ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Οχτώβρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ"
ΟΧΙ στις εκλογές του καναπέ

Συμβολική αφισοκόλληση στο κέντρο της Αθήνας από το συνδυασμό του Λεων. Αυδή

Μέρα μεσημέρι, στο κέντρο της Αθήνας, που έσφυζε από ζωή, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Λεων. Αυδής, μαζί με υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και φίλους της "Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής Συμπαράταξης για την Αθήνα", υπερασπίστηκαν στην πράξη το δικαίωμά τους να έχουν πολιτικό λόγο και να τον προβάλλουν, να τον μοιράζονται, εκεί στο δρόμο, απευθείας με τους κατοίκους και τους εργαζόμενους της πόλης.

Η χτεσινή συμβολική αφισοκόλληση της "Συμπαράταξης" στο κέντρο της Αθήνας επιζητούσε και πέτυχε να δώσει, με τον πλέον σαφή τρόπο, απάντηση σε όσους επιχειρούν να σβήσουν τις φωνές, που αντιστέκονται στη θέληση και τα συμφέροντα των κυρίαρχων κύκλων, με το κυνήγι της αφίσας, την εκδίωξη του λόγου, με πρόφαση την καλαισθησία της πόλης.

Γιατί, όπως σημειωνόταν στην ανακοίνωση του συνδυασμού - η οποία μοιραζόταν την ώρα της αφισοκόλλησης στους "περιπατητές" του κέντρου, πολλοί από τους οποίους, αν και βιαστικοί, κοντοστέκονταν να ακούσουν το συνδυασμό του Λεων. Αυδή - "είναι υποκρισία η απαγόρευση της αφίσας, την ώρα που οι εκφραστές της κυρίαρχης αντίληψης μονοπωλούν το χρόνο και το χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης,προκειμένου να προβάλλουν αυτήν ακριβώς την κυρίαρχη αντίληψη".

Δεν ήταν, άλλωστε, λίγοι όσοι, στην Ομόνοια, στη Σταδίου, στην Πατησίων και την Κάνιγγος, όπου εξελίχθηκε η αφισοκόλληση, μας έλεγαν περίπου ό,τι και ο ίδιος ο υποψήφιος δήμαρχος δήλωσε, πριν την έναρξη της συμβολικής παρέμβασης της "Συμπαράταξης": "Δε θέλουμε να φτάσουμε σε μια κοινωνία που η πληροφόρηση θα περνάει υποχρεωτικά μόνο από τα ιδιωτικά ή τα κρατικά μέσα πληροφόρησης και θα ελέγχεται από άλλους. Είμαστε αντίθετοι με το πρότυπο των εκλογών του καναπέ και της πολιτικής αφασίας. Αυτό προσπαθούμε να δείξουμε και πιστεύουμε ότι θα μας καταλάβει ο κόσμος".

Ο υποψήφιος δήμαρχος της "Συμπαράταξης", που κράτησε και κόλλησε και ο ίδιος αφίσες, υπενθύμισε ακόμα ότι ο Κώδικας Δεοντολογίας για την προεκλογική περίοδο "απαγορεύει την αφισοκόλληση, ενώ την ίδια ώρα αφήνει στο απυρόβλητο τις διαπλοκές συμφερόντων και την ηθική ρύπανση, που προκαλείται από τη ρουσφετολογική στάση δημάρχων, κοινοταρχών και άλλων ανάλογών τους".

Η "Συμπαράταξη" - αντιδρώντας σε όλα αυτά - όπως σημείωσε ο Λεων. Αυδής, είναι αποφασισμένη "να διαφυλάξει το δικαίωμα της άμεσης πληροφόρησης, να μπορεί να γίνεται άμεση επαφή με τους πολίτες".

Για τη "Συμπαράταξη", άλλωστε, η αφίσα είναι βασικό μέσο ενημέρωσης σε καθημερινή βάση. Ετσι, η απαγόρευσή της - από έναν κώδικα που υπηρετεί τα σχέδια των κυρίαρχων κύκλων - με το πρόσχημα της παρεμπόδισης της ρύπανσης, παρεμποδίζει στην πραγματικότητα τη διακίνηση των ιδεών και την πολιτική δράση.

Πρέπει, πάντως, να σημειώσουμε ότι με τη χτεσινή αφισοκόλληση της "Συμπαράταξης" καταρρίφθηκε στην πράξη ακόμα και αυτή η πρόφαση περί αποφυγής της ρύπανσης. Δεν είναι μόνο ότι ο Λεων. Αυδής υπογράμμισε πως η καλαισθησία της πόλης αποτελεί μικρότερης αξίας προτεραιότητα από αυτήν της ελεύθερης διάδοσης των ιδεών. Αλλά και το γεγονός ότι αποδείχτηκε πως η πόλη διαθέτει χιλιάδες πρόσφορους να υποδεχτούν αφίσες χώρους, που δεν ενοχλούν σε τίποτα την καλαισθησία της. Αντίθετα με την οργιώδη εμπορική διαφήμιση, με την οποία φορτώνουν την πόλη, όσοι ακριβώς κυνηγούν την πολιτική αφίσα και τον πολιτικό λόγο. Γιατί και οι ίδιοι ως έμποροι αντιμετωπίζουν το δήμο και το δημότη ως καταναλωτή του προϊόντος που του διαφημίζουν, από τον εαυτό τους έως τις επί πληρωμή δημοτικές υπηρεσίες...

Ψηφοθηρία ακόμα και με τους άστεγους!

Κάθε... κατεργάρη στον πάγκο του επαναφέρει η "Συμπαράταξη για την Αθήνα", με αφορμή και το προεκλογικό πυροτέχνημα του Δ. Αβραμόπουλου, που δε δίστασε να εκμεταλλευτεί τους αστέγους της πόλης, αλλά και τις διαστάσεις - θετικές είτε αρνητικές - που πήρε τις τελευταίες μέρες η υπόθεση, όταν γέμισαν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων με τη φωτογραφία του υποψηφίου δημάρχου, με τη δικαιολογία ότι η... προσφορά του αποδεικνύεται παράνομη και συνεπάγεται ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

"Δέκα μέρες πριν τις εκλογές κι ενώ θα περίμενε κάποιος αυτές τις ύστατες μέρες να γίνει έστω και για τους τύπους μια ουσιαστική συζήτηση για ζητήματα πολιτικής που πραγματεύονται αυτές οι εκλογές - υπογραμμίζεται στη σχετική δήλωση του γραφείου Τύπου της "Συμπαράταξης" - φουντώνει και πάλι μια φιλολογία για ζητήματα διαχείρισης μιας πολιτικής, που δήθεν μπορεί να είναι καλή ή κακή ανάλογα με το πρόσωπο του διαχειριστή, ενώ είναι καταφανώς αντιλαϊκή όποιος κι αν είναι ο "Αβραμόπουλος" που την εφαρμόζει"!

Ετσι και για το ζήτημα της εκμετάλλευσης των αστέγων, στους οποίους ο Δ. Αβραμόπουλος υποσχέθηκε να προσφέρει οχτώ εκατομμύρια δραχμές, για να προκύψει στη συνέχεια ότι η προσφορά - ως ψηφοθηρική - είναι παράνομη καθώς γίνεται εν μέσω της προεκλογικής περιόδου, η "Συμπαράταξη για την Αθήνα", σημειώνοντας τον προφανή διαφημιστικό στόχο της υπόθεσης, υπογραμμίζει ότι "δε φαίνεται να υπάρχει νομικό θέμα γιατί παραμένει μια φραστική προσφορά, όπως άλλωστε παρέμεινε φραστική - το 1994, όταν ίσχυε ο ίδιος νόμος - η κοινή προσφορά για το δημοτικό βρεφοκομείο των τότε υποψηφίων Θ. Πάγκαλου και Δ. Αβραμόπουλου.Το θέμα των αστέγων είναι αρκετά σοβαρό και δεν προσφέρεται για προεκλογικά πυροτεχνήματα", καταλήγει στη δήλωσή της η "Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα".

ΖΕΦΥΡΙ
Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε

Περιοδεία ενημέρωσης και διεκδίκησης της ΝΑΣ και του Δημοκρατικού Συνδυασμού σε γειτονιές της πόλης

"Εμείς δεν τάζουμε λαγούς με πετραχήλια, δεσμευόμαστε μόνο ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε". Λόγια απλά και σταράτα. Είναι τα λόγια ανθρώπων αγωνιστών που θέλουν να συγκρουστούν με τη σημερινή κατάσταση της ασφυκτικής αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα λόγια του Αντώνη Χοροζάνη,υποψήφιου νομάρχη στη Δυτική Αττική με τη "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" και του αγωνιστή δημάρχου Ζεφυρίου Γιάννη Λάππα και εκ νέου υποψηφίου με τον "Δημοκρατικό Συνδυασμό Ζεφυρίου",που επικεφαλής κλιμακίων των συνδυασμών περιόδευσαν χτες στο Ζεφύρι, στην περιοχή του κέντρου.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας το ΚΑΠΗ. Η ανταπόκριση στις θέσεις των υποψηφίων ήταν έκδηλη, ενώ οι κοινές αφετηρίες και αγώνες κυριάρχησαν. Χαρακτηριστικά ο κυρ Κώστας, παλιός μεταλλεργάτης, αναγνώρισε στο πρόσωπο του Αντ. Χοροζάνη τον μαθητευόμενο τότε νέο στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Ο Αντ. Χοροζάνης ευθύς εξ αρχής υπογράμμισε ότι η ΝΑΣ δεν υπόσχεται, όπως κάνει ο νυν νομάρχης κ. Παπαπέτρου και εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ, αναπλάσεις και πάρκα, αφήνοντας στο απυρόβλητο τα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική της κυβέρνησης στη Δυτική Αττική. Χαρακτηριστικά ανέφερε "τι να τα κάνουν οι εργαζόμενοι τα δέντρα, όταν χάνουν τη δουλιά τους, όταν μόνο στην τελευταία τετραετία χάθηκαν στην περιοχή 4.000 θέσεις εργασίας, όταν συρρικνώνεται η βιομηχανική παραγωγή". Χρειάζονται - συνέχισε - νομαρχία και δήμοι με αιρετούς αγωνιστές, όπως ο Γ. Λάππας στο Ζεφύρι, που να μπαίνουν φραγμός σε όλα τα μέτρα και τις πολιτικές που χειροτερεύον τη ζωή των εργαζομένων, που θα λένε "όχι" στα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης και στο μοίρασμα της ανεργίας. Μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα διεκδικεί και θα παλεύει για την απόδοση των παρακρατημένων πόρων από την κυβέρνηση, που ανέρχονται στο 1,4 τρισ. δρχ.

Αλήθεια και έργο με διεκδίκηση

Παίρνοντας το λόγο ο Γ. Λάππας στάθηκε ιδιαίτερα στην πλειοδοσία υποσχέσεων των άλλων υποψηφίων στο Ζεφύρι, που εξαγγέλλουν έργα χωρίς να γνωρίζουν καν ότι δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι προς απαλλοτρίωση. Αναφέρθηκε στην αγωνιστική πορεία του δήμου, που μέσα σε αντίξοες συνθήκες και με κληρονομημένο χρέος από τοκοχρεολύσια ύψους 700 εκατομμυρίων, από την προηγούμενη διοίκηση (του και σήμερα υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ, κ. Ζέρβα), προχώρησε σε έργα πνοής και όχι βιτρίνας για την καλυτέρευση της ζωής των Ζεφυριωτών, όπως αποχετευτικά έργα, ολοκλήρωση της δέσμευσης χώρων για σχολεία, δημιουργία χώρου αναψυχής στο αποκτημένο με αγώνες κτήμα Κωνσταντινίδη, όπου θα γίνει το πάρκο "Κώστας Λιάρος" σε ανάμνηση του αείμνηστου αγωνιστή δημάρχου.

Επόμενος σταθμός ήταν ο 1ος Παιδικός Σταθμός Ζεφυρίου. Τα κύρια προβλήματά του εντοπίζονται στη λειτουργία και τη μη κάλυψη από τα κονδύλια του υπουργείου Πρόνοιας. Η διευθύνουσα Γ. Μήτραινα είπε ότι τα κονδύλια που ζητάνε, ποτέ δε δίνονται στο ύψος που απαιτείται, ενώ κάλεσε το δήμο να συνεχίσει να διεκδικεί και αυτός. Ο Αντ. Χοροζάνης τόνισε τη θέση της ΝΑΣ, για το ενιαίο της παιδείας από το βρεφονηπιακό σταθμό έως τις ανώτερες βαθμίδες με εξασφάλιση πόρων, που δημότης δε θα πληρώνει επιπρόσθετα για τη λειτουργία τους.

Ακολούθησε περιοδεία σε μαγαζιά και κοινόχρηστους χώρους και συζητήσεις με εργαζόμενους και επαγγελματίες, όπου διαφάνηκε η θέληση του κόσμου να στηρίξουν τον αγώνα και τη συνέχιση της διεκδίκησης, που στο Ζεφύρι έχει μπροστάρη το δήμο και τον δήμαρχό του.

"ΧΑΛΑΝΔΡΙ - ΔΥΝΑΜΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ"
Με αγώνα θα αποτρέψουμε την καταστροφή της πόλης

Συγκέντρωση κατοίκων κατά των μεγάλων έργων, που θα μετατρέψουν την πόλη σε εμπορικό κέντρο, διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα

Συγκέντρωση κατά των μεγάλων έργων που θα μεταβάλουν το Χαλάνδρι από προάστιο σε κέντρο εμπορικών δραστηριοτήτων και διανομής της κυκλοφορίας, διοργάνωσε το βράδυ της Πέμπτης στην πλατεία Κέννεντυ η Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων του Χαλανδρίου.

"Η ελεύθερη λεωφόρος Πεντέλης - Δουκίσσης Πλακεντίας, μήκους 2,8 χιλιομέτρων που θα κατασκευαστεί, θα βρίσκεται σε όρυγμα μήκους 35 μέτρων και βάθους έως έξι μέτρων, ενώ στους κόμβους το πλάτος του ορύγματος θα φτάνει τα 80 μέτρα" τόνισε χτες ο Βασίλης Τουρλεντές,μέλος της Επιτροπής και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό "Χαλάνδρι - Δύναμη Ενότητας".Ο ημερήσιος φόρτος κυκλοφορίας υπολογίζεται ότι θα ξεπερνά τα 55.000 οχήματα και στο μέσον της προβλέπεται ειδική λωρίδα που θα φιλοξενεί επιφανειακή γραμμή του μετρό.

"Εκτός όμως από αυτή τη λεωφόρο και τη Σταυρού - Ελευσίνας, θα κατασκευαστούν το κεντρικό αμαξοστάσιο του μετρό και ο σταθμός μετεπιβίβασης των υπεραστικών λεωφορείων", πρόσθεσε. "Η σημερινή Δημοτική Αρχή, με τη μελέτη τροποποίησης του γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Πόλης, δίνει τη δυνατότητα να εγκατασταθούν στις παρακείμενες περιοχές των υπό κατασκευή λεωφόρων εμπορικά κέντρα, βιοτεχνίες, αποθήκες, γραφεία εταιριών, ξενοδοχεία, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την πόλη, που ήδη προσφέρει πέντε οδικούς άξονες. Θεωρούμε ότι τα λόγια έχουν περισσέψει. Το λόγο τώρα έχει ο αγώνας", υπογράμμισε.

Η Επιτροπή Αγώνα αγωνίζεται κατά της κατασκευής της υπερλεωφόρου Πεντέλης - Πλακεντίας και προτείνει δρόμο τοπικής σημασίας συμβατό με αυτά που προβλέπει το ΓΠΣ του Χαλανδρίου. Επίσης ζητά την άμεση ένταξη των περιοχών στο Σχέδιο Πόλης, ώστε να λυθεί το πρόβλημα της λεηλασίας της γης από κερδοσκόπους, την κατάργηση της μελέτης αναθεώρησης του ΓΠΣ που ενόψει της σχεδιαζόμενης λεωφόρου ανατρέπει τις χρήσεις γης στην περιοχή, την άμεση αναθεώρηση των σχεδίων για το σταθμό μετεπιβίβασης υπεραστικών λεωφορείων και το αμαξοστάσιο του μετρό στο Πάτημα, την ανάπτυξη των μέσων μαζικής μεταφοράς με προτεραιότητα στα "ήπια" από αυτά (τραμ, τρόλεϊ, λεωφορεία κ. ά.).

Ο υποψήφιος δήμαρχος Γρηγόρης Γυφτόπουλος είπε ότι όσοι προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα ότι δε γίνεται τίποτε, δε θέλουν να δώσουν τη μάχη. Ο συνδυασμός "Χαλάνδρι - Δύναμη Ενότητας" θέλει μια δυναμική δημοτική αρχή και "βασίζεται σε μια ενημερωμένη κοινωνία, αποφασισμένη να αποτελέσει δύναμη πυρός που να πιέσει για να αλλάξουν οι σχεδιασμοί που θα καταστρέψουν το Χαλάνδρι", ανέφερε.

Η υποψήφια δημοτική σύμβουλος του συνδυασμού Λούλα Καρατζά τόνισε ότι τα έργα αυτά είναι ζήτημα συγκεκριμένης κυβερνητικής πολιτικής επιλογής. "Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε αυτόν που θα καταστρέψει το Χαλάνδρι" είπε. "Θέλουμε μια αγωνιστική δημοτική αρχή που θα ξεσηκώνει τους πολίτες". Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν και μίλησαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι Ν. Καυκάλας ("Πορεία - Δημιουργία για το Χαλάνδρι") και Σ. Ρούσσος ("Αυτόνομη Αριστερή Συσπείρωση Χαλανδρίου"). Επίσης παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες του δημοτικού συνδυασμού της Αγ. Παρασκευής "Ανθρώπινη Πόλη", με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Δημήτρη Αυγερόπουλο,του τοπικού παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ, του Συλλόγου Δημοκρατικών Γυναικών Χαλανδρίου (μέλος της ΟΓΕ).

Ημερολόγιο δράσης

Αύριο: Εξόρμηση υποψηφίων δημοτικών συμβούλων και στελεχών της Συμπαράταξης στην Πλάκα στις 11.30 το πρωί.

Δευτέρα 5/10: Εξόρμηση στο "Μινιόν", όπου ο Λ. Αυδής θα συναντηθεί στις 12.00 το μεσημέρι και θα μιλήσει με τους εργαζόμενους της επιχείρησης, οι οποίοι εξέρχονται από έναν πολύμηνο και επίπονο αγώνα.

Στις γειτονιές

Στο μεταξύ συνεχίζονται και οι συγκεντρώσεις της "Συμπαράταξης" στις γειτονιές της Αθήνας, ώστε μέχρι τις εκλογές να συναντηθεί για ακόμη μια φορά ο συνδυασμός του Λεων. Αυδή και ο ίδιος ο υποψήφιος δήμαρχος, με κάθε κάτοικο της πόλης, στους χώρους που ζει και εργάζεται.

Αύριο: Συγκέντρωση στην πλατεία Αγίου Ανδρέα, στη Ριζούπολη,στις 7.30 μμ, με τους κατοίκους του 5ου Διαμερίσματος.

Δευτέρα 5/10: Συζήτηση στον κινηματογράφο "Ριβιέρα", στα Εξάρχεια,στις 6.30 μμ, με εκπροσώπους φορέων και κατοίκους του 1ου Διαμερίσματος. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί η ταινία του Ν. Κούνδουρου "Μαγική Πόλη".

Τρίτη 6/10: Συγκέντρωση στην πλατεία Πλυτά, στη Γούβα,στις 8.00 μμ, με τους κατοίκους του 2ου Διαμερίσματος. Εκεί θα βρίσκονται, για τη συνέχεια της εκδήλωσης, τα ερασιτεχνικά μουσικά συγκροτήματα "Εϊντζελς Κράι" και "Μυστική Συνύπαρξη", αλλά και οι "Ανώνυμοι" με τα λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια τους.

Τετάρτη 7/10: Συγκέντρωση στον Αγ. Δημήτριο, στους Αμπελόκηπους,στις 8.00 μμ, με τους κατοίκους του 7ου Διαμερίσματος.

Πέμπτη 8/10: Συγκέντρωση στον Αγ. Κωνσταντίνο, στη Λένορμαν,στις 7.30 μμ, με τους κατοίκους του 4ου Διαμερίσματος.

Ο Γιάννης Λάππας

Υπερτοπικό Πάρκο Πόλης. Ανω Λιόσια. Μάρτης 1998. Επτά μήνες μετά τις πλημμύρες που "έπνιξαν" πολλές περιουσίες και έβγαλαν χιλιάδες ανθρώπους στο δρόμο, οι μνήμες δεν έχουν ακόμα "στεγνώσει".

Ποιος μπορεί να ξεχάσει άλλωστε, πως σε μια νύχτα η γη πήρε την εκδίκησή της και ενώθηκε με το νερό, γιατί πολύ απλά οι "άνθρωποι" που είχαν επέμβει, προκειμένου να κερδίσουν έχτισαν σε λάθος τόπο, με λάθος τρόπο, αγνοώντας τις επιπτώσεις που θα έχουν στους κατοίκους.

Παρ' όλα αυτά ο δήμαρχος Νίκος Παπαδήμας σπεύδει ενόψει εκλογών να παραδώσει τα 100 πρώτα στρέμματα στο λαό της πόλης, χωρίς να γνωρίζει κανείς αν έχουν ολοκληρωθεί τα αντιπλημμυρικά έργα, που έπρεπε να έχουν γίνει πριν τέσσερα χρόνια από τις πρώτες πλημμύρες στην περιοχή! Οσον αφορά το λαό των Ανω Λιοσίων που πριν επτά μήνες πνιγόταν στα πελάγη της αδιαφορίας του... Ας ελπίσουμε ότι δε θα πνιγούν και στα πελάγη της ψηφοθηρίας!

Από την περασμένη Δευτέρα και έως την ημέρα των εκλογών, τα γραφεία του Παραρτήματος Αμπελοκήπων - Ελληνορώσων λειτουργούν και ως εκλογικό κέντρο του συνδυασμού της "Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής Συμπαράταξης για την Αθήνα".



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ