ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Αθήνα ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ

Σήμερα συνάντηση με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα και τον επίτιμο Πρόεδρο του ΚΚΕ Χ. Φλωράκη

Με πρόσκληση του ΚΚΕ, έρχεται σήμερα στην Αθήνα, ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ,πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης της Ρωσίας.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στην Αθήνα, ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ θα έχει διμερείς επαφές με το ΚΚΕ, καθώς και με άλλους πολιτικούς παράγοντες της χώρας μας.

Σήμερα, Τετάρτη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο επίτιμος Πρόεδρος του Κόμματος Χαρίλαος Φλωράκης θα έχουν συνάντηση με τον Γκενάντι Ζιουγκάνοφ.

Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ,αύριο Πέμπτη στις 11.30 πμ,θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο "ΤΙΤΑΝΙΑ".

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ
Πρόεδρος ο Κ. Παπούλιας

O K. Παπούλιας εκλέχτηκε χτες πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας στη θέση του Λ. Βερυβάκη, ο οποίος δεν ήταν υποψήφιος, αλλά και δεν παρέστη στην ψηφοφορία.

Ο Κ. Παπούλιας στη σχετική ψηφοφορία πήρε 28 ψήφους, ενώ βρέθηκαν και τρία ψηφοδέλτια με το όνομα του Λ. Βερυβάκη και 13 λευκά ψηφοδέλτια. Ψήφισαν 47 βουλευτές (απείχαν οι βουλευτές του ΚΚΕ). Η δύναμη του ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή είναι 27 βουλευτές και αν συνυπολογιστεί η απουσία του Λ. Βερυβάκη τότε είναι φανερό ότι τον Κ. Παπούλια τον ψήφισαν και βουλευτές είτε της ΝΔ, είτε του ΣΥΝ, καθώς ο βουλευτής του ΔΗΚΚΙ με δήλωσή του ανακοινώνει ότι ψήφισε λευκό. Γραμματέας της Επιτροπής εκλέχτηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Η. Παπαδόπουλος (27 ψήφοι) και για την ίδια θέση ο Σ. Παπαθεμελής πήρε δύο ψήφους και ο Σ. Βαλυράκης έναν. Αντιπρόεδρος εκλέχτηκε ο Π. Οικονόμου με 24 ψήφους, ενώ για την ίδια θέση ο Μ. Ζιάγκας πήρε μία ψήφο.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ απείχαν από την ψηφοφορία ακολουθώντας την πάγια θέση του Κόμματος, σύμφωνα με την οποία οι βουλευτές δε συμμετέχουν σε ψηφοφορίες για προεδρεία όταν αυτά δεν είναι διακομματικά, όπως το συγκεκριμένο, όπου όλα τα μέλη είναι του ΠΑΣΟΚ.

Νικήσαμε, το κείμενο δεν έχει ... παραγράφους!

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου εξηγεί τη νέα "επιτυχία" της κυβέρνησης: Επιβάλαμε, ώστε η απόφαση του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών να μην έχει παραγράφους, έτσι δεν αναβαθμίστηκε η Τουρκία...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ). -

Η ελληνική διπλωματία άρχισε τις υποχωρήσεις πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βιέννης και τη Δευτέρα, αργά το βράδυ, το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών των Βρυξελλών συμφώνησε ομόφωνα ότι "συμμερίζεται εν γένει την ανάλυση της Κομισιόν, σχετικά με την Τουρκία", και τη διεύρυνση, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του ΑΝΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου, αργά το απόγευμα. Το "συνοπτικό κείμενο", που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο και πρέπει να εγκριθεί από τους 15 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στη Βιέννη, συμφωνεί και "καλωσορίζει" την πρώτη τακτική ετήσια έκθεση της Κομισιόν για τη διεύρυνση, επιβεβαιώνοντας με τη συνυπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης 1ον, τη ριζική ανατροπή των προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με τησημασία των υποψηφίων για ένταξη χωρών και την ιδιαίτερη βαρύτητα που αποδίδεται στη "διεύρυνση προς Βορρά", αφού προτείνεται έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης με Λετονία - από 1999 - και με Λιθουανία και Σλοβακία και 2ον την πολιτική αναβάθμιση της Αγκυρας, στην οποία αναφέρεται μια ολόκληρη παράγραφος του μόλις δισέλιδου κειμένου, και στη διάκριση της Κύπρου από το "πρώτο κύμα" διεύρυνσης και τις 5 πρωτεύουσες χώρες της ΚΑ Ευρώπης.

Εισήγηση ΥΠΕΞ προς τη Σύνοδο Κορυφής

Το δισέλιδο κείμενο που υιοθετήθηκε ομόφωνα και πρέπει να εγκριθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Βιέννης "καλωσορίζει" την έκθεση της Κομισιόν για τη διεύρυνση, κάνει αναφορά στα "αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης της Κοπεγχάγης και της Μαδρίτης", τονίζει τη διαφορική προσέγγιση σε κάθε υποψήφια χώρα, αφού "η υιοθέτηση του κεκτημένου ποικίλλει" και κάνει ιδιαίτερη μνεία σε Λετονία, Λιθουανία και Σλοβακία, χώρες που δεν ανήκουν στο "πρώτο κύμα" διεύρυνσης. Αμέσως μετά ακολουθεί ολόκληρη παράγραφος για την Τουρκία, σύμφωνα με την οποία "το Συμβούλιο συμμερίζεται εν γένει την ανάλυση της Κομισιόν σχετικά με την Τουρκία. Το Συμβούλιο σημειώνει την ανάγκη για ιδιαίτερες προσπάθειες εκ μέρους της Τουρκίας, για τη διασφάλιση κράτους δικαίου σε μια δημοκρατική κοινωνία, σύμφωνα με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και τα σχετικά συμπεράσματα των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων. Τόνισε επίσης τη σημασία της περαιτέρω ανάπτυξης σχέσεων με τη χώρα αυτή σε υγιή και εξελικτική βάση. Σ' αυτή τη διαδικασία, το Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τη σημασία της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Τουρκία". Η επόμενη παράγραφος κάνει μια γενικόλογη επίκληση "στη μεγάλης σημασίας αντιμετώπιση των μειονοτήτων", ως έμμεση αναφορά στο Κουρδικό. Ακολουθεί μια εκτεταμένη αναφορά σε τεχνικά θέματα της διεύρυνσης όπου παρεμβάλλεται και "η ειδική προενταξιακή στρατηγική για την Κύπρο". Οι 15 ΥΠΕΞ κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για τη διεύρυνση, όπου η Τουρκία αρνήθηκε να συμμετάσχει, τη χαρακτηρίζουν "πετυχημένο πολυμερές βήμα" και ενδέχεται να συμμετάσχουν σ' αυτή νέες χώρες όπως π.χ. η Ελβετία. Θα υπάρξει, αρχές του 1999, νέα θετική γνωμοδότηση της Κομισιόν για επανένταξη της Μάλτας ως "πλήρους" υποψήφιας χώρας για ένταξη, γεγονός που ενδέχεται να "συνομαδώσει" και πάλι την Κύπρο μαζί της ως "ειδικές" περιπτώσεις. Πάντως, για τη Βιέννη, οι 15 ΥΠΕΞ προτείνουν να μην υπάρξει καμία περαιτέρω πρόταση για επέκταση των διαπραγματεύσεων προσχώρησης.

Δηλώσεις Γ. Παπανδρέου

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο ΑΝΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου έκανε και νέες δηλώσεις, μετά τη συμφωνία εντός του Συμβουλίου, ανατρέποντας προηγούμενες δηλώσεις της ίδιας μέρας ("δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να αναλάβουμε την ευθύνη να παγώσουμε το όλο θέμα"). Σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου, το κείμενο είναι "θετικό", γιατί δεν αναβαθμίζει την Τουρκία σε υποψήφιο μέλος για ένταξη και "δεν έχει τίποτε το αρνητικό για την Κύπρο".Η απόδειξη της μη αναβάθμισης της Τουρκίας, σύμφωνα με τον ΑΝΥΠΕΞ, βρίσκεται στο γεγονός ότι "η Τουρκία περιλαμβάνεται σε ξεχωριστή φράση, ενώ οι "φίλες χώρες" προσπάθησαν να βάλουν την Τουρκία πρώτη πάνω από όλες τις άλλες, σε παράγραφο μπροστά (...) η τελική πρόταση της αυστριακής προεδρίας ήταν να μην υπάρχουν παράγραφοι στο κείμενο. Το δεχθήκανε αυτό. Εμείς το δεχθήκαμε αμέσως αυτό, γιατί επί της ουσίας έχουμε όλα όσα θέλουμε". Η συντριπτική (...) ήττα των εχθρών της χώρας μετά την (... ) απάλειψη των παραγράφων, θα λάβει την οριστική της μορφή στα "συμπεράσματα" της Συνόδου Κορυφής της Βιέννης.

Ολα για το ΝΑΤΟ

Τα πάντα στη διάθεση του ΝΑΤΟ και στην υπηρεσία των πολεμικών τυχοδιωκτισμών του ιμπεριαλισμού. Το έδαφος της Ελλάδας, και στην παρούσα φάση ιδιαίτερα της Βόρειας Ελλάδας, όλο και περισσότερο μετατρέπεται σε ορμητήριο για τα πολεμικά παιχνίδια του ΝΑΤΟ, σε ένα τεράστιο προγεφύρωμα για τους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς σε βάρος των βαλκανικών λαών. Αεροδρόμια, λιμάνια και λοιπές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, καθώς και οι ίδιες οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι στη διάθεση του ΝΑΤΟ. Τελευταία πράξη η προσφορά και η χρήση των λιμανιών της Θεσσαλονίκης και του Βόλου για την προώθηση στα Σκόπια της ταχυκίνητης δύναμης του ΝΑΤΟ, που έχει δήθεν ως αποστολή της την υποστήριξη των περίπου 2.000 παρατηρητών, οι οποίοι θα αναπτυχθούν στο Κοσσυφοπέδιο, για να επιβλέπουν την εφαρμογή της συμφωνίας Χόλμπρουκ - Μιλόσεβιτς.

Η εμπλοκή αυτού του είδους της χώρας εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για το παρόν και το μέλλον της. Δεν πρόκειται για κάτι το ευκαιριακό, αλλά για την οργανική ένταξη της Ελλάδας στο οικοδόμημα που λέγεται "νέα τάξη πραγμάτων". Πρόκειται για ένα πισθάγκωνο δέσιμο της χώρας μας στο ιμπεριαλιστικό άρμα. Η απαξίωση κάθε έννοιας εθνικής ανεξαρτησίας είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της. Μέσω της μετατροπής της Ελλάδας σε πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ, σε πεδίο εξόρμησης για την επιβολή της "νέας τάξης" στην ευρύτερη περιοχή, η κυβέρνηση προσδοκά για λογαριασμό της ντόπιας άρχουσας τάξης έναν "αναβαθμισμένο" ρόλο στη μεγάλη επιχείρηση λεηλασίας των χωρών της περιοχής και εξανδραποδισμού των λαών τους. Οι λόγοι είναι προφανείς. Θέλουν η στρατιωτική διείσδυση να γίνει όχημα της οικονομικής διείσδυσης, δηλαδή μιας ιδιότυπης επιδρομής που έχει οδηγήσει λαούς ολόκληρους σε κατάσταση εξαθλίωσης.

Τη φορά αυτή, απλώς και μόνο αφορμή είναι το Κοσσυφοπέδιο, για να ξετυλιχτούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, μέσα από το οποίο διακρίνεται η στρατηγική του ιμπεριαλισμού. Η υποδομή που δημιουργείται και οι ποικιλώνυμες στρατιωτικές δυνάμεις που συγκροτούνται δεν είναι μόνο για τώρα, για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Τα σχέδια του ιμπεριαλισμού πάνε μακριά. Εκτός εάν συναντήσουν εμπόδια... Ωστόσο, οι ιμπεριαλιστές είναι γνωστοί, τα σχέδια τους και οι επιδιώξεις τους είναι επίσης γνωστά. Αυτό που μένει ως αστάθμητος παράγοντας είναι οι ίδιοι οι λαοί και το κατά πόσον, με την παρέμβασή τους, μπορούν να ανατρέψουν καταστάσεις και να επιβάλουν τα δικά τους συμφέροντα, να αλλάξουν τον ρου της ιστορίας.

Ο ελληνικός λαός, όπως και κανένας άλλος λαός, δεν έχει να κερδίσει τίποτα από τα ψίχουλα που προσδοκά η ελληνική κυβέρνηση με την εμπλοκή της και την υποτελή στάση που δείχνει, υπηρετώντας τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Τα συμφέροντα των λαών είναι συνδεδεμένα με την ανατροπή αυτών των ιμπεριαλιστικών σχεδίων. Ταυτίζονται με την ειρήνη, την κατάργηση της εκμετάλλευσης, πράγματα βέβαια ασυμβίβαστα με την πολιτική του ιμπεριαλισμού. Οι λαοί είναι, λοιπόν, η μόνη δύναμη αντιστροφής του κλίματος, μπορούν να βάλουν εμπόδια και σε τελική ανάλυση να ανατρέψουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Αυτό από τη στιγμή που συνειδητοποιούν, από τη μια σε τι καταστάσεις εγκλωβίζονται και από την άλλη ότι οι ίδιοι έχουν τη δύναμη, για την επιβολή μιας άλλης πορείας, στα χέρια τους.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ