ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΙΤΙΝΓΚ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ
Κορίτσια για φίλημα

Τα άλματα είχαν την τιμητική τους χθες στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας όπου διεξήχθη το διεθνές μίτιγνκ κλειστού στίβου με την επωνυμία "Αθήνα '99" με τη συμμετοχή πολλών διεθνών αστεριών του κλασικού αθλητισμού. Τρία πανελλήνια ρεκόρ, ένα ευρωπαϊκό και πολλές σπουδαίες επιδόσεις σκιαγραφούν την επιτυχία των αγώνων και δικαιώνουν όλους αυτούς που το χαρακτήρισαν σαν πρόβα τζενεράλε ενόψει του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος κλειστού στίβου.

Από ελληνικής πλευράς την παράσταση έκλεψαν τα κορίτσια. Το κυρίως πιάτο της ημέρας αποτέλεσε το τριπλούν γυναικών με τη μονομαχία των αθλητριών από το Βόλο Ολγας Βασδέκης και Βασιλικής Τσιαμήτα να επιφέρει δυο φορές την κατάρριψη του πανελληνίου ρεκόρ. Συγκεκριμένα, η Τσιαμήτα στο πρώτο της άλμα σημείωσε επίδοση 14.47 καταρρίπτοντας το παλιό 14.44 της συμπατριώτισσάς της Βασδέκη. Ομως λίγο αργότερα ήρθε η ώρα της Ολγας να πάρει τη ρεβάνς αφού μετά από ένα άκυρο άλμα, στη δεύτερη προσπάθειά της πραγματοποίησε άλμα στα 14.51 ξαναπαίρνοντας τα πρωτεία στο ρεκόρ και τη δεύτερη θέση στο αγώνισμα. Νικήτρια αναδείχτηκε η Βουλγάρα Μαρίνοβα με 14.62.

Το δεύτερο ρεκόρ της ημέρας ήρθε στο επί κοντώ γυναικών από τη συνήθη ύποπτη Γωγώ Τσιλιγκίρη που πέταξε στα 4.25 καταρρίπτοντας το παλιό δικό της ρεκόρ που ήταν 4.20 και το είχε σημειώσει την Κυριακή στο πανελλήνιο πρωτάθλημα.

Τα δόντια της πριν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα έδειξε και η Νίκη Ξάνθου στο μήκος που με άλμα 6.80 σημείωσε την 3η καλύτερη φετινή επίδοση στο κόσμο και φυσικά πήρε την πρώτη θέση.

Στους άνδρες την καλύτερη εμφάνιση πραγματοποίησε ο Θωμάς Σπώκος στα 60μ με εμπόδια αφού πρώτευσε με χρόνο 7.77 που αποτελεί την καλύτερη φετινή επίδοση στη χώρα μας.

Από διεθνής πλευράς ξεχώρισε ο Ισπανός Ντιαζ στα 1.500μ που σημείωσε νέο ευρωπαϊκό ρεκόρ με 3.33.32 καταρρίπτοντας την παλιά επίδοση του Βρετανού Πίτερ Ελιοτ που κρατούσε από το 1990. Σημαντική ήταν και η παρουσία της Ουκρανής Γκονταρένκο στα 200μ που πρώτευσε με 22.73 που αποτελεί την 2η καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο.

Στις κούρσες η Κατερίνα Θάνου στα 60μ πήρε τη δεύτερη θέση με χρόνο 7.16 πίσω από το μεγάλο όνομα των αγώνων την Τζαμαϊκανή Μέρλιν Οτεϊ (7.16). Στο αντίστοιχο αγώνισμα των ανδρών και στην 2η τελική σειρά πρώτευσε ο Θεοδωρίδης με χρόνο 6.39.

ΓΓΑ
Διαβεβαιώσεις Φούρα...

Οριστικά απορρίφθηκε κάθε σκέψη ή πρόθεση για χωροθετικές αναπροσαρμογές (σ.σ. συγκριτικά με το φάκελο διεκδίκησης) σε τοποθεσίες που θα φιλοξενούσαν κάποια αγωνίσματα (π.χ. σόφτμπολ) στους Ολυμπιακούς του 2004. Οπως ανέφερε χτες ο υφυπουργός Αθλητισμού, Α. Φούρας, "ποτέ δεν είχαμε αυταπάτες γι' αλλαγές στη χωροθέτηση ή το χρόνο περάτωσης. Δε βλέπουμε αθλητικό κέντρο στον Ασπρόπυργο ή την Ελευσίνα. Η ΔΟΕ που 'χει τον τελικό λόγο αρνήθηκε".

Από την άλλη, αν και υποστήριξε πως δεν υπάρχει καθυστέρηση στη δρομολόγηση και εκτέλεση των έργων, παραδέχτηκε ότι η μεταφορά του ιπποδρόμου και η δημιουργία Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο, που θα επιτρέψει την έναρξη των εργασιών του πολυδύναμου αθλητικού κέντρου στο Δέλτα, παρουσιάζουν "δυσκολίες χρόνου". Εκτίμησε πάντως ότι σύντομα θα δρομολογηθούν εξελίξεις. Θα ξεπεραστούν τα νομικά προβλήματα και θα προσληφθεί ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος που θα οδηγήσει τον ΟΔΙΕ (Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδας) στην ιδιωτικοποίηση και ταυτόχρονα θ' αρχίσει η διαδικασία μεταφοράς.

Η ΔΟΕ δέχτηκε τη διεξαγωγή και 4ου προκριματικού ομίλου στο ποδόσφαιρο. Ετσι εκτός από την Πάτρα, το Βόλο, τη Θεσσαλονίκη, και η Κρήτη (Ηράκλειο) θα φιλοξενήσει αγώνες σε γήπεδο που θα φτιαχτεί γι' αυτό το σκοπό. Οσο για το διεθνές ραδιοτηλεοπτικό κέντρο, αυτό θα στεγαστεί στο κτίριο της HELLEXPO, στην Κηφισίας. Ακόμα εντός των ημερών θα υπογραφεί η σύμβαση μελέτης για το "Σπίτι της πάλης", με χωρητικότητα 5.000 θέσεις, που θα γίνει στα Ανω Λιόσια. Η ολοκλήρωση της μελέτης, που θα στοιχίσει περίπου 400 εκατ. δρχ., προβλέπεται το 2000 και των έργων το 2003.

Ο Α. Φούρας παρέπεμψε τη νέα ρύθμιση χρεών των ΠΑΕ στο δημόσιο στη συμφωνία του πρώην προϊσταμένου του, Ε. Βενιζέλου, με το υπουργείο Οικονομικών και την ΕΠΑΕ. Αυτή προέβλεπε η σχετική προσθήκη να γίνει σε οικονομικό νομοσχέδιο. "Εμμένω εκεί. Ζήτησα το αθλητικό σχέδιο νόμου που θα 'ρθει στη Βουλή την επόμενη βδομάδα να μην εμπλακεί", δήλωσε. Τέλος, παραδέχτηκε πως οι τελευταίες εξελίξεις στα ομαδικά αθλήματα ελλοχεύουν σημαντικότατο κίνδυνο απώλειας στην εθνική ταυτότητα των σωματείων. Γι' αυτό και πρέπει όλοι οι φορείς να πάρουν μέτρα όπως, π.χ., η απαγόρευση πλειοψηφίας των αλλοδαπών κάθε μορφής (Κοινοτικοί ή μη) σε βάρος των ημεδαπών.

Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ
Φιλικό ζήτησε η Κροατία

Η ομάδα που ουσιαστικά μας στέρησε την πρόκριση στα τελικά του Μουντιάλ '98 ίσως γίνει αυτή που θα βοηθήσει την Εθνική να δοκιμάσει τις δυνάμεις της πριν από ένα κρίσιμο παιχνίδι, όπως αυτό με τη Νορβηγία, στα πλαίσια της προκριματικής φάσης του EURO 2000. Χτες η ομοσπονδία της Κροατίας πρότεινε στην ΕΠΟ φιλική συνάντηση στις 10/3 (ΟΑΚΑ), την ημερομηνία δηλαδή που ο Ιορντανέσκου αναζητούσε εναγωνίως παιχνίδι. Φυσικά ο ομοσπονδιακός εκλέκτορας είναι κάτι περισσότερο από θετικός στην οριστικοποίηση του αγώνα. Η επαναληπτική συνάντηση προτείνουν οι Κροάτες να διεξαχθεί στη χώρα τους την άνοιξη του 2000.

Στο μεταξύ, τέλη Απρίλη θ' απαντήσει η ΟΥΕΦΑ στο ερώτημα ποιος εκπροσωπεί μια χώρα στο νέο Ευρωπαϊκό Κύπελλο (συγχώνευση Κυπέλλων ΟΥΕΦΑ και Κυπελλούχων), αν οι φιναλίστ του τελικού στο εγχώριο Κύπελλο είναι ταυτόχρονα και εκπρόσωποί της στο Τσάμπιονς Λιγκ. Εκτός από την Ελλάδα την πιθανότητα αυτή αντιμετωπίζουν και άλλες χώρες όπως, π.χ., Ιταλία, Ισπανία.Να θυμίσουμε πως μια από τις προτάσεις είναι τη θέση στο νέο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ να καταλαμβάνει η ομάδα που θα κατατάσσεται 6η στο πρωτάθλημα της χώρας της. Το θέμα θα εξετάσει, στη συνεδρίαση της 18ης Μάρτη, η επιτροπή διασυλλογικών διοργανώσεων της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας και την οριστική απόφαση θα λάβει η εκτελεστική επιτροπή της ΟΥΕΦΑ στα τέλη Απρίλη.

Διαζύγιο Φοιρού - Ελευσίνας

Παρελθόν αποτελεί από την τεχνική ηγεσία του Πανελευσινιακού ο Γιώργος Φοιρός. Ο προπονητής των σταχυοφόρων ξαφνικά και χωρίς να δώσει καμία εξήγηση εγκατέλειψε την ομάδα του Θριάσιου Πεδίου.

"Παραιτήθηκα. Υπήρχαν προβλήματα με κάποιους από τη διοίκηση. Δε θέλω να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες", δήλωσε ο Μακεδόνας τεχνικός και εξηγεί γιατί διάλεξε τη συγκεκριμένη στιγμή να φύγει: "Ηρθα στην Ελευσίνα όταν είχε εξαιρετικά δύσκολο πρόγραμμα και αποχωρώ τώρα που αρχίζει το πιο εύκολο". Χρέη τεχνικού εκτελεί ο βοηθός του Β. Φιλιππής. Τα ονόματα που ακούγονται για τον πάγκο της Ελευσίνας είναι αυτά των Σ. Διαμαντόπουλου, Σ. Σταθόπουλου και Σ. Γαϊτάνου.

ΠΑΛΗ

Στη Σουηδία βρίσκονται οι Ελληνες παλαιστές της Προεθνικής ομάδας της ελληνορωμαϊκής, προκειμένου το ερχόμενο Σαββατοκύριακο να λάβουν μέρος στο διεθνές τουρνουά του Μάλμοε. Τα ελληνικά χρώματα θα εκπροσωπήσουν στις κατηγορίες οι εξής αθλητές: Στάθης Θεοδοσιάδης (58 κιλά), Κώστας Παπαευθυμίου, Χρήστος Γκίκας (63 κιλά), Θεόδωρος Βολτσίδης, Γιώργος Παναγιώτου (69 κιλά), Δημήτρης Αβράμης, Γιώργος Τζιώλας (76 κιλά), Χρήστος Κατσαρός, Θεοφάνης Αναγνώστου (85 κιλά), Τάσος Σοφιανίδης, Ξενοφών Κουτσιούμπας (130 κιλά). Οι ομοσπονδιακοί τεχνικοί είναι οι Ολυμπιονίκες Δημήτρης Θανόπουλος, Μπάμπης Χολίδης και Αριστείδης Γρηγοράκης, ενώ μαζί τους βρίσκονται οι διαιτητές Χρήστος Χαλκιάς και Στέλιος Κονίδης. Αρχηγός της αποστολής είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής Πάλης Σερρών, Κώστας Μπούσιος.

Ηττα Μπλάτερ

Αναδιπλώνεται από ό,τι φαίνεται ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Γιόζεφ Μπλάτερ όσον αφορά τις απόψεις του για διεξαγωγή των αγώνων του Μουντιάλ κάθε δυο χρόνια από τέσσερα που είναι μέχρι σήμερα. Η ιδέα του Ελβετού προέδρου της ΦΙΦΑ, που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων ιδίως από το μεγαλύτερο οικονομικά (και όχι μόνο) μέλος της ΦΙΦΑ την ΟΥΕΦΑ, δείχνει να παγώνει τουλάχιστον προς το παρόν. Ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ μετά τη συνάντηση που είχε στη Γενεύη με τον ομόλογό του της OYEΦA, Λέναρντ Γιόχανσον, δήλωσε ότι δε θα τεθεί σε ψηφοφορία στην προσεχή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της διεθνούς ομοσπονδίας το σχέδιο για διοργάνωση των μουντιάλ κάθε δύο χρόνια, αρχής γενομένης από το 2009.

"Πριν εξετάσουμε τη δυνατότητα αλλαγής του χρονικού διαστήματος διεξαγωγής του μουντιάλ, θα πρέπει από κοινού να καταλήξουμε σε ένα ενιαίο διεθνές καλεντάρι", εξήγησε ο Μπλάτερ.

Ρεκόρ συμμετοχών

Ρεκόρ συμμετοχών αναμένεται να υπάρξει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου, που θα διεξαχθεί στις 5 - 7 Μάρτη στο Μαεμπάσι της Ιαπωνίας.

Οι διοργανωτές αναμένουν την άφιξη 719 αθλητών από 123 χώρες, ενώ στο προηγούμενο παγκόσμιο πρωτάθλημα, που έγινε το 1997 στο Παρίσι, συμμετείχαν 712 αθλητές από 118 χώρες.

Οπως ανακοίνωσε η επιτροπή διοργάνωσης των αγώνων στο Μαεμπάσι, τα στοιχεία προέρχονται από τις αρχικές λίστες που έχουν καταθέσει οι ομοσπονδίες. Οπως όμως ανακοίνωσαν, 39 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Κένυα, οι ΗΠΑ και η Ιταλία, μέχρι στιγμής δεν έχουν στείλει την επίσημη ονομαστική λίστα συμμετοχής των αθλητών τους.

Ανοδος της Ελλάδας

Νέο σημαντικό άλμα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Εξι θέσεις κέρδισε το Φλεβάρη η Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου στην παγκόσμια κατάταξη που ανακοινώνει κάθε μήνα η FIFA, σε σχέση με το Γενάρη, οπότε ξεκίνησε το νέο σύστημα αξιολόγησης. Ετσι η Εθνική μας από την 46η θέση που κατείχε ανέβηκε στην 40ή με 550 βαθμούς, ενώ το Δεκέμβρη βρισκόταν στην 53η θέση. Σημαντική άνοδο σημείωσε και αυτό το μήνα επίσης η Κύπρος, η οποία από την 64η θέση ανέβηκε στην 58η με 498 βαθμούς, ενώ από τους αντιπάλους της Εθνικής μας στα προκριματικά του "Εύρω 2000", την καλύτερη θέση έχει η Νορβηγία, η οποία παρέμεινε στη 13η θέση, όπως και στη βαθμολογία του Γενάρη, με 676 βαθμούς.

Χίντινγκ τέλος από Ρεάλ

Ο Γκους Χίντινγκ απολύθηκε, χτες, από την τεχνική ηγεσία της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο πρόεδρος του ισπανικού συλλόγου, Λορέντσο Σανθ, ανακοίνωσε την απόφαση της διοίκησης για την απομάκρυνση του Ολλανδού τεχνικού, δηλώνοντας μετά το παιχνίδι κυπέλλου με τη Σανταντέρ (1-0), ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε για το καλό της ομάδας. Φανερή, πλέον, επιθυμία του Σανθ, είναι να ανατεθούν από τώρα, τα ηνία της πρωταθλήτριας Ευρώπης, στον Φάμπιο Καπέλο. Αν, όμως, κάτι τέτοιο δεν πραγματοποιηθεί, τότε ο Ισπανός πρόεδρος προσανατολίζεται να αναθέσει το τιμόνι της ομάδας στον Ουαλό Τζον Τόσακ, ο οποίος απολύθηκε την περασμένη εβδομάδα από την τεχνική ηγεσία της Μπεσίκτας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ