπόθεση και τα σενάρια για τον ανασχηματισμό μετατίθενται για τον επόμενο μήνα.

Χτες, πάντως, στους πιέζοντες για την αλλαγή προσώπων στην κυβέρνηση, προστέθηκε και ο Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος, μετά από τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι "έχω πει επανειλημμένως" την"κατ' αρχήν θέση μου για μια δομική αλλαγή στην κυβέρνηση", για να προσθέσει ότι το θέμα είναι υπόθεση που αφορά τον ίδιο τον Κ. Σημίτη. Οσον αφορά το ζήτημα του εκλογικού νόμου, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι "δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος" για αλλαγή του, συμπληρώνοντας ότι "αλλαγή του εκλογικού νόμου θα ήταν αυτοκτονία".

Τέλος, χτες, σε συνέντευξή του, στο "Alter - 5", ο Χρ. Παπουτσής χαρακτήρισε "εφεύρημα και πολιτική ύβρη" την κατηγορία που απευθύνεται σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ πως επιθυμούν ήττα του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να απομακρυνθεί ο Κ. Σημίτης από την εξουσία και συμπλήρωσε πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αποτελεί "τελευταία ηχηρή προειδοποίηση" για το κόμμα του.

  • Με χτεσινή του ανακοίνωση, το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ αποκαλεί "νέο γύρο ανούσιου θορύβου" την προσφυγή της ΝΔ για τον έλεγχο της προεκλογικής τηλεοπτικής διαφημιστικής δαπάνης των κομμάτων.
Η στενοχώρια των αστών ιδεολόγων

Ο Κ. Ζώρας (Κ.Ζ.) σε άρθρο του στο "Βήμα" (18/6/99), βλέπει μια "δυτικόστροφη τάση του εκλογικού σώματος" στις πρόσφατες εκλογές και δίνει συμβουλές στα κόμματα του "Ευρωπαϊκού και γενικότερα δυτικού προσανατολισμού" (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ και Φιλελεύθεροι).

Οι συμβουλές βέβαια είναι θέμα δικό του και δε μας αφορούν. Εκείνο που μας αφορά όμως, είναι πού βρήκε τη δυτικόστροφη τάση, όταν αυξάνει σε ψήφους και σε ποσοστό - μικρή αύξηση, αλλά αύξηση - η δύναμη του ΚΚΕ. Δεν υπάρχει λοιπόν δυτικόστροφη τάση.

Ο Κ.Ζ. κατηγορεί το ΚΚΕ γιατί στο πρόγραμμά του διατηρεί τη θέση για δικτατορία του προλεταριάτου. Τι θέλει λοιπόν ο Κ.Ζ.; Να πάρει το ΚΚΕ την εξουσία και να χρησιμοποιήσει τον αστικό κρατικό μηχανισμό; Σοσιαλισμός όμως, με αστικό κρατικό μηχανισμό δεν οικοδομείται. Χρειάζεται να συντριβεί ο αστικός κρατικός μηχανισμός και να οικοδομηθεί ένας καινούριος που να στηρίζεται στην εργατική τάξη και στους συμμάχους της.

***

Ο Κ.Ζ. γράφει για "κατάρρευση" του σοβιετικού συστήματος, για "αυταρχισμό" και "δυστυχία". Δε μας λέει τίποτα όμως για τις πρωτοφανείς επιθέσεις που δέχτηκαν οι χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού από τον ιμπεριαλισμό με απαρχή την ένοπλη επέμβαση στη Σοβιετική Ρωσία το 1918, με τη συμμετοχή και ελληνικού εκστρατευτικού σώματος. Δε μας λέει τίποτα για την περικύκλωση της Σοβιετικής Ενωσης με 2.300 περίπου στρατιωτικές βάσεις. Δε μας λέει τίποτα για την πίεση της Σοβιετικής Ενωσης στον στρατιωτικό τομέα με αποτέλεσμα οποιαδήποτε συσσώρευση να διατίθεται κύρια για οπλικά συστήματα, τα πυρηνικά και το διάστημα και να περιορίζονται έτσι ασφυκτικά οι δυνατότητες για επενδύσεις στην παραγωγή καταναλωτικών προϊόντων. Επίσης ο Κ.Ζ. δεν παίρνει θέση στο γεγονός ότι όσο υπήρχαν οι χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού δεν τολμούσαν οι ιμπεριαλιστές να πνίγουν τους λαούς στο αίμα, όπως συνέβη μετά το 1991 στο Ιράκ, στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και στο Κόσσοβο για την ώρα.

***

Τέλος ο Κ. Ζ. γράφει ότι "είναι κρίμα για τη χώρα να αυξάνεται έστω και συγκυριακά η δύναμη των κομμάτων όπως είναι το ΚΚΕ...". Ο λαός δεν καταλαβαίνει γιατί είναι κρίμα. Εμείς καταλαβαίνουμε βέβαια τη στενοχώρια των αστών ιδεολόγων γιατί το ΚΚΕ αύξησε τη δύναμή του. Τέλος, καταλαβαίνουμε τι θα... πάθουν οι αστοί ιδεολόγοι όταν το ΚΚΕ διεκδικήσει την εξουσία.

Κώστας ΚΑΠΠΟΣ

ΣΤ. ΜΑΝΟΣ
Ψάχνει για μέλη...

Για νέα μέλη και υποψήφιους βουλευτές άρχισε να ψάχνει ο Στ. Μάνος στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις εθνικές εκλογές, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να διατηρήσει το κόμμα του "εν ζωή". Μιλώντας στη σύσκεψη με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, ο "αγρίως φιλελεύθερος" Στ. Μάνος τάχθηκε κατά των παροχών που ετοιμάζει η κυβέρνηση, λέγοντας ότι είναι "λάθος πολιτική και λάθος μήνυμα", ενώ ανακοίνωσε ότι το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματός του θα γίνει στις 9 και 10 του Οκτώβρη. Επικαλούμενος αναλύσεις εταιριών δημοσκοπήσεων, ανέφερε ότι το κόμμα του ψηφίστηκε από κοινωνικές ομάδες, όπως εργοδότες - επιχειρηματίες, "επενδυτές" της Σοφοκλέους, απόφοιτους πανεπιστημίων και φοιτητές - σπουδαστές και μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ