ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Μάη 1999
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα κέρδη του πολέμου και οι κερδισμένοι

"Με το ανάλογο κέρδος, το κεφάλαιο γίνεται θαρραλέο. Με ποσοστό κέρδους 10%, γίνεται σίγουρο, με 20% ζωηρεύει, με 50% γίνεται θετικά παράτολμο, με 100% ποδοπατάει κάθε ανθρώπινο νόμο και με 300% δεν υπάρχει έγκλημα που να μην το ριψοκινδυνεύει, ακόμα και με τον κίνδυνο της καρμανιόλας".

Το παραπάνω απόσπασμα από το "Κεφάλαιο" του Κάρολου Μαρξ, αποκτά στις μέρες μας - που βρίσκεται σε εξέλιξη ο εγκληματικός πόλεμος στη γειτονιά μας- ιδιαίτερη σημασία. Εξηγεί, σε μεγάλο βαθμό, τα πραγματικά κίνητρα εκείνων που έδωσαν το "πράσινο φως" για την έναρξη των βομβαρδισμών στη γειτονική Γιουγκοσλαβία, εν γνώσει τους ότι η φωτιά αυτού του βρώμικου πολέμου θα πλήξει σοβαρά και όλες τις άλλες βαλκανικές χώρες.

Κάθε πόλεμος, εκτός από το κόστος σε έμψυχο υλικό (νεκρούς, τραυματίες και άλλες παρενέργειες που έχει στον άνθρωπο), προκαλεί και κόστος σε άψυχο υλικό. Η σημαντικότερη από τις παρενέργειες του πολέμου σε άψυχο υλικό, έχουν να κάνουν με το λεγόμενοοικονομικό κόστος.

Το κόστος σε έμψυχο υλικό,απαρτίζουν οι μέχρι στιγμής χιλιάδεςνεκροί και τραυματίες. Οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι. Τα νοικοκυριά (εκατομμύρια) Σέρβων και Κοσσοβάρων, που είδαν το βιος μιας ολόκληρης ζωής να εξαφανίζεται από τις πολεμικές επιχειρήσεις και εκατοντάδες χιλιάδες από αυτούς θα εξαναγκαστούν να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς για να γλιτώσουν από τις "ανθρωπιστικές βόμβες" και δεν θα έχουν "πού την κεφαλή κλίναι". Ολα αυτά αποτελούν τμήμα του ψυχολογικού πολέμου, που έχει σκοπό να υποτάξει όσους εξακολουθούν να αντιστέκονται στη "νέα τάξη πραγμάτων" και να μην συμβιβάζονται στη λογική του ραγιαδισμού και του "σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω".

Το κόστος σε άψυχο υλικό περιλαμβάνει τις καταστροφές έργων υποδομής (γέφυρες, οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, αεροδρόμια και λιμάνια), τις καταστροφές παραγωγικών μονάδων (διυλιστήρια καυσίμων, υδροηλεκτρικοί σταθμοί, εργοστάσια παραγωγής βιομηχανικών και καταναλωτικών ειδών, όπως της ΖΑΣΤΑΒΑ κλπ.), η καταστροφή της αγροτικής παραγωγής, η μόλυνση του περιβάλλοντος κλπ.

Και αναμφισβήτητα, το κόστος (σε έμψυχο και άψυχο υλικό) από τη φωτιά του πολέμου που άναψαν στα Βαλκάνια οι Αμερικάνοι και τα "Αμερικανάκια" - δηλαδή οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ - είναι πολύ μεγάλο και μέρα με τη μέρα μεγαλώνει καθώς ο βρώμικος αυτός πόλεμος συνεχίζεται και κανείς δεν ξέρει πότε και πώς θα τελειώσει. Ομως οι ισχυροί της Γης που έδωσαν το "πράσινο" για την έναρξη και αυτού του πολέμου - αδιαφορώντας για τα ανθρώπινα θύματα - δεν αποβλέπουν μόνο στα πολιτικά αλλά και στα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν την "επόμενη μέρα" της λήξης του πολέμου.Εμείς θα επιχειρήσουμε να σκιαγραφήσουμε το οικονομικό κόστος και να αποκαλύψουμε τους μεγάλους κερδισμένους (οικονομικά) από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία.

Ενδεικτικά θυμίζουμε, ότι το οικονομικό κόστος του πολέμου στον Περσικό Κόλπο (μιλάμεμόνο για το κόστος των "θυτών" και όχι των θυμάτων) εκτιμάται ότι έφτασε στο αστρονομικό ποσό των 102 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ (περίπου 30 τρισεκατομμύρια δραχμές). Αν ρωτήσετε για το μέχρι σήμερα κόστος από τον βρώμικο πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, κανείς δεν είναι σε θέση να δώσει ακριβή στοιχεία. Πάντως οι πρώτες εκτιμήσεις ανεβάζουν το κόστος των βομβαρδισμών των πρώτων 5 εβδομάδων στη Γιουγκοσλαβία, σε περισσότερα από 20 δισ. δολάρια (περίπου 6 τρισ. δραχμές μέχρι στιγμής). Και μιλάμε μόνο για το κόστος του επιτιθέμενου.Αν στο κόστος του επιτιθέμενου προσθέσουμε και το κόστος του γιουγκοσλάβικου λαού - από τις τεράστιες καταστροφές που έχουν προκαλέσει οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί στο Βελιγράδι, το Κοσσυφοπέδιο, τη ΝΙΣ και άλλες πόλεις της Γιουγκοσλαβίας - τότε μιλάμε για αστρονομικά ποσά, που ίσως έχουν ξεπεράσει το κόστος του πολέμου στον Κόλπο.

Ποιος θα πληρώσει το σπασμένα αυτού του πολέμου; Πώς δηλαδή θα κατανεμηθεί το κόστος (για τις βόμβες και τους πυραύλους και τα άλλα πυρομαχικά που... κατανάλωσαν και συνεχίζουν να καταναλώνουν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στα κεφάλια του γιουγκοσλαβικού λαού; Και ποιοι θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι (οικονομικά) από αυτόν το βρώμικο πόλεμο;

Τα ερωτήματα, που έχουν προκληθεί από τους βομβαρδισμούς στο ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος της Γιουγκοσλαβίας, είναι πολλά όπως επίσης πολλές είναι και οι απαντήσεις που δίνονται, καθώς ποικίλλουν, ανάλογα με τη σκοπιά που προσεγγίζει κανείς τα γεγονότα.

Το σίγουρο είναι είναι ένα. Οτι από τον πόλεμο αυτό, οι μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι οι πολυεθνικές βιομηχανίες παραγωγής όπλων και οπλικών συστημάτων των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Εμείς, θα επιχειρήσουμε να δώσουμε απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, μέσα από τα τηλεγραφήματα των ξένων ανταποκριτών που μετέδωσαν το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) και άλλα (Γαλλικό κλπ.) Πρακτορεία Ειδήσεων. Από τα τηλεγραφήματα αυτά, που παραθέτουμε στη συνέχεια, προκύπτει με σαφήνεια ότι είναι μύθος το επιχείρημα πως ο πόλεμος αυτός έγινε για "ανθρωπιστικούς λόγους" όπως επίσης και ότι αυτός ο πόλεμοςέγινε - και συνεχίζεται - για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους.Και με δεδομένο ότι πολιτική και οικονομία, αποτελούν τις δύο όψεις ενός και του αυτού νομίσματος,εκείνοι που τροφοδότησαν και κήρυξαν αυτόν τον πόλεμο - ανεξάρτητα από την έκβασή του - ετοιμάζονται να μοιράσουν τη "λεία" που θα προκύψει την "επόμενη μέρα της λήξης κάθε πολέμου".

Στα πλαίσια μοιρασιάς της πολιτικής και οικονομικής "λείας" - που αναμένεται να προκύψει την επόμενη μέρα της λήξης του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία - οι ηγεσίες των κυβερνήσεων των ΗΠΑ,ΝΑΤΟ και της ΕΕ, βρίσκονται σε ένα συνεχή μαραθώνιο διαβουλεύσεων. Στο επίκεντρο αυτών των διαβουλεύσεων - τόσο αυτές που γίνονται στο προσκήνιο (επίσημα) όσο και αυτών που γίνονται στο παρασκήνιο (ανεπίσημα) - εξετάζονται διάφορα εναλλακτικά σενάρια Σχεδίων τύπου ΜΑΡΣΑΛ. Ολοι αυτοί που συναθροίζονται "σε στενό κύκλο" στα σαλόνια των Βρυξελλών και άλλων χωρών - μελών της ΕΕ, συζητούν για τη "βοήθεια" που θα προσφέρουν μετά τη λήξη του πολέμου για την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης από τις ανθρωπιστικές βόμβες Γιουγκοσλαβίας. Και όταν λέμε "βοήθεια", εννοούμε τα γνωστά τραπεζικά δάνεια και άλλες πιστώσεις που συνοδεύονται με πολιτικούς και οικονομικούς όρους.

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Από τον πόλεμο αυτό, οι μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι οι πολυεθνικές βιομηχανίες παραγωγής όπλων και οπλικών συστημάτων των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ηδη η "Μπόινγκ" πήρε παραγγελία να εφοδιάσει τον αμερικάνικο στρατό με νέους πυραύλους και βόμβες, καθώς με τους καθημερινούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία τα αποθέματα εξαντλήθηκαν και οι αποθήκες από πυραύλους "Κρουζ", "Τόμαχοκ" και άλλα πολεμοφόδια άδειασαν...

Με το μάτι των ανταποκριτών διεθνών πρακτορείων

Τα παρακάτω τηλεγραφήματα, μερικά από τα οποία αναφέρονται ολόκληρα ενώ άλλα αποσπάσματα, αποκαλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τα πραγματικά κίνητρα των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ - που μαζί με τη "δημοκρατική" ΕΕ - σπέρνουν τη φρίκη και τον όλεθρο στη Γιουγκοσλαβία. Οι ξένοι ανταποκριτές από το Βελιγράδι και άλλα σημεία του κόσμου, μας πληροφορούν για την "αποτελεσματικότητα" των "έξυπνων όπλων", που παράγουν οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές πολεμικές βιομηχανίες. Επίσης, μας ενημερώνουν για το θεάρεστο έργο και την ενεργό δράση των μισθοφόρων και άλλων στρατιωτών - που υπηρετώντας εθελοντικά ή με το ζόρι στις εντολές των κυβερνήσεων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ - δολοφονούν αμάχους, καταστρέφουν παραγωγικές μονάδες (εργοστάσια, εργαστήρια κλπ), έργα υποδομής (γεφύρια, δρόμους, αεροδρόμια, λιμάνια), καθώς επίσης και σπίτια, σχολεία νοσοκομεία με "έξυπνα όπλα".

Η επιλογή των τηλεγραφημάτων, έγινε με κριτήρια που φανερώνουν το μέγεθος των καταστροφών (σε ανθρώπινο υλικό και σε ανθρώπινα έργα). Από τα ίδια τηλεγραφήματα, προκύπτουν με αρκετά μεγάλη σαφήνεια:

  • Πλευρές για το οικονομικό κόστος του πολέμου στους επιτιθέμενους (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ), σε εκείνους που δέχονται την επίθεση (Γιουγκοσλαβία) και στις γειτονικές χώρες (Αλβανία, Σκόπια, Ελλάδα, Ιταλία, κλπ).
  • Τα σχέδια για το πώς οι επιτιθέμενοι θα μοιραστούν μεταξύ τους τα έξοδα που είχαν για την "ανθρωπιστική βοήθεια" που πρόσφεραν στους Γιουγκοσλάβους (Σέρβους και Κοσσοβάρους, χριστιανούς και μουσουλμάνους, ένοπλους και άμαχους, αθώους και ένοχους, παιδιά και γέροντες).
  • Ο αγώνας δρόμου που έχουν αρχίσει οι ισχυροί της Γης - που έδωσαν το "πράσινο φως" για την έναρξη του βρώμικου πολέμου στη Γιουγκοσλαβία - για το πώς θα μοιράσουν μεταξύ τους (πολιτικά και οικονομικά), την "επόμενη μέρα", τη λεία του πολέμου. Στα πλαίσια αυτά εντάσσονται και τα εναλλακτικά σενάρια για ένα νέο "σχέδιο Μάρσαλ", με τους γνωστούς πολιτικοοικονομικούς όρους εξάρτησης που συνοδεύουν τέτοια σχέδια.

Ιδού, τι μας αποκαλύπτουν μερικά από τα χιλιάδες τηλεγραφήματα που μεταδόθηκαν τις τελευταίες 5 βδομάδες, που βρίσκεται σε εξέλιξη ο βρώμικος πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία:

Τηλεγράφημα 1ο: "Οι αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου προκάλεσαν τεράστιες ζημιές στο μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της Γιουγκοσλαβίας και θα περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να λειτουργήσει και πάλι, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο "Τανγιούνγκ"".

Βελιγράδι, Γιουγκοσλαβία, 13-4-1999 (ΑΠΕ - "Ρόιτερ")

Τηλεγράφημα 2ο: "Οι αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία κοστίζουν στις ΗΠΑ περίπου 70 με 100 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως (σ.σ. μεταξύ 2,1 και 3 δισ. δραχμές). Αυτό προκύπτει από δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία της χώρας, Τρεντ Λοτ, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, στρατηγό Χένρι Σέλτον".

Ουάσιγκτον, ΗΠΑ, 14-4-99 (ΑΠΕ - "Γαλλικό Πρακτορείο")

Τηλεγράφημα 3ο: "Η Παγκόσμια Τράπεζα ανήγγειλε σήμερα σειρά δανείων και δωρεών, που σκοπό έχουν να βοηθηθεί η Αλβανία να αντιμετωπίσει την κρίση στο Κόσσοβο. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η βοήθεια περιλαμβάνει δύο "δωρεές", ύψους 1.000.000 δολαρίων εκάστη για να βελτιωθούν οι συνθήκες καθημερινής διαβίωσης στη Σκόδρα, το Κούκες, το Δυρράχιο και τη Λέχα, καθώς και οι όροι διαβίωσης των Αλβανών Κοσσοβάρων που έφθασαν στην Αλβανία από το Κόσσοβο. Επίσης εξετάζονται οι όροι δανειοδότησης της αλβανικής κυβέρνησης με το ποσό των 30.000.000 δολαρίων για να μην αποσταθεροποιηθεί η οικονομία της από την ταυτόχρονη άφιξη δεκάδων χιλιάδων προσφύγων από το Κόσσοβο, ενώ παράλληλα η Παγκόσμια Τράπεζα σχεδιάζει την παροχή βοήθειας αναπτυξιακού χαρακτήρα (τα μεγάλα ποσά της αφορούν κυρίως αρδευτικά και αντιπλημμυρικά έργα), συνολικού ύψους 40 εκατομμυρίων δολαρίων".

Ουάσιγκτον, ΗΠΑ 14-4-99 (ΑΠΕ - "Γαλλικό Πρακτορείο")

Τηλεγράφημα 4ο: "Συνεχίστηκαν, τη νύχτα, παρά τις όχι και τόσο καλές καιρικές συνθήκες, οι ΝΑΤΟικές αεροπορικές επιδρομές κατά της Γιουγκοσλαβίας. Στόχος - και αυτή τη φορά - ήταν βιομηχανικές μονάδες, γέφυρες, στρατιωτικές εγκαταστάσεις και κατοικημένες περιοχές. Τις πρωινές ώρες, πέντε πύραυλοι έπληξαν την πόλη Βάλιεβο, στην Κεντρική Σερβία. Στόχος ήταν η βιομηχανική μονάδα "Κρούσικ" (συντηρούσε 20.000 κατοίκους της πόλης Βάλιεβο), που καταστράφηκε, ενώ σοβαρές ζημιές υπέστη και το νοσοκομείο της πόλης. Επίσης, ο υδροηλεκτρικός σταθμός "Μπρίστριτσα", κοντά στην πόλη Νόβα Βάρος, στην Κεντρική Σερβία, υπέστη σοβαρές ζημιές από τους βομβαρδισμούς των ΝΑΤΟικών αεροπλάνων και διεκόπη στην περιοχή η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας".

Γιουγκοσλαβία, Βελιγράδι, 14-4-99 (ΑΠΕ)

Τηλεγράφημα 5ο: "Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ FAO,ανακοίνωσε σήμερα ότι λόγω των εχθροπραξιών στο Κοσσυφοπέδιο έχουν καταστραφεί οι αγροτικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις στην περιοχή, με αποτέλεσμα οι επιπτώσεις να είναι μακροπρόθεσμα επώδυνες".

Ρώμη, 14-4-99 (ΑΠΕ - "Ρόιτερ")

Τηλεγράφημα 6ο: "Τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη συνέχισαν, τη νύχτα, τις αεροπορικές επιδρομές στη Γιουγκοσλαβία. Στόχος ήταν βιομηχανικές περιοχές, αποθήκες καυσίμων, γέφυρες, αναμεταδότες Τηλεόρασης, στρατόπεδα και κατοικημένες περιοχές. Οι γέφυρες ήταν και πάλι στόχος".

Βελιγράδι, 15-4-99 (ΑΠΕ)

Τηλεγράφημα 7ο: "Το ΝΑΤΟ έχει χάσει από την αρχή της εβδομάδας τρία μη επανδρωμένα γερμανικά αναγνωριστικά αεροσκάφη στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Αμυνας. Το τρίτο τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος χάθηκε χθες, διευκρίνισε ο ίδιος". "Η Γερμανία έχει ένα σμήνος μη επανδρωμένων αναγνωριστικών αεροσκαφών στην ΠΓΔΜ, με τα οποία πραγματοποιεί καθημερινά έως και τέσσερις αναγνωριστικές πτήσεις. Οι Γερμανοί υπεύθυνοι υπολογίζουν την αξία ενός τέτοιου αεροσκάφους σε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ (330 εκατομμύρια δραχμές)".

Βόννη, Γερμανία 15-4-99 (ΑΠΕ - "Γαλλικό Πρακτορείο")

Τηλεγράφημα 8ο: "Τα πλήγματα του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία έχουν προκαλέσει από τις 24 Μάρτη το θάνατο "χιλίων αμάχων" και "χιλιάδες τραυματίες", ενώ οι ζημιές που προκλήθηκαν από τους βομβαρδισμούς ανέρχονται σε "τουλάχιστον εκατό δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ορισμένων Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων", δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του γιουγκοσλαβικού υπουργείου Εξωτερικών, Νέμποσα Βούγιοβιτς, ανακοινώνοντας ένα συνολικό απολογισμό των θυμάτων των επιδρομών του ΝΑΤΟ".

Βελιγράδι 15-4-99 (ΑΠΕ - "Γαλλικό Πρακτορείο")

Τηλεγράφημα 9ο: "Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον ζήτησε σήμερα από το Κογκρέσο να εγκρίνει το ποσόν των 6,05 δισ. δολαρίων, που αντιπροσωπεύει το μερίδιο των Ηνωμένων Πολιτειών στις δαπάνες του ΝΑΤΟ για τις αεροπορικές επιδρομές κατά της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες του Κοσσυφοπεδίου, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος".

Ουάσιγκτον, ΗΠΑ, 19-4-99 (ΑΠΕ - "Ρόιτερ")

Τηλεγράφημα 10ο: "Ο αμερικανικός στρατός προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις σε συμβατικούς πυραύλους τύπου "Κρουζ", συνήψε συμβόλαιο ύψους 41,3 εκατομμυρίων δολαρίων με την εταιρία "Μπόινγκ", για να μετατρέψει 95 πυρηνικούς πυραύλους, ώστε να φέρουν συμβατικές κεφαλές. Τα αμερικανικά βομβαρδιστικά "Β-52" έχουν εκτοξεύσει δεκάδες πυραύλους "Κρουζ", που μεταφέρουν κεφαλές βάρους 900 κιλών, εναντίον στόχων στη Σερβία τις τελευταίες εβδομάδες. Ωστόσο, ο αμερικανικός στρατός έχει μείνει πλέον με λιγότερους από 100 πυραύλους με συμβατικές κεφαλές και γι' αυτό παρήγγειλε στην "Μπόινγκ" τη μετατροπή 95 πυρηνικών πυραύλων, που είχαν μείνει στο οπλοστάσιο των Ηνωμένων Πολιτειών από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου".

Ουάσιγκτον, ΗΠΑ, 22-4-99 (ΑΠΕ - "Ρόιτερ")

"Σχέδια Μάρσαλ" για την "επόμενη μέρα"

Αμέσως μετά την γκανγκστερική απόφαση των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ να αρχίσουν - με τη στήριξη ή την ανοχή των κυβερνήσεων της ΕΕ - τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, οι ισχυροί της Γης άρχισαν να επεξεργάζονται διάφορα σενάρια για το ποιοι θα αναλάβουν να ξαναχτίσουν την ισοπεδωμένη Γιουγκοσλαβία. Στα πλαίσια αυτά εντάσσονται και μια σειρά διαβουλεύσεις (επίσημες και παρασκηνιακές), που έγιναν μέχρι σήμερα μεταξύ υπουργών και άλλων παραγόντων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, για το πολιτικό και οικονομικό ξαναμοίρασμα της Γιουγκοσλαβίας, και όχι μόνο, όπου μετείχαν ενεργά και στελέχη του οικονομικού επιτελείου της ελληνικής κυβέρνησης.

Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν και τα παρακάτω αποσπάσματα τηλεγραφημάτων από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) και άλλα διεθνή πρακτορεία:

  • Στις 5 Απρίλη τηλεγράφημα του ΑΠΕ και του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων από το Παρίσι αναφέρει πως "η Γαλλία θα προτείνει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη δημιουργία μιας "επιτροπής για τα Βαλκάνια" που θα παρέχει βοήθεια στις γειτονικές με τη Γιουγκοσλαβία χώρες, οι οποίες υποδέχονται πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε χτες το βράδυ ο Γάλλος υπουργός Συνεργασίας Σαρλ Ζοσλέν", καθώς εκτιμάται πως "θα είναι σοβαρές οι οικονομικές συνέπειες που θα υποστούν οι χώρες που υποδέχονται τους πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο".
  • Στις 13 Απρίλη, τηλεγράφημα του ΑΠΕ (Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων) από το Λονδίνο, μας πληροφορούσε: "Με το ΝΑΤΟ να εκτοξεύει βόμβες και πυραύλους εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, η Ευρώπη δεν έχει και πολλά πράγματα να κάνει (...). Κυρίως σκέπτεται το "μετά", τους τρόπους και τα μέσα για να ανασυγκροτηθεί αυτή η διαλυμένη χώρα και να ενταχθεί στον πολιτισμένο κόσμο. Την περασμένη βδομάδα, ανώτατοι αξιωματούχοι από τις μεγάλες δυτικές δυνάμεις και τη Ρωσία συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν την "επόμενη μέρα". Ο τόπος που διάλεξαν ήταν συμβολικός: η Δρέσδη, μια πόλη που ισοπεδώθηκε μέσα σε μια νύχτα τον Φεβρουάριο του 1945, όταν τελείωνε ένας άλλος, πολύ μεγαλύτερος ευρωπαϊκός πόλεμος (...). Η Δρέσδη χρειάστηκε πολλές δεκαετίες για να ανοικοδομηθεί. Στο Κόσσοβο, το έργο αυτό θα χρειαζόταν ίσως λιγότερο χρόνο, αν και οι καταστροφές μεγαλώνουν καθημερινά. Υπολογίζεται ότι το κτίσιμο καινούριας υποδομής και η παροχή ενός στοιχειώδους εισοδήματος στα 2 εκατομμύρια των Κοσσοβάρων που έχουν χάσει τα πάντα θα κοστίσει τουλάχιστον 5 τρισεκατομμύρια δρχ., ίσως και περισσότερο. Και δεν είναι μόνο το Κόσσοβο. Βοήθεια θα χρειαστούν και τα γειτονικά φτωχά κράτη, ενώ η αποκατάσταση των ζημιών στη Γιουγκοσλαβία θα κοστίσει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια. Ο χάρτης της Ευρώπης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο επαναχαράχτηκε από τις διασκέψεις της Γιάλτας και του Πότσδαμ, ενώ η οικονομία της (τουλάχιστον στη Δύση) ανορθώθηκε με το Σχέδιο Μάρσαλ. Οι διπλωμάτες πιστεύουν ότι κάτι ανάλογο θα χρειαστεί και σήμερα...".
  • Στις 19 Απρίλη, τηλεγράφημα του ΑΠΕ από το Λονδίνο, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας της Ελλάδας Γ. Παπαντωνίου με τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Τ. Μπλερ, σημειώνει πως "οι δύο άνδρες συζήτησαν ακόμα το θέμα της ανοικοδόμησης της περιοχής και συμφώνησαν ότι μετά τη λήξη των επιχειρήσεων θα χρειαστεί ένα ειδικό σχέδιο βοήθειας, ένα μικρό σχέδιο "Μάρσαλ", στο οποίο η Ελλάδα θα παίξει ενεργό ρόλο. Η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της EBRD, θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο στο σχεδιασμό των επιχειρήσεων ανασυγκρότησης". Στο ίδιο τηλεγράφημα αναφέρεται πως "και κατά τη διάρκεια της άτυπης συνόδου του Συμβουλίου ECOFIN στη Δρέσδη το Σαββατοκύριακο, έγινε δεκτή εισήγηση του κ. Παπαντωνίου να ετοιμάσει το Συμβούλιο πρόταση ανοικοδόμησης της περιοχής των Βαλκανίων που επλήγη από τις πολεμικές επιχειρήσεις, την οποία θα φέρει για συζήτηση στο συμβούλιο ECOFIN του Μάη στις Βρυξέλλες".
  • Στις 26 Απρίλη, τηλεγράφημα του ΑΠΕ και του "Ρόιτερ" από την Ουάσιγκτον, μας πληροφορεί: "Κρατικές αντιπροσωπείες, δωρητές και διεθνή πιστωτικά ιδρύματα πρόκειται να συναντηθούν από αύριο στην Ουάσιγκτον και να ανταλλάξουν απόψεις για τις τρέχουσες οικονομικές ανάγκες των κρατών που είναι ιδιαίτερα αντιμέτωπα με την κρίση του Κόσσοβου, δήλωσε σήμερα στην Ουάσιγκτον εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (...). Το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα συνεργάζονται για να εφαρμόσουν μία πολιτική παρέμβασης για ολόκληρη αυτήν την περιοχή, δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον ο Ιταλός πρώην υπουργός των Οικονομικών, Κάρλο Τσιάμπι (...). Προ ημερών, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζέιμς Γουόλφενσον προέβλεψε ότι η βοήθεια σε γειτονικά προς το Κόσσοβο κράτη θα ανέλθει στα δύο δισεκατομμύρια δολάρια, μη συμπεριλαμβανόμενου στο ποσό αυτό του κόστους για την ανοικοδόμηση της Γιουγκοσλαβίας μετά το τέλος της σύγκρουσης".

Από τα παραπάνω τηλεγραφήματα είναι ολοφάνερο ότι οι Αμερικανοί και τα "αμερικανάκια" (οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που ανέχονται σιωπηρά ή στηρίζουν δημόσια τους βομβαρδισμούς) δεν περιμένουν απλά σαν τα "κοράκια" για τη μοιρασιά της λείας από αυτό το βάρβαρο και καταστροφικό πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, αλλά και καταστρώνουν τα σχέδια πώς θα μοιραστούν οι "δουλιές" για την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης Γιουγκοσλαβίας.

Τ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ