ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΤΡΑ
Ασφαλίτες "αντιεξουσιαστές"

Ο,τι δεν κατάφεραν να κάνουν με τη βία και τις απειλές οι κρατικοί μηχανισμοί, το αναθέτουν πια στο επίσημο παρακράτος, με την εντολή να σπιλώσει, να λοιδορήσει και τελικά να αποκόψει τις πρωτοπόρες δυνάμεις της αντίστασης από το μεγάλο κορμό των αγωνιζόμενων μαθητών. Ο στόχος είναι διπλός: Από τη μία να πείσουν τους μαθητές πως ο αγώνας που κάνουν είναι καταδικασμένος, καλώντας τους έτσι απλά να συμμετάσχουν σε "χαβαλέ" για να... "ζήσουν τη ζωή τους". Από την άλλη, να τροφοδοτήσουν με "επιχειρήματα" τους συνεργούς τους "αγανακτισμένους πολίτες", για να έχουν εκείνοι να λένε πως οι μαθητές "δε γουστάρουν ούτως ή άλλως να κάνουν μάθημα" και άρα ότι οι κινητοποιήσεις γίνονται για "χαβαλέ". Ποιοι τα λένε αυτά; Μια ομάδα "αναρχικών" στην Πάτρα, οι οποίοι διακινούν στους μαθητές μια χυδαία προβοκατόρικη προκήρυξη χωρίς υπογραφή. Μοναδικά αναγνωριστικά στοιχεία είναι ένα αστέρι, ένα λουλούδι, μια... βόμβα και ένα ναζιστικής προέλευσης σήμα. Η εμετική ανακοίνωση περιέχει ακόμα λάσπη κατά του ΚΚΕ, αφήνοντας πεντακάθαρα να εννοηθεί πως αυτό είναι ο μοναδικός αντίπαλος των "αναρχικών" και όχι η κυβερνητική πολιτική. Κλείνει, μάλιστα, με απειλές πως αν οι κομμουνιστές "θελήσουν να μας μπουν στη μέση, θα τους δώσουμε να καταλάβουν τι εστί βερίκοκο".

Οπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, αυτή η εμετική προκήρυξη έχει εκπονηθεί σε ασφαλίτικα γραφεία, με την ελπίδα πως θα στραφούν οι μαθητές ενάντια στους πρωτοπόρους των αγώνων τους κομμουνιστές. Δε βάζουν μυαλό, όπως και οι από τα χρόνια του Μανιαδάκη προκάτοχοί τους, πως ούτε το ΚΚΕ μπορούν να τρομοκρατήσουν ούτε τους μαθητές μπορούν να απομακρύνουν απ' αυτό.

Στο κείμενο υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως το "φρούτο" δεν είναι τοπικό, αλλά οι "αντιεξουσιαστές" έχουν ενιαίο κέντρο και δράση σε όλη την Ελλάδα, αφού απαριθμούν τα κατορθώματά τους σε κάθε πόλη της χώρας. Δείχνουν πως το νήμα που ενώνει τους κάθε λογής "αντιεξουσιαστές" είναι αυτό της κρατικής εξουσίας που τους χρησιμοποιεί.

Ισως δε θα χρειαζόταν να ασχοληθούμε καν μαζί τους. Απλά το κάνουμε για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι τις άθλιες ασφαλίτικες μεθόδους που χρησιμοποιεί ακόμα η Ασφάλεια, φορώντας το μανδύα των δήθεν "αντιεξουσιαστών", οι οποίοι τη μοναδική αλήθεια που γράφουν στο κείμενό τους είναι πως δεν ανήκουν "σε κανένα γκρουπούσκουλο". Βρίσκονται, φυσικά, στις καταστάσεις μισθοδοσίας της Ασφάλειας.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΠΕ ΤΟΥ ΣΥΝ
Ορκοι πίστης στο... όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης

Με όρκους πίστης στο ...όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ των πολυεθνικών και ζητώντας να προχωρήσουν πιο γοργά, προσέρχεται στις ευρωεκλογές ο ΣΥΝ, όπως προκύπτει από το σχέδιο διακήρυξης που διαμόρφωσε η ηγεσία του και καταθέτει για έγκριση στην ΚΠΕ του κόμματος που συνεδριάζει, σήμερα και αύριο, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Μάλιστα, στη διακήρυξή τους εκφράζουν την πίστη τους ότι "η δημοκρατική θεσμική ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η ολοκλήρωση της ενοποίησης θα δημιουργήσει το πλαίσιο για την Ευρώπη των λαών και των πολιτών που θέλουμε"!

"Ο ΣΥΝ προβάλλει με τη διακήρυξή του αυτή - στο... όραμά του για την ΕΕ - τη θεμελιακή του θέση ότι ο στόχος μιας Ευρώπης πολιτικά και οικονομικά ενοποιημένης σε ομοσπονδιακή κατεύθυνση, που θα οικοδομείται με όρους δημοκρατίας, κοινωνικής αλληλεγγύης, συνοχής και σύγκλισης κλπ. (πράγματα εντελώς ανέφικτα για την καπιταλιστική Ευρώπη του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ των πολυεθνικών), απαντά σε αδήριτες ανάγκες της χώρας μας"!

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, λοιπόν, προβάλλουν ως πρώτιστο καθήκον της Αριστεράς την "ισχυρότερη δυνατή πολιτικοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης με τη διαμόρφωση δημοκρατικών θεσμών... μάχη που ο ΣΥΝ θα δώσει στην προσεχή αναθεώρηση της Συνθήκης". Επίσης ο ΣΥΝ αγωνίζεται για κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική και ενσωμάτωση της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης κλπ. Κατά τα άλλα, ο ΣΥΝ "αισθάνεται δικαιωμένος στις προβλέψεις του και στην ευρωπαϊκή του πολιτική" - τη στήριξη της μέχρι σήμερα πορείας της ΕΕ του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ δηλαδή. Ενώ για το ΠΑΣΟΚ,αναφέρει ότι "με την πολιτική του κλόνισε την κοινωνική συνοχή, δεν προετοίμασε τη χώρα για την είσοδο στην ΟΝΕ, οδήγησε τμήματα του πληθυσμού σε δυσπιστία και αποστασιοποίηση από την υπόθεση της ευρωπαϊκής οικοδόμησης, καθυστέρησε δύο χρόνια την εισδοχή στην ΟΝΕ" κλπ.

Οσον αφορά το ΚΚΕ,που παλεύει ενάντια στην ΕΕ και την αντιλαϊκή καταστροφική πολιτική της ΟΝΕ, για να ανοίξει ο δρόμος για την πραγματική ανάπτυξη υπέρ του λαού, η ηγεσία του ΣΥΝ υποστηρίζει, αντίθετα, πως "η πολιτική πρότασή του είναι, τάχα, αδιέξοδη, χωρίς συνολική εναλλακτική πρόταση, με ισοπεδωτική καταστροφολογική λογική, χωρίς προτάσεις παρέμβασης και αναπροσανατολισμού της ευρωπαϊκής οικοδόμησης, με μετωπικές επιθέσεις απέναντι στις άλλες δυνάμεις της (κεντρο)αριστεράς, που δε συμμερίζονται την αδιέξοδη πολιτική του, καταγράφηκε σαν δύναμη άρνησης, όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, αλλά και της ενότητας του μαζικού κινήματος και της ενότητας στη δράση της Αριστεράς"! Κι όλα αυτά, προφανώς, επειδή δεν μπαίνει στο τσουβάλι της κεντροαριστεράς των: Μπλερ, Σρέντερ, Ντ' Αλέμα κ. ά., για να στηρίζει την καταστροφική πολιτική της ΟΝΕ που στηρίζει ο ΣΥΝ.

Στις 27-28.2.99 θα συνέλθει το διαρκές συνέδριο του ΣΥΝ για να εγκρίνει οριστικά τη διακήρυξη, ενώ 6,7,8 Μάρτη θα γίνει δημοψήφισμα με λίστα, για την επιλογή των υποψηφίων του ΣΥΝ.

ΠΑΣΟΚ
"Παιχνίδια" επί παντός του επιστητού

Στο φόντο των λαϊκών αγώνων κάποιοι μέσα στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι μπορούν να επενδύσουν στα κοινωνικά ερείπια, που παράγει η κυβερνητική πολιτική (σ.σ: και την οποία στηρίζουν όσον αφορά τις στρατηγικές της επιλογές), ώστε να αποκομίσουν οφέλη στο πεδίο των εσωκομματικών διεργασιών.

Ετσι και ενώ στο ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται η "κόντρα" για τις εγγραφές νέων μελών στο κόμμα, που σύμφωνα με τις ενστάσεις που υπάρχουν εκ μέρους της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης" συνιστούν επιχείρηση της "εκσυγχρονιστικής" πτέρυγας να αλλοιώσει τους συσχετισμούς στο συνέδριο, η παρέμβαση της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ κατά του νόμου Αρσένη, εκτιμάται και ως κίνηση που έχει την "έγκριση" του Α. Τσοχατζόπουλου. Στόχος του τελευταίου, όπως λέγεται από εσωκομματικούς του αντιπάλους, είναι να εξαργυρώσει εσωκομματικά τη φθορά του Κ. Σημίτη στην κοινωνία.

Την ίδια ώρα με τα παραπάνω, χτες, προέβη εκ νέου σε ηγετική εμφάνισή ο Π. Οικονόμου, ο οποίος, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, διεκδικεί για τον εαυτό του ρόλο εγγυητή για την αντιστροφή της "αρνητικής πορείας" - όπως διαπιστώνει - του ΠΑΣΟΚ.

Το μέλος του ΕΓ στην επιστολή του κάνει λόγο για "απορύθμιση της μέσης εκπαίδευσης" και για "απόπειρα απορύθμισης του πολιτικού συστήματος" μέσω της "αναζωπύρωσης της σκανδαλολογίας" κατά του Α. Παπανδρέου... Ισχυρίζεται ότι "κυοφορούνται εξελίξεις όμοιες με αυτές του '89"... που έχουν στόχο τον"κατακερματισμό" του ΠΑΣΟΚ και "επιστροφή" σε εποχές άσκησης της εξουσίας από "άλλες πηγές εκτός και εντός της χώρας"...

Επίσης, ασκεί κριτική στην ηγεσία ότι αν και το ΠΑΣΟΚ είναι "ο στόχος αυτών των μεθοδεύσεων", συνεχίζει να προκαλεί "σύγχυση!" στη λαϊκή βάση του κόμματος, η οποία επιτείνεται "από αντιφατικές και σπασμωδικές αντιδράσεις στελεχών μας". Ως εκ τούτου ο κ. Οικονόμου ζητά σύγκληση του ΕΓ, της ΚΕ και της ΚΟ για την αντιμετώπιση της κατάστασης, την οποία εκτιμά ως "αντιστρέψιμη", με προϋπόθεση "την ενεργοποίηση όλων των δυνάμεών μας προς ενιαία και συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση". Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Οικονόμου δηλώνει - κατά τα άλλα - "διαφωνών" με την κυβερνητική πολιτική.

Αντίσταση στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

"Οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, που κατανοούν την ανάγκη αντίστασης στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, πρέπει να συσπειρωθούν και να ενθαρρύνουν κάθε κίνημα που διαφοροποιείται από τις επιλογές του ΝΑΤΟ και των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, με άμεσο στόχο την ανατροπή της επέκτασης του ΝΑΤΟ, την πάλη κατά της συγκρότησης δυνάμεων ταχείας επέμβασης και μισθοφορικών στρατών. Είναι δυνατό να ανοίξει ο δρόμος για μια διαβαλκανική συνεργασία υπέρ των λαών και της ειρήνης, να μπούνε οι βάσεις για τη δημιουργία ενός τοπικού συστήματος ασφαλείας, απαλλαγμένου από στρατιωτικούς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ και η ΔΕΕ".

Τα παραπάνω τόνισε ο Μιχάλης Σπυριδάκης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, χαιρετίζοντας τις εργασίες της Δεύτερης Διάσκεψης του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για τα Βαλκάνια, η οποία πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Σημείωσε πως το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι και με τα σημερινά δεδομένα είναι μονόδρομος η εμμονή στην απόκρουση όλων των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην περιοχή.

"Το ΚΚΕ με την πάλη του, συνέχισε ο Μιχ. Σπυριδάκης, επιδιώκει να συνεισφέρει στη δημιουργία των πολιτικών προϋποθέσεων, ώστε να αναπτυχθεί η διαβαλκανική περιφερειακή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, οικονομικό, εμπορικό, πολιτιστικό, τεχνολογικό, ερευνητικό, πολιτικό, με στόχο την ανάπτυξη των κοινών αναπτυξιακών δυνατοτήτων και συμφερόντων, με βάση το αμοιβαίο όφελος, την ισοτιμία, την ειρηνική συμβίωση των λαών της Βαλκανικής. Σ' αυτά τα πλαίσια είναι δυνατό ν' απολαμβάνουν οι μειονότητες πλήρη δικαιώματα, με σεβασμό των ιδιαιτεροτήτων τους, να αποτελούν γέφυρα φιλίας και συνεργασίας των λαών".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ