ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Κρατάμε ακόμα!

Και χτες, για ώρες, τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ κατά κύματα έκαναν εφόδους στο Νόβι Σαντ, παλιό κέντρο του σερβικού πολιτισμού, που από τον προηγούμενο αιώνα με υπερηφάνεια ονομάσαμε σερβική Αθήνα. Η βοή από τις μηχανές των αεροπλάνων, στην πιο μεγάλη επίθεση μέχρι τώρα, με ακόμη μεγαλύτερη αντίσταση της αντιαεροπορικής άμυνας, μετέβαλαν την πόλη, τη γύρω περιοχή, αλλά και όλη τη Σερβία μέχρι την Πρίστινα, σε μία αληθινή κόλαση.

Συνέβη τελικά αυτό με το οποίο μας απειλούσαν τα τελευταία 8 χρόνια. Μας απείλησαν τόσες πολλές φορές που άρχισε να γίνεται ενοχλητικό για τον καθένα μας, τόσο ώστε να είναι φυσική η εμφάνιση του μαύρου χιούμορ που κυκλοφόρησε πριν από μερικούς μήνες στο Βελιγράδι με τη μορφή γκράφιτι: "Βομβαρδίστε, αλλιώς να το βάψω!".

Στις επιθέσεις ενάντια στη Γιουγκοσλαβία έχουν πάρει μέρος από την αρχή πάνω από 700 αεροπλάνα και ελικόπτερα, χιλιάδες τόνοι βομβών καταστρέφουν τη χώρα μας, σκοτώνουν το λαό μας στο όνομα "της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" και "της προστασίας της δημοκρατίας". Αυτό το επιβεβαιώνει και ο κύριος Κλίντον, του οποίου το όνομα γράφουν ανά τον κόσμο ως DE BIL. Είναι αυτός του οποίου τα ιδιωτικά σκάνδαλα πολύ καιρό τώρα αναστατώνουν την Αμερική, αυτός που μπροστά στο λαό του ορκίζεται στη βίβλο. Είναι αυτός που κάποιες ομιλίες του προκάλεσαν και το γέλιο των Αμερικανών, γιατί χωρίς γραπτό κείμενο εκφράζεται και επιχειρηματολογεί όπως ο υποψήφιος αντίπαλός του Μπ. Ντόουλ, ο οποίος έστειλε γράμμα στη Γερμανία και προσκαλεί τον Γκαίτε να φιλοξενηθεί στην Αμερική για να συζητήσουν για τα μεγάλα παγκόσμια προβλήματα. Την απάντηση την πήρε από το διευθυντή του Ινστιτούτου Γκαίτε, που ανακοίνωσε στον Ντόουλ, ότι ο Γκαίτε δε θα μπορέσει να έρθει γιατί έχει πεθάνει εδώ και πολύ καιρό... Πολλές εφημερίδες στον κόσμο δημοσίευσαν το γράμμα του Ντόουλ και την απάντηση από τη Γερμανία, και όλος ο κόσμος πείστηκε για το επίπεδο μόρφωσης των ανώτερων αξιωματούχων της αμερικανικής πολιτικής. Αυτός ο κύριος Ντόουλ για χρόνια ήταν ο πιο διακεκριμένος άνδρας του αλβανικού λόμπι στο Κονγκρέσο των ΗΠΑ.

Εχοντας ακόμα χαραγμένη στη μνήμη τους την αποτυχία της επιχείρησης στο Βιετνάμ, οι Αμερικανοί καουμπόηδες ετοίμασαν Αλβανούς δυστυχείς, τους οργάνωσαν στον αυτοαποκαλούμενο UCK (Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου) να κάνουν το βρόμικο και αιματηρό μέρος του παιχνιδιού στο Κόσσοβο και το Μετόχι και να ανοίξουν το δρόμο στους Αμερικανούς κομάντος και στους στρατιωτικούς διοικητές του ΝΑΤΟ. Η γιουγκοσλάβικη αστυνομία διέλυσε αυτή την οργάνωση των απαγωγέων και των εμπόρων ναρκωτικών που σκοτώνουν και κακοποιούν τους κατοίκους και εγκληματούν εναντίον των Σέρβων και των Αλβανών. Μέλη του UCK υπάρχουν τώρα στο Κοσσυφοπέδιο μόνο σε μικρές ομάδες, ενώ οι Αμερικανοί αξιωματούχοι στην Αλβανία οργανώνουν και εκπαιδεύουν μεγαλύτερους σχηματισμούς, ετοιμάζοντάς τους για την κατάκτηση του Κοσσυφοπεδίου. Οι μέχρι τώρα επιχειρήσεις έχουν αποτύχει. Πριν μερικές μέρες μία ομάδα του UCK με 800 - 1000 άνδρες και την υποστήριξη του ΝΑΤΟ (από πυροβολικό και αεροπορία) εισέβαλε στο γιουγκοσλαβικό έδαφος... 150 από αυτούς σκοτώθηκαν.

Παρ' όλα αυτά όλο και περισσότεροι Αλβανοί στη Γιουγκοσλαβία έχουν καταλάβει πως τα κέντρα των ξένων δυνάμεων, τους κατευθύνουν στη βία, ότι είναι τα θύματα στα χέρια των ισχυρών και τους έχει ανατεθεί ο ρόλος του κρέατος προς σφαγή. Γι' αυτό, αυτούς που δε θέλουν να στρατολογηθούν στον UCK τους εκτελούν!

Εάν η Δύση δεν είχε αναμειχθεί τόσο πολύ στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, οι Σέρβοι και οι Αλβανοί θα είχαν συμφωνήσει τα πάντα για την κοινή τους πατρίδα. Γιατί όταν οι Δυτικοί διδάσκαλοι των αποσχιστών Αλβανών είδαν ότι ο Dr. Ι. Ρουγκόβα, αδιαφιλονίκητος ηγέτης του Κοσσυφοπεδίου για πολλά χρόνια, ήταν έτοιμος να συμφωνήσει με τους Σέρβους, τότε μέσα σε μία νύχτα παραμερίστηκε και στη θέση του "εκλέχθηκε" ο Χασίν Τάτσι, νεαρός τρόφιμος των φυλακών με μεγάλο φάκελο, ο οποίος έχει σταλεί στην Ιντερπόλ, για εγκληματική δραστηριότητα και πολλαπλούς φόνους.

Η πρόσφατη συνάντηση του Ρουγκόβα με τον ομοσπονδιακό Πρόεδρο Μιλόσεβιτς και το Σέρβο Πρόεδρο Μιλουτίνοβιτς, προκάλεσε σοκ στη Δύση και ακολούθησαν φήμες, ότι αυτός βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό και ότι δέχεται πιέσεις για να εμφανίζεται στις κάμερες και να λέει ότι τον διατάζουν οι Σέρβοι.

Η επίθεση στη Γιουγκοσλαβία ξεκίνησε λόγω της "ανθρωπιστικής καταστροφής" στο Κοσσυφοπέδιο, όπως είπαν Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες, και τότε βομβαρδίζοντας την Πρίστινα και όλο το Κοσσυφοπέδιο με όλες τους τις δυνάμεις, φρόντισαν να υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πρόσφυγες για να έχουν ένα λόγο για καινούριους βομβαρδισμούς και για να δημιουργήσουν όπως αυτοί ήθελαν την ανθρωπιστική καταστροφή. Συνέχεια επαναλαμβάνονται οι απάτες των πολιτικών χαρτοπαικτών που κλέβουν στα χαρτιά και των φονιάδων που πυροβολούν πισώπλατα. Ετσι μας ξεγέλασαν στο Ντέιτον, αφαιρώντας μας ένα μεγάλο μέρος σερβικών εδαφών και δίνοντας σερβικές πόλεις και χωριά σε μουσουλμάνους και Κροάτες. Εκβιάζοντας τη Σερβία, πάλι με απειλές, να δεχτεί στο Κοσσυφοπέδιο παρατηρητές, οι οποίοι ήταν ηθελημένα επαγγελματίες κατάσκοποι, στρατιωτικοί εκπαιδευτές, συντονιστές και εξόπλιζαν τους Αλβανούς τρομοκράτες.

Ολα αυτά τα ξέραμε και τα βλέπαμε, κάναμε όμως υπομονή και τα ανεχόμασταν όλα, μόνο και μόνο για να διαφυλάξουμε την ειρήνη. Οι αρχηγοί της αμερικανικής εκβιαστικής διπλωματίας νόμιζαν ότι έτσι θα συνεχιστεί με τους Σέρβους μέχρι να εκπληρώσουν όλους τους σκοπούς τους. Αρχισαν να πιστεύουν σιγά - σιγά και σίγουρα ότι οι Σέρβοι θα γίνουν υπάκουοι και υποτακτικοί, ενώ εμείς κάναμε ατελείωτη υπομονή. Ολος ο λαός ήξερε, όπως και οι ηγέτες μας, ο Μιλόσεβιτς και ο Μιλουτίνοβιτς, ότι υπάρχει ένα όριο πέρα από το οποίο δεν μπορούμε να τους αφήσουμε, γιατί δεν πρέπει αλλά ούτε και θέλουμε. Αυτό είναι εκείνο το όριο μετά το οποίο δε χάνονται μόνο εδάφη, αλλά και η υπερηφάνεια, το μέλλον και η ίδια η ύπαρξη του λαού. Δε μας πίστεψαν όταν στις απειλές με βομβαρδισμούς απαντήσαμε ότι θα αμυνθούμε. Θύμωσαν, οργίστηκαν και αναστατώθηκαν. "Είστε τρελοί;" μας ρώτησαν. Η συμμαχία του ΝΑΤΟ περιλαμβάνει 19 χώρες και πληθυσμό περίπου 700.000.000 ανθρώπων. Είναι μεγάλη στρατιωτική δύναμη, η μεγαλύτερη στον κόσμο.

Η μοναδική μας απάντηση μπορούσε να είναι μόνο ότι θα αμυνθούμε, γιατί τίποτε άλλο δε μας μένει και γιατί δεν είναι στην παράδοση του λαού μας, μετά από απειλές και πιέσεις να παραδινόμαστε.

Θυμάμαι αυτή τη στιγμή έναν νεαρό Αμερικανό καθηγητή του πανεπιστημίου, ο οποίος μετά από τους βομβαρδισμούς της Βοσνίας, μου έδειξε το αντίγραφο της επιστολής που είχε στείλει στον Πρόεδρο Κλίντον, ήταν πολύ σύντομη, μόνο μερικές προτάσεις. Σας την αναφέρω όπως τη θυμάμαι:

"Σεβαστέ κύριε Πρόεδρε είμαι ένας δόκτορ καθηγητής μαθηματικών του πανεπιστημίου και Αμερικανός υπήκοος που βομβαρδίζει τους Σέρβους στη Βοσνία και εγώ επειδή γνωρίζω λίγο τη σέρβικη ιστορία, γι' αυτό και σας γράφω. Οι Σέρβοι κάποτε πολέμησαν κατά των Τούρκων κι αυτή η αυτοκρατορία δεν υπάρχει πια. Αργότερα τους επιτέθηκε η δυνατότερη αυτοκρατορία εκείνου του καιρού, η Αυστροουγγαρία, και ούτε αυτή η αυτοκρατορία υπάρχει πια. Και η Γερμανία του Χίτλερ υπήρξε το ισχυρότερο κράτος στον καιρό του. Επιτέθηκε στους Σέρβους και καταστράφηκε ολοσχερώς. Σήμερα η Αμερική είναι η μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο, αλλά έχω μέσα μου ένα φόβο...". Ακολουθούν η υπογραφή και ο χαιρετισμός του νεαρού καθηγητή.

Θα πρέπει αμέσως να πούμε ότι κανένας Σέρβος δεν επιθυμεί την κατάρρευση της Αμερικής, αλλά επιθυμούν, οι άνθρωποι που κυβερνούν αυτή τη χώρα να είναι άνθρωποι που ειλικρινά θα φροντίζουν για τη δημοκρατία, θα σέβονται την ισότητα μεταξύ των λαών, θα σέβονται την εδαφική ακεραιότητα των άλλων χωρών και θα επιθυμούν ειλικρινή και έντιμη συνεργασία με τις άλλες χώρες.Οπως πιθανόν γνωρίζουν οι Ελληνες φίλοι, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σωπαίνει, ο Κόφι Ανάν προτείνει και επαναλαμβάνει στους Σέρβους αυτό ακριβώς που μας πρότειναν και αυτοί που μας επιτίθενται και των οποίων τις βόμβες περιμένω όσην ώρα γράφω αυτές τις γραμμές.

Τα ΜΜΕ στη Δύση και ιδιαίτερα στις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον, στις συνεντεύξεις Τύπου λένε ψέματα και τι ψέματα! Την ημέρα λένε ψέματα και τη νύχτα βομβαρδίζουν, αν και τελευταία βομβαρδίζουν ακόμα και την ημέρα. Γι' αυτό ένα πλακάτ που είδα αυτές τις ημέρες στη Σερβία γράφει: "Ο Θεός τα βλέπει όλα από εκεί ψηλά". Και ένα άλλο λέει: "Εμείς δώσαμε στην Αμερική τον Νικόλα Τέσλα και εκείνος σε εμάς βόμβες".

Κλείνοντας αγαπητοί φίλοι Ελληνες σας χαιρετώ μέσα από την καρδιά μου και σας λέω αυτό που πιο συχνά εδώ στη Σερβία επαναλαμβάνουμε: ΚΡΑΤΑΜΕ ΑΚΟΜΑ!

Νόβι Σαντ 18 Απρίλη 1999

Λιουμπομίρ Λούκιτς

Δημοσιογράφος, διευθυντής

της κρατικής Τηλεόρασης της Βοϊβοντίνας

Από τους χτεσινούς βομβαρδισμούς στη Νόβι Σαντ

Από τους χτεσινούς βομβαρδισμούς στο Νόβι Σαντ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ