****
****
Οι πόλεμοι γίνονται, γιατί στο εκμεταλλευτικό σύστημα υπάρχουν συμφέροντα που συγκρούονται. Για παράδειγμα, καθόλου "αλόγιστη" δεν ήταν η ενέργεια των ΗΠΑ, αφού ένας από τους στόχους της είναι να ξεκαθαρίσει, με την ευκαιρία, τους λογαριασμούς και με τους ανταγωνιστές στην Ευρώπη. Το γεγονός ότι όλοι μαζί συμφωνούν στην επέμβαση αποκαλύπτει αυτόν ακριβώς τοθανάσιμο ανταγωνισμό, που, αν δε μετέχεις, βγαίνεις στο περιθώριο, ενώ αν μετέχεις, ανοίγεις δυνατότητες "να φας", αλλά και κινδυνεύεις να τσαλακωθείς. Ετσι είναι ο ανταγωνισμός, μια ταυτόχρονη ατελείωτη σύγκρουση - διαπλοκή και όποιος αντέξει. Για παράδειγμα, ο όποιος δισταγμός της Γαλλίας θα σήμαινε αυτόματη περιθωριοποίηση, ενώ η "ριξιά" της Γερμανίας σημαίνει προσδοκία για λεία, αλλά και αγωνία μη μείνει καθυστερημένη και τσαλακωθεί... Να, γιατί, για παράδειγμα, ο πολιτικός λόγος της Γαλλίας μοιάζει με εκείνον, που βγάζει κάθε τόσο το χέρι έξω από το υπόστεγο, για να δει αν βρέχει και το τραβά γρήγορα μέσα... Ενώ ο αντίστοιχος της Γερμανίας παραπέμπει όλο και πιο πολύ στο "κοκοράκι", που ζητάει μερτικό...
****
Ο κόσμος τους και ο κόσμος των λαών. Οι υπολογισμοί τους και οι υπολογισμοί των λαών. Αυτά τα δυο, φαίνεται από την αλήθεια του πολέμου πως δεν παντρεύονται. Αρμόδιοι για να σταματήσουν τον πόλεμο που γεννούν οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις είναι μόνο εκείνοι που είναι πραγματικά ενάντιά του. Οι λαοί με τον αγώνα τους. Προσοχή, η λαϊκή σιωπή τούς θρέφει και είναι συνενοχή. Για να σταματήσουν "θέλει δουλιά πολλή...".
Παύλος ΑΛΕΠΗΣ
Μα, ακριβώς και η ελληνική κυβέρνηση ουσιαστικά κήρυξε τον πόλεμο στη Σερβία, με την υπογραφή συμφωνίας στην επέμβαση, όχι μόνο γιατί είναι υποταγμένη, αλλά και γιατί πιστεύει πως θα έχει πιο ενισχυμένο ρόλο στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, όσο μένει μέσα "στο παιχνίδι..."
- Πώς αντιδρά η ελληνική ομογένεια της Γερμανίας στο ΝΑΤΟικό βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας;
- Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων μεταναστών καταδικάζει την εγκληματική αυτή πράξη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενάντια στην ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας. Αυτό φαίνεται από τη μαζική συμμετοχή των συμπατριωτών μας στις διαδηλώσεις που διοργανώνουν οι Σέρβοι, αλλά και οι Επιτροπές Ειρήνης των περιοχών.
Η Κοινότητά μας - η Ελληνική Κοινότητα της Κολωνίας - εκδηλώνοντας την καταδίκη της στην εγκληματική αυτή πράξη, αλλά και την αλληλεγγύη της στο σερβικό λαό, συμμετείχε στη μεγάλη διαδήλωση της Βόννης, που έγινε στις 28 Μάρτη, και την οποία διοργάνωσαν οι σερβικές κοινότητες. Επίσης η Κοινότητά μας έχει αναλάβει πρωτοβουλίες, κινητοποιώντας τις άλλες ελληνικές Κοινότητες της περιοχής, για μαζική συμμετοχή των συμπατριωτών μας στις προγραμματισμένες πασχαλιάτικες πορείες ειρήνης, που θα καταλήξουν στην κεντρική διαδήλωση, που θα γίνει στις 5 Απρίλη στην Κολωνία.
- Τι κλίμα επικρατεί γενικότερα στη χώρα για τα διαδραματιζόμενα στα Βαλκάνια; Πώς αντιδρούν οι Γερμανοί και πώς τα ΜΜΕ;
- Οσον αφορά την κοινή γνώμη, θέλω να πω πως στους Γερμανούς συμπολίτες, υπάρχουν αντιστάσεις και αυτό το ζούμε στους τόπους δουλιάς και κατοικίας. Για παράδειγμα θέλω να αναφέρω την κίνηση των 1.000 μητέρων, που σε συνεργασία με μητέρες από τη Σερβία, επιδιώκουν συνάντηση με τον Μιλόσεβιτς για το σταμάτημα του πολέμου. Η κίνηση αυτή διευρύνεται καθημερινά και κερδίζει όλο και μεγαλύτερη υποστήριξη.
Πρέπει να τονίσουμε, όμως, πως ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει με τα ΜΜΕ της Γερμανίας. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία προσπαθούν να περάσουν στην κοινή γνώμη πως ο πόλεμος αυτός ήταν αναπόφευκτος και πως δεν υπήρχε άλλη λύση. Καθημερινά εδώ στη Γερμανία αντιμετωπίζουμε ένα "βομβαρδισμό" της κοινής γνώμης με εικόνες, που μοναδικό στόχο έχουν να παρουσιάσουν τους Σέρβους σαν κοινούς εγκληματίες. Πάντως, παρά την "επιστράτευση" της μαζικής προπαγάνδας που γίνεται στη χώρα, όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η αντίσταση στο γερμανικό λαό ανεβαίνει, και αυτό θα φανεί ακόμα περισσότερο, ακόμα πιο δυναμικά στο άμεσο μέλλον.
- Πώς μπορεί ο λαός της Ευρώπης να σταματήσει τα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ;
- Στο ζήτημα αυτό οι απόψεις είναι διχασμένες. Γεγονός είναι πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν φωνές από επίσημα χείλη που βάζουν σε αμφισβήτηση το ρόλο του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα σε μια "εύφλεκτη" περιοχή, όπως είναι τα Βαλκάνια. Ταυτόχρονα, όπως είπαμε και προηγουμένως, δυναμώνουν διαρκώς και οι φωνές των λαών της Ευρώπης απέναντι στο ρόλο και στη δράση της στρατιωτικής συμμαχίας. Τα συνθήματα "Αντισταθείτε στην αιματοχυσία στα Βαλκάνια" και "Σταματήστε τον πόλεμο στην Ευρώπη, πριν είναι αργά" ακούγονται καθημερινά σε όλες τις γωνιές της ηπείρου. Ο κόσμος παίρνει, πλέον, μαζικά μέρος σε κάθε μορφή διαμαρτυρίας κατά της τυχοδιωκτικής επίθεσης του ΝΑΤΟ. Είναι βέβαιο πως αυτό το κλίμα που έχει δημιουργηθεί θα φέρει κάποτε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Γιατί μετά τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία έχει αποκαλυφθεί πλήρως ο ρόλος της στρατιωτικής συμμαχίας.
Μ. Τ.