ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Σερβική προέλαση, διεθνείς πιέσεις

ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΤΙΡΑΝΑ.-

Σε μια ένδειξη ότι οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές στο Κοσσυφοπέδιο - η σερβική αστυνομία και οι ένοπλοι του "Απελευθερωτικού Στρατού" (UCK) - προσπαθούν να κερδίσουν όσο περισσότερο έδαφος μπορούν, προκειμένου να αποκτήσουν το "πάνω χέρι" σε ενδεχόμενη διαπραγμάτευση, οι μάχες συνεχίζονταν χτες. Οι σερβικές δυνάμεις ανακατέλαβαν πλήρως το Μαλίσεβο, προπύργιο του UCK, ενώ Ευρωπαίοι διπλωμάτες πραγματοποιούσαν στην Πρίστινα επαφές με τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα. Σήμερα, η ευρωπαϊκή "τρόικα" επιστρέφει στο Βελιγράδι και συναντάται με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Κατά το Ρόιτερς, το Μαλίσεβο μεταβλήθηκε σε "πόλη - φάντασμα" μετά την ανακατάληψή της. Σερβικές πηγές ανέφεραν πως οι μαχητές του UCK διέφυγαν "σε κατάσταση πανικού", προς γειτονικά χωριά. Δυτικοί δημοσιογράφοι στην περιοχή "δε διαπίστωσαν μεγάλες ζημιές" από τις συγκρούσεις, σημείωσαν όμως πως "έβγαινε καπνός" από κτίρια κατά μήκος της κεντρικής οδικής αρτηρίας.

Από την άλλη, αλβανικές πηγές του Κοσσυφοπεδίου ανέφεραν πως "δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες" εγκατέλειψαν την πόλη, επειδή οι κυβερνητικές δυνάμεις άρχισαν να βομβαρδίζουν και να πυρπολούν γειτονικά χωριά και υπήρχε κίνδυνος "σφαγής".

Μόνες ενδείξεις της σύγκρουσης, έλεγαν δημοσιογράφοι, ήταν δύο κατεστραμμένα σπίτια και ένα ανατιναγμένο από νάρκη θωρακισμένο όχημα. Ακριβείς πληροφορίες για θύματα ή τραυματίες δεν ήταν διαθέσιμες.

Διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις ανακοίνωσαν ότι στο Μαλίσεβο υπήρχαν περί τους 20.000 πρόσφυγες με ανεπαρκείς προμήθειες σε τρόφιμα και φάρμακα και ζούσαν υπό κακές συνθήκες υγιεινής.

Ο Γιοβάνοβιτς

Στο μεταξύ, η ευρωπαϊκή "τρόικα" συνέχιζε τις επαφές της. Προχτές στο Βελιγράδι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς, ζήτησε από τους εκπροσώπους της να καταδικάσει η διεθνής κοινότητα "χωρίς περιστροφές την τρομοκρατία" στο Κοσσυφοπέδιο.

"Το καλύτερο μέσο για να υποστηριχτεί ο διάλογος (στο Κοσσυφοπέδιο) είναι... να κοπούν οι πηγές χρηματοδότησης και βοήθειας των τρομοκρατών από το εξωτερικό", είπε ο Γιοβάνοβιτς.

"Ενιαία εκπροσώπηση

Η ευρωπαϊκή διπλωματική αποστολή κατόπιν μετέβη στην Πρίστινα, όπου με τη βοήθεια και των "σταθερών" αμερικανικών πιέσεων, "έπεισε" τον Κοσσοβάρο Αλβανό πολιτικό ηγέτη Ιμπραήμ Ρουγκόβα να σχηματίσει σε εύθετο χρόνο "κυβέρνηση" και αντιπροσωπεία, η οποία θα διαπραγματευτεί το μέλλον της επαρχίας.

Το γιουγκοσλαβικό ραδιόφωνο B92 - Open Yugoslavia έφερε τον Ρουγκόβα να έχει δηλώσει ότι η "κυβέρνησή" του θα "επιθυμούσε να διαπραγματευτεί" με το Βελιγράδι, προς τους τρεις διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

"Υπό τις παρούσες συνθήκες των συνεχιζόμενων συγκρούσεων είναι δύσκολη η διαπραγμάτευση, αλλά συνομιλίες πρέπει να γίνουν", είπε συγκεκριμένα ο Ρουγκόβα.

Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες επικαλέστηκαν την αναγκαιότητα μιας ενοποιημένης ημερήσιας διάταξης όλων των πολιτικών ομάδων από την αλβανική πλευρά.

Υπέρ "ενιαίας εκπροσώπησης" των Κοσσοβάρων Αλβανών τείνει και η αμερικανική διπλωματία. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, εκτίμησε πως "τρία σημεία - κλειδιά, στα οποία είχαμε επιμείνει για τη σύσταση μίας τέτοιας πολύπλευρης αντιπροσωπείας, βαθμιαία ικανοποιούνται". Οι "προϋποθέσεις" της αμερικανικής πλευράς αφορούν την παρουσία στην επιτροπή του Ρουγκόβα ως "υπευθύνου" της, την εγκατάσταση της έδρας της στην Πρίστινα και την "αντιπροσώπευση μέσω αυτής όλου του φάσματος των πολιτικών απόψεων στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων" (ή, με άλλα, λόγια, τη "συσσωμάτωση" του UCK).

Η ευρωπαϊκή "τρόικα" άσκησε επίσης πιέσεις για "άμεση κατάπαυση του πυρός".

"Λάδι στη φωτιά"

Στα Τίρανα, πάντως, η ρητορική δεν έδειχνε να "συμβαδίζει" και τόσο με τις προσπάθειες "εξομάλυνσης" στην Πρίστινα. Εκπρόσωπος του αλβανικού υπουργείου Αμυνας μίλησε για "νέα επεισόδια" στα σύνορα Γιουγκοσλαβίας - Αλβανίας.

Κατά σχετικό ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου, ο εκπρόσωπος, Αλμπέρ Μουλέ, κατηγόρησε τον γιουγκοσλαβικό στρατό ότι προκάλεσε τα επεισόδια. "Ο αλβανικός στρατός ενίσχυσε τον έλεγχο στα σύνορα με την Αλβανία και δόθηκε η εντολή στους στρατιώτες να αποφύγουν κάθε πρόκληση των στρατιωτικών δυνάμεων του Βελιγραδίου (... πλην όμως) ο αλβανικός στρατός θα ανοίξει πυρ εναντίον κάθε απόπειρας παραβίασης τους εδάφους της Αλβανίας".

"Τα επεισόδια που προκαλούν οι Γιουγκοσλάβοι στρατιώτες κοντά στο αλβανικό έδαφος έχουν σαν στόχο να εμπλέξουν την Αλβανία σε μία σύγκρουση πολύ επικίνδυνη για ολόκληρη την περιοχή", έλεγε προχτές ο υπουργός Εσωτερικών των Τιράνων, Περικλί Τέτα.

Σε "ανεπίσημο" επίπεδο, σχολίαζε το Ασοσιέιτεντ Πρες, τα πράγματα είναι πιο ανησυχητικά. Επί δύο ώρες κάθε βράδυ, η κρατική τηλεόραση μεταδίδει ρεπορτάζ για τους Κοσσοβάρους Αλβανούς "ήρωες" του UCK και τους "εχθρούς" Σέρβους. Ο "ύμνος του UCK" μεταδίδεται επίσης καθημερινά. Η λέξη "Ελευθερία" έχει γίνει καραμέλα. Και οι Αλβανοί καλούνται να "δώσουν το όλο τους" για την "ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου".

Η κυβέρνηση Νάνο, τύποις, εξακολουθεί να εμφανίζεται "διαλλακτική", τασσόμενη υπέρ "ειρηνικής λύσης". Ομως ένας Αλβανός πολιτικός αναλυτής, ο Ρέμζι Λάνι, λέει χαρακτηριστικά ότι "υπάρχει διαφορά μεταξύ του τι η κυβέρνηση δηλώνει και του τι πραγματικά κάνει"...

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Μήνυμα δυσαρέσκειας της Κνεσέτ προς Νετανιάχου

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Την τελευταία μέρα πριν από την ολιγοήμερη διακοπή της λειτουργίας της ισραηλινής Βουλής, επέλεξε η αντιπολίτευση για να στείλει ένα σαφές μήνυμα δυσαρέσκειας στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ψηφίζοντας το προσχέδιο της διάλυσης του Κοινοβουλίου, κάτι που θα οδηγούσε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Με 60 ψήφους υπέρ, 5 κατά και μία αποχή, ενέκρινε η Κνεσέτ προσχέδιο νόμου που προβλέπει τη διάλυση του Κοινοβουλίου. Την ψηφοφορία μποϊκοτάρισαν οι περισσότεροι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού, με εξαίρεση ορισμένους που παρέμειναν στην αίθουσα μετά την έντονη συζήτηση που προηγήθηκε. Μάλιστα, 4 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού ψήφισαν υπέρ της πρότασης της αντιπολίτευσης. Ανάμεσα σε αυτούς και ο πρώην υπουργός Οικονομικών και μέλος του "Λικούντ" Νταν Μεριντόρ, στο πρόσωπο του οποίου πολλοί "βλέπουν" τον επίδοξο αντικαταστάτη του Μπεντζαμίν Νετανιάχου στην ηγεσία του Λικούντ.

Η κατάθεση της πρότασης εξέφραζε, στην ουσία, τη δυσαρέσκεια της ισραηλινής αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς και τις αποφάσεις του πρωθυπουργού, σχετικά με την "ειρηνευτική διαδικασία" με τους Παλαιστινίους. Στην ουσία, η χτεσινή ψηφοφορία δεν έχει κανένα πρακτικό αντίκρισμα, καθώς για να εγκριθεί οριστικά η διάλυση του Κοινοβουλίου που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, χρειάζονται άλλες 3 ψηφοφορίες, κατά τις οποίες η πρόταση θα πρέπει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των 61 θετικών ψήφων. Η διαδικασία αυτή, με δεδομένη τη διακοπή της λειτουργίας της Κνεσέτ για το καλοκαίρι, μπορεί να χρειαστεί αρκετές βδομάδες ή και μήνες.

Εντούτοις, τόσο μέλη της αντιπολίτευσης, όσο και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούσαν ως ιδιαίτερα σημαντικό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας σε συμβολικό επίπεδο, καθώς είναι η πρώτη φορά που οι Ισραηλινοί βουλευτές εκφράζουν τόσο ξεκάθαρα τη δυσαρέσκειά τους για τη στάση της ισραηλινής κυβέρνησης απέναντι στην "ειρηνευτική διαδικασία" και προειδοποιούν, με τον τρόπο τους, τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι δε θα πρέπει να είναι τόσο σίγουρος για την παραμονή του στην εξουσία.

"Μεγάλο χαστούκι" χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ο ηγέτης του Αραβικού Δημοκρατικού Κόμματος Αμπντέλ Γουαχάμπ Νταραουσέ. Από την πλευρά του, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πριν την ψηφοφορία, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ψύχραιμος και χαρακτήρισε "αποτυχημένο τέχνασμα" την πρόταση της αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι, μόλις τη Δευτέρα, η κυβέρνησή του επιβίωσε 3 ψηφοφοριών εμπιστοσύνης. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Νετανιάχου δεν έκανε δηλώσεις και μόνο ο εκπρόσωπός του, Σάι Μπαζάκ, αρκέστηκε να χαρακτηρίσει "άνευ σημασίας" την ψηφοφορία.

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συμφωνία πρωθυπουργών για διάλογο

ΚΟΛΟΜΠΟ.-

Ινδία και Πακιστάν θα αποκαταστήσουν τον "αποτελματωμένο" διάλογο για τη διευθέτηση των θεμάτων - "κλειδιών" στις σχέσεις τους, δήλωσε χτες ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του του Πακιστάν, Ναουάζ Σαρίφ.

"Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να επαναληφθεί ο διάλογος. Δώσαμε οδηγίες στους υπουργούς Εξωτερικών να συναντηθούν (...) και να επεξεργαστούν τρόπους για την επανάληψη του διαλόγου", είπε ο Βάτζπαϊ σε συνέντευξη Τύπου, στο περιθώριο της τριήμερης Νοτιοασιατικής Διάσκεψης Κορυφής (SAARC) στην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα.

Ο Βάτζπαϊ είπε πως συζητήθηκε το θέμα του Κασμίρ, αρνήθηκε πάντως να δώσει λεπτομέρειες.

Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση, ο Σαρίφ είχε προσφερθεί να αρχίσουν αμέσως οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ινδία, που διακόπηκαν πέρυσι εξαιτίας του θέματος του Κασμίρ, που έγινε αιτία για τους δύο από τους τρεις πολέμους μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών από το 1948.

Η συνάντηση αυτή ήταν η πρώτη μεταξύ των δύο πρωθυπουργών από τον περασμένο Μάη, όταν οι δύο χώρες προχώρησαν σε πυρηνικές δοκιμές, προκαλώντας "διεθνή κατακραυγή" και οικονομικές σε βάρος τους κυρώσεις.

Σέρβοι αστυνομικοί έξω από το αρχηγείο του "Απελευθερωτικού Στρατού" στο Μαλίσεβο που κατέλαβαν

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Στόχος το πετρέλαιο...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. - "Οι Ρώσοι επιστρέφουν" στο Αφγανιστάν - ή τουλάχιστον, αυτό διακηρύσσουν οι "Τάιμς της Νέας Υόρκης", με εκτενές προχτεσινό άρθρο τους. "Στόχος": το πετρέλαιο και η διαφύλαξη των συνόρων τους. "Σύμμαχός" τους: ο Μπουρχανουντίν Ραμπανί και η "Συμμαχία του Βορρά" της οποίας ηγείται, και η οποία πολεμά τους φανατικούς Ισλαμιστές Ταλιμπάν.

Το δημοσίευμα των "Τάιμς" αναφέρει ότι η Μόσχα συνδράμει σε βαρύ αλλά και σε προσωπικό οπλισμό τη "Συμμαχία". Επίσης, σημειώνει μια "ιστορική ειρωνεία": ο Αχμεντ Σαχ Μασούντ, ο πολέμαρχος που αποτελεί τον απευθείας στρατιωτικό υφιστάμενο του Ραμπανί, ήταν κύριος αποδέκτης της βοήθειας της CIA στις δεκαετίες '70 και '80 (μέσω Πακιστάν) για τον πόλεμο κατά της υποστηριζόμενης από την ΕΣΣΔ κυβέρνησης.

Οι ΗΠΑ - παραλείπει να αναφέρει το δημοσίευμα - οι οποίες επισήμως δεν τάσσονται υπέρ κάποιας από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, έπαιξαν κομβικό ρόλο στη ραγδαία ανάπτυξη των Ταλιμπάν ("Φοιτητές"), οι οποίοι χρηματοδοτήθηκαν με (αμερικανικής προέλευσης) κεφάλαια από Πακιστάν και Σαουδική Αραβία.

Επανάληψη μιας αντιμαχίας του ψυχρού πολέμου δε δείχνει πιθανή. Αλλά για να επωφεληθούν από τη μελλοντική "αξιοποίηση" της χώρας ως "διόδου" για το κεντρασιατικό πετρέλαιο, οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές κορυφώνουν τις επιχειρήσεις τους. Ως πιόνια στη σκακιέρα του νέου "Μεγάλου Παιχνιδιού"...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ