ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ - ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δε θα λείψει κανείς

Τη Δευτέρα στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους

Πανστρατιά έχει σημάνει στη Θεσσαλονίκη για τη συναυλία - συλλαλητήριο που θα γίνει τη Δευτέρα, στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Αριστοτέλους, με αφορμή την υπόθεση Οτσαλάν. Ο κατάλογος των φορέων που δηλώνουν συμμετοχή συνεχώς αυξάνει, ενώ η συμμετοχή των καλλιτεχνών και των πνευματικών ανθρώπων της πόλης έχει πάρει χαρακτηριστικά ενός ευγενούς συναγωνισμού, για την κατάθεση από τον καθένα ξεχωριστά μιας δήλωσης τιμής. Ισως και να είναι αυτή η έμπρακτη απάντηση του πνευματικού κόσμου της πόλης σε μια αισχρή "βόλτα" που κάνουν τις τελευταίες μέρες στα στέκια διάφοροι κυβερνητικοί υπάλληλοι και "μάνατζερ" καλλιτεχνών, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν για λογαριασμό του Σημίτη υπογραφές κάτω από μια δήλωση μη συμμετοχής στη συναυλία.

Χτες το μεσημέρι η οργανωτική επιτροπή της συναυλίας με συνέντευξή της ανακοίνωσε πως η εκδήλωση οργανώνεται "για να εκφράσει ο λαός της Θεσσαλονίκης την αλληλεγγύη του στον Κουρδικό λαό, να εκφράσει την πεποίθησή του ότι θα πρέπει να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού του Κουρδιστάν και να επιτευχθεί η απελευθέρωση του Οτσαλάν, που είναι ο ηγέτης του κουρδικού λαού". Εκ μέρους της επιτροπής ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος διευκρίνισε, επίσης, πως η οργάνωση της συναυλίας δεν ανταγωνίζεται τυχόν άλλες ανάλογες πρωτοβουλίες, που θα ήθελαν να πάρουν όποιοι άλλοι. Η επιτροπή κάλεσε χωρίς καμία εξαίρεση και όσους από τους καλλιτέχνες δεν έχουν αποφασίσει, να κάνουν πράξη τη συμμετοχή τους, ακόμα κι αν το αποφασίσουν την ώρα της συναυλίας.

Χαρακτηριστική του πνεύματος που επικρατεί ανάμεσα στους καλλιτέχνες είναι η δήλωση που έκανε στο "Ρ" η Νατάσα Γερασιμίδου: "Μετά από όσα έγιναν στην υπόθεση Οτσαλάν πρέπει να πω πως όσο φοβήθηκα τους ανθρώπους δε φοβήθηκα τον καρκίνο. Εμαθα να αγωνίζομαι κι έτσι θα συνεχίσω. Ολοι αυτοί που βλέπουν από μακριά τα πράγματα, να μη βρεθούν στη θέση αυτών των Κούρδων που διώκονται και δεν έχουν πατρίδα. Τους καλώ να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο. Εχει υποχρέωση ο κάθε Ελληνας να έρθει. Οχι μόνο να συμπαρασταθούν στους Κούρδους, αλλά και για να μην προσβάλλουν κάποιοι την ιστορία μας".

Ενώ η Σοφία Εμφιετζή συμπληρώνει: "Συμπαρίσταμαι στον κουρδικό λαό, γιατί είναι ένας λαός όπως ο δικός μας, ο οποίος έχει ταλαιπωρηθεί. Πρέπει ο λαός μας να συμπαραστέκεται σε λαούς που αγωνίζονται για την ελευθερία τους και την ανεξαρτησία τους. Παίζονται παιχνίδια πίσω από την πλάτη μας. Μας χρησιμοποιούν ασύστολα και λένε ότι τάχα είναι κυρίαρχος ο λαός. Τελικά όμως ο λαός τα πληρώνει όλα και το τίμημα είναι να χάνουμε την αξιοπρέπειά μας σαν λαός. Ο κόσμος πρέπει να αφυπνιστεί και να έχει τις κεραίες τεντωμένες για τις εξελίξεις σε βάρος όλης της ανθρωπότητας".

Εκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην Τουρκία
  • Τέσσερις νεκροί και βαριά τραυματίας τοπικός κυβερνήτης
  • Ο Οτσαλάν επανεκλέχτηκε πρόεδρος του PKK

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε χτες στην πόλη Τσάνκιρι της κεντρικής Τουρκίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί βαριά ο τοπικός κυβερνήτης Αϊχάν Τσεβίκ και να χάσουν τη ζωή τους ο οδηγός και ο σωματοφύλακας του Τούρκου αξιωματούχου και δύο ακόμα άτομα. Οπως ανακοίνωσε επίσημη πηγή, ο Τσεβίκ διακομίστηκε σε νοσοκομείο της Αγκυρας. Το σχετικό τηλεγράφημα αναφέρει ότι ο Τσεβίκ κατευθυνόταν με το αυτοκίνητό του στο γραφείο του, όταν εξερράγη η βόμβα που ήταν τοποθετημένη σε άλλο όχημα.

Μία μαοϊκή οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη. "Η παράνομη ακροαριστερή οργάνωση ΤΙΚΚΟ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση", δήλωσε ο αρχηγός της τουρκικής αστυνομίας Νετσατί Μπιλιτσάν, βγαίνοντας από το νοσοκομείο της Αγκυρας όπου νοσηλεύεται ο Τσεβίκ. Η ΤΙΚΚΟ (Στρατός για την Απελευθέρωση των Αγροτών και των Εργατών της Τουρκίας) είναι μία μαοϊκή οργάνωση που δρα κυρίως στην περιοχή Τούντζελι, της ανατολικής Τουρκίας από τις αρχές της δεκαετίας του '70.

Προειδοποίηση στον Ετζεβίτ

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) απείλησε να "τιμωρήσει" όσους παρευρεθούν σε μια δημόσια συγκέντρωση του Τούρκου πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ, η οποία προβλέπεται να γίνει την Κυριακή στο Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, μετέδωσε χτες το φιλοκουρδικό πρακτορείο DEM.

Το PKK διένειμε προκηρύξεις στο Ντιγιάρμπακιρ "για να υπενθυμίσει ότι ο Ετζεβίτ έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη σύλληψη του ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν και ότι είναι ο υπ' αριθμόν ένα εχθρός των Κούρδων", τονίζει το DEM.

Σε αυτές τις προκηρύξεις, το ΡΚΚ καλεί τον πληθυσμό να παραμείνει στα σπίτια του στη διάρκεια της επίσκεψης του Ετζεβίτ στο Ντιγιάρμπακιρ και προειδοποιεί τους επιχειρηματίες που θα μετάσχουν στη συγκέντρωση ότι θα τιμωρηθούν, σύμφωνα με το DEM.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός προγραμματίζει να μεταβεί την Κυριακή στο Ντιγιάρμπακιρ, οι κάτοικοι του οποίου είναι στην πλειοψηφία τους Κούρδοι, για να παρουσιάσει πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την περιοχή αυτή, η οποία είναι φτωχή.

Επανεκλέχτηκε ο Οτσαλάν

Το PKK επανεξέλεξε στην ηγεσία του τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν και έκανε έκκληση για "εντατικοποίηση του πολέμου" εναντίον της Αγκυρας. "Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν επανεκλέχτηκε πρόεδρος από το 6ο Συνέδριο του PKK", δήλωσε προχτές ο Καραντάς Εντέρ, μέλος του Απελευθερωτικού Μετώπου του Κουρδιστάν (ERNK), πολιτική πτέρυγα του PKK, εκπρόσωπος του κόμματος στη Βιέννη, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το γαλλικό πρακτορείο. Το συνέδριο συνήλθε σε έδαφος που ελέγχεται από το PKK στο "βόρειο Κουρδιστάν" - Τουρκία - παρουσία 350 αντιπροσώπων. Το συνέδριο έκανε επίσης έκκληση για "εντατικοποίηση του πολέμου" εναντίον της Τουρκίας. Η Κεντρική Επιτροπή του PKK κάλεσε τα μέλη της στη νοτιοανατολική Τουρκία "να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα αυτοάμυνας" εναντίον της Τουρκίας. "Η επίθεση αυτοκτονίας στο Μπάτμαν πρέπει να ενταχθεί σ' αυτό το πλαίσιο", πρόσθεσε ο Εντέρ, αναφερόμενος στην επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποίησε προχτές μια γυναίκα στο Μπάτμαν. "Τις προσεχείς μέρες, βδομάδες και μήνες θα αποκαλυφθεί ότι η διαβεβαίωση της Τουρκίας ότι ελέγχει το βόρειο Κουρδιστάν είναι καθαρή προπαγάνδα", πρόσθεσε ο Κούρδος εκπρόσωπος.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Αναμένεται το πόρισμα της εισαγγελικής έρευνας

Ολοκληρώθηκε χτες, με τη συμπληρωματική κατάθεση του απόστρατου αρχιπλοίαρχου του Πολεμικού Ναυτικού Αντ. Ναξάκη,η κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, που διέταξε αυτεπαγγέλτως στις 18 Φλεβάρη ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Γ. Κολιοκώστας για την υπόθεση Οτσαλάν. Η έρευνα δεν αφορούσε μέλη της κυβέρνησης (υπουργούς - υφυπουργούς). Μάλιστα, η σχετική παραγγελία καλούσε τους εισαγγελείς να προσέξουν, ώστε, "σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί από τους μάρτυρες ότι οι ενέργειες (πράξεις ή παραλείψεις) των εμπλεκομένων στην υπόθεση προσώπων γίνονταν εξ αρχής με τη γνώση και την έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης ή μελών αυτής", να διακόψουν αμέσως την έρευνα και να υποβάλουν τη δικογραφία στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας.

Η εντολή να περιοριστεί η εισαγγελική έρευνα μόνο στα γεωγραφικά όρια της Ελλάδας είχε δοθεί (συμπτωματικά;), την ίδια ακριβώς μέρα από τον υπουργό Δικαιοσύνης Ευάγγ. Γιαννόπουλο,ο οποίος, σε πρόσφατη δήλωσή του, άφησε να εννοηθεί ότι ολόκληρη η κυβέρνηση γνώριζε την άφιξη στην Ελλάδα του Αμπ. Οτσαλάν και την άρον - άρον φυγάδευσή του στην Κένυα. Ομως, καθώς οι εισαγγελείς Πρωτοδικών Βασ. Πλιώτας,Ι. Σακελλάκος και Χρ. Μαρκογιαννάκης,που ανέλαβαν τη διενέργεια της προκαταρκτικής έρευνας, προχωρούσαν στην εξέταση μαρτύρων, τόσο διαπίστωναν ότι το πρώτο μέρος της τραγωδίας Οτσαλάν ήταν άρρηκτα δεμένο με το δεύτερο, αυτό που παίχτηκε τις δώδεκα μέρες εγκλεισμού του στην πρεσβευτική κατοικία στο Ναϊρόμπι και της παράδοσής του, τελικά, στους Τούρκους πράκτορες.

Ετσι, εκτός από τον Αντ. Ναξάκη, που έχει δηλώσει ότι έφερε τον Αμπ. Οτσαλάν στην Αθήνα, τον εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας πλέον του ΠΑΣΟΚ βουλευτή Κ. Μπαντουβά,τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ, αντιπτέραρχο ε. α. Χαρ. Σταυρακάκη,τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Ι. Γεωργακόπουλο,τον διοικητή Κρατικής Ασφάλειας Π. Ρουμπή,τον πρώην υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων της ΥΠΑ Στέφ. Ευαγγελάτο,καθώς και άλλους υπαλλήλους της "Ολυμπιακής", τον αερολιμενάρχη Κέρκυρας, την συγγραφέα Βούλα Δαμιανάκου και την κόρη της Ελένη Βασιλοπούλου,που συνδέονται με την παραμονή Οτσαλάν στο ελληνικό έδαφος, οι εισαγγελείς εξέτασαν ως μάρτυρες και τους παραιτηθέντες υπουργούς Θ. Πάγκαλο,Φίλ. Πετσάλνικο και Αλ. Παπαδόπουλο,τον υπουργό Δικαιοσύνης, τον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Σωκρ. Κοσμίδη,τον διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του Θ. Πάγκαλου, Βασ. Παπαϊωάννου,τις τρεις γυναίκες συνοδούς του Αμπ. Οτσαλάν, τον πρώην πρέσβη της Ελλάδας στο Ναϊρόμπι Γ. Κωστούλα,τον πρώην ταγματάρχη της ΕΥΠ και νυν του Στρατού Σάββα Καλεντερίδη και πολλούς ακόμα αξιωματικούς της Υπηρεσίας αυτής, που έλαβαν μέρος στα γεγονότα της Κένυας.

Η ογκωδέστατη δικογραφία, χωρισμένη σε δύο σκέλη, θα αποτελέσει τώρα αντικείμενο βαθιάς μελέτης για τους τρεις εισαγγελικούς λειτουργούς. Οι ίδιοι αναμένεται να την παραδώσουν στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας στον προϊστάμενό τους Γ. Κολιοκώστα, μαζί με το πόρισμά τους, στο οποίο θα προσδιορίζουν τα τυχόν ποινικά αδικήματα που τελέστηκαν και τους αυτουργούς τους.

Ενας είναι ο εχθρός

Συνέβη. Χτες το βράδυ. Στη Θεσσαλονίκη. Λίγο πιο πέρα από εκεί, που τα κατοχικά ΝΑΤΟικά στρατεύματα εξορμούσαν για ένα νέο μακελειό στο Κόσσοβο. Εκατοντάδες φοιτητές τραγουδούσαν με τη γλώσσα των ποιητών. Για ειρήνη, φιλία, αλληλεγγύη "άνευ όρων, άνευ ορίων". Για μια γη της λεμονιάς, της ελιάς, της αγκαλιάς, της χαράς, του πεύκου, του κυπαρισσιού, των παλικαριών και της αγάπης. Ενα αμφιθέατρο στο πόδι. Πού αλλού; Στη Νομική Σχολή. Είχε προγραμματιστεί σαν εκδήλωση Κυπρίων και Ελλήνων φοιτητών από την Προοδευτική Δημοκρατική Κίνηση Κυπρίων Φοιτητών και τις Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας. Και έγινε μια αγανακτισμένη, μα και βαθιά συνειδητή συγκέντρωση αγωνιζόμενων Μεσόγειων λαών. Κι έμπλεξαν έτσι οι λέξεις σε συνθήματα, ομιλίες, τραγούδια και ποιήματα, που ήταν αδύνατο να ξεχωρίσεις ποιος είναι και μιλά στο βήμα, ο Κούρδος, ο Ελληνας, ο Κύπριος, ο Παλαιστίνιος. Καταλάβαιναν ο ένας τι έλεγε ο άλλος από τις κοινές έννοιες, που κατοχυρώθηκαν σαν λεξιλόγιο καθημερινής χρήσης στο σημερινό ταξικό πόλεμο: "Ιμπεριαλιστική Νέα Τάξη, κατοχικός στρατός του ΝΑΤΟ, επέμβαση, τρομοκράτες των λαών, καταδότες, πετρέλαια", από τη μια. "Ειρήνη, φιλία, αλληλεγγύη, αντιιμπεριαλιστική πάλη, αγώνας, Ελλάδα, Κύπρος, Κουρδιστάν, Οτσαλάν, λευτεριά, Κόσσοβο, όχι, έξω", από την άλλη. Κι όταν ο Μιχάλης Σπυριδάκης από την Επιτροπή Ειρήνης σήκωσε το χέρι κι έδειξε πίσω απ' το κάστρο του Γεντί Κουλέ το χώρο, όπου, σαν χτες, εκτελέστηκε ο 21χρονος Νικηφορίδης, γιατί μάζευε υπογραφές ενάντια στην ατομική βόμβα, το αμφιθέατρο απογειώθηκε, δηλώνοντας και έτσι πως αυτή η γενιά αναλαμβάνει ακέραιο το χρέος της για τη συνέχεια... Το επόμενο ραντεβού - αναμέτρηση με το κοινό εχθρό δόθηκε για τη Δευτέρα το βράδυ στην Αριστοτέλους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ