ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Φλεβάρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Στημένη υπόθεση

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τον "κοινωνικό διάλογο" της κυβέρνησης

"Το τι σημαίνει κοινωνικός διάλογος, το έμαθαν καλά οι αγρότες, οι εκπαιδευτικοί, οι συνταξιούχοι, οι ναυτεργάτες και χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι. Ο "κοινωνικός διάλογος" είναι παγίδα και θηλιά για το λαό".

Την επισήμανση αυτή κάνει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του σχετικά με τον κοινωνικό διάλογο που εξήγγειλε χτες η κυβέρνηση.

Ολόκληρη η δήλωση έχει ως εξής:

O "εθνικός κοινωνικός διάλογος" για το ασφαλιστικό, που μεθοδεύει η κυβέρνηση, είναι μια στημένη υπόθεση. Το τι σημαίνει κοινωνικός διάλογος, το έμαθαν καλά οι αγρότες, οι εκπαιδευτικοί, οι συνταξιούχοι, οι ναυτεργάτες και οι χιλιάδες εργαζόμενοι. Ο "κοινωνικός διάλογος" είναι παγίδα και θηλιά για το λαό.

Ο χαρακτήρας του διαλόγου φαίνεται και από τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στους εκπαιδευτικούς, τους οποίους εκβιάζει να λύσουν την απεργία, παίρνοντας πίσω, σαν τιμωρία, και αυτά τα ψίχουλα που δεσμεύτηκε να δώσει. Με τον "διάλογο" η κυβέρνηση των διακοσίων οικογενειών της πλουτοκρατίας επιδιώκει: Πρώτο,να προλάβει τις κινητοποιήσεις, να "ξεφουσκώσει" τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων. Δεύτερο,να ρίξει στο τραπέζι του "διαλόγου", π.χ., δέκα αντιλαϊκές διατάξεις και σε συνέχεια να αποσύρει μια - δύο, για να δείξει τη δήθεν διαλλακτικότητά της. Μαζί με το "διάλογο" η κυβέρνηση κραδαίνει και τη σπάθα των ΜΑΤ. Η αστυνομοκρατία έχει γίνει μόνιμο συστατικό της πολιτικής της. Η παρουσία των δυνάμεων καταστολής σε όλες τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στοχεύει και στην εξοικείωση του λαού με την αστυνομοκρατία.

Προσπάθεια της κυβέρνησης είναι η κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, σύμφωνα με τις αξιώσεις της εγχώριας και ξένης πλουτοκρατίας. Στην απάτη του "διαλόγου" οι εργαζόμενοι είναι ανάγκη να αντιτάξουν το δικό τους μέτωπο πάλης. Αποφασιστικά, ενιαία και με διάρκεια.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ "ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ"
Εργαλείο για την υποταγή των εργαζομένων
  • Τη συστράτευση των εργαζομένων γύρω από τους στόχους της... αντιλαϊκής πολιτικής της, επιδιώκει η κυβέρνηση μέσω του "κοινωνικού διαλόγου"
  • Στον "κοινωνικό διάλογο" δεν έχουν θέση τα οικονομικά αιτήματα, δηλώνει ο Δ. Ρέππας

Την επιχείρηση "κοινωνικός διάλογος" θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση Σημίτη, εν μέσω μιας πρωτοφανούς επίδειξης αδιαλλαξίας και αυταρχισμού απέναντι στις ανάγκες και τα αιτήματα των λαϊκών στρωμάτων, με μοναδικό σκοπό να διευκολύνει το πέρασμα των αντιλαϊκών μέτρων, επιχειρώντας ταυτόχρονα να τα προσδώσει το φωτοστέφανο της "κοινωνικής αποδοχής και συναίνεσης".

Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν έχουν να περιμένουν κάτι καλό για τα συμφέροντά τους από τον "κοινωνικό διάλογο", αλλά είναι προφανές ότι θα χρησιμοποιηθεί για να τα πλήξει ακόμα περισσότερο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, που έδωσε το "πράσινο φως" για την έναρξη του "κοινωνικού διαλόγου" - απάτη, το ίδιο Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να στηρίξει τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στους εκπαιδευτικούς και συμφώνησε ομόφωνα για την κατάθεση του νέου μισθολογίου.

Δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων ο Δ. Ρέππας δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ότι με τη διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου "επιδιώκουμε τη συστράτευση του συνόλου της κοινωνίας απέναντι στους μεγάλους στόχους, στους οποίους πρέπει να ανταποκριθεί θετικά η πατρίδα μας". Οι στόχοι αυτοί, όπως διευκρίνισε αμέσως μετά, δεν είναι άλλοι από αυτούς που θέτει η Συνθήκη του Μάαστριχτ, οι οποίοι καλύπτονται πίσω από τους εύηχους όρους "ανταγωνιστικότητα, ανάπτυξη, κλπ.).

Περισσότερο σαφής και κυνικός είναι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,ο οποίος δεν έκρυψε ότι ο κοινωνικός διάλογος αποσκοπεί "σε μια πανεθνική συμφωνία για τη μείωση του πληθωρισμού" (!).

Ποια αιτήματα;

Είναι τόσο απροσχημάτιστες οι κυβερνητικές επιδιώξεις, ώστε αρκεί να αναφερθούν οι σχετικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για να μην υπάρχουν περιθώρια παρερμηνειών. Ετσι, σύμφωνα με τον Δ. Ρέππα ο "κοινωνικός διάλογος είναι το "κλειδί" για να αντιμετωπίζουμε τα μεγάλα προβλήματα της χώρας", εννοείται προς όφελος των συμφερόντων που υπερασπίζεται η κυβέρνηση Σημίτη.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι στο πλαίσιο του διαλόγου - κοροϊδία δεν έχουν θέση τα οικονομικά αιτήματα των εργαζομένων. Μάλιστα ο Δ. Ρέππας δε δέχεται ούτε τη λέξη "αιτήματα" να ακούγεται στο πλαίσιο του "διαλόγου" (!), γιατί, όπως εξήγησε, "ο καθένας προσέρχεται στο διάλογο με αίσθημα ευθύνης και όχι να επιδιώξει να κερδίσει κάτι παραπάνω απλώς στις αποδοχές του" (!). Αλλά, συμπλήρωσε, "να δει πώς ο ίδιος θα συμμετέχει σε μια προσπάθεια που κάνει η χώρα και η κοινωνία στο σύνολό της, για να επιτύχουμε κάποιους εθνικής σημασίας στόχους". Ως τέτοιους στόχους ανέφερε "να κρατήσουμε τον πληθωρισμό χαμηλά και τα ελλείμματα να κλείσουν".

Εκτός από τη "νομιμοποίηση" της αντιλαϊκής λαίλαπας, η κυβέρνηση σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το "διάλογο" για να προωθήσει τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της σε νέα μέτωπα, όπως το ασφαλιστικό και τα θέματα υγείας.

Οσον αφορά τα διαδικαστικά θέματα, ο εκπρόσωπος έκανε λόγο για μια μόνιμη διαδικασία, που "δεν έχει αρχή και τέλος" (!) και η οποία θα πάρει συγκεκριμένη μορφή το επόμενο διάστημα, αφού συζητηθεί στα όργανα της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα θα συνεχίζεται ο "διάλογος" σε επιμέρους ζητήματα, όπως το αγροτικό (στο ΣΑΠ). Πρωταγωνιστικό ρόλο στο "διάλογο" θα παίζει το ...οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Η ίδια "κασέτα"

Η έκκληση που έκανε προχτές στους εργαζόμενους της χώρας του, ότι δηλαδή πρέπει να είναι έτοιμοι να δεχτούν μικρές ή ακόμα και μηδενικές μισθολογικές αυξήσεις στα επόμενα χρόνια, ο Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, ήταν αποκαλυπτική. Επιβεβαίωσε το γεγονός ότι η επιχειρηματολογία που προβάλλουν οι "σοσιαλιστικές" ή οι συντηρητικές κυβερνήσεις για να δικαιολογήσουν την πολιτική μονόπλευρης λιτότητας, είναι αν όχι ίδια, πανομοιότυπη,για τον απλό λόγο, ότι έχουν κοινό στρατηγείο που επεξεργάζεται και τους τροφοδοτεί με επιχειρήματα.

***

Το επιχείρημα που πρόβαλε ο Γερμανός καγκελάριος, για να πείσειτους εργαζόμενους της χώρας του να συμβιβαστούν με "πάγωμα" των μισθών, ήτανπως η αντιμετώπιση της ανεργίας απαιτεί νέες θυσίες από το γερμανικό λαό. "Θεωρώ απολύτως λογικό αυτοί που έχουν εργασία - είπε ο Χέλμουτ Κολ - να δεχθούν για μερικά χρόνια πιο μέτριες μισθολογικές αυξήσεις, ή ακόμη και να παραιτηθούν από την αύξηση των πραγματικών τους μισθών, προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία εξεύρεσης εργασίας και σε όσους αυτή τη στιγμή είναι άνεργοι". Ο Κολ υποστήριξε ακόμα ότι το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα που έχει προγραμματιστεί να εφαρμοσθεί από το 1999, θα δώσει στην Ευρώπη "ισχυρή ώθηση" για ανάπτυξη και ότι τα μέτρα λιτότητας που απαιτούνται για την ΟΝΕ, δεν αντιβαίνουν στις προσπάθειες της Βόννης για την πάταξη της ανεργίας.

***

Ανάλογα επιχειρήματα με αυτά που προβάλλει ο Γερμανός καγκελάριος, έχουμε ακούσει και στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, ο Ανδρέας Παπανδρέου, προσπαθώντας να εξωραϊσει στη διετία 1985 - '87 το διετές πρόγραμμα μονόπλευρης λιτότητας (την εφαρμογή του οποίου είχε αναλάβει ο τότε υπουργός Εθνικής Οικονομίας και σήμερα πρωθυπουργός Κ. Σημίτης) και να διασπάσει την ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων υποστήριζε πως "εκτός από το δίκιο του εργάτη υπάρχει και το... δίκιο του άνεργου"... Επίσης, ο σημερινός πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, επιχειρώντας να δικαιολογήσει την προσήλωσή του στη συνέχιση της λιτότητας, προβάλλει σαν επιχείρημα την ανάγκη για "ισχυρή Ελλάδα στην ισχυρή Ευρώπη".

Αλήθεια, σε τι διαφέρει η επιχειρηματολογία που πρόβαλαν και προβάλλουν οι πρωθυπουργοί των "σοσιαλιστικών" κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ με την επιχειρηματολογία που προβάλλει η συντηρητική κυβέρνηση του καγκελάριου Χέλμουτ Κολ;

Λ. ΤΟΚΑΣ

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συνεχίζονται οι παρασκηνιακές επαφές

Παρά το φαινομενικά ήρεμο κλίμα στα εσωκομματικά της ΝΔ, οι δύο πλευρές εργάζονται πυρετωδώς στο παρασκήνιο ενόψει του επικείμενου συνεδρίου, που θα γίνει σε έναν περίπου μήνα. Ο Γ. Σουφλιάς επισκέπτεται εκ νέου τη Θεσσαλονίκη για επαφή με τα κομματικά στελέχη. Η επιμονή του για τη συμπρωτεύουσα εξηγείται από το γεγονός ότι στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση ο Μ. Εβερτ είχε εξασφαλίσει το σύνολο των εκλεκτόρων της Θεσσαλονίκης και ο Γ. Σουφλιάς ευελπιστεί ότι τώρα θα "κόψει εκλέκτορες" από τον Μ. Εβερτ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, που σχεδιάζει να ανακοινώσει σύντομα την υποψηφιότητά του, παρακολουθεί με ανησυχία τα σενάρια περί τέταρτης υποψηφιότητας. Αν και αυτά τα σενάρια κατά τα φαινόμενα δεν έχουν βάση, αποδυναμώνουν τον πρόεδρο της ΝΔ, αφού τόσο ο Γ. Βαρβιτσιώτης όσο και ο Κ. Καραμανλής που φέρονται ως υποψήφιοι ανήκουν σε αυτούς που στην πρόσφατη αναμέτρηση στήριξαν τον Μ. Εβερτ και σήμερα φαίνεται να τον εγκαταλείπουν.

Στα εσωκομματικά θέματα αναφέρθηκε χτες και η Ντ. Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ. Ακολουθώντας πιστά τη γραμμή Σουφλιά, δήλωσε ότι εάν συνεχίσει να είναι αρχηγός της ΝΔ ο Μ. Εβερτ και μετά το συνέδριο, τότε θα συνεχιστεί το σημερινό αδιέξοδο του κόμματος. Επίσης έκανε λόγο για συρρίκνωση της παράταξης, για την οποία υπεύθυνος είναι ο Μ. Εβερτ.

"Οχι" στον ψεύτικο κόσμο των ναρκωτικών

Εκδήλωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στον Πειραιά

Εκδήλωση, με θέμα τα ναρκωτικά, διοργανώνουν η ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ και η Οργάνωση Σπουδάζουσας Πειραιά της ΚΝΕ, αύριο, Κυριακή, το πρωί στις 10.30, στον κινηματογράφο "Χάι Λάιφ" στην πλατεία Κοραή.Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η υπεύθυνη του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ Λούλα Καρατζά και το μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ Λάζαρος Μυλωνάς.Επίσης θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από τη θεραπευτική κοινότητα "Νόστος" και το Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ).

Ο Πειραιάς είναι μια περιοχή, όπου το πρόβλημα των ναρκωτικών έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Οι πιάτσες πλέον υπάρχουν σε κάθε γειτονιά (Πασαλιμάνι, Κορυδαλλός, Νίκαια, Αμφιάλη, Πέραμα κ.ά.), τα κρούσματα των θανάτων από ναρκωτικά χρόνο με το χρόνο αυξάνουν. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η θεραπευτική κοινότητα "Νόστος", που βρίσκεται στον Πειραιά, την περίοδο 1994 - 1995, "161 εξαρτημένοι άνθρωποι που κατοικούν στον Πειραιά ζήτησαν θεραπεία στο ΚΕΘΕΑ, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο". Από αυτούς, το 47% παραδέχτηκε ότι ξεκίνησε τη χρήση ναρκωτικών - μέχρι να φτάσει στη χρήση ηρωίνης - από την ινδική κάνναβη. Στοιχείο, που καταρρίπτει το μύθο περί "μαλακών" και "σκληρών" ναρκωτικών.

Μπροστά σ' αυτήν την πραγματικότητα, οι διοργανωτές της εκδήλωσης στέλνουν το μήνυμα: ""Οχι" στον ψεύτικο κόσμο των ναρκωτικών στην ηττοπάθεια και το συμβιβασμό. "Ναι" στο συλλογικό αγώνα του λαού και της νεολαίας για έναν καλύτερο κόσμο".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ