ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εντείνονται οι συντονισμένες κινητοποιήσεις μαθητών
  • Εξαπλώνονται σε όλη τη χώρα οι κινητοποιήσεις. Οι μαθητές συγκροτούν Συντονιστικά και αποφασίζουν συμμετοχή στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις στις 9 και 15 Δεκέμβρη, αλλά και άλλες τοπικές κινητοποιήσεις. Στην Αθήνα σήμερα, αύριο και μεθαύριο, κλείνουν κεντρικούς δρόμους
  • Τα Συντονιστικά Σχολείων Αθήνας και Πειραιά καταγγέλλουν τις εξωμαθητικές ομάδες, που διοχετεύουν ψευδή στοιχεία σε μερίδα του Τύπου

Φουντώνουν, μέρα τη μέρα, οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση, ενώ σχεδόν ολόκληρη τη χώρα αγγίζει πλέον η προσπάθεια για συντονισμό των αγώνων, που ξεκίνησε με τη δημιουργία των Συντονιστικών στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και τις πρωτεύουσες των νομών, που έγινε πιο αποτελεσματική μετά την τελευταία πανελλαδική μαθητική συνάντηση. Ταυτόχρονα, στο κενό πέφτουν οι διασπαστικές κινήσεις που άρχισαν με την προσπάθεια για συγκρότηση αντι-συντονιστικού στη Θεσσαλονίκη, που καταδικάστηκε στην πράξη από τους μαθητές, αλλά και με την "παραμάζωξη" που έγινε το περασμένο Σάββατο στο Πολυτεχνείου, όπου "αποφασίστηκε" για αύριο συγκέντρωση και πορεία.

Οι μαθητές έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο αγώνας τους μπορεί να έχει αποτελέσματα μόνο αν συντονιστεί, όχι μόνο πανελλαδικά σε επίπεδο σχολείων, αλλά και με αυτούς των φοιτητών, σπουδαστών και εκπαιδευτικών, αλλά και των εργαζομένων. Ετσι, όλες οι προσπάθειες στρέφονται στην επιτυχία της επόμενης πανελλαδικής κινητοποίησης στις 9 Δεκέμβρη, μέρα που έχουν αποφασίσει 24ωρη απεργία και οι καθηγητές, ενώ κινητοποίηση για την επόμενη μέρα (10 Δεκέμβρη) αποφάσισε και το Συντονιστικό Νυχτερινών Σχολείων Αθήνας. Ταυτόχρονα, τα τοπικά Συντονιστικά αποφασίζουν πολύμορφες κινητοποιήσεις στις περιοχές τους, στο πλαίσιο του αγωνιστικού 20ήμερου που αποφασίστηκε στην πανελλαδική συνάντηση, στις 22 Νοέμβρη στην Αθήνα.

Με χτεσινή ανακοίνωσή τους, τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων Αθήνας και Πειραιά,που διαμορφώθηκαν μέσα από τις περσινές κινητοποιήσεις των σχολείων της Αθήνας και του Πειραιά και διευρύνθηκαν από την αρχή της φετινής χρονιάς, διοργανώνοντας τα μεγάλα συλλαλητήρια, στις 4, 11 και 26 Νοέμβρη, καταγγέλλουν "τις προσπάθειες δυσφήμισης του μαθητικού κινήματος από εξωμαθητικές ομάδες που διοχετεύουν ψευδή στοιχεία σε μια μερίδα του Τύπου". Επισημαίνουν ότι "στόχος τους είναι η διαστρέβλωση και διάσπαση του αγώνα μας, προσφέροντας μ' αυτό πολύτιμες υπηρεσίες στο υπουργείο Παιδείας" και υπογραμμίζουν: "Ο ενωμένος και συντονισμένος αγώνας όλων των μαθητών δε θα τους κάνει τη χάρη. Οι μαθητές μαζικά, μέσα από τις μαθητικές κοινότητες, τις γενικές συνελεύσεις των σχολείων και τα τοπικά συντονιστικά αγώνα, θα δώσουν σ' όλους την απάντηση που τους αρμόζει στο μεγάλο μαθητικό συλλαλητήριο στις 9 Δεκέμβρη".Ταυτόχρονα, χαιρετίζουν την απόφαση των καθηγητών για 24ωρη απεργία.

Κινητοποιήσεις

Με την ίδια ανακοίνωση, γίνονται γνωστές οι εξής κινητοποιήσεις που έχουν αποφασιστεί για τις επόμενες μέρες:

Σήμερα:

  • Το Συντονιστικό Ν. Ιωνίας διοργανώνει κλείσιμο της Ηρακλείου στις 11.15 π.μ.
  • Τα Λύκεια 1ο και 2ο Ελευσίνας, Μεγάλου Πεύκου, Μεγάρων, Ασπροπύργου, στις 12 το μεσημέρι διοργανώνουν συγκέντρωση στην πλατεία Ηρώων και διαδήλωση στη Νομαρχία.

Αύριο:

  • Τα μαθητικά συμβούλια και το Συντονιστικό Αιγάλεω διοργανώνουν συγκέντρωση και αποκλεισμό της διασταύρωσης Ιεράς Οδού και Θηβών, στις 11.30 π.μ.
  • Τα μαθητικά συμβούλια και το Συντονιστικό Χαϊδαρίου διοργανώνουν αποκλεισμό της λεωφόρου Καβάλας, στις 11.30 π.μ.
  • Τα μαθητικά συμβούλια και το Συντονιστικό Καισαριανής διοργανώνουν κλείσιμο της λεωφόρου Εθνικής Αντίστασης, στις 11.30 π.μ.
  • Τα μαθητικά συμβούλια και το Συντονιστικό Περιστερίου διοργανώνουν κλείσιμο δρόμου στον Αγ. Αντώνη (Παναγή Τσαλδάρη) στις 11.30 π.μ.
  • Στην Καλλιθέα κλείσιμο της Θησέως, έξω από το δημαρχείο, στις 11.30 π.μ.
  • Στον Ταύρο κλείσιμο της Πειραιώς έξω από το δημαρχείο, στις 12 το μεσημέρι.
  • Στη Νέα Σμύρνη συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο, στις 11 π.μ.
  • Στο Μπραχάμι κλείσιμο της Αγίου Δημητρίου, στις 12 το μεσημέρι. Στην κινητοποίηση αυτή συμμετέχουν το τοπικό Συντονιστικό και τα σχολεία του Αλίμου.
  • Στο Βύρωνα, στις 11 π.μ., από τα σχολεία και το τοπικό Συντονιστικό, κλείσιμο της οδού Χρυσοστόμου Σμύρνης.
  • Το 54ο Λύκειο Σεπολίων κλείνει τον Κηφισό στις 11 π.μ.
  • Τα τοπικά Συντονιστικά και τα σχολεία Αγ. Παρασκευής, Χαλανδρίου και Χολαργού διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία της Αγ. Παρασκευής, στις 12 το μεσημέρι.
  • Το Συντονιστικό και τα σχολεία Νίκαιας κλείνουν την Πέτρου Ράλλη στις 11 π.μ.
  • Το ΕΠΛ Κορυδαλλού, στις 11 π.μ., κλείνει τη Γρηγορίου Λαμπράκη, στο ύψος των φυλακών Κορυδαλλού.

Την Παρασκευή:

  • Το τοπικό Συντονιστικό στα Μεσόγεια διοργανώνει κλείσιμο της λεωφόρου Λαυρίου, στις 11.30 π.μ.
  • Τα σχολεία της Γκράβας και το Συντονιστικό Γαλατσίου κλείνει την Πατησίων, στις 11.30 π.μ.

Την Κυριακή:

  • Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πειραιά, η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά, οι Ενώσεις Γονέων και εργατικά σωματεία καλούν σε σύσκεψη μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών, εργαζομένων, στις 11 το πρωί, στην Ιωνίδειο.

Χτες, μαθητές από τα σχολεία της Φιλαδέλφειας έκλεισαν την Εθνική Οδό στο ύψος της Ρενό.

Νυχτερινοί Μαθητές

Στο δρόμο του αγώνα κατεβαίνουν και οι νυχτερινοί μαθητές, οι οποίοι εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης, το νόμο 2525/97 και το νόμο για τα ΤΕΕ, που στερούν από χιλιάδες μαθητές της νυχτερινής εκπαίδευσης το δικαίωμα στη μόρφωση και τη δουλιά.

Το Συντονιστικό Νυχτερινών Σχολείων Αθήνας αποφάσισε την πραγματοποίηση τοπικών μαζικών κινητοποιήσεων στις 10 Δεκέμβρη, συνάντηση με το Συντονιστικό Σωματείων της Αθήνας και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας για το καλύτερο συντονισμό της δράσης τους, γιατί, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, "η μόνη διέξοδος στα προβλήματα της νυχτερινής εκπαίδευσης είναι ο αγώνας". Επίσης το Συντονιστικό αποφάσισε τη συμμετοχή του στην απεργία στις 15 Δεκέμβρη.

Στη Μυτιλήνη
Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Μυτιλήνης,το οποίο συγκροτούν το 1ο - 2ο - 3ο ΤΕΕ, το 1ο - 2ο - 6ο Ενιαίο Λύκειο, και το 1ο - 2ο ΤΕΛ καλεί τους μαθητές της Μυτιλήνης στις 9 Δεκέμβρη να κλείσουν τα σχολεία τους και να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση στις 10.30 στο 1ο Ενιαίο Λύκειο και στην πορεία στη Νομαρχία. Καλεί επίσης σε συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 15 Δεκέμβρη. Οι μαθητές της Μυτιλήνης καλούν τους Συλλόγους Καθηγητών, Γονέων και τα εργατικά σωματεία να συμπαρασταθούν στις κινητοποιήσεις τους.Καβάλα - Αλεξανδρούπολη

Συντονιστικά Σχολείων δημιουργήθηκαν στην Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη, σε μια προσπάθεια των μαθητών να κάνουν πιο ουσιαστική και μεθοδική την επαφή τους με τα Συντονιστικά Σχολείων ολόκληρης της χώρας, ώστε όλοι μαζί, ενωμένοι σε κοινό μέτωπο αγώνα, να παλέψουν ενάντια στην καθορισμένη από την ΕΕ αντιεκπαιδευτική πολιτική, που ορθώνει νέους φραγμούς στη μόρφωση για τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων.

Τα Συντονιστικά Οργανα, αμέσως μετά τη σύστασή τους, προχώρησαν σε σχεδιασμό των παραπέρα κινητοποιήσεών τους. Ετσι, αύριο Πέμπτη, στη 1 μ.μ. στην Καβάλα θα γίνει συγκέντρωση (στην πλατεία Καπνεργάτη) και πορεία στους δρόμους της πόλης. Οι μαθητές, σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, αλλά και με τις τοπικές ΕΛΜΕ, έχουν αποφασίσει να συμμετέχουν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της 9ης Δεκέμβρη.

Στην Αλεξανδρούπολη έχει αποφασιστεί κινητοποίηση για την Παρασκευή.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Συγκεντρώσεις σήμερα σε Αθήνα και άλλες πόλεις
  • Εκλεισαν χτες για περίπου δύο ώρες τη Συγγρού, μπροστά στο Πάντειο
  • Συμπαράσταση στον αγώνα τους εξέφρασαν εκπρόσωποι της Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής και της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Αθήνας

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι πολύμορφες κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Χτες οι φοιτητές του Παντείου απέκλεισαν για περίπου δύο ώρες τη λεωφόρο Συγγρού, ενώ σήμερα - μέρα που συζητείται στο ΣτΕ η προσφυγή κατά των Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής - κλειστά θα παραμείνουν τα περισσότερα ΤΕΙ της χώρας με αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των σπουδαστών.

Στην Αθήνα θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΣτΕ (οδός Πανεπιστημίου), στην οποία συμμετέχουν και φοιτητές. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έχουν αποφασίσει για σήμερα φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι σε πολλές πόλεις της χώρας.

Αποφάσεις για τη σημερινή κινητοποίηση έχουν πάρει οι γενικές συνελεύσεις φοιτητικών συλλόγων Παντείου,Γεωλογικού και Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Αθήνας και των σπουδαστικών συλλόγων ΣΤΕΦ, ΣΕΥΠ, ΣΔΟ, ΣΤΕΤΡΟΒ, ΣΓΤΚΣ του ΤΕΙ Αθήνας,η ΣΕΛΕΤΕ,ΣΤΕΦ και ΣΔΟ ΤΕΙ Πειραιά,ΣΤΕΓ και ΣΔΟ Καλαμάτας,ΣΤΕΦ και ΣΔΟ Ηρακλείου,ΣΤΕΓ Δράμας,ΣΤΕΓ Αρτας,ΣΔΟ και ΣΤΕΦ Κοζάνης,ΣΤΕΦ, ΣΤΕΓ και ΣΕΥΠ Λάρισας,ΣΤΕΓ Καρδίτσας,ΣΔΟ Χαλκίδας και ΣΔΟ Σερρών.

Βασικό αίτημα των φοιτητών και των σπουδαστών είναι η κατάργηση του νόμου 2525/97 και καλούν στον κοινό αγώνα μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους, διεκδικώντας ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, διεύρυνση του ενιαίου δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας χωρίς ταξικούς φραγμούς, προάσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου, ουσιαστική αύξηση των δαπανών για την παιδεία, υποχρεωτική 12χρονη εκπαίδευση. Μεταξύ των αιτημάτων τους είναι η ενίσχυση του μορφωτικού ρόλου του Λυκείου, έτσι ώστε να πάψει το Λύκειο να αποτελεί τον προθάλαμο εισαγωγής στα ΑΕΙ, υποβάλλοντας το μαθητή σε ένα εξαντλητικό εξεταστικό σύστημα και ζητούν την καθιέρωση δύο κύκλων σπουδών, ειδίκευση στα μεταπτυχιακά και ολοκληρωμένη, ενίσχυση του επιπέδου των προπτυχιακών σπουδών, όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα στο πτυχίο, 35ωρο, 7ωρο, 5ήμερο με ουσιαστική αύξηση των αποδοχών.

Εκλεισαν τη Συγγρού

Φοιτητές του Παντείου και μαθητές της Ν. Σμύρνης απέκλεισαν χτες το πρωί για περίπου δύο ώρες τη λεωφόρο Συγγρού, στο ύψος του Πανεπιστημίου, διαδηλώνοντας ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, τα ΠΣΕ και τη δημιουργία νέων τμημάτων. Ενωσαν τις φωνές τους στο σύνθημα "Αυτός ο νόμος είναι κοροϊδία, δώστε λεφτά για την παιδεία", "Δε θα περάσει", αλλά και στον κοινό αγώνα μαζί με σπουδαστές και εργαζόμενους για δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, αναβάθμιση των σπουδών τους, ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, όχι στο Λύκειο προθάλαμο για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, ενιαία 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση.

Συμπαράσταση των συνδικάτων

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των φοιτητών, σπουδαστών και μαθητών εξέφρασαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι από το Συντονιστικό Σωματείων Αθήνας και από την Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή, Γ. Πέρρος,Τ. Γόντικας,Χρ. Σκιαδιώτης και Χρ. Τσεντούρου.

Μιλώντας στη συγκέντρωση και απευθυνόμενη στη μαζική συμμετοχή των μαθητών, που πλαισίωσαν την κινητοποίηση των φοιτητών της Παντείου, η Χριστίνα Τσεντούρου τόνισε ότι "το "μέτωπο" που έχει ήδη δημιουργηθεί από μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, αμφισβητεί την εκπαιδευτική "μεταρρύθμιση" και δυναμώνει καθημερινά στις συνειδήσεις του μαθητικού κινήματος. Αυτή η βαθιά και γενικευμένη επίθεση που δέχεται το δικαίωμα στη μόρφωση και τη δουλιά από την αντιεκπαιδευτική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση κατ' εντολήν της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αμφισβητεί από το μαθητή, το φοιτητή, το σπουδαστή, τον εργαζόμενο το δικαίωμα στη μόρφωση και τη δουλιά και αποσυνδέει το πτυχίο από το επάγγελμα, αποσκοπεί στο να δημιουργήσει έναν τύπο εργαζόμενου υποταγμένου χωρίς δικαιώματα, που θα παράγει όχι για να ζει, αλλά για να υπηρετεί το κεφάλαιο. Χρησιμοποιεί δε κάθε μέσο, βία, αυταρχισμό, τρομοκρατία και συκοφαντία για να πλήξει τους αγώνες των εργαζομένων και να καταστείλει τους μαθητικούς αγώνες", πρόσθεσε καλώντας μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές στον κοινό αγώνα μαζί με τους εργαζόμενους για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης.

Οι αγώνες και οι προσπάθειες αναχαίτισής τους

Ο αναβρασμός στους χώρους της παιδείας και ιδιαίτερα στα σχολεία πανικοβάλλει την κυβέρνηση και τους πολυποίκιλους μηχανισμούς ιδεολογικής και πολιτικής χειραγώγησης του εκσυγχρονισμού. Συνήλθε έκτακτα την περασμένη βδομάδα η επιτροπή διαχείρισης κρίσεων της κυβέρνησης για να εξετάσει το πώς θα αντιμετωπίσει την κατάσταση. Από κοντά και όλα σχεδόν τα ΜΜΕ, με αμηχανία στέκονται απέναντι στο μεγάλο κίνημα (που ακόμα δεν έχει κορυφωθεί).

Αυτό που προβληματίζει την κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο της χώρας μας είναι η δυναμική που φέρνουν οι αγώνες της νεολαίας και οι προοπτικές που ανοίγουν. Εκείνο που τους ανησυχεί είναι ο προσανατολισμός τους και οι ανακατατάξεις που μπορούν να δημιουργηθούν σε κοινωνικό επίπεδο. Οι κινητοποιήσεις που ζούμε φέρνουν μια σειρά χαρακτηριστικά που δε βολεύουν την πορεία σύγκλισης και την προοπτική της ΟΝΕ.

Οι μαθητές δε ζητάνε απλά κάποιες επιμέρους αλλαγές στην εκπαίδευση και στην υλοποίηση του 2525/97. Ζητάνε συνολικά την απόσυρσή του. Εναντιώνονται στην προοπτική της πρόωρης "απόσυρσης" από το εκπαιδευτικό σύστημα και της στροφής προς την κατάρτιση, κάτι που είναι κυρίαρχη επιλογή της "Λευκής Βίβλου". Εναντιώνονται σε ένα απάνθρωπο σύστημα πιστοποίησης ικανοτήτων, κάτι που είναι κυρίαρχη επιλογή της πολιτικής της "ελεύθερης διακίνησης εργατικού δυναμικού" στα πλαίσια της ΟΝΕ. Εναντιώνονται στο μαραθώνιο παραπαιδείας και στην κυριαρχία της ιδιωτικής εκπαίδευσης, στην ένταση των ταξικών φραγμών και στην παιδεία του χρήματος. Εναντιώνονται στην ουσιαστική κατάργηση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Εναντιώνονται στην προοπτική της ανεργίας και της ανασφάλειας, στην προοπτική της ελαστικής και χωρίς δικαιώματα εργασίας.

Δεν έχουμε να κάνουμε με κινητοποιήσεις "στείρας άρνησης του εκσυγχρονισμού", όπως είπε ο πρωθυπουργός. Δεν έχουμε να κάνουμε με επιστροφή στο μίζερο παρελθόν, αλλά με το όνειρο του μέλλοντος. 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο. Αύξηση των δαπανών για την παιδεία. Αποσύνδεση του Λυκείου από την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πολλαπλές ευκαιρίες. Παιδεία χωρίς ταξικούς φραγμούς. Αυτά τα αιτήματα δεν είναι παρελθόν. Είναι το μέλλον, μόνο που αυτό το μέλλον καθώς φαίνεται δε χωράει στον "εκσυγχρονισμό" της χώρας και στην ΟΝΕ.

Οι μαθητικές κινητοποιήσεις δεν είναι "αυθόρμητα ξεσπάσματα". Δεν ήρθαν από το πουθενά. Ακολούθησαν τις περσινές μεγάλες κινητοποιήσεις με κορυφαία την κινητοποίηση στις 12/2/98. Στηρίζονται στην καλή οργάνωση του μαθητικού κινήματος. Στις συντονιστικές επιτροπές σε κάθε δήμο της χώρας που συναντιούνται στο Συντονιστικό Αγώνα των Σχολείων της Αθήνας και στον πανελλαδικό συντονισμό. Αυτή η οργάνωση δίνει στους μαθητές τη δυνατότητα να δρουν αποτελεσματικά και να συσπειρώνουν τη συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών. Γύρω από τις μαθητικές κινητοποιήσεις δυναμώνει ο συντονισμός ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων για τα ζητήματα της παιδείας. Χτίζεται το Μέτωπο της Παιδείας, το οποίο μπορεί να φέρει ανακατατάξεις συνολικότερα στη συνείδηση των εργαζομένων.

Οι νεολαιίστικες κινητοποιήσεις είναι συνεπώς ο "εχθρός" που πρέπει να αντιμετωπιστεί γρήγορα, πριν φουντώσουν οι αγροτικές κινητοποιήσεις, πριν φουντώσει απεργιακό κλίμα στη χώρα. Εχει συνεπώς ενδιαφέρον να δούμε ορισμένες από τις μορφές που θα ακολουθηθούν για την αντιμετώπισή τους, εκτός από τις "κλασικές", τρομοκρατία, εισαγγελείς, προβοκάτσιες κλπ.:

1. Ιδεολογικός και πολιτικός ευνουχισμός των νεολαιίστικων αγώνων, ο οποίος παίρνει δύο μορφές. Από τη μια η συκοφάντηση και από την άλλη η "εκτροπή" των διεκδικήσεων σε αιτήματα που "χωράνε" στην αντιμεταρρύθμιση ή σε αιτήματα πάνω στα οποία μπορεί να "γίνει παζάρι".

Ηδη οι πρώτες προσπάθειες "συκοφάντησης" των αγώνων: Τι σόι αγωνιστές είναι αυτοί που ζητάνε την κατάργηση της επετηρίδας και δίνουν συνεντεύξεις Τύπου από τα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων; Ενίσταται η "υποκινήτρια" "Καθημερινή". Οι φοιτητές είναι συντεχνία, γιατί δε θέλουν να μπει ο κοσμάκης στα πανεπιστήμια, γράφει με άλλα λόγια ο Βοκκάκιος στο "Βήμα"... Και σίγουρα όσο οι αγώνες στους χώρους της παιδείας θα κορυφώνονται, τόσο η συκοφάντησή τους θα κορυφώνεται και αυτή.

Ταυτόχρονα η προσπάθεια προσανατολισμού των αγώνων σε δευτερεύοντα και ακίνδυνα σχετικά αιτήματα εκφράζεται με μια επιλεκτική κριτική που γίνεται από μερίδα του Τύπου για την προχειρότητα της αντιμεταρρύθμισης και για τις (ομολογουμένως τεράστιες) ελλείψεις που υπάρχουν στα σχολεία. Ετσι, μόνο τυχαία δεν είναι η προβολή των μαθητικών αγώνων της Γαλλίας και ιδιαίτερα των αιτημάτων τους: Περισσότερες προσλήψεις καθηγητών, περισσότερες αίθουσες, εκσυγχρονισμός της υποδομής, αλλαγή των σχολικών βιβλίων. Προφανές το μήνυμα προς τους μαθητές: Σταματήστε να ζητάτε απόσυρση του νόμου και αρκεστείτε σε κάτι πιο εφικτό.

2. Διάσπαση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Ως γνωστό για την κατάκτηση της Αθήνας από το Φίλιππο, χρειάστηκε να δράσει αποτελεσματικά η 5η Φάλαγγα, γιατί πάντα τα "κάστρα πέφτουν από μέσα" πιο αποτελεσματικά. Ετσι, μόνο σαν 5η Φάλαγγα μπορούν να χαρακτηριστούν οι προσπάθειες δημιουργίας αντι-συντονιστικών, αντι-πορειών κ. ά. πάντα στο όνομα της "ανεξαρτησίας του κινήματος". Τι είχαμε μέχρι τώρα:

Προσπάθεια δημιουργίας αντι-συντονιστικού στη Θεσσαλονίκη, η οποία έφερε για μια στιγμή το αποτέλεσμα της ύπαρξης δύο μαθητικών κινητοποιήσεων στις 12/11. Η προσπάθεια αυτή έπεσε στο κενό, καθώς οι διασπαστές απομονώθηκαν από τα σχολεία και στις 26/11 πραγματοποιήθηκε μία και μόνο μία συγκέντρωση, η οποία μάλιστα ήταν μεγάλη σε όγκο και παλμό.

Προσπάθεια διάσπασης της μεγάλης πορείας στην Αθήνα στις 26/11, όταν το πανό των "φοιτητών του Πολυτεχνείου" όπου "συστεγάζονταν" τα ΕΑΑΚ, προσπάθησε να παρασύρει την πορεία προς τη Μητροπόλεως και όχι προς Φιλελλήνων - Βουλή, όπως κινήθηκε η κορυφή της. Το μικρόβιο της διάσπασης δε βρήκε φυσικά αποδέκτες, καθώς όλα τα μπλοκ που ακολουθούσαν συνέχισαν κανονικά την πορεία.

Η προσπάθεια διάσπασης του μαθητικού κινήματος κορυφώθηκε (προς το παρόν) το περασμένο Σάββατο. Πραγματοποιήθηκε στις 28/11 παραμάζωξη στο Πολυτεχνείο, από όλες τις ομάδες του χώρου της λεγόμενης εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, όπου συμμετείχαν ακόμα και στοιχεία που είχαν πάρει μέρος στην ΕΚΟΦίτικη επίθεση ενάντια στις Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων της Νομικής. Σε αυτή την παραμάζωξη, αν και συμμετείχαν 15 όλοι κι όλοι μαθητές, αποφασίστηκε η καταγγελία του Συντονιστικού των σχολείων της Αθήνας ως "καπέλο" της ΚΝΕ και η δημιουργία αντι-συντονιστικού, το οποίο καλεί σε κινητοποίηση στις 3/12. Σε αυτή τη διασπαστική προσπάθεια δε θα άξιζε καν να αναφερθούμε, καθώς δεν εκφράζει πρακτικά κανέναν, αν δεν αξιοποιούνταν από τα ΜΜΕ και την κυβέρνηση, προκειμένου από τη μία να σπαρθούν συγχύσεις στους μαθητές και από την άλλη να προχωρήσει στην πράξη η λογική της διάσπασης και να αποδυναμωθεί το μαθητικό κίνημα.

Η διασπαστική κίνηση δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα καπέλο των αριστερίστικων και τυχοδιωκτικών ομάδων, που προφανέστατα βολεύει την κυβέρνηση και κανέναν άλλο. Η "αμεσοδημοκρατία" και η "αυτονομία" τους έφτασε στο απόγειό της, δείχνοντας έμπρακτα δείγματα για το πώς την εννοούν, πλαστογραφώντας αποφάσεις γενικών συνελεύσεων φοιτητικών συλλόγων. Ο Σύλλογος Φοιτητών Παντείου όχι μόνο δε συμμετείχε στην παραμάζωξη, αλλά η ενέργεια αυτή καταγγέλθηκε στη Συντονιστική Επιτροπή Παντείου και τα ΕΑΑΚ Παντείου ζήτησαν συγνώμη για τη χρησιμοποίηση της υπογραφής "Γενική Συνέλευση Παντείου" και μίλησαν για λάθος. Στη γενική συνέλευση του Πολιτικού της Νομικής δυστυχώς πλειοψήφησε το ψήφισμα της ΠΑΣΠ. Παρ' όλα αυτά τα ΕΑΑΚ του Πολιτικού "εκπροσώπησαν" το σύλλογο στην παραμάζωξη! Στους Μηχανολόγους Μηχανικούς του ΕΜΠ έχει να γίνει γενική συνέλευση τρεις βδομάδες. Παρ' όλα αυτά τα ΕΑΑΚ της σχολής εκπροσώπησαν το σύλλογο στην παραμάζωξη! Και φυσικά οι 15 όλοι κι όλοι μαθητές, που ήταν παρόντες, σε καμία περίπτωση δεν εκπροσωπούν τους χιλιάδες μαθητές της Αθήνας, πολύ περισσότερο όταν υπάρχουν εκλεγμένα 15μελή, τοπικά συντονιστικά και όταν υπάρχει Συντονιστικό Αγώνα των Σχολείων της Αθήνας.

Στην παραμάζωξη δεν αποφασίστηκε τυχαία κινητοποίηση στις 3/12. Για τις 2/12 έχουν πάρει αποφάσεις κινητοποιήσεων πάνω από 20 σύλλογοι ΤΕΙ απ' όλη την Ελλάδα, από τους οποίους οι εφτά είναι της Αθήνας. Εχουν πάρει επίσης απόφαση οι Γενικές Συνελεύσεις της Παντείου, του Γεωλογικού και των Νηπιαγωγών. Η κίνησή τους για την "κινητοποίηση" στις 3/12 προφανώς στοχεύει στο να στείλει ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση, ότι με συνέπεια θα βαδίσουν στη λογική της διάσπασης μέχρι τέλους.

Τέλος, για το "καπέλο" της ΚΝΕ στο Συντονιστικό των σχολείων Αθήνας, ας κάνουν τον κόπο να ρωτήσουν και κάποιο μαθητή. Στο Συντονιστικό συμμετέχουν εκπρόσωποι από 200 περίπου σχολεία της Αθήνας και φυσικά δεν είναι όλοι Κνίτες. Το Συντονιστικό Αγώνα των Σχολείων της Αθήνας στηρίζεται στα τοπικά συντονιστικά ανά δήμο, ακριβώς για να μην μπορεί κανένας διασπαστής να δράσει αποτελεσματικά. Το Συντονιστικό Αγώνα των Σχολείων της Αθήνας δε δημιουργήθηκε φέτος, λειτουργεί από πέρσι και έχει καταθέσει τη δική του πολύτιμη συμβολή στην ανάπτυξη του μαθητικού κινήματος. Τέλος, θέλει περισσό θράσος να καταγγέλλει κάποιος το Συντονιστικό που οργάνωσε τόσο τις μεγάλες περσινές κινητοποιήσεις, όσο και τις φετινές. Είναι δυνατόν να κινητοποιηθούν 15.000 μαθητές από ένα "καπέλο" της ΚΝΕ;

Π.

Υπόθεση και των εργαζόμενων ο αγώνας για την παιδεία

Ανακοινώσεις της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών και του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου

Τη συμπαράσταση των εργαζομένων στον αγώνα των μαθητών εκφράζει με ψήφισμά της η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού και Δέρματος Ελλάδας,που χαιρετίζει τους αγώνες που εξελίσσονται στο χώρο της παιδείας και τη μαζική συμμετοχή. "Η εργατική τάξη, βλέποντας τα παιδιά της στο δρόμο του αγώνα, συνειδητοποιεί ότι "δεν πάει άλλο" με το χάλι της εκπαίδευσης, ότι πρέπει επιτέλους να μπει φραγμός στην πολιτική που υψώνει νέους φραγμούς στη μόρφωση και στη ζωή για τα παιδιά της εργατικής τάξης και των ανέργων", τονίζεται στο ψήφισμα.

Η Ομοσπονδία καταδικάζει τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους που υποβαθμίζουν τη δημόσια δωρεάν παιδεία και συμμερίζεται τα αιτήματα των μαθητών. Τονίζει επίσης ότι "ειδικά για τον κλάδο μας, θεωρούμε απαράδεκτη την ουσιαστική κατάργηση της - έτσι κι αλλιώς υποβαθμισμένης - δημόσιας, τεχνικής εκπαίδευσης με κατεύθυνση την κλωστοϋφαντουργία. Με αυτό τον τρόπο, παρά τη βερμπαλιστική ανάδειξη της αξίας της αρχικής κατάρτισης για τον κλάδο, η εκπαίδευση παραχωρείται σε κάθε είδους ιδιωτικές, πανάκριβες σχολές και ΙΕΚ και σε πρωτοβουλίες των επιχειρήσεων, με τα γνωστά "προγράμματα" και τα απαράδεκτα αποτελέσματα".

Επίσης, το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο χαιρετίζει τον αγώνα των μαθητών των λυκείων της Μυτιλήνης, τονίζοντας παράλληλα πως στόχος όλων αυτών που κόπτονται για να αναμορφώσουν την παιδεία, είναι να δημιουργήσουν παιδεία δύο ταχυτήτων. "Στην πρώτη ταχύτητα θα είναι τα παιδιά των εργατών, μισθωτών, αγροτών και μικρομεσαίων, που θα παίρνουν περιορισμένη μόρφωση, αλλά θα εξειδικεύονται για να γίνονται εξαρτήματα στη μηχανή της παραγωγής. Στη δεύτερη ταχύτητα θα είναι τα παιδιά της πλουτοκρατίας, που θα παίρνουν γενική και ουσιαστική μόρφωση, καθώς θα έχουν το χρήμα και τις ευκαιρίες γι' αυτή τη μόρφωση", επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Υπογραμμίζει δε πως η προσπάθεια των μαθητών να ξεκινήσει απ' αυτούς το μέτωπο παιδείας - καλώντας καθηγητές, συλλόγους γονέων και εργατικά σωματεία να συντονίσουν μαζί τον αγώνα τους - δείχνει μια επιπλέον ωριμότητα των μαθητικών κινητοποιήσεων και δημιουργούν προϋποθέσεις αγώνα για σχολείο σύγχρονο, δημόσιο και δωρεάν για όλους. "Αρκεί και οι υπόλοιποι φορείς να αρθούν στο ύψος της περίστασης, να στηρίξουν τους μαθητές στον αγώνα τους και να συντονίσουν και τους δικούς τους αγώνες", καταλήγει η ανακοίνωση του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ