Με την ιδιότητα της εκπροσώπου των πολυεθνικών κατασκευαστικών εταιριών, η κοινοτική επίτροπος Μ. Ματίες απέσπασε δέσμευση του πρωθυπουργού για σκανδαλώδη ιδιωτικοποίηση των εθνικών αξόνων. Ληστρικές αυξήσεις διοδίων προωθεί η κυβέρνηση με στόχο την είσπραξη 320 δισ. δραχμών
Με τη ρητή δέσμευση του πρωθυπουργού και υπουργών της κυβέρνησης ότι μέσα στο 1997 θα προχωρήσουν σε προκήρυξη διαγωνισμών για την ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων τμημάτων των εθνικών αξόνων ΠΑΘΕ (Πάτρα - Αθήνα - Θεσ/νίκη - Εύζωνοι) και Εγνατίας οδού, αναχώρησε χτες από τη χώρα μας η κοινοτική επίτροπος για θέματα περιφερειακής πολιτικής, Μ. Ματίες.
Οσο για τα αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, να μην επηρεαστεί το ύψος της κοινοτικής χρηματοδότησης προς τη χώρα μας, λόγω της προγραμματισμένης διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να υπολογιστεί η ιδιαιτερότητα των υψηλών στρατιωτικών δαπανών της χώρας, η Γερμανίδα επίτροπος - με αρκετά κομψό πάντως τρόπο - τα απέρριψε χωρίς δεύτερη συζήτηση.
Η είσοδος των ιδιωτικών κεφαλαίων στην κατασκευή τμημάτων των δύο εθνικών αξόνων, έχει τα χαρακτηριστικά ενός νέου σκανδάλου, αντίστοιχου με αυτό της σύμβασης του αεροδρομίου των Σπάτων, της ζεύξης στο Ρίο - Αντίρριο κλπ. Για το θέμα αυτό ο "Ρ" πριν από ένα χρόνο, είχε παρουσιάσει μελέτη του τραπεζικού ομίλου "Barclays" με ημερομηνία 13 Μάρτη 1995 και για λογαριασμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, η οποία πρότεινε διαφορά σενάρια ιδιωτικοποίησης των δύο εθνικών αξόνων. Τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης αυτής ήταν τα ακόλουθα δύο: η αποπληρωμή των ιδιωτικών επιχειρήσεων θα γίνει μέσω της μακροχρόνιας εκμετάλλευσης των διοδίων σε τμήματα των οδών, με μεγάλη πυκνότητα οδικής κυκλοφορίας, τα οποία έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή πρόκειται να ολοκληρωθούν στο εγγύς μέλλον. Επειδή όμως το ύψος των διοδίων το θεωρούσαν... χαμηλό, πρότειναν γενναίες αυξήσεις. Στα πλαίσια αυτά ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε χτες αυξήσεις στα διόδια, ενώ το περιβάλλον του υπουργείου "διαρρέει" διάφορες σκέψεις, για αύξηση των διοδίων από φέτος και για τα δύο επόμενα χρόνια, που θα κυμανθεί μεταξύ του 50% και του 100%! Στόχος της φοροεπιδρομής, η είσπραξη 300 - 320 δισ. δραχμών, ώστε να αποζημιωθούν οι ιδιώτες κατασκευαστές. Σκάνδαλο, δηλαδή, πρώτο: σημαντικό μέρος του κόστους κατασκευής της Εγνατίας, όπου και διαπιστώνεται το μεγαλύτερο πρόβλημα χρηματοδότησης - η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αρνείται να το χρηματοδοτήσει, επειδή το κρίνει μη αποδοτικό - μεταφέρεται στους εργαζόμενους.
Το δεύτερο σκάνδαλο συνδέεται με τη συμμετοχή κεφαλαίων των ιδιωτικών εταιριών σε διαφορά τμήματα των εθνικών αξόνων, που θα κυμανθεί γύρω στο 10%, ενώ το υπόλοιπο αφορά τη συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου, κοινοτική χρηματοδότηση και τραπεζικά δάνεια.
Οσο για το μέλλον των διαρθρωτικών ταμείων, μέσω των οποίων υποτίθεται ότι επιδιώκεται η σύγκλιση των οικονομιών, η κοινοτική επίτροπος ήταν αρκετά σαφής: Κανένας υπουργός Οικονομικών - ανέφερε χαρακτηριστικά σε σχετική ερώτηση - δε νομίζω ότι θέλει να πληρώσει περισσότερα για τα διαρθρωτικά ταμεία. Ενώ στη συνέχεια δήλωσε με μεγαλύτερη σαφήνεια "δεν μπορούμε να πούμε ότι στο μέλλον θα υπάρξουν περισσότερα κονδύλια για τα διαρθρωτικά ταμεία. Μπορούμε όμως να διαχειριστούμε τα υπάρχοντα κονδύλια με καλύτερο τρόπο". Οσο για τις επικείμενες αλλαγές στη λειτουργία των ταμείων, η απάντηση ήταν έμμεση. "Ορθό θα ήταν να παρακολουθούμε το ρυθμό απορρόφησης, ώστε να μη γεμίζουμε βαρέλια δίχως πάτο". Και σύμφωνα με τα λεχθέντα της κοινοτικής επιτρόπου, στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά βαρέλια δίχως πάτο, μιας και σε πολλά τομεακά προγράμματα η απορροφητικότητα επενδύσεων είναι μικρή έως ελάχιστη.
Το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι ο ισχυρός πυρήνας της ΕΕ προωθεί συρρίκνωση των διαρθρωτικών ταμείων, το κερασάκι δηλαδή που χρησιμοποιούσαν προκειμένου να ανοίξουν τις αγορές των χωρών του Νότου στα εμπορεύματα των βορειοευρωπαϊκών χωρών. Αλλά και με τα λιγότερα αυτά χρήματα πρόκειται στο μέλλον να ενισχυθούν περισσότερες χώρες, μίας και η Γερμανία προωθεί την ένταξη της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Ουγγαρίας, χώρες δηλαδή οι οποίες έχουν υποταχθεί οικονομικά στο γερμανικό Μάρκο.
Παρέμβαση του Κόμματος στη Βουλή για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις ξεπουλήματος της τράπεζας
Να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο η Τράπεζα Κρήτης και να εξασφαλίσει η κυβέρνηση την ασφάλεια του προσωπικού της, ζητούν από τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου και Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου οι βουλευτές του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος, Στ. Παναγιώτου και Ν. Γκατζής, με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης είναι το εξής:
"Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες μέρες στον Τύπο, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να ξεπουλήσει όσο όσο την Τράπεζα Κρήτης.
Οπως είναι γνωστό, μετά την κατάτμηση της τράπεζας σε δυο μέρη (το ένα που φορτώθηκε τα ύψους 100 δισ. δρχ. χρέη και το άλλο, το "υγιές" που διαθέτει ένα σύνολο ενεργητικού 346 δισ. δρχ., δίκτυο 86 υποκαταστημάτων και θυρίδων, συμμετοχή σε διάφορες υπηρεσίες κτλ.), η κυβέρνηση ξεκίνησε διαδικασία πώλησης του "υγιούς" τμήματος και όρισε σαν ελάχιστη τιμή πώλησης τα 40 δισ. δρχ.! Απαντώντας σε προηγούμενη ερώτηση, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας υποστήριζε ότι οι παραπάνω "χειρισμοί που επιλέχτηκαν για την εξυγίανση της Τράπεζας Κρήτης συνεπάγονται το μικρότερο δυνατό κόστος για το δημόσιο και το κοινωνικό σύνολο..."
Ομως οι ενδιαφερόμενοι ιδιώτες δεν ανταποκρίθηκαν σ' αυτή τη δελεαστική προσφορά και έτσι τώρα η κυβέρνηση προσανατολίζεται να μειώσει κι άλλο τις απαιτήσεις της προκειμένου να βρει αγοραστές της τράπεζας! Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες του Τύπου εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο να προκηρυχτεί διαγωνισμός χωρίς να προσδιοριστεί ελάχιστο τίμημα πώλησης. Επίσης γίνεται λόγος ότι ο αγοραστής θα προκαταβάλει το 20% - 33% του ποσού της προσφοράς του και το υπόλοιπο θα το εξοφλήσει σε πέντε χρόνια.
Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:
Είναι μέσα στις προθέσεις της κυβέρνησης να επανεξετάσει την πολιτική της στο θέμα της Τράπεζας Κρήτης μετά και τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών ή επιμένει στο όσο όσο ξεπούλημά της σε ιδιώτες;
Σε κάθε περίπτωση, ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του δημοσίου, να εξασφαλιστούν η απασχόληση και τα δικαιώματα του προσωπικού, να παραμείνει η Τράπεζα Κρήτης στο δημόσιο τομέα και να αναπτύξει τη δραστηριότητά της με διαφάνεια και τον έλεγχο των εργαζομένων της;".
Με χρηματοδότηση που φτάνει μέχρι και το 90% επιδοτεί η κυβέρνηση τους ιδιώτες προκειμένου να επιταχύνει τη διείσδυση ιδιωτών στον τομέα της παραγωγής ιδιωτικής ενέργειας, κόντρα στα συμφέροντα της ΔΕΗ. Πρόκειται για χρηματοδότηση των υποπρογραμμάτων "Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Εξοικονόμηση Ενέργειας", συνολικής επένδυσης ύψους 170 δισ. δρχ. από τα οποία η κυβέρνηση σε ανύποπτη στιγμή - και αφού οι διαδικασίες για την υλοποίηση των προγραμμάτων είχαν ήδη ξεκινήσει - απέκλεισε το δικαίωμα συμμετοχής της ΔΕΗ, προκειμένου να πάει εξ ολοκλήρου το πακέτο στους ιδιώτες, ενώ τώρα με νέα ρύθμιση εξασφάλισε γι' αυτούς ακόμη πιο ευνοϊκούς όρους.
Με χτεσινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης, ενημερώνει ότι μετά από παρέμβασή του και σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, εξασφάλισε για τους ιδιώτες επενδυτές τη δυνατότητα για δανειοδότηση των επενδύσεών τους από τα συνολικά δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕΠ) και μάλιστα με επιδοτούμενο επιτόκιο 2 ποσοστιαίες μονάδες του τμήματος του δανείου που αφορά περιβαλλοντικά έργα. Με τη ρύθμιση αυτή, η συνολική επιδότηση των ιδιωτικών επενδύσεων ανέρχεται στο 90% που πρακτικά σημαίνει ότι οι ίδιοι δεν ρισκάρουν απολύτως τίποτα, ενώ η ΔΕΗ για ανάλογες επενδύσεις θα πρέπει να συνεισφέρει ίδια κεφάλαια. Οι παραπάνω μεθοδεύσεις σε συνδυασμό και με την παράταση που χωρίς εξήγηση δόθηκε στην αρχική ημερομηνία για την υποβολή προτάσεων στα δύο αυτά προγράμματα, φανερώνουν την περαιτέρω μεθόδευση εις βάρος της ΔΕΗ.
Πιο κοντά στην ιδιωτικοποίηση η ΣΟΦΤΕΞ, η ΜΕΛ, τα ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ και η ΚΕΡΑΦΙΝΑ
Κλιμακώνονται οι διαδικασίες για την όπως όπως μεταφορά των επιχειρήσεων του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ) στον ιδιωτικό τομέα, όπως οι βιομήχανοι απαίτησαν και η κυβέρνηση αποφάσισε. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η βιασύνη της κυβέρνησης να προσλάβει συμβούλους, για το ξεπούλημα κερδοφόρων και μη επιχειρήσεων, που σήμερα λειτουργούν κάτω από την ομπρέλα του ΟΑΕ. Πρόκειται για τις εταιρίες ΣΟΦΤΕΞ, MEΛ, ΚΕΡΑΦΙΝΑ και ΒΩΞΙΤΕΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ, για τις οποίες ήδη το ΔΣ του ΟΑΕ στην προχτεσινή συνεδρίασή του αποφάσισε την ανάθεση του ελέγχου ισολογισμών των εταιριών, αλλά και της αποτίμησής τους, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίησή τους.
Συγκεκριμένα ανατέθηκε ο έλεγχος των ισολογισμών των εταιριών του ΟΑΕ:
Επίσης, για την αποτίμηση των εταιριών ΣΟΦΤΕΞ και ΜΕΛ επιλέχτηκε η κοινοπραξία DELOITTE KAI TOUCHE, της ΚΕΡΑΦΙΝΑ στην "Εθνική Μελετητική" και ERNST AND YOUNG και των ΒΩΞΙΤΩΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ στην κοινοπραξία KPMG PEAT MARWICK - KANTOR.
Εγκρίθηκε η ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 1997 και η χρηματοδότηση απ' αυτό, έργων συνολικού ύψους 20 δισ. δρχ., με σχετική απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας, Χρ. Πάχτα.Η συγκεκριμένη απόφαση, όπως προκύπτει από χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, αφορά στα παρακάτω έργα: