ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Μάρτη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με φανερές αντιθέσεις

στη Σύνοδο του Βερολίνου

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Σύγχυση και απαισιοδοξία επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), αφού η "κρίσιμη εβδομάδα" βρίσκει τα ευρωπαϊκά κράτη - μέλη με φανερές αντιθέσεις για την "Ατζέντα 2000" και εγκλωβισμένα στη "θεσμική" κρίση, που τα ίδια δημιούργησαν, για την Κομισιόν.Μετά τη διήμερη συνεδρίαση (Κυριακή και Δευτέρα) του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Γερμανός ΥΠΕΞ Γιόσκα Φίσερ, τόνισε ότι πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Βερολίνου (24-25 Μάρτη) θα υπάρξουν και "νέες" προτάσεις της γερμανικής προεδρίας για την "Ατζέντα 2000", αφού όλες οι πτυχές της διαπραγμάτευσης εκκρεμούν (έσοδα κοινοτικού προϋπολογισμού από "ιδίους πόρους", έξοδα για ΚΑΠ και Διαρθρωτικά Ταμεία).

Ταυτόχρονα, με μια ομόφωνη "δήλωση του Συμβουλίου σχετικά με την παραίτηση της Κομισιόν" πιστοποιείται,ουσιαστικά, η πολιτική κρίση και ανοίγει μια πολύμηνη περίοδος "θεσμικής" σύγχυσης και σκοτεινών μεθοδεύσεων, αφού σύμφωνα με τον Γερμανό ΥΠΕΞ "ο χρονικός ορίζοντας για τη νέα Κομισιόν είναι μέχρι το φθινόπωρο".Και ενώ η πανευρωπαϊκή σύγχυση εξαναγκάζει τις ευρωπαϊκές "μεγάλες δυνάμεις" να προσανατολίζονται προς ξεχωριστές πρακτικές που θα καλύψουν, στη συγκυρία, τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους, στην κυβέρνηση επικρατεί αλαλούμ,αφού "σηκώνει τα χέρια" στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων για την "Ατζέντα 2000", και δεν καταλαβαίνει τίποτα από την παραίτηση της Κομισιόν και την πολιτική κρίση στην ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη εβδομάδα στο Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ, ο ΥΠΕΘΟ Γ. Παπαντωνίουυποβάθμιζε δημόσια τη σημασία της παραίτησης, τονίζοντας ότι "η Κομισιόν είχε ολοκληρώσει το έργο της για την "Ατζέντα 2000" και δεν έπαιζε ρόλο στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων", ενώ την Κυριακή ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γ. Κρανιδιώτης χαρακτήριζε ως "πλήγμα για τις μικρές χώρες" σχετικά με την "Ατζέντα 2000", την παραίτηση της Κομισιόν. Ούτε για τα χρονοδιαγράμματα υπάρχει ευκρινής κυβερνητική θέση, αφού ο ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου δηλώνει ότι "δεν έχουμε αντίρρηση να παραμείνει η ίδια Κομισιόν", όταν όλοι οι άλλοι διαπραγματεύονται ήδη τη "νέα" Κομισιόν, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση τάχθηκε υπέρ της παραμονής του Ελληνα επιτρόπου Χρ. Παπουτσή σε μια "ενδιάμεση" Κομισιόν μέχρι τέλος του χρόνου, προσπαθώντας να εξορκίσει τα προβλήματα, που αναγκαστικά θα υπάρξουν στο κυβερνών κόμμα από την επιλογή νέου επιτρόπου, και να κερδίσει χρόνο για ενδοκομματικά παιχνίδια "συμβιβασμών" και "συναινέσεων".

Παραίτηση Κομισιόν

Το Συμβούλιο ΥΠΕΞ εξέδωσε ομόφωνα μια "δήλωση της Κομισιόν". Σύμφωνα με αυτήν, το Συμβούλιο "σέβεται" την απόφαση της Κομισιόν να παραιτηθεί και "θεωρεί απαραίτητο να διοριστεί νέα Κομισιόν το ταχύτερο δυνατόν και τηρουμένων των διαδικασιών της Συνθήκης του Αμστερνταμ", γιατί "η ΕΕ χρειάζεται μια ισχυρή Κομισιόν, ικανή να ενεργεί". Το Συμβούλιο, "χωρίς να αγνοεί την κριτική του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου", εξαιτίας της οποίας "η Κομισιόν ανέλαβε συλλογικά, με την παραίτησή της, την πολιτική ευθύνη", πλέκει το εγκώμιο της Κομισιόν Σαντέρ και την "ευχαριστεί για το "ζήλο" με τον οποίον εργάστηκαν οι Επίτροποι και για "τις αποφάσεις στρατηγικής σημασίας" που ελήφθησαν στην τετράχρονη θητεία της".

Για "όλα τα περαιτέρω" θα επιληφθούν οι 15 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Σύμφωνα με τον Γ. Φίσερ, αν μέχρι το Βερολίνο υπάρξει λύση "καλώς", διαφορετικά στο Βερολίνο να "αποφασιστούν οι διαδικασίες", και "αμέσως μετά", σε νέα Σύνοδο Κορυφής, να αποφασιστούν ονόματα και χρονοδιαγράμματα. Υπενθύμισε, δε, ότι η Συνθήκη του Αμστερνταμ "θα τεθεί σε ισχύ την 1η Μάη".

ΗΠΑ - ΕΕ
Οξύνεται ο εμπορικός πόλεμος

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Οξύνεται η κόντρα μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με την απαγόρευση εισαγωγής αμερικανικού βοδινού κρέατος στην Ευρώπη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν χτες στη δημοσιότητα έναν πρώτο κατάλογο με ευρωπαϊκά προϊόντα, όπως το τυρί ροκφόρ, το φουαγκρά, τα μανιτάρια (τρούφες) και τα μεταλλικά νερά, που απαγορεύεται να εισαχθούν στις ΗΠΑ στο πλαίσιο της παραπάνω διαμάχης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αμερικανίδας εκπροσώπου για το Εμπόριο, Σαρλίν Μπαρσέφσκι.

"Η απαγόρευση, εδώ και δέκα χρόνια, των εισαγωγών βοδινού κρέατος (στις χώρες της ΕΕ) είναι αυθαίρετη, δε δικαιολογείται επιστημονικά και έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες στους παραγωγούς βοδινού κρέατος" στις ΗΠΑ, τόνισε η κ. Μπαρσέφσκι.

"Ελπίζουμε πως θα βρεθεί μια λύση, αποδεκτή και από τις δύο πλευρές που θα επιτρέπει την εισαγωγή αμερικανικού βοδινού κρέατος στην ευρωπαϊκή αγορά, σύμφωνα με τους πολυμερείς κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ)", πρόσθεσε η ίδια.

Η επιτροπή διαιτησίας του ΠΟΕ, στην οποία είχε προσφύγει η Ουάσινγκτον για την επίλυση του προβλήματος, είχε ταχθεί με απόφαση του 1998 υπέρ των ΗΠΑ, κρίνοντας ότι το εμπάργκο δεν ήταν δικαιολογημένο από τα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία δε θεωρήθηκε πως επαρκούν για να πείσουν ότι το ορμονούχο κρέας είναι επικίνδυνο για την υγεία. Ο ΠΟΕ έχει δώσει διορία μέχρι τις 13 Μάη στις Βρυξέλλες για να άρουν το εμπάργκο.

Ο κατάλογος αυτός θα δοθεί σε Αμερικανούς εισαγωγείς μέσα σε 30 ημέρες. Αμέσως μετά, η Ουάσιγκτον θα δώσει στη δημοσιότητα τον τελικό κατάλογο ευρωπαϊκών αγαθών που θα απαγορεύεται η εισαγωγή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η αξία των προϊόντων αυτών υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 900 εκατομμύρια δολάρια.

Πονοκέφαλος απ' τα νέα στοιχεία

Τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Κομισιόν, για το εξωτερικό εμπόριο των δεκαπέντε χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιβεβαιώνουν όλα τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ισχυρότερες χώρες, εξαιτίας της μακροχρόνιας περιοριστικής πολιτικής τους.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 18 Μαρτίου οι εξαγωγές των 11 χωρών της "ζώνης του ΕΥΡΩ" μειώθηκαν κατά 5% στο διάστημα από το Δεκέμβρη '97, ως το Δεκέμβρη '98. Για το σύνολο των 15 χωρών - μελών οι εξαγωγές, στο ίδιο διάστημα, μειώθηκαν κατά 9%. Τα ποσοστά είναι πολύ χαρακτηριστικά για τα σημάδια της ύφεσης που πλήττει τις οικονομίες των μεγάλων, βιομηχανικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ιδιαίτερα όμως πρέπει να παρακολουθήσει κανείς την εξέλιξη των τελευταίων μηνών καθώς αφ' ενός μειώνονται οι εξαγωγές, αφ' ετέρου μειώνονται οι παραγγελίες στις μεγάλες βιομηχανίες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας...

Ο λόγος είναι απλός, η δραστική μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζόμενων, των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης, τα προϊόντα μένουν απούλητα. Εκτός από τη μείωση της ζήτησης στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο εσωτερικό των χωρών - μελών, ανάλογη και ακόμη μεγαλύτερη μείωση παρουσιάζεται στις υπόλοιπες περιοχές του κόσμου, όπου γίνονται και οι εξαγωγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η άσχημη, ούτως ή άλλως οικονομική κατάσταση της Ρωσίας, των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Λατινικής Αμερικής επιτείνεται από τις κρίσεις της "παγκοσμιοποίησης", εξέλιξη που επιδρά άμεσα στις εξαγωγές της ΕΕ.

Αυτές οι εξελίξεις, όπως είναι φυσικό, πυροδοτούν έντονες συζητήσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς εκτός των άλλων επηρεάζουν άμεσα την ασταθή μέχρι σήμερα πορεία του ΕΥΡΩ. Η παραίτηση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Οσκαρ Λαφοντέν είναι ένα επεισόδιο αυτής της διαμάχης για το πώς θα βγει η Ευρωπαϊκή Ενωση από το "ψυγείο" της ύφεσης. Κεϊνσιανές και νεοφιλελεύθερες απόψεις συγκρούονται για ποια είναι ενδεδειγμένη λύση του προβλήματος, ενός προβλήματος σύμφυτου με τον ίδιο τον καπιταλισμό και επομένως αθεράπευτου όσον αφορά στις αιτίες που το γεννούν και το αναπαράγουν. Απ' την άποψη αυτή η όποια "λύση" δοθεί δεν μπορεί παρά να λειτουργεί σαν "ασπιρίνη", καθώς το πρόβλημα επανέρχεται και κάθε φορά με οξύτερη μορφή και μεγαλύτερη ένταση.

Την ίδια περίοδο όμως αναζωπυρώνονται οι συζητήσεις για την εντατική προώθηση των λεγόμενων "διαρθρωτικών" πολιτικών. Οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης είναι προς το παρόν η "σημαία" στην εκστρατεία των πολυεθνικών επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Στην αντίθετη περίπτωση, τονίζουν, η μείωση της παραγωγής θα οδηγήσει σε απολύσεις και ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας, μιας ανεργίας που είναι ήδη σημαντικά μεγαλύτερη απ' αυτή που θεωρείται "όριο ασφαλείας" για το σύστημα. Ετσι, υποστηρίζουν, ότι θα απελευθερωθούν κεφάλαια, με τα οποία θα αναθερμανθεί η οικονομία. Ουσιαστικά πρόκειται για "αξιοποίηση" του προβλήματος με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Δ. Π.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Υπέρ της προστασίας του τοπίου του Λαϊλιά Σερρών

Κατηγορηματικά υπέρ της προστασίας και της διατήρησης του, ιδιαίτερης ομορφιάς, τοπίου του Λαϊλιά Σερρών είναι η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως προκύπτει από την απάντησή της σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Βασίλη Εφραιμίδη,σχετικά με τους κινδύνους καταστροφής του δάσους του Λαϊλιά από τη λειτουργία λατομείου γρανίτη.

Η απάντηση σε όλα τα σημεία της και ιδιαίτερα στο 3ο αναγνωρίζει και επισημαίνει ότι "στο συγκεκριμένο τοπίο υπάρχουν σπάνιοι τύποι φυσικών βιοτόπων και ειδών" και ότι "ενόψει της συμπερίληψής του στο δίκτυο NATURA 2000" είναι κατηγορηματικά υπέρ του "να διατηρηθεί το τοπίο ως έχει" και το ενδιαφερόμενο κράτος (Ελλάδα) να αποφύγει οποιαδήποτε ενέργεια που θα το παραβλάψει.

Η απάντηση αυτή και η ελληνική και κοινοτική νομοθεσία (δίκτυο NATURA), ιδιαίτερα όμως η ευεργετική για το περιβάλλον τοποθεσία του Λαϊλιά δικαιώνουν και διευκολύνουν τις έντονες κινητοποιήσεις των κατοίκων και των κοινωνικών φορέων του Νομού Σερρών για να αποφευχθεί η εγκληματική καταστροφή.

Σημειώνουμε ότι για το ίδιο θέμα κατατέθηκαν Ερωτήσεις του ΚΚΕ στην ελληνική Βουλή. Οι απαντήσεις των αρμοδίων υπουργών είναι αόριστες, ασαφείς, ενώ με επίκληση κάποιων διατάξεων και ύποπτων ερμηνειών τους γίνεται προσπάθεια να συγκαλυφτεί, νομιμοποιηθεί η καταστροφή του τοπίου του Λαϊλιά για να εξυπηρετηθούν εργολαβικά, επιχειρηματικά συμφέροντα.

Με πρόσχημα την έλλειψη χρημάτων...

Αρνητικός χτες ο Φ. Ιωαννίδης στην τροποποίηση του Ν. 2458 για τους αγρότες

Αρνητικός, με το σύνηθες πρόσχημα της μη ύπαρξης οικονομικών δυνατοτήτων, ήταν χτες ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Φοίβος Ιωαννίδης,σχετικά με την τροποποίηση του νόμου 2458/97, που αφορά τη διαδοχική ασφάλιση των αγροτών, προκειμένου να συμπεριλάβει και όσους έχουν γεννηθεί πριν το 1933. Το θέμα έφερε χθες στη Βουλή, με Ερώτηση του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, "είναι προνοιακή η παροχή αυτή η βασική του ΟΓΑ. Πέρα από αυτό, το θέμα είναι αν έχουμε την οικονομική δυνατότητα, να δώσουμε περισσότερα από όσα δώσαμε. Τη δυνατότητα δεν την έχουμε γιατί υπάρχουν όρια μέσα στα οποία πρέπει να κινηθούμε. Οταν δίνει κανείς παραπάνω από αυτά που αντέχει να δώσει, τότε αυτό γυρίζει μπούμερανγκ".

Ανταπαντώντας, ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στις ούτως ή άλλως πενιχρές συντάξεις των αγροτών, τονίζοντας ότι είναι άμεση η ανάγκη της λήψης μέτρων γι' αυτό το θέμα συνολικότερα. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι πρόκειται για χρήματα που έχουν πληρώσει στο ΙΚΑ οι αγρότες, οπότε "θα γίνει απλά μια μεταφορά στον κύριο τομέα ασφάλισης", σημειώνοντας: "μιλάτε για την ανταποδοτικότητα. Γιατί να μην πάρουν μια παραπάνω σύνταξη;". Κατέληξε λέγοντας ότι η τροποποίηση του νόμου είναι σήμερα αίτημα που θέτει επιτακτικά το ΚΚΕ. Σχολιάζοντας μάλιστα και την επικαιρότητα ζήτησε από την κυβέρνηση με τη στάση της στο συγκεκριμένο ζήτημα να μην επιβεβαιώσει το ανούσιο του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, όπου δε συζητήθηκαν καν τα φλέγοντα προβλήματα των αγροτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ