Πέμπτη 30 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Μήνυμα δυσαρέσκειας της Κνεσέτ προς Νετανιάχου

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Την τελευταία μέρα πριν από την ολιγοήμερη διακοπή της λειτουργίας της ισραηλινής Βουλής, επέλεξε η αντιπολίτευση για να στείλει ένα σαφές μήνυμα δυσαρέσκειας στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ψηφίζοντας το προσχέδιο της διάλυσης του Κοινοβουλίου, κάτι που θα οδηγούσε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Με 60 ψήφους υπέρ, 5 κατά και μία αποχή, ενέκρινε η Κνεσέτ προσχέδιο νόμου που προβλέπει τη διάλυση του Κοινοβουλίου. Την ψηφοφορία μποϊκοτάρισαν οι περισσότεροι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού, με εξαίρεση ορισμένους που παρέμειναν στην αίθουσα μετά την έντονη συζήτηση που προηγήθηκε. Μάλιστα, 4 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού ψήφισαν υπέρ της πρότασης της αντιπολίτευσης. Ανάμεσα σε αυτούς και ο πρώην υπουργός Οικονομικών και μέλος του "Λικούντ" Νταν Μεριντόρ, στο πρόσωπο του οποίου πολλοί "βλέπουν" τον επίδοξο αντικαταστάτη του Μπεντζαμίν Νετανιάχου στην ηγεσία του Λικούντ.

Η κατάθεση της πρότασης εξέφραζε, στην ουσία, τη δυσαρέσκεια της ισραηλινής αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς και τις αποφάσεις του πρωθυπουργού, σχετικά με την "ειρηνευτική διαδικασία" με τους Παλαιστινίους. Στην ουσία, η χτεσινή ψηφοφορία δεν έχει κανένα πρακτικό αντίκρισμα, καθώς για να εγκριθεί οριστικά η διάλυση του Κοινοβουλίου που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, χρειάζονται άλλες 3 ψηφοφορίες, κατά τις οποίες η πρόταση θα πρέπει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των 61 θετικών ψήφων. Η διαδικασία αυτή, με δεδομένη τη διακοπή της λειτουργίας της Κνεσέτ για το καλοκαίρι, μπορεί να χρειαστεί αρκετές βδομάδες ή και μήνες.

Εντούτοις, τόσο μέλη της αντιπολίτευσης, όσο και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούσαν ως ιδιαίτερα σημαντικό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας σε συμβολικό επίπεδο, καθώς είναι η πρώτη φορά που οι Ισραηλινοί βουλευτές εκφράζουν τόσο ξεκάθαρα τη δυσαρέσκειά τους για τη στάση της ισραηλινής κυβέρνησης απέναντι στην "ειρηνευτική διαδικασία" και προειδοποιούν, με τον τρόπο τους, τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι δε θα πρέπει να είναι τόσο σίγουρος για την παραμονή του στην εξουσία.

"Μεγάλο χαστούκι" χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ο ηγέτης του Αραβικού Δημοκρατικού Κόμματος Αμπντέλ Γουαχάμπ Νταραουσέ. Από την πλευρά του, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πριν την ψηφοφορία, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ψύχραιμος και χαρακτήρισε "αποτυχημένο τέχνασμα" την πρόταση της αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι, μόλις τη Δευτέρα, η κυβέρνησή του επιβίωσε 3 ψηφοφοριών εμπιστοσύνης. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Νετανιάχου δεν έκανε δηλώσεις και μόνο ο εκπρόσωπός του, Σάι Μπαζάκ, αρκέστηκε να χαρακτηρίσει "άνευ σημασίας" την ψηφοφορία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεκινά παζάρι μετά την «αναδίπλωση» Νετανιάχου(2023-03-29 00:00:00.0)
«Εχασε» τον Πρόεδρο, μόλις επιβίωσε της μομφής ο Μπάρακ(2000-08-01 00:00:00.0)
Ανοιχτή υποστήριξη Ουάσιγκτον προς Νετανιάχου(1998-10-28 00:00:00.0)
Ασφυκτική πίεση στον Νετανιάχου(1997-11-27 00:00:00.0)
Πύρρειος επιβίωση από τις προτάσεις μομφής(1997-06-26 00:00:00.0)
Πρόσωπο(1997-01-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ