ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΠΡΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Εμείς σπέρνουμε, εσείς θα θερίσετε... .

Σε μια αναλυτική παρουσίαση της... "σποράς", που επιδίδεται η κυβέρνησή του, στο χωράφι των συμφερόντων των μεγαλοκεφαλαιούχων, με τη συμβουλή "τώρα θερίστε" (!), προχώρησε, ουσιαστικά, χτες ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος σ' ένα ειδικό ακροατήριο επιχειρηματιών, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο.

Ο Κ. Σημίτης,αφού υπενθύμισε στην πλουτοκρατία όλα τα μέτρα που της προσέφερε κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας, υποσχέθηκε ότι δε θα υπάρξει καμία χαλάρωση, κανένας "εφησυχασμός" και καμία ταλάντευση στην προώθηση της ακολουθούμενης πολιτικής, λόγω της... παγκοσμιοποίησης.

Αξιοσημείωτο, σε ό,τι αφορά τη χτεσινή επανάληψη των πρωθυπουργικών ύμνων υπέρ της ΟΝΕ, είναι ότι ο Κ. Σημίτης δεν παρέλειψε να ομολογήσει κάτι που το ΚΚΕ και το λαϊκό κίνημα της χώρας αποκαλύπτουν και καταγγέλλουν με επιμονή: Οτι, δηλαδή, δεν υπάρχει κυβερνητική δράση, σε κανέναν τομέα της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής, η οποία να μην έχει προσαρμοστεί στα στεγανά των Βρυξελλών και να μην καθορίζεται, τόσο από το "μονόδρομο" της ΟΝΕ, όσο και από το παραγωγικό μοντέλο της "Λευκής Βίβλου".Το γεγονός και μόνο ότι ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στους στόχους του Μάαστριχτ και τις... αναγκαίες "διαρθρωτικές αλλαγές" για την επίτευξή τους, άρχιζε να αραδιάζει ως τέτοια μέτρα, από τη βαλκανική πολιτική, μέχρι την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, και από το νόμο "Καποδίστριας" μέχρι την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, είναι αποκαλυπτικό.

Ο πρωθυπουργός, αφού προσπέρασε γρήγορα το κομμάτι της ομιλίας του με τις κίβδηλες και συνηθισμένες αναφορές περί... κοινωνικής ευαισθησίας, αφού επιτέθηκε κατά της πραγματικότητας, ισχυριζόμενος ότι "ενισχύσαμε την ευημερία της κοινωνίας" (!), ξεκαθάρισε ότι το "μείζον ζητούμενο" είναι η ΟΝΕ. Δεν περιορίστηκε όμως εκεί, αλλά υποστήριξε, παράλληλα, ότι τα μέχρι τώρα επιβληθέντα από την κυβέρνησή του, κατά του λαού, αποτελούν "εθνικό κεφάλαιο", τα οποία μάλιστα πρέπει "να διαφυλαχτούν και να ενισχυθούν"...

Αλλά όταν θέλησε να καταγράψει τα οφέλη που, δήθεν, θα επέλθουν για το λαό μετά την είσοδο στην ΟΝΕ, δεν κατάφερε παρά να περιοριστεί στην επίκληση των ωφελημάτων που, πράγματι, θα υπάρξουν, αλλά αφορούν μόνο την ολιγαρχία. Μίλησε, λοιπόν, για τη... "συναλλαγματική βεβαιότητα" που θα απολαμβάνουν οι επιχειρηματίες, για τη... "μείωση του κόστους της χρηματοδότησης" που επίσης αφορά τους μεγαλοεπιχειρηματίες - συνεργάτες των τραπεζών, και για "ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης" των επιχειρηματιών...

Κατόπιν της επισήμανσης των παραπάνω ωφελημάτων, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους κερδισμένους να κάνουν ένα μικρό... σκόντο αυτήν την περίοδο, να βοηθήσουν για την ικανοποίηση του κριτηρίου του Μάαστριχτ που σχετίζεται με τον πληθωρισμό - αναβάλλοντας τις κερδοσκοπικές αυξήσεις - ώστε να συνεχίσουν στη μετά-ΟΝΕ εποχή το θεάρεστο έργο του υπερθησαυρισμού.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο Γ' ΚΠΣ, από το οποίο πολλά περιμένουν οι μεγαλοσχήμονες. Οσο, δε, για ζητήματα που αφορούν στην περίφημη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη - όπως οι συγκοινωνίες - ο πρωθυπουργός τα παρέπεμψε για μετά το 2000, όταν προφανώς η επέλαση του ιδιωτικού κεφαλαίου, και σε αυτούς τους τομείς, θα αρχίσει να αποδίδει... Τέλος, ο Κ. Σημίτης, υποσχέθηκε ότι θα διαπραγματευτεί "σκληρά", στα πλαίσια της ΕΕ, για την ΚΑΠ και τα διαρθρωτικά ταμεία...

Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ
Με συνέπεια στην ίδια αντιλαϊκή πολιτική

Τη συνεπή συνέχιση της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής από την κυβέρνηση, με πρόσχημα τη "θωράκιση" της ελληνικής οικονομίας από το ενδεχόμενο εμφάνισης νέων διεθνών κρίσεων, ζήτησε χτες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Λ. Παπαδήμος, κατά την ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Ο Λ. Παπαδήμος, ο οποίος χαρακτήρισε το 1998 ως "έτος της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης", επικέντρωσε την ομιλία του στα αίτια της κρίσης, καθώς και στις επιπτώσεις που προκάλεσε η κρίση τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και στην ελληνική οικονομία. Αναφερόμενος στην πολιτική που πρέπει να ασκηθεί προκειμένου να θωρακιστεί επαρκώς η ελληνική οικονομία σε περίπτωση αναζωπύρωσης της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, τόνισε συγκεκριμένα: "Πρώτον, πρέπει να συνεχιστεί με συνέπεια και αποτελεσματικότητα η υλοποίηση της οικονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής, η οποία αποσκοπεί στη διαμόρφωση των αναγκαίων συνθηκών που θα επιτρέψουν τη μετάβαση στο ενιαίο νόμισμα. Δεύτερον, λόγω των αβεβαιοτήτων που αντιμετωπίζονται και ιδιαίτερα του ενδεχομένου επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας, είναι αναγκαίο να ασκηθεί η οικονομική αλλά και η νομισματική πολιτική κατά τρόπο που θα διασφαλίζει επαρκή "περιθώρια ασφαλείας" ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για τον πληθωρισμό και το δημοσιονομικό έλλειμμα".

Είναι εμφανές ότι στην ομιλία του ο διοικητής της ΤτΕ, επαναφέρει το πνεύμα που είχε εμφανιστεί από τις πρώτες κιόλας μέρες της εκδήλωσης της κρίσης που προερχόταν από τις χώρες της ΝΑ Ασίας τον Οκτώβρη του 1997, όταν σύσσωμη η κυβέρνηση με προεξέχοντα τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, έσπευσε να μιλήσει για ανάγκη δημιουργίας "περιθωρίων ασφαλείας" μέσα από την εφαρμογή ακόμη πιο σκληρής οικονομικής πολιτικής. Μιας πολιτικής της οποίας την αγριότητα και τη σκληρότητα τη βίωσαν όλοι οι εργαζόμενοι και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η δεύτερη επισήμανση του Λ. Παπαδήμου για το μείγμα οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής που πρέπει να εφαρμοστεί προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για τον πληθωρισμό και το δημοσιονομικό έλλειμμα, δεν είναι άσχετη με τη συγκρατημένη στάση που επιδεικνύει η Τράπεζα της Ελλάδος στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων. Στάση που όπως έγινε γνωστό και από την προχτεσινή ομιλία του Γ. Παπαντωνίου, θα εξακολουθήσει να υπάρχει και κατά το πρώτο εξάμηνο του 1999.

Στη χτεσινή δεύτερη ημέρα του συνεδρίου μίλησαν επίσης μεταξύ άλλων ο υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας Ν. Καραμούζης, ο οποίος αναφέρθηκε στις προοπτικές ανάπτυξης των ελληνικών τραπεζών στο βαλκανικό χώρο, καθώς και ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ν. Γκαργκάνας, με θέμα τις προβλέψεις των επιπτώσεων που αναμένονται από την εισαγωγή του ευρώ στις χρηματοοικονομικές αγορές και τα τραπεζικά συστήματα.

Ν. ΜΠΕΡΝΣ
Η Γουόλ Στριτ ψηφίζει Σημίτη

Την αμερικανική υποστήριξη στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη εξέφρασε κατά τη χτεσινή ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Ν. Μπερνς.Σε ρόλο εκτιμητή της ελληνικής οικονομίας, διαπίστωσε ότι έχει φθάσει η ώρα της ελληνικής οικονομίας και μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά είπε, "μόνο ένας τυφλός δε θα έβλεπε τις θετικές αλλαγές που συντελούνται". Για να συμπεράνει ότι η Ελλάδα δικαιούται και θα μπει στην ΟΝΕ. Εκφράζοντας τη θέση των ΗΠΑ, είπε "υποστηρίζουμε τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις" και έκανε λόγο για "ψήφο εμπιστοσύνης" από τη Γουόλ Στριτ.

Η Ελλάδα, πρόσθεσε, είναι γεμάτη ευκαιρίες για τους επενδυτές και ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση και η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιθυμούν να συνεργαστούν στην κατεύθυνση προσέλκυσης επενδυτών. Επίσης ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα αμερικανικών επενδύσεων, τη δημιουργία ενός καζίνο και ενός ξενοδοχείου στη Θεσσαλονίκη, όπως και μιας χαρτοποιίας στη Βόρεια Ελλάδα. Ως πρόβλημα ανέφερε το θέμα της κλοπής στην Ελλάδα των πνευματικών δικαιωμάτων αμερικανικών εταιριών, που σε ετήσια βάση σημαίνει απώλεια 117 εκατομμυρίων δολαρίων. Μιλώντας δε για τον πρωθυπουργό, τον χαρακτήρισε "πολύ καλό συνεργάτη", επισήμανε όμως ότι πολλοί στις ΗΠΑ βλέπουν ακόμα την Ελλάδα μέσα από το πρίσμα της δεκαετίας του '80.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Με όπλο τα γκάλοπ "μειοψηφίας"!

Με τα αποτελέσματα των γκάλοπ ανά χείρας θα ανέβει ο Κ. Καραμανλής το Σάββατο στο βήμα της εθνικής συνδιάσκεψης της ΝΔ, προκειμένου να δημιουργήσει κλίμα "ανόδου στην εξουσία" και να αποτρέψει την εκδήλωση διαφωνιών από τους εσωκομματικούς αντιπάλους.

Αν και τα γκάλοπ εμφανίζουν τη ΝΔ να αυξάνει τη διαφορά της (σε σχέση με αντίστοιχα γκάλοπ του Ιούνη) από το ΠΑΣΟΚ και τον Κ. Καραμανλή να προηγείται σε "δημοτικότητα" του Κ. Σημίτη, ωστόσο τα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα δύο μεγάλα κόμματα δείχνουν περίτρανα την αποστροφή των λαϊκών μαζών στην κοινή αντιλαϊκή πολιτική τους.

Το σύνθημα για την εκμετάλλευση στο έπακρο των γκάλοπ έδωσε ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, μιλώντας χτες το βράδυ στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΝΔ. Χαρακτήρισε εξαιρετικά θετικό το αποτέλεσμα του γκάλοπ της MRB, το οποίο, όπως είπε, δείχνει ότι παγιώνεται η διαφορά με το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ εμφανίζει σαφή ανοδική τάση. Ωστόσο, κάλεσε τα στελέχη να μη θριαμβολογούν και να μην επαναπαύονται, αλλά να εντείνουν τις προσπάθειές τους ενόψει του προϋπολογισμού και των κινητοποιήσεων στην Παιδεία.

Τα αποτελέσματα του πανελλαδικού γκάλοπ της MRB (σε δείγμα 2.000 ατόμων) εμφανίζουν τη ΝΔ να προηγείται στην "πρόθεση ψήφου" κατά 6,5 μονάδες του ΠΑΣΟΚ (ΝΔ 31,8%, ΠΑΣΟΚ 25,3%), μεγαλώνοντας τη διαφορά σε σύγκριση με τον περασμένο Ιούνη που ήταν 5,4 μονάδες. Ομως την ίδια στιγμή "θετική κρίση" για την κυβέρνηση Σημίτη έχει μόνο το... 19% και για τη ΝΔ το... 20% των ερωτηθέντων.

  • Ο Κ. Καραμανλής διόρισε ως πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής της ΝΔ τον Αχιλ. Καραμανλή γιατί, όπως είπε, υπάρχει ασυμβίβαστο για τον Γ. Βαρβιτσιώτση, ενώ συμπλήρωσε την ΕΕ με το διορισμό των Αχιλ. Καραμανλή και Γ. Κεφαλογιάννη.


Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ