ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Οχτώβρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ
Η ΝΑΣ στο πλευρό των ναυτεργατών
  • Ανάγκη ο συντονισμός δράσης του εργατικού κινήματος και της ΤΑ για μαζικούς, αποτελεσματικούς αγώνες
  • Να αναμετρηθούμε με την αντιλαϊκή πολιτική και να απαιτήσουμε την ικανοποίηση των ναυτεργατικών αιτημάτων

"Η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" (ΝΑΣ) έχει σφυρηλατήσει ισχυρούς δεσμούς με τους ναυτεργάτες και το ναυτεργατικό κίνημα. Βρέθηκε στο πλευρό τους σε κάθε αγώνα, στους καταπέλτες των πλοίων και στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής.Οι απόντες, οι δυνάμεις που στάθηκαν εχθρικά απέναντι στις ναυτεργατικές διεκδικήσεις είναι εκτεθειμένες ανεπανόρθωτα. Οι δυνάμεις αυτές θα πάρουν αποφασιστική απάντηση από τους εργάτες της θάλασσας στις επερχόμενες εκλογές. Πιστεύουμε στην ανάγκη συντονισμού δράσης του εργατικού κινήματος και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε. Με τον τρόπο αυτό, από καλύτερες θέσεις μπορούμε να αναπτύξουμε μαζικούς, αποτελεσματικούς αγώνες, να αναμετρηθούμε με την αντιλαϊκή πολιτική και να απαιτήσουμε την ικανοποίηση των ναυτεργατικών αιτημάτων".

Τα παραπάνω τονίζει σε δήλωσή της η υποψήφια νομάρχης της ΝΑΣ Ελπίδα Παντελάκη.Αναπτύσσοντας ακολούθως τους βασικούς άξονες της πρότασης της ΝΑΣ για τα προβλήματα των ναυτεργατών, σημειώνει:

Βασικές προϋποθέσεις

"1. Η ανάπτυξη της ναυτιλίας πρέπει να εκπληρώνει δύο βασικές προϋποθέσεις: Η μια αφορά την εξασφάλιση της απασχόλησης των Ελλήνων ναυτεργατών και η άλλη τη σύνδεση της ναυτιλίας με την εθνική οικονομία.Αναγκαίος όρος για να επιτευχθεί αυτό είναι ο περιορισμός και η κατάργηση της εφοπλιστικής ασυδοσίας, στα πλαίσια μιας άλλης πολιτικής που θα στηρίζεται στους ναυτεργάτες και θα υπηρετεί τα συμφέροντά τους.

Στους στόχους αυτής της πολιτικής συμπεριλαμβάνεται η πάλη για την κατάργηση του αποικιακού νόμου 2687/53, των "εγκριτικών πράξεων νηολόγησης" που υιοθετούν απαράδεκτους εφοπλιστικούς όρους και των "διμερών συμβάσεων", μέσω των οποίων οι εφοπλιστές ασκούν "σύγχρονο" δουλεμπόριο.

Κατάργηση αντιναυτεργατικών μέτρων

2. Η εκτίναξη της ανεργίας στα ύψη συνδέεται με την εφαρμογή των αντιναυτεργατικών μέτρων της κυβέρνησης που έλαβε το ΥΕΝ το καλοκαίρι του 1997, μειώνοντας τις οργανικές θέσεις και επεκτείνοντας τον αφελληνισμό της ναυτιλίας.

Η πολιτική αυτή εξοντώνει επαγγελματικά ολόκληρους κλάδους, υπονομεύει τα θεμέλια του ΝΑΤ και πλήττει την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Η ΝΑΣ συντάσσεται με τον αγώνα των ναυτεργατών για την ανάκληση των παραπάνω αντιναυτεργατικών μέτρων, την προσαρμογή των οργανικών συνθέσεων στις αυξημένες ανάγκες των πλοίων, τη ριζική αναδιοργάνωση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ), την πάταξη του δουλεμπορίου, την αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του βασικού μισθού και την επέκτασή του σε όλους τους ανέργους.

Διατήρηση του καμποτάζ

3. Η ΝΑΣ θεωρεί την κατάργηση του καμποτάζ της ακτοπλοϊας (του δικαιώματος εκμετάλλευσης της ακτοπλοϊας από πλοία με ελληνική σημαία και ελληνικά πληρώματα) σαν επικίνδυνη εξέλιξη.

Η κατάργηση του καμποτάζ, που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση και η κυβέρνηση και υποστηρίζουν η ΝΔ και ο ΣΥΝ, σηματοδοτεί την επέλαση των πολυεθνικών και το χτύπημα ενός στρατηγικής σημασίας τομέα, που συνδέεται με την εθνική κυριαρχία και χιλιάδες θέσεις εργασίας. Τονίζουμε ότι η απώλεια είκοσι χιλιάδων θέσεων απασχόλησης, που κινδυνεύουν άμεσα από την κατάργηση του καμποτάζ, θα επιφέρει τραγικές συνέπειες σε βάρος της ναυτεργατικής οικογένειας και της εθνικής οικονομίας. Οι δυνάμεις της "ευρωυποταγής" έχουν τεράστιες ευθύνες.

Η ΝΑΣ παλεύει για τη διατήρηση του καμποτάζ και την ανάκληση του κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τονίζει επίσης ότι στα πλαίσια μιας άλλης ναυτιλιακής πολιτικής είναι αναγκαία η δημιουργία Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών για την ανάπτυξη του νευραλγικού αυτού χώρου.

Αύξηση των συντάξεων

4. Η ΝΑΣ συντάσσεται με τον αγώνα των ναυτεργατών για την αύξηση των συντάξεων πείνας, την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Επιβάλλεται να προβληθούν ισχυρές αντιστάσεις στην πορεία υποβάθμισης της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ναυτεργατών και της διάλυσης του "Οίκου του Ναύτου".

Η απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι αποτέλεσμα της ανάλγητης πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση, της πολιτικής που στραγγαλίζει τις κοινωνικές δαπάνες και εμπορευματοποιεί την υγεία.

Η ΝΑΣ στηρίζει τα αιτήματα για την οικονομική στήριξη του "Οίκου του Ναύτου", την κάλυψη των αναγκών σε γιατρούς και γενικότερα ιατρικό προσωπικό, τη δημιουργία της απαραίτητης υποδομής στο κέντρο και την επαρχία".

ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Κραυγή αγωνίας από το λιμάνι της ανεργίας

Περιοδεία στο λιμάνι της Κατερίνας Μα'ϊλη και του Νίκου Αγγελόπουλου

"Η ανεργία κάθε μέρα χτυπάει και μια καινούρια πόρτα...". Τα λόγια αυτά ανήκουν στους εργαζόμενους στο λιμάνι της Ελευσίνας, όπου περιόδευσε χτες το πρωί κλιμάκιο της "Προοδευτικής Αγωνιστικής Κίνησης Ελευσίνας" και της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας".

Οπως χαρακτηριστικά τόνισαν οι εργαζόμενοι, σε συζήτηση με τα μέλη των παρατάξεων, μπορεί στο λιμάνι να μη γίνονται απολύσεις, όπως στις άλλες επιχειρήσεις στο Θριάσιο, αλλά τους εργαζόμενους δεν παύουν να τους απασχολούν τα γενικότερα προβλήματα. "Μπορεί να μην είμαστε εμείς άνεργοι, αλλά σε κάθε οικογένεια υπάρχει και ένας. Μας αναγκάζουν να ζούμε με αυτή...", λένε χαρακτηριστικά και προσπαθούν να βρουν λύση στα λόγια της υποψήφιας δημάρχου Ελευσίνας Κατερίνας Μαϊλη.

"Οι εκλογές γίνονται σε μια δύσκολη στιγμή. Τα προβλήματα είναι πολύ σοβαρά για όλους, αλλά ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους στην Ελευσίνα. Για το λόγο αυτό πρέπει και μέσα από τις εκλογές η κυβέρνηση να μετρήσει λιγότερους κυβερνητικούς δημάρχους, υποτελείς στην πολιτική της", υπογράμμισε η Κ. Μαϊλη, στη συγκέντρωση των εργαζομένων πριν πιάσουν δουλιά.

Στη συνέχεια κάλεσε τους εργαζόμενους και στο λιμάνι να κινητοποιηθούν, προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα που έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια στην περιοχή - Θριάσιο νοσοκομείο, γέφυρα Σαρανταποτάμου, ώστε να γίνει καλύτερη η ζωή τους. Παράλληλα, σημείωσε ότι η ΠΑΚΕ είναι δεσμευμένη μόνο στις υποσχέσεις που δίνει στους εργαζόμενους, ότι θα είναι παρούσα στους αγώνες τους.

"Η κυβέρνηση, αλλά και οι συνδυασμοί, που στηρίζει τόσο στη νομαρχία όσο και στο δήμο στην περιοχή, προεκλογικά, μιλούν για ανάπτυξη της περιοχής του Θριάσιου, για νέα έργα. Ποια ανάπτυξη εννοούν, όταν έχουν χαθεί 4.000 θέσεις εργασίας;", επισήμανε ο Νίκος Αγγελόπουλος,υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ στο χαιρετισμό του.

Καταλήγοντας κάλεσε τους εργαζόμενους να στηρίξουν την ΠΑΚΕ και τη ΝΑΣ γιατί: "Εμείς διαφέρουμε από τους άλλους. Γιατί εμείς θα είμαστε δίπλα σας και την επόμενη μέρα των εκλογών. Για το λόγο αυτό σας ζητούμε μέσα από τις εκλογές να στείλετε μήνυμα αντίστασης και αγώνα στην κυβερνητική πολιτική".

Καταδικάστε τους!

"Ο λαός της εργατούπολης της Ελευσίνας πρέπει να καταδικάσει με την ψήφο του την πολιτική που τον υποτάσσει στην ανεργία και την υποαπασχόληση".Κάλεσμα προς το λαό της πόλης έκανε η υποψήφια δήμαρχος Κατερίνα Σίδερη - Μαϊλη στη συγκέντρωση της "Προοδευτικής Αγωνιστικής Κίνησης Ελευσίνας" (ΠΑΚΕ), την Πέμπτη το βράδυ, στην Ανω Ελευσίνα.

Ανάμεσα σε εκατοντάδες κατοίκους η υποψήφια δήμαρχος Ελευσίνας παρουσίασε μέσα από την ομιλία της την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και έδωσε μια εικόνα των προβλημάτων που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική στην Ελευσίνα: "Η κυβερνητική πολιτική για τη μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης σημαίνει λιτότητα, μηδενικές αυξήσεις στους μισθούς, ανεργία, γκρέμισμα των εργασιακών σχέσεων, συντάξεις πείνας. Η πολιτική αυτή σημαίνει περικοπές των κοινωνικών δαπανών σε τομείς που είναι καθοριστικοί για την ύπαρξη και την ποιότητα της ζωής μας, όπως οι υγεία, παιδεία, πρόνοια, ασφάλιση, πολιτισμός", επισήμανε η Κ. Μαϊλη.

Στη συνέχεια η υποψήφια δήμαρχος Ελευσίνας υπογράμμισε πως ο ρόλος που επιφυλάσσουν η άρχουσα τάξη και οι πολιτικοί της εκφραστές σήμερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ξεκάθαρος, προσπαθούν ο θεσμός να χάσει τα δημοκρατικά και διεκδικητικά του χαρακτηριστικά. Θέλουν την ΤΑ μηχανισμό εφαρμογής της πολιτικής που τους εξυπηρετεί.

"Σε αντίθεση με τους άλλους συνδυασμούς, η ΠΑΚΕ δίνει προτεραιότητα στην ολοκληρωμένη 24ωρη βάση του Θριάσιου Νοσοκομείου, στα αντιπλημμυρικά έργα της περιοχής που είναι ανύπαρκτα, στα κυκλοφοριακά και συγκοινωνιακά προβλήματα που βασανίζουν τους κατοίκους. Σε αυτούς τους κατοίκους στηριζόμαστε, ώστε μέσα από την κάλπη να βγει ένα μήνυμα αντίστασης και αντίδρασης στην πολιτική που τους οδηγεί στην εξαθλίωση", κατέληξε η Κ. Μαϊλη.

Στη συγκέντρωση της ΠΑΚΕ παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο υποψήφιος νομάρχης Δυτικής Αττικής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Αντώνης Χοροζάνης,ο οποίος επισήμανε πως τα προβλήματα της περιοχής καθημερινά μεγαλώνουν. "Παρ' όλα αυτά οι εκλογές είναι ένα έναυσμα για να αλλάξει η πολιτική της κυβέρνησης, που έχει κάνει το 49% των νέων της περιοχής μας άνεργους. Για το λόγο αυτό οι εκλογές έχουν καθαρά πολιτικό χαρακτήρα και η απάντηση των κατοίκων της περιοχής πρέπει να είναι δυναμική, ώστε να πάρει η κυβέρνηση ένα μήνυμα ότι η πολιτική της δε θα περάσει".

Στη συγκέντρωση της Κίνησης μίλησαν οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι Μ. Βαρθαλίτη, Σ. Βρυσάκη και ο Δήμος Κουμπούρης,ο οποίος εκτός των άλλων σχολίασε τη στάση των άλλων παρατάξεων στην περιοχή και ιδιαίτερα του υποψήφιου δημάρχου του ΣΥΝ που καλεί τους ψηφοφόρους της Αριστεράς να στηρίξουν τις πολιτικές της κυβέρνησης.

ΝΕΟΙ ΤΗΣ ΝΑΣ
Συγκέντρωση σήμερα στο Πασαλιμάνι

"Ολοι στη συγκέντρωση - εκδήλωση των νέων της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Πειραιά""... Με τα λόγια αυτά, η ΝΑΣ προσκαλεί τους νέους και τις νέες αλλά και όλο το λαό του Πειραιά, που συμπαρατάσσεται μαζί της, στη συγκέντρωση που θα γίνει το Σάββατο 3 Οκτώβρη, και ώρα 8 το βράδυ στο Πασαλιμάνι. Εκεί θα μιλήσει ο Γιώργος Λαγωνίκας,υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο της ΝΑΣ, ενώ θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα.

Με τα λόγια αυτά προσκαλεί τους Πειραιώτες να παλέψουν για μια Αυτοδιοίκηση με λαϊκό περιεχόμενο, για μια Αυτοδιοίκηση που θα απορρίψει τους νομάρχες - φοροεισπράκτορες, τους νομάρχες - λογιστές των πολυεθνικών. "Με τη δραστήρια συμμετοχή και ψήφο σου", τονίζεται στην προκήρυξη "απαίτησε τα δικαιώματά σου για όσα σε αφορούν, στείλε το μήνυμα των αγώνων, της λαϊκής ενότητας, ενάντια στη συντήρηση. Δυνάμωσε το μέτωπο του λαού που θα αντισταθεί σήμερα, και αύριο θα ανατρέψει τις αντιλαϊκές επιλογές, ψήφισε νομάρχες και Νομαρχιακά Συμβούλια, που θα είναι μπροστά και θα στηρίζουν τους δικούς μας αγώνες. Στήριξε υποψήφιους νομάρχες που τους γνώρισες στους αγώνες και όχι στα τοκ σόου"...

Τους εργαζόμενους στο λιμάνι Ελευσίνας κάλεσε η Κ. Μαϊλη να δώσουν με την ψήφο τους δυναμική απάντηση στην κυβερνητική πολιτική



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ