ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Αυγούστου 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ"
Ενίσχυση της υπάρχουσας ταξικής ανισότητας
  • Ψηφίστηκε επί της αρχής από την κυβερνητική πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την ίδρυση των ΤΕΕ
  • Απ. Τασούλας: Μόνη λύση το ενιαίο δωδεκάχρονο πολυτεχνικό σχολείο

Ψηφίστηκε χτες από την κυβερνητική πλειοψηφία επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, για την ίδρυση των "Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων". Μετά από πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας που κατέθεσαν βουλευτές της ΝΔ υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 50 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κατά ψήφισαν 37 βουλευτές της αντιπολίτευσης, ενώ 13 βουλευτές ήταν απόντες. Η συζήτηση συνεχίστηκε, με τα άρθρα του νομοσχεδίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα με τη συζήτηση και των σοβαρών τροπολογιών για την παραχώρηση της διαχείρισης του πακέτου Ντελόρ στους ιδιώτες, καθώς και για την ίδρυση "διατμηματικών" τμημάτων στα ΑΕΙ.

Μιλώντας επί των άρθρων του νομοσχεδίου ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ βουλευτής Απ. Τασούλας υπενθύμισε στην κυβέρνηση - που ισχυρίζεται πως οι διατάξεις του νομοσχεδίου ήταν προϊόν ευρύτατου διαλόγου - ότι υπάρχει αντίθεση των σημαντικότερων φορέων της εκπαίδευσης, της ΟΛΜΕ, ενώ οι μαθητές βρίσκονται σε κινητοποιήσεις όπως επίσης και οι ομοσπονδίες των γονέων και κηδεμόνων.

"Εμείς, τόνισε, θέλουμε ένα ενιαίο σύστημα γενικής εκπαίδευσης. Δε θέλουμε να χωριστεί αυτή η τεχνική εκπαίδευση, να κάνει μία μικρή παράκαμψη και να οδηγηθεί στο τίποτα, στο πουθενά. Θέλουμε μια γενική εκπαίδευση για όλους. Και εκεί είναι που προτείνουμε το δωδεκάχρονο ενιαίο πολυτεχνικό σχολείο. Μετά από αυτό θέλουμε επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση για όλους, τον καθένα στη θέση του είτε στα πανεπιστήμια είτε σε μία αναβαθμισμένη πραγματικά τεχνική εκπαίδευση".

Οσον αφορά το σήμερα ο Απ. Τασούλας είπε ότι είναι ανάγκη να διατηρηθούν και τα ΤΕΛ και τα Πολυκλαδικά και οι ΤΕΣ, αλλά με τον όρο της αναβάθμισης και όσον αφορά τα προγράμματά τους και όσον αφορά την εξέλιξη των παιδιών και την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Αυτό συνεπάγεται την κατάργηση, γιατί αυτά βρίσκονται έξω από ένα δημόσιο και ενιαίο εκπαιδευτικό σύστημα.Αναφερόμενος συγκεκριμένα στα υπό συζήτηση άρθρα υπογράμμισε ότι με την ίδρυση των ΤΕΕ καθιερώνεται ο πλήρης διαχωρισμός της εκπαίδευσης και οι απόφοιτοί τους θα παίρνουν ένα δίπλωμα, το οποίο δε μετράει σε τίποτα.

ΚΥΠΡΟΣ
Ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο η επίσκεψη Βιντζηλαίου

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Ο Βασίλειος Βιντζηλαίος ήταν και παραμένει στον κατάλογο ανεπιθύμητων προσώπων και η ειδική άδεια εισόδου και παραμονής στην Κύπρο για τρεις μέρες, που του δόθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε καμιά περίπτωση, δεν πρέπει να θεωρηθεί ως ηθική αποκατάσταση του ιδίου, σε σχέση με τη δράση του στην Κύπρο, κατά το πραξικόπημα.

Αυτό τονίζεται σε επίσημη ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται επίσης ότι καμιά πολιτική σκοπιμότητα δεν πρυτάνευσε στη σκέψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, του οποίο, η προσήλωση στους δημοκρατικούς θεσμούς και η επανειλημμένα εκ μέρους του εκφρασθείσα καταδίκη του πραξικοπήματος δεν μπορεί να αμφισβητείται από κανέναν.

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις

Ο υποψήφιος πρόεδρος στις τελευταίες προεδρικές εκλογές Γιώργος Ιακώβου,σχολιάζοντας την επίσημη ανακοίνωση για το θέμα του Βασιλείου Βιντζηλαίου, δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί αποπροσανατολισμό του λαού από την ουσία του θέματος και ότι καταβάλλεται προσπάθεια να παρουσιαστεί η ενέργεια του προέδρου ως πράξη μεγαλοψυχίας.

Ο Γ. Ιακώβου είπε ότι οι ευθύνες του προέδρου και της κυβέρνησης για το θέμα Βιντζηλαίου είναι βαρύτατες.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού δήλωσε πως το γεγονός ότι η απόφαση για να επιτραπεί στον Βιντζηλαίο να επισκεφθεί την Κύπρο ήταν του Προέδρου Κληρίδη, το καθιστά ακόμα πιο σοβαρό.

Οι "Νέοι Ορίζοντες", με ανακοίνωσή τους, αναφέρουν ότι θεωρούν απαράδεκτους τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Αναφέρουν, επίσης, ότι είναι αδιανόητο ο θεματοφύλακας των θεσμών και της έννομης τάξης, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να επιτρέπει την είσοδο στην Κύπρο σε άτομο, του οποίου το όνομα βρίσκεται στον κατάλογο των ατόμων στα οποία απαγορεύεται η είσοδος.

Προκαλεί ο Βιντζηλαίος

Ο χουντικός πραξικοπηματίας Βασίλης Βιντζηλαίος, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "Αλήθεια", είπε ότι με την επίσκεψή του στην Κύπρο δεν ήθελε να ενοχλήσει κανέναν.

Σε ερώτηση πώς θα αντιδρούσε αν ερχόταν στην Κύπρο και τον συλλάμβαναν, για να τον δικάσουν, ο Βιντζηλαίος απάντησε: "Να με πιάσουν και να με δικάσουν, αν θέλουν".

Ανέφερε, τέλος, ότι αφυπηρέτησε το 1984 επί διακυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, ενώ ήταν αποσπασμένος σε υπουργείο.

Επιζητείται επανέναρξη του διαλόγου

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννος Κρανιδιώτης,δήλωσε ότι το μήνυμα που μετέφερε στην Κύπρο, ήταν η ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό και ο συντονισμός για τις περαιτέρω ενέργειες.

Μιλώντας πριν από την αναχώρησή του από το νησί, ο κ. Κρανιδιώτης, είπε ότι θα μεταφέρει στον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, και τον υπουργό Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλο, τα όσα άκουσε, κατά τη διάρκεια των επαφών του με την κυπριακή πολιτική ηγεσία.

Είπε, επίσης, ότι ο Αμερικανός Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ θα επισκεφθεί το πρώτο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου την Αγκυρα, την Αθήνα και τη Λευκωσία, και αναμένεται ότι θα προσκομίσει κάποιες νέες ιδέες προς συζήτηση, προσθέτοντας ότι η Αθήνα αναμένει την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλ. Κληρίδη.

Αναφερόμενος στο θέμα των πυραύλων, ο κ. Κρανιδιώτης είπε ότι αναμένεται να φθάσουν στην Κύπρο σε δυόμισι μήνες περίπου, αλλά τόνισε ότι οι πύραυλοι δε θα πρέπει να είναι το κυρίαρχο θέμα.

Επεσήμανε, εξάλλου, ότι επιβάλλεται να αρχίσει δουλιά με γοργούς ρυθμούς για την επανέναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό.

Πωλούνται όλα

Η απόφαση του υπουργού Πολιτισμού να δώσει το Ηρώδειο για μια επίδειξη μόδας, παρά τις αντιδράσεις των αρχαιολόγων, αντανακλά, όχι μόνο μια εκφυλιστική πολιτική στον τομέα του πολιτισμού, αλλά και μια γενικότερη υπαγωγή των πάντων, ακόμη και των αρχαιολογικών χώρων, στη λογική και τους νόμους της αγοράς και του κέρδους. "Πωλούνται όλα", αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση, με την απόφαση να δοθεί ένα ιστορικό αρχαίο θέατρο για τις ανάγκες μιας επίδειξης ρούχων. Εκ των υστέρων, βέβαια, η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού προσπάθησε να επενδύσει με αστεία επιχειρήματα την απόφασή της. Επιχειρήματα, που, στο τέλος, ενισχύουν την αντίληψη της πλήρους εμπορευματοποίησης της τέχνης, του πολιτισμού, αλλά και της ίδιας της ιστορίας αυτού του τόπου.

Υποστηρίχτηκε από τον υπουργό Πολιτισμού ότι και η μόδα είναι μια πολιτιστική έκφραση και ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση δε θα είναι μια απλή επίδειξη μόδας, αφού θα επενδυθεί με μουσική και χορογραφίες. Η άποψη αυτή βρήκε υποστηρικτές και ανθρώπους της τέχνης και των μέσων ενημέρωσης, που, μάλιστα, της έδωσαν μια επιπλέον διάσταση, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να δίνεται το Ηρώδειο για συναυλίες με μπουζούκια και να μην δίνεται σε έναν σχεδιαστή μόδας παγκοσμίως καταξιωμένο, προκειμένου να δείξει τη δουλιά του. Πριν σταθούμε στις απόψεις αυτές που υπονομεύουν πάγιες πολιτιστικές αξίες, σημειώνουμε ότι δεν υποστηρίζουμε πως μέχρι σήμερα το Ηρώδειο δόθηκε σωστά σ' όσους δόθηκε, όπως δεν υποστηρίζουμε ότι σωστά δε δόθηκε σ' όσους δε δόθηκε, γιατί στο παρελθόν είχαμε περιπτώσεις που δε δόθηκε σε μεγάλους καλλιτέχνες, με κριτήρια κάθε άλλο παρά καλλιτεχνικά. Οπως και δεν υποστηρίζουμε ότι σώνει και καλά το Ηρώδειο και τα άλλα αρχαία θέατρα πρέπει να δίνονται με κάποια προαξιολόγηση του καλλιτεχνικού αποτελέσματος, κάτι που είναι αδιανόητο και μπορεί να κρύβει κινδύνους για την καλλιτεχνική έκφραση.

Αυτό που καθορίζει τη θέση μας στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πως πρόκειται για μια εκδήλωση καθαρά και μόνο εμπορικού χαρακτήρα. Δεν έχει σημασία, αν συνοδεύεται από μια καλή μουσική και θα στηρίζεται σε μια καλή χορογραφία. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι ο συγκεκριμένος οίκος μόδας επέλεξε το Ηρώδειο σαν ντεκόρ, λόγω της μεγάλης ιστορικής και καλλιτεχνικής του αξίας, για να προωθήσει τις πωλήσεις των νέων του προϊόντων. Απ' αυτήν την άποψη, δε λέει τίποτα το ότι τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για το Μουσείο της Ακρόπολης. Αυτή η κίνηση δεν αλλάζει τον εμπορικό χαρακτήρα της εκδήλωσης, αλλά και δεν αναιρεί το γεγονός ότι ο οίκος μόδας προσδοκά σε κέρδη πολλαπλάσια των εσόδων της εκδήλωσης, μέσω της διαφήμισης των προϊόντων του με φόντο το Ηρώδειο και την Ακρόπολη, αφού πιστεύει ότι αυτό το φόντο "πουλάει".

Η απόφαση του υπουργού Πολιτισμού δημιουργεί ένα προηγούμενο για να ανοίξει η πόρτα όλων των αρχαιολογικών χώρων σε τέτοιου είδους δραστηριότητες, προσβάλλοντας βάναυσα και τον πολιτισμό και την ιστορία της χώρας. Πρέπει να συναντήσει την άμεση καταδίκη και την αντίδραση, όχι μόνο των ανθρώπων της τέχνης, αλλά και όλων των πολιτών. Και, βέβαια, ο πιο ασφαλής τρόπος για τη διασφάλιση της πολιτιστικής κληρονομιάς από τέτοιου είδους πολιτικές είναι η ανατροπή αυτών των πολιτικών, που ξεπουλούν σωρηδόν τη δημόσια περιουσία, που κάνουν αλισβερίσι με το παρόν, το μέλλον και το παρελθόν αυτού του τόπου και των ανθρώπων του.

ΠΑΣΟΚ
Ανακοινώθηκε η διαγραφή Ντηνιακού

Η διαγραφή του Κυριάκου Ντηνιακού, πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης, ανακοινώθηκε χτες από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Στην ολιγόλογη ανακοίνωση αναφέρεται ότι μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Κ. Ντηνιακού για το Δήμο Χαϊδαρίου "είναι αυτονόητο πως δεν ανήκει πλέον στο ΠΑΣΟΚ". Ο Κ. Ντηνιακός είχε διατελέσει δήμαρχος Χαϊδαρίου, ενώ στη συνέχεια ήταν υποψήφιος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος. Οπως έγινε γνωστό, την υποψηφιότητά του στις επόμενες δημοτικές εκλογές θα υποστηρίξει το ΔΗΚΚΙ. Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τηρεί επιλεκτική πολιτική απέναντι σε στελέχη που θέτουν υποψηφιότητα σ' αυτές τις εκλογές, εκτός των επισήμων επιλογών. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ διαγράφτηκαν οι Αν. Ντεντιδάκης και Κ. Ντηνιακός, δεν έγινε το ίδιο με τον Δ. Μπέη, υποψήφιο για το Δήμο Αθηναίων. Μια τέτοια επιλεκτική αντιμετώπιση δεν αποκλείεται να απηχεί υπολογισμούς και διεργασίες, που έχουν σχέση με το δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, αλλά και εσωκομματικούς συσχετισμούς και ισορροπίες. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, το κυβερνών κόμμα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, που έχουν να κάνουν, πριν απ' όλα, με την καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής από μεγάλα στρώματα του πληθυσμού, με τις αντιδράσεις που έχει ξεσηκώσει σ' όλη τη χώρα το σχέδιο "Καποδίστριας" και, τέλος, από διαρροές στελεχών του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ