ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν στο λαό

Μήνυση κατά του πρωθυπουργού, των υπουργών Αμυνας, Εξωτερικών και κατά παντός υπευθύνου, για παράβαση του άρθρου 27 του Συντάγματος, κατέθεσαν χθες στην εισαγγελία Θεσσαλονίκης, μέλη και στελέχη της ΚΟΘ του ΚΚΕ

Ως άμεσα υπεύθυνοι για την εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο, τη διευκόλυνση διέλευσης ΝΑΤΟικών στρατευμάτων μέσω της χώρας και συνεργοί στις επιπτώσεις που έχουν οι δολοφονικές ενέργειες του ΝΑΤΟ στους κατοίκους της Γιουγκοσλαβίας, Σέρβους και Αλβανόφωνους υποδεικνύονται ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών, μέσα από μήνυση που κατέθεσαν χθες το μεσημέρι 5 μέλη και στελέχη της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

Με τη στήριξη του Νομικού Τμήματος της ΚΟΘ του ΚΚΕ, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Βασίλης Αχτσής,ο Δημοτικός Σύμβουλος Αγάπιος Σαχίνης,ο πρώην βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Κατσαρός,ο Γεωπόνος Γιάννης Κοσμίδης και ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Μιχάλης Σπυριδάκης κατέθεσαν μήνυση στην εισαγγελία πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης ζητώντας να λογοδοτήσουν ο Κώστας Σημίτης, ο Ακης Τσοχατζόπουλος, ο Γιώργος Παπανδρέου και κάθε άλλος υπεύθυνος για την παράβαση του άρθρου 27, παράγραφος 2 του Συντάγματος που προβλέπει ότι: "χωρίς νόμο που ψηφίζεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δεν είναι δεκτή στην ελληνική Επικράτεια ξένη στρατιωτική δύναμη, ούτε μπορεί να διαμένει σ' αυτή ή να περάσει μέσα απ' αυτή".

Οπως αναφέρεται στη μηνυτήρια αναφορά "κατά παράβαση της παραπάνω Συνταγματικής επιταγής το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, από την έναρξη των πολεμικών γεγονότων και των αεροπορικών βομβαρδισμών αποτελεί μόνιμο κέντρο στάθμευσης και διέλευσης πολεμικών δυνάμεων για τη Γιουγκοσλαβία".

Επίσης σημειώνεται: "Οι μηνυόμενοι με τις πράξεις τους θέτουν ταυτόχρονα σε άμεσο κίνδυνο τις σχέσεις της χώρας μας με φιλικές χώρες και δημιουργούν συνθήκες άμεσης εμπλοκής της Ελλάδας σε πόλεμο. Η παραβίαση της εσωτερικής έννομης τάξης και των κανόνων δικαίου, αποτελεί συνέχεια της παραβίασης διεθνών κανόνων δικαίου από μέρους του ΝΑΤΟ με ευθύνη των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών κρατών - μελών του παραπάνω οργανισμού στα οποία περιλαμβάνεται και η χώρα μας που προσυπέγραψε διά μέσου των μηνυόμενων την έναρξη και συνέχιση των πολεμικών επιχειρήσεων στη Γιουγκοσλαβία".

Αιτιολογώντας την πρωτοβουλία που πήραν, ο Αγάπιος Σαχίνης δήλωσε αμέσως μετά την υποβολή της μήνυσης: "Καταθέσαμε μήνυση γιατί παραβιάζουν και περιφρονούν θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος και των ποινικών νόμων της χώρας. Το μήνυμα που στέλνουμε είναι πολιτικό, και προς την κυβέρνηση και σε όσους συναινούν στην πολιτική της. Οταν παραβλέπεις το δίκιο του λαού και επιχειρείς με νομικίστικα ακροβατικά να στηρίξεις την παρανομία που η κυβέρνηση κατοχυρώνει σαν πρακτική πλέον, ο καθένας πρέπει να πάρει την προσωπική του ευθύνη. Ζητάμε οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν απέναντι στο λαό. Και πιστεύουμε πως ο λαός, οι εργαζόμενοι, δε θα γίνουν απλά αποδέκτες του μηνύματος αλλά και συμμέτοχοι στον αγώνα που πρέπει να δυναμώσει για να μην περάσουν τα σχέδια κυβέρνησης, ΕΕ και ΝΑΤΟ".

ΣΦΕΑ
Μαχητική πορεία καταδίκης των φονιάδων του ΝΑΤΟ

Τα μέλη και οι αγωνιστές του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 (ΣΦΕΑ),πραγματοποίησαν χτες συγκέντρωση στις 11 το πρωί στο ΕΑΤ-ΕΣΑ, με την ευκαιρία της 32ης επετείου του πραξικοπήματος της Χούντας της 21ης Απρίλη 1967. Στην εκδήλωση μίλησε ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ, Μ. Βαρδάνης,ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του στρατηγού Μουστακλή και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της επτάχρονης δικτατορίας.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν μαχητική πορεία με δυνατά συνθήματα μέχρι την αμερικανική πρεσβεία, όπου κατήγγειλαν τους αμερικανοΝΑΤΟικούς φονιάδες, ενώ κατέληξαν στην πρεσβεία της Γιουγκοσλαβίας που εξέφρασαν την πλήρη αλληλεγγύη τους στον αγώνα του ηρωικού γιουγκοσλαβικού λαού.

Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 εξάλλου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε για την επέτειο αναφέρει:

"32 χρόνια, από τη νύχτα της 21 Απρίλη του 1967, όταν η Χούντα των επίορκων αξιωματικών με την υποκίνηση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και τη στήριξη του ΝΑΤΟ κατέλυε τους δημοκρατικούς θεσμούς, δολοφονούσε υπερασπιστές των ελευθεριών του λαού, γέμιζε τα ξερονήσια, τις φυλακές και τα άντρα βασανιστηρίων με δημοκρατικούς πολίτες, επιβάλλοντας μια εφτάχρονη πολιτική και πολιτιστική νύχτα στην πατρίδα μας, θυμίζει κύρια στους νέους που δεν έζησαν τα μαύρα εκείνα χρόνια ότι η υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας, της λαϊκής κυριαρχίας, των δημοκρατικών θεσμών και ατομικών ελευθεριών έχουν βαρύ τίμημα.

Θυμίζει ότι και σήμερα οι δυνάμεις, που υποκίνησαν και στήριξαν τη Χούντα, βομβαρδίζουν ανηλεώς τη ΝΟ Γιουγκοσλαβίας και το λαό της πυροδοτώντας έτσι την έκρηξη του πολέμου σ' ολόκληρη τη Βαλκανική με απρόβλεπτες συνέπειες και για τη δική μας χώρα".

Και ο ΣΦΕΑ καταλήγοντας ζητά: "Να σταματήσουν τώρα οι βομβαρδισμοί και να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προστατεύσει το ειρηνικό μέλλον του λαού και την ακεραιότητα της πατρίδας αποφεύγοντας την οποιαδήποτε πολεμική εμπλοκή μας αφ' ενός και αφ' ετέρου να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες ειρηνικής διαμεσολάβησης για την απομάκρυνση των άμεσων κινδύνων γενικής ανάφλεξης που θα σήμαινε απρόβλεπτες τραγικές συνέπειες και για τη δική μας χώρα. Ζήτα ακόμη από τον ελληνικό λαό συνεχή επαγρύπνηση και συνεχή συμπαράσταση στο σκληρά δοκιμαζόμενο γιουγκοσλάβικο λαό".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΝΑΤΟ σημαίνει χούντες και πολέμοι

Φόρο τιμής στους αγωνιστές που έπεσαν θύματα της αμερικανονατοϊκής χούντας την περίοδο '67-- '74 και όρκο συνέχισης του αγώνα τους για την ανεξαρτησία της χώρας και την απεμπλοκή της από τον νέο πόλεμο που άναψαν οι ιμπεριαλιστές στα Βαλκάνια, έδωσε χθες αντιπροσωπεία κομμουνιστών και αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα, με πορεία που πραγματοποίησε προς το τότε κτίριο της Ασφάλειας, στην περιοχή του Βαρδάρη Θεσσαλονίκης.

Δεκάδες αγωνιστές ξεκίνησαν με πορεία από τα Γραφεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ και κατευθύνθηκαν προς το κολαστήριο, όπου βασανίστηκαν εκατοντάδες αγωνιστές από το καθεστώς της λαομίσητης χούντας. Εξω από το κτίριο, δίπλα από τη σιδερένια πόρτα που είναι σφραγισμένη με αλυσίδες, ανάρτησαν πρόχειρα μια επιγραφή: "Εδώ στεγαζόταν το 1967 το κτίριο της Ασφάλειας. Εδώ φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν συμπολίτες μας γιατί αντιπάλευαν τη χούντα του 1967 που επέβαλαν στη χώρα μας το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η CIA".

Με το σύνθημα "πενήντα χρόνια ΝΑΤΟ η ίδια ιστορία, χούντες, πολέμοι, τρομοκρατία" κατέδειξαν τον εγκληματικό ρόλο της λυκοσυμμαχίας των ιμπεριαλιστών και κάλεσαν το λαό να ενταχθεί στο δρόμο της αντίστασης και της πάλης για να ανατρέψει τα βρώμικα σχέδια για μακέλεμα των Βαλκανίων.

Απαίτησαν από τους φορείς της πόλης και ιδιαίτερα το Δήμο Θεσσαλονίκης, να καταγραφεί ο χώρος ως τόπος θυσίας του λαού της Θεσσαλονίκης και να εντοιχιστεί μια πλάκα που θα μαρτυρά τη θυσία των αγωνιστών.

Στη συνέχεια κράτησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των αγωνιστών, όπως ο Γιώργης Τσαρουχάς, ο Γιάννης Χαλκίδης, ο Β. Μπεκροδημήτρης και στους εκατοντάδες ανώνυμους που έπεσαν θύματα της κτηνωδίας του δικτοταρικού καθεστώτος.

Αμέσως μετά πραγματοποίησαν μαζική εξόρμηση στο Πολυδύναμο Αστυνομικό Τμήμα του Βαρδάρη και παράσταση διαμαρτυρίας για το ρόλο που έχει ανατεθεί να παίξουν τα Σώματα Ασφαλείας στη διέλευση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων και την καταστολή των λαϊκών αντιδράσεων.

Χτες η χούντα, σήμερα οι βόμβες!

Παρεμβάσεις εκπροσώπων των κομμάτων χτες στη Βουλή για τη μαύρη επέτειο

Η μαύρη επέτειος της 21ης Απριλίου απασχόλησε χτες την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου. Τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων των κομμάτων αλλά και του προέδρου της Βουλής, χαρακτήρισε, όπως ήταν αναμενόμενο, η αναφορά στην 21η Απριλίου υπό το πρίσμα του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία.

"Οι Αμερικανοί αφού νίκησαν στον εμφύλιο πόλεμο επέβαλαν ένα καθεστώς υποτέλειας", ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Απόστολος Τασούλας, σχετικά με τα αίτια της εγκαθίδρυσης της στρατιωτικής δικτατορίας, σημειώνοντας στη συνέχεια πως "οι ίδιοι οι Αμερικανοί σήμερα βομβαρδίζουν μαζί με τους Ευρωπαίους και την ελληνική κυβέρνηση το λαό της Γιουγκοσλαβίας, τους λαούς των Βαλκανίων αύριο. Η κυβέρνηση ακολουθεί σήμερα κατά γράμμα τις επιταγές του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στο όνομα των εθνικών συμφερόντων. Οσο όμως εξυπηρετήθηκαν με τη δικτατορία άλλο τόσο θα εξυπηρετηθούν με την ελληνική κυβέρνηση. Τότε πληρώσαμε με την Κύπρο. Σήμερα δεν ξέρω με τι θα πληρώσουμε". Παράλληλα, ο βουλευτής του ΚΚΕ, κάνοντας μια παράλληλη σύγκριση του τότε με το σήμερα, σημείωσε ότι "τότε ο ελληνικός λαός αντέδρασε, γράφοντας "έξω οι ΗΠΑ" και "έξω το ΝΑΤΟ". Προχτές η ΚΝΕ έγραψε τα ίδια. Οι υπηρεσίες ασφαλείας συνέλαβαν τους ΚΝίτες. Ο λαός τότε κλήθηκε να σώσει τη χώρα, σήμερα καλείται να "σώσει" άλλες χώρες εκτός των συνόρων μας". Κατέληξε λέγοντας ότι η αντίδραση του λαού είναι αυτή που σήμερα μπορεί να δώσει τις λύσεις που απαιτούνται.

Για καταδίκη των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία έκανε λόγο ο Απ. Κακλαμάνης, σημειώνοντας πως "το δράμα του κυπριακού ελληνισμού συνεχίζεται 25 χρόνια τώρα με την αρχική και συνεχιζόμενη ευθύνη των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ και ιδίως των ΗΠΑ, που κόπτονται για τους πρόσφυγες του Κοσσυφοπεδίου αλλά δε συγκινούνται για τους 200.000 Ελληνοκύπριους πρόσφυγες", προσθέτοντας ότι "καταδικάζουμε τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς και την κλιμάκωση της βίας ακόμα και με χερσαίες επιχειρήσεις". Το αίτημα για "εθνική συνεννόηση" μετέφερε στην παρέμβασή του ο Δημήτρης Σιούφας, αναφορές σε θετικά της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας έκανε η Βάσω Παπανδρέου και ο Κοσμάς Σφυρίου από το ΠΑΣΟΚ, ενώ καταδικαστικές αναφορές στη χούντα αλλά και τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς έκαναν ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ