Σε σεμινάρια ταχύρυθμης εκπαίδευσης στη διαχείριση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής υποβάλει η ηγεσία της ΝΔ τους εκλεγμένους και μη νομάρχες, αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στο ότι θα λειτουργήσουν ως "προάγγελοι και υποδείγματα" για τον τρόπο που θα διαχειριστεί την εξουσία η ΝΔ, όταν έρθει στην κυβέρνηση.
Η πρώτη ημερίδα έγινε χτες, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες που θα διοργανώσει το ίδρυμα "Κ. Καραμανλής", όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός του Ι. Βαρβιτσιώτης.
Ο Κ. Καραμανλής, στην ομιλία του, περιορίστηκε σε οδηγίες προς υποψηφίους διαχειριστές εξουσίας, χωρίς να αγγίξει την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Το μόνο που ενδιαφέρει τον πρόεδρο της ΝΔ είναι "η ανάγκη της απόδοσής σας να είναι θετική", καθώς οι "γαλάζιοι" νομάρχες "είναι στην ουσία προάγγελοι, υποδείγματα του ήθους και ύφους δημόσιας συμπεριφοράς, που ευαγγελίζεται η ΝΔ". Κατά τα λοιπά, τους διαβεβαίωσε ότι "εμείς θα είμαστε πάντα εδώ, για να παράσχουμε όποια βοήθεια χρειάζεται", όπως "πληροφόρηση, επικοινωνία και πρόσβαση στην ΕΕ, διευκόλυνση στην επαφή μ' ένα άρρωστο κράτος" (!).
Αναφερόμενος στην κυβέρνηση προτίμησε τους γενικόλογους χαρακτηρισμούς, όπως ότι "είναι μια κουρασμένη κυβέρνηση, ενός κουρασμένου πολιτικού φορέα που κλείνει τον ιστορικό του κύκλο", ενώ για την κατάσταση στην παιδεία είπε ότι πρόκειται για "εικόνα μιας παιδείας που καταρρέει, τη στιγμή που θα έπρεπε να είναι η αιχμή του δόρατος, σε μια προσπάθεια μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών".
Ενδιαφέρουσες ήταν και οι οδηγίες που έδωσε ο βουλευτής Μιχ. Λιάπης στους παρευρισκόμενους. Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ως προϋποθέσεις για την επιτυχία τους τη συμφιλίωση με τις κομματικές δυνάμεις της ΝΔ, ανεξάρτητα αν τους είχαν υποστηρίξει ή όχι στις εκλογές, ενώ τους συνέστησε να προσπαθήσουν να συνεργαστούν με την κυβέρνηση καλοπροαίρετα (!). Καταλήγοντας τόνισε: "Αν πάτε εσείς καλά, θα πάμε καλά όλοι μας". Συνδρομή στο έργο των νομαρχών υποσχέθηκαν και οι Γ. Βαρβιτσιώτης και Θ. Αναγνωστόπουλος, ενώ ο πρύτανης του Παντείου, που ήταν μεταξύ των ομιλητών, θα τους βοηθήσει στον τομέα των ευρωπαϊκών υποθέσεων.
Ο ιδιοκτήτης της αποθήκης και των κλοπιμαίων αντιλήφθηκε λίγο αργότερα την κλοπή, αναζήτησε τα κλοπιμαία και τα βρήκε στον τόπο που τα είχαν αφήσει οι διαρρήχτες. Μπορούσε φυσικά, πριν να γυρίσουν οι δράστες, να τα πάρει πίσω και να τα μεταφέρει στο σπίτι του. Ειδοποίησε αμέσως το συγγενή του, ώριμο και, φαίνεται, εύψυχο άντρα, ο οποίος μαζί με το νεαρό (17χρονο) γιο του ιδιοκτήτη, οπλισμένοι με ένα δίκαννο, κρυμμένοι, έστησαν καρτέρι και περίμεναν να επιστρέψουν στον τόπο του εγκλήματος οι θρασείς, αλλά και οι αφελείς διαρρήκτες. Πράγματι, ύστερα από αρκετή ώρα, επέστρεψαν μ' ένα αυτοκίνητο ανυποψίαστοι οι αφελείς κακοποιοί, για να παραλάβουν τα λάφυρα της επιχείρησης. Αλλά, αλίμονο, πριν προλάβουν να κατέβουν από το αυτοκίνητο, ο νεαρός της ενέδρας - 17 χρονών αμούστακο παιδί, που, κατά τα λεγόμενα των συγχωριανών του, πρώτη φορά έπιανε ντουφέκι στα χέρια του - με άτρομο χέρι και με δύο απανωτές βολές, τους ξάπλωσε νεκρούς!! Τα φυσίγγια, λένε οι πληροφορίες, ήσαν γεμάτα με χοντρά σφαιρίδια, από αυτά που χρησιμοποιούν οι κυνηγοί για τα αγριογούρουνα...
Βέβαια, οι δράστες - ανιψιός και θείος - αργότερα παρεδόθησαν στην Αστυνομία, που τους οδήγησε στον εισαγγελέα της Κορίνθου, ο οποίος άσκησε εναντίον τους ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση και τους παρέπεμψε στον ανακριτή. Τελικά, οι συγκεντρωμένοι συγχωριανοί τους, που είχαν καταφθάσει στην Κόρινθο για συμπαράσταση, την ώρα που ο νεαρός σκοπευτής και ο "συνεργός" θείος του κατέβαιναν τα σκαλιά του Δικαστικού Μεγάρου, ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή, τους σήκωσαν στα χέρια τους με ζωηρά χειροκροτήματα και με νικητήριες ιαχές. Χειροκροτήματα και για τη λεβεντιά των δραστών, αλλά και για τον πατριωτικό ορθολογισμό της Δικαιοσύνης!!!
* * *
Δε θα χρειαζόταν, αν πρωί - πρωί της Δευτέρας, πριν καν προσαχθούν οι κατηγορούμενοι στον εισαγγελέα, τόσο ο κ. Κατσαντώνης από το ραδιόφωνο, αξιολογώντας δήθεν τις πρώτες "πληροφορίες", που δεν είχαν καλά - καλά φθάσει στην Αθήνα, δεν εξαντλείτο σε καλά λόγια για το χαρακτήρα του νεαρού δράστη, όσο και αν ένας άλλος, εξίσου, αν όχι περισσότερο, έγκριτος νομικός, ο καθηγητής κ. Μαγκάκης, πριν προλάβει να ενημερωθεί για το περιστατικό, με μια βιαστική επιλεκτική δήλωσή του σε απογευματινή εφημερίδα ("Ελευθεροτυπία 2/11/98) δε χαρακτήριζε ανενδοίαστα την πράξη του δράση ως "άσκηση νομίμου δικαιώματος", του δικαιώματος της αμύνης, αλλά και αν, εν συνεχεία, δεν εξηγούσε, με το κύρος του αυθεντικού ερμηνευτή του νόμου, πώς και επί τη βάσει ποίων ειδικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα (ΠΚ) μπορεί ο κατηγορούμενος να παραμείνει τελείως ατιμώρητος ή, το πολύ - πολύ, να καταδικασθεί για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, σαν ένα μικρό τροχαίο, δηλαδή, ατύχημα!!!
* * *
Εντεύθεν τα εύλογα ερωτήματα των ανειδίκευτων νομικών και πολλών αντικειμενικών παρατηρητών, που εννοούν να ξεχωρίζουν ένα νηφάλιο ερμηνευτή των νόμων, υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εξέχοντα παράγοντα του δημοσίου βίου, από ένα αγανακτισμένο μέλος του "Συλλόγου Ληστευθέντων Ιδιοκτητών" ή από έναν Τριβουνιανόν των "διττών" εννοιών.
* * *
Αυτά και άλλα ερωτήματα προβάλλουν από την απίστευτη αυτή ...αμυντική ιστορία. Αλλά και ένα ακόμη: Δε νομίζουν οι αξιότιμοι καθηγητές ότι με τις δηλώσεις τους αυτές, όχι απλώς δικαιώνουν το ρατσισμό, αλλά επιβραβεύουν και προωθούν το έγκλημα, εν ονόματι της ξενοφοβίας; Ασκησαν, λοιπόν, νομίμως το δικαίωμα της αμύνης οι κατηγορούμενοι και ο άλλος αγέρωχος υπερασπιστής της ιδιοκτησίας του, που σκότωσε πριν από μερικούς μήνες έναν άλλο "κακούργο" μετανάστη, που τον έπιασε να κλέβει από το μποστάνι του ένα ολόκληρο καρπούζι; Για όνομα του Θεού!
Αν έτσι φρονείτε, κ. κ. καθηγητές, τότε "και υμίν τοις νομικοίς ουαί. Οτι φορτίζετε τοις ανθρώποις φορτία δυσβάστακτα"!
Γ. Κ. ΜΗΤΡΑΒΕΛΛΑΣ
"Υπηρέτει δε τω Ιουστινιανώ εις ας είπομεν
Νεαράς ο Τριβουνιανός εκείνος, ον και εις
φύσεως δεξιότητα και εις φιλοχρηματίαν δαι-
μόνιον περιάδουσιν όστις εν τω συγγράφειν
τας Νεαράς παρά των εχόντων υποθέσεις δεχό-
μενος χρήματα, τα μεν προς το θέλημα των δι-
δόντων ενήλαττε, τα δε ασαφή και δυσνόητα
και προς εννοίας ρέποντα διττάς εσχεδίαζεν,
ως αν οι αναγινώσκοντες εμπίπτωσιν εις δι-
χόνιαν".
(Εξ. Αρμενοπούλου Βιβλ. Α, Τιτλ. Δ6)
Προαναγγέλλοντας σε παλαιότερες εμφανίσεις το νέο βιβλίο, ο Μ. Εβερτ είχε "απειλήσει" με αποκαλύψεις για τα διαπλεκόμενα συμφέροντα. Αποκαλύψεις βέβαια που δεν τόλμησε να κάνει, παρότι είναι βέβαιο ότι γνωρίζει "πρόσωπα και πράγματα", ακριβώς γιατί δε θέλει να έρθει σε ρήξη μαζί τους. Ακόμα χειρότερα. Το νέο βιβλίο - "Ειρηνική επανάσταση για τη νέα εποχή" - που παρουσίασε προχθές ο Μ. Εβερτ έρχεται να υπηρετήσει τη "διαπλοκή" και τα συμφέροντά της παρά τις φραστικές, λαϊκίστικου τύπου, διαπιστώσεις και επισημάνσεις. Αν και διαπιστώνει τα παγκοίνως γνωστά, όπως ότι "τα διαπλεκόμενα απέκτησαν τις δικές τους εκδοτικές και κοινοβουλευτικές ομάδες", καταλήγει στη "λύση" της εθελοτυφλίας: "μπορούμε να τα παραμερίσουμε (!), να μη σκύψουμε για να μας ανεβάσουν στην εξουσία, να μη λυγίσουμε για να μας κρατήσουν στην εξουσία".
Κατά τα λοιπά, οι προτάσεις του για τα διάφορα "επίκαιρα" θέματα που ασχολείται το βιβλίο, εντάσσονται στις γνωστές "εποικοδομητικές" προτάσεις που κατά καιρούς έχει κάνει, από τη σκοπιά πάντα του "ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού". Αφετηρία του αποτελεί η διαπίστωση ότι "δεν αρκεί η σχεδόν καθολική υιοθέτηση της φιλελεύθερης πολιτικής. Απαιτείται ριζοσπαστική σύγκρουση με τις κατεστημένες νοοτροπίες, τις αναχρονιστικές αντιλήψεις, τη μιζέρια, την εξάρτηση και τη διαφθορά", συμπλέοντας έτσι με την κυρίαρχη ιδεολογία αλλά και την "εκσυγχρονιστική" εκδοχή της. Καθόλου πειστικός δεν είναι ούτε στην προσπάθεια εξωραϊσμού του φιλελευθερισμού, τον οποίο διαχωρίζει από το νεοφιλελευθερισμό και επιχειρεί να δείξει ότι έχει στο κέντρο τον άνθρωπο και τις ελευθερίες του! Ενθερμος υποστηρικτής του"εθνικού στόχου", της ένταξης στην ΟΝΕ, ασκεί πιέσεις για τη γρήγορη υλοποίηση των πολιτικών και των μέτρων που θα οδηγήσουν τη χώρα σε αυτή.